Stirile zilei de 21.08.2008

discuit1.jpg
Titlurile zilei:

Conferinta de presa la MADR;

Agricultura, dezbatuta in parlament;

66 cereri de plata in apicultura;

Compania Muller, pe piata din Romania.








Conferinta de presa la MADR

Azi, 21 august 2008, incepand cu ora 11.00, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, este organizata o conferinta de presa privind situatia platilor pentru programul SAPARD.

Conferinta va fi deschisa de ministrul Dacian Ciolos si va fi sustinuta de doamna Cornelia Mihai, secretar de stat in cadrul MADR si domnul Laszlo - Attila KLARIK, Director General al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Biroul de presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale




Agricultura, dezbatuta in parlament

Deputatul PSD Liviu Timar a anuntat ca, in prima saptamana a sesiunii parlamentare din toamna, va initia o dezbatere in Camera Deputatilor privind situatia si perspectiva agriculturii romanesti dupa doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana.

Timar a spus ca, in paralel, va face si o interpelare primului ministru, ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministrului Economiei si Finantelor, Oficiului National pentru Protectia Consumatorului si altor institutii ale statului pe aceasta tema.

Parlamentarul a aratat ca va face aceste demersuri ca urmare a analizei productiilor de cereale obtinute la hectar de Romania si de statele UE, intrucat a constatat ca tara noastra se situeaza pe locul 25, cu o productie medie de doar 2.400 de kilograme la hectar.

"Acest loc ocupat de Romania in UE reflecta problemele deosebit de grele cu care se confrunta producatorii agricoli, iar actualii guvernanti nu au nici un motiv de lauda, dimpotriva ar trebui sa ia masuri urgente pentru a putea incepe executarea araturilor de vara si pregatirea campaniei de toamna", a spus Timar.

Acesta s-a referit la declaratiile oficialilor MADR care aratau ca Romania a inregistrat o crestere semnificativa a productiei de grau la hectar, comparativ cu anul trecut. "Desi productia de grau obtinuta in acest an este buna, din punct de vedere economic din cauza costurilor de productie mari si a preturilor reduse de vanzare a graului, respectiv 0,40 - 0,50 lei/kilogram, producatorii agricoli lucreaza in pierdere. Producatorii agricoli si asociatiile profesionale au solicitat in mod repetat stabilirea unui pret de referinta pentru grau de cel putin 0,60 - 0,70 lei/kilogram si formarea unui stoc de interventie de aproximativ doua milioane de tone, actualul guvern nu a luat nici o masura", a sustinut deputatul PSD.

Acesta a accentuat ca, pentru ca productiile medii pe hectar la cereale din Romania sa se apropie de cele din UE, este absolut necesar ca in tehnologia cultivarii cerealelor, producatorii agricoli sa aiba acces la procurarea si utilizarea ingrasamintelor chimice, conform cartarilor agrochimice.

"Daca in Romania se folosesc in medie 25 - 30 de kilograme/hectar substanta activa ingrasaminte chimice, in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana se folosesc de zece ori mai mult, respectiv 250 - 300 de kilograme la hectar substanta activa. Pretul la ingrasamintele chimice in aceasta perioada s-a dublat la toate sortimentele, iar, daca 300 de kilograme la hectar ingrasaminte complexe aplicate in toamna lui 2004 costau 315 lei/hectar, aceiasi cantitate aplicata in aceasta toamna costa 753 de lei/hectar", a mai aratat Liviu Timar.




66 cereri de plata in apicultura

Apicultorii romani au depus 66 de cereri de plata, in valoare totala de numai 2,5 milioane lei, pentru achizitionarea medicamentelor necesare combaterii unor boli si pentru refacerea septelului apicol, desi sectorul beneficia in 2008 de fonduri europene si nationale de aproape patru milioane euro.

Potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, ajutorul financiar national acordat in sectorul apicol in 2008 se ridica la 6,7 milioane lei, iar cel comunitar la 1,98 milioane euro, sumele fiind prevazute pentru finantarea programului national apicol.

Cu toate acestea, apicultorii se plang ca nu reusit sa depuna mai multe cereri de plata din cauza termenului maxim stabilit la 1 august desi anul apicol in UE se termina la 1 septembrie, dar si din cauza birocratiei functionarilor la nivel local.

"Nu am reusit sa depunem mai multe cereri de plata pentru ca ordinul a aparut abia in luna iunie, iar termenul pana cand se puteau depune aceste cereri la APIA expira la 1 august. De asemenea, birocratia functionarilor APIA la nivel local sau a celor din directiile agricole a determinat multi apicultori sa renunte la aceste fonduri", a declarat Petre Moraru, vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR).

Acesta a precizat ca documentatia ceruta este foarte stufoasa si desi s-a cerut simplificarea ei deocamdata nu s-a luat nici o decizie. "Suntem nemultumiti si in cazul subventiilor pe care le primim de la MADR, de 20 lei pe familia de albine, pentru ca acestea sunt acordate numai daca apicultorul preda 10 kilograme de miere pentru procesare. Nu mi se pare corect atata timp cat orice alte subventii din sectorul zootehnic se acorda fara o astfel de conditionare", a spus Moraru.

Pentru prima masura cuprinsa in Planul National de Apicultura - achizitionarea de medicamente pentru combaterea varoozei - sunt alocate din fonduri europene de peste 690.000 de euro, iar pentru cea de-a doua - refacerea septelului apicol - sumele se ridica la aproape 1,3 milioane euro.




Compania Muller, pe piata de lactate din Romania

Unul dintre cei mai mari producatori europeni de lactate, Muller, cu afaceri de peste 2 miliarde euro, a intrat pe piata din Romania si vizeaza in urmatorii doi ani construirea unei fabrici sau achizitionarea unui producator local prin care sa isi dezvolte afacerea.

Potrivit reprezentantilor companiei, Muller va ataca pentru inceput segmentul iaurturilor simple si cu fructe cu brandurile Biaco si Froop pe care le distribuie in marile lanturi de magazine din Capitala.

"Pana in prezent am investit milioane bune de euro pentru a intra pe piata din Romania, dar avem o strategie pe termen lung in care nu excludem achizitia unui producator local sau construirea unei fabrici de lactate. Pana acum am adunat echipa, am incehiat contracte cu marile lanturi de retail si cu alte magazine din tara. In prezent, iaurturile Muller sunt aduse direct din fabricile din Germania si sunt depozitate in patru locatii din Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi", a declarat vicepresedintele de marketing al Muller Dairy Romania, Tzafrir Granat.

Compania vizeaza ca pana la sfarsitul anului 2009 sa fie intre primii trei producatori romani de iaurturi. Reprezentantii Muller au mai spus ca in tarile din estul Europei consumul de iaurt este de doua pana la cinci ori mai mic decat in vest, iar romanii consuma doar 2,3 kilograme de iaurt simplu/cap de locuitor/an si 1,3 kilograme de iaurt cu fructe/cap de locuitor/an.


Sursa:www.agromanager.ro

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>