Stirile zilei de 21.08.2008

discuit1.jpg
Titlurile zilei:

Conferinta de presa la MADR;

Agricultura, dezbatuta in parlament;

66 cereri de plata in apicultura;

Compania Muller, pe piata din Romania.








Conferinta de presa la MADR

Azi, 21 august 2008, incepand cu ora 11.00, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, este organizata o conferinta de presa privind situatia platilor pentru programul SAPARD.

Conferinta va fi deschisa de ministrul Dacian Ciolos si va fi sustinuta de doamna Cornelia Mihai, secretar de stat in cadrul MADR si domnul Laszlo - Attila KLARIK, Director General al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Biroul de presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale




Agricultura, dezbatuta in parlament

Deputatul PSD Liviu Timar a anuntat ca, in prima saptamana a sesiunii parlamentare din toamna, va initia o dezbatere in Camera Deputatilor privind situatia si perspectiva agriculturii romanesti dupa doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana.

Timar a spus ca, in paralel, va face si o interpelare primului ministru, ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministrului Economiei si Finantelor, Oficiului National pentru Protectia Consumatorului si altor institutii ale statului pe aceasta tema.

Parlamentarul a aratat ca va face aceste demersuri ca urmare a analizei productiilor de cereale obtinute la hectar de Romania si de statele UE, intrucat a constatat ca tara noastra se situeaza pe locul 25, cu o productie medie de doar 2.400 de kilograme la hectar.

"Acest loc ocupat de Romania in UE reflecta problemele deosebit de grele cu care se confrunta producatorii agricoli, iar actualii guvernanti nu au nici un motiv de lauda, dimpotriva ar trebui sa ia masuri urgente pentru a putea incepe executarea araturilor de vara si pregatirea campaniei de toamna", a spus Timar.

Acesta s-a referit la declaratiile oficialilor MADR care aratau ca Romania a inregistrat o crestere semnificativa a productiei de grau la hectar, comparativ cu anul trecut. "Desi productia de grau obtinuta in acest an este buna, din punct de vedere economic din cauza costurilor de productie mari si a preturilor reduse de vanzare a graului, respectiv 0,40 - 0,50 lei/kilogram, producatorii agricoli lucreaza in pierdere. Producatorii agricoli si asociatiile profesionale au solicitat in mod repetat stabilirea unui pret de referinta pentru grau de cel putin 0,60 - 0,70 lei/kilogram si formarea unui stoc de interventie de aproximativ doua milioane de tone, actualul guvern nu a luat nici o masura", a sustinut deputatul PSD.

Acesta a accentuat ca, pentru ca productiile medii pe hectar la cereale din Romania sa se apropie de cele din UE, este absolut necesar ca in tehnologia cultivarii cerealelor, producatorii agricoli sa aiba acces la procurarea si utilizarea ingrasamintelor chimice, conform cartarilor agrochimice.

"Daca in Romania se folosesc in medie 25 - 30 de kilograme/hectar substanta activa ingrasaminte chimice, in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana se folosesc de zece ori mai mult, respectiv 250 - 300 de kilograme la hectar substanta activa. Pretul la ingrasamintele chimice in aceasta perioada s-a dublat la toate sortimentele, iar, daca 300 de kilograme la hectar ingrasaminte complexe aplicate in toamna lui 2004 costau 315 lei/hectar, aceiasi cantitate aplicata in aceasta toamna costa 753 de lei/hectar", a mai aratat Liviu Timar.




66 cereri de plata in apicultura

Apicultorii romani au depus 66 de cereri de plata, in valoare totala de numai 2,5 milioane lei, pentru achizitionarea medicamentelor necesare combaterii unor boli si pentru refacerea septelului apicol, desi sectorul beneficia in 2008 de fonduri europene si nationale de aproape patru milioane euro.

Potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, ajutorul financiar national acordat in sectorul apicol in 2008 se ridica la 6,7 milioane lei, iar cel comunitar la 1,98 milioane euro, sumele fiind prevazute pentru finantarea programului national apicol.

Cu toate acestea, apicultorii se plang ca nu reusit sa depuna mai multe cereri de plata din cauza termenului maxim stabilit la 1 august desi anul apicol in UE se termina la 1 septembrie, dar si din cauza birocratiei functionarilor la nivel local.

"Nu am reusit sa depunem mai multe cereri de plata pentru ca ordinul a aparut abia in luna iunie, iar termenul pana cand se puteau depune aceste cereri la APIA expira la 1 august. De asemenea, birocratia functionarilor APIA la nivel local sau a celor din directiile agricole a determinat multi apicultori sa renunte la aceste fonduri", a declarat Petre Moraru, vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR).

Acesta a precizat ca documentatia ceruta este foarte stufoasa si desi s-a cerut simplificarea ei deocamdata nu s-a luat nici o decizie. "Suntem nemultumiti si in cazul subventiilor pe care le primim de la MADR, de 20 lei pe familia de albine, pentru ca acestea sunt acordate numai daca apicultorul preda 10 kilograme de miere pentru procesare. Nu mi se pare corect atata timp cat orice alte subventii din sectorul zootehnic se acorda fara o astfel de conditionare", a spus Moraru.

Pentru prima masura cuprinsa in Planul National de Apicultura - achizitionarea de medicamente pentru combaterea varoozei - sunt alocate din fonduri europene de peste 690.000 de euro, iar pentru cea de-a doua - refacerea septelului apicol - sumele se ridica la aproape 1,3 milioane euro.




Compania Muller, pe piata de lactate din Romania

Unul dintre cei mai mari producatori europeni de lactate, Muller, cu afaceri de peste 2 miliarde euro, a intrat pe piata din Romania si vizeaza in urmatorii doi ani construirea unei fabrici sau achizitionarea unui producator local prin care sa isi dezvolte afacerea.

Potrivit reprezentantilor companiei, Muller va ataca pentru inceput segmentul iaurturilor simple si cu fructe cu brandurile Biaco si Froop pe care le distribuie in marile lanturi de magazine din Capitala.

"Pana in prezent am investit milioane bune de euro pentru a intra pe piata din Romania, dar avem o strategie pe termen lung in care nu excludem achizitia unui producator local sau construirea unei fabrici de lactate. Pana acum am adunat echipa, am incehiat contracte cu marile lanturi de retail si cu alte magazine din tara. In prezent, iaurturile Muller sunt aduse direct din fabricile din Germania si sunt depozitate in patru locatii din Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi", a declarat vicepresedintele de marketing al Muller Dairy Romania, Tzafrir Granat.

Compania vizeaza ca pana la sfarsitul anului 2009 sa fie intre primii trei producatori romani de iaurturi. Reprezentantii Muller au mai spus ca in tarile din estul Europei consumul de iaurt este de doua pana la cinci ori mai mic decat in vest, iar romanii consuma doar 2,3 kilograme de iaurt simplu/cap de locuitor/an si 1,3 kilograme de iaurt cu fructe/cap de locuitor/an.


Sursa:www.agromanager.ro

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>