Stirile zilei de 11.08.2008

mosu-026.jpg

Titlurile zilei:

Cea mai performanta vaca din Europa;

Nesimtirea parlamentarilor, taxata prea usor;

Afinele previn diabetul zaharat;

Festival international de folclor la Galati;

LAPAR la discutii cu presedintele Romaniei.










Cea mai performanta vaca din Europa

Cea mai performanta vaca din Europa, Silvia, traieste in ferma zootehnica din Dostat, judetul Alba. Ea are patru ani si sase luni si provine dintr-o mama si un tata francezi, rasa Holstein. Dragos Vasilovici, responsabil de productie la Ferma din Dostat, ne-a spus ca, zilele trecute, Silvia a devenit campioana europeana.

"Toate masuratorile se inregistreaza online pe calculator. In data de 23 iulie 2008, Silvia a dat 106,5 litri de lapte, ajungand campioana europeana", a precizat Dragos Vasilovici.




Nesimtirea parlamentarilor, taxata usor in Romania

Agentia Nationala de Integritate a aplicat primele amenzi contraventionale demnitarilor care nu si-au depus la timp declaratiile de avere si de interese.

Au fost amendate 68 de persoane cu functii publice, majoritatea senatori si deputati. Masura „i-a bagat in sperieti" pe cei vinovati. Stiti cat e amenda? 500 de lei (deci aprox. 200 dolari americani). De banii astia, sa tot stai sa faci averi nepublicate si sa platesti amenda!




Afinele previn diabetul zaharat

Afinele scad nivelul glicemiei in singe, prevenind obezitatea si diabetul zaharat. De asemenea, mentin sanatatea ochilor si previn cancerul.

O portie de afine zilnic! Aceasta este recomandarea nutritionistilor pentru persoanele cu risc de diabet, dar si pentru cele care vor sa slabeasca. 'S-a demonstrat ca fructele si frunzele de afin contin mirtilina, un pigment care stimuleaza functia pancreatica. De aceea afinele sint numite insulina vegetala. Aceste fructe au proprietati hipoglicemiante, limitind productia de insulina. Hormonul numit insulina intervine in procesul de ingrasare prin stocarea zaharurilor sub forma de grasimi', explica prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Prof. dr Mencinicopschi ne sfatuieste sa cumparam doar afinele care au culori vii, astfel avem siguranta ca sint proaspete. Fructele trebuie spalate bine, fara a le tine in apa foarte mult, pentru ca atunci substantele nutritive se dizolva in apa. Cel mai bine este sa le mincam crude sau sub forma de suc. Putem sa le facem si dulceata, insa prin fierbere se pierde o parte din vitamine.




Festival international de folclor la Galati

Orasul de la Dunare va deveni pentru al treilea an consecutiv capitala internatonala a cantecului si dansului popular. Timp de o saptamana dansatori si solisti din Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Gagauzia, Grecia, Turcia, si Bulgaria vor concura in cadrul celei de-a treia editii a Festivalului International de Folclor „Doina Covurluiului”, transmite corespondentul AMOS News.

Noutatea editiei din acest an o constituie prezenta in festival a cinci mari ansambluri folclorice din Romania: ”Doina Covurlui”- Galati, „Dor Romanesc” -Bistrita Nasaud, „Balada”-Botoaani, „Baladele Deltei” – Tulcea, „Muresul”-Târgu Mures, care vor evolua in fata publicului galatean cu programe specifice din zonele de unde provin.

Festivalul va debuta pe 12 august  cu un spectacol extraordinar sustinut de artistii Ansamblului folcloric „Doina Covurluiului” Galati si „Baladele Deltei” Tulcea.

Pe langa marele trofeu, artistii vor fi recompensanti de catre organizatorii festivalului cu premii pentru autenticitate, popularitate, virtuozitate si impresie artistica.




LAPAR la discutii cu presedintele Romaniei

Agricultorii sustin ca vor avea la sfarsitul saptamanii  o intalnire informala cu presedintele Traian Basescu, unde principala problema dezbatuta va fi legata de costurile infiintarii lucrarilor de toamna, a declarat presedintele LAPAR, Marcel Cucu.

Potrivit reprezentantului Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), printre problemele care vor fi discutate cu presedintele Basescu se vor regasi cele legate de pretul ridicat al motorinei, lipsa sprijinului pentru irigatii si pretul scazut cu care se vand cerealele.

"Reducerea accizei la motorina este insuficienta si nesigura pentru ca este acordata doar pentru culturile de toamna", sustine Marcel Cucu, citat de NewsIn.

Acesta spune ca agricultorii asteapta din partea presedintelui sa actioneze ca un factor de mediere intre ei, ministrul finantelor si chiar guvernatorul BNR, pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta agricultura romaneasca.

"Asteptam luarea unor masuri care sa stabilizeze piata produselor agricole. Nu putem vinde graul cu 0,4-0,45 de lei pe kilogram in conditiile in care pretul ingrasamintelor a crescut cu 200% de anul trecut, iar cel al motorinei cu 150% ", a declarat presedintele LAPAR. 

Cucu a precizat ca agricultorii au beneficiat anul trecut de sprijin din partea guvernului, constand in acordarea de 500 de lei pentru fiecare hectar de grau cultivat, 450 de lei pe hectarul de orz si 400 de lei pentru cel de rapita, sprijin care nu va mai fi acordat si anul acesta. 

In privinta aprecierii productiei de cereale din acest an, presedintele LAPAR apreciaza ca este cea mai buna recolta din ultimii 18 ani.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>