Stirile zilei de 23.08.2008

1piatataran.jpg
Titlurile zilei:

Abuzuri in schimbarea terenurilor;

Piete taranesti in Bucuresti;

Salata amara pentru italieni;

Intalnire cu pomicultorii in Arges;

Rusia nu are destule depozite de cereale.







Abuzuri in schimbarea terenurilor

Sunt proprietari care au inceput sa primeasca de la arendasi invitatii pentru incasarea sumelor cuvenite pe 2008 si, o data cu ele, pentru semnarea unor noi contracte, pe urmatorii cinci ani. Daca nu s-a intabulat pamantul, exista pericolul ca niste baieti bine conectati sa schimbe amplasamentul initial cu altul, aflat de regula in zone mai proaste. Cei care fac manevra, spun oamenii, sunt fie arendasi, fie speculatori de terenuri care vor sa stranga la un loc suprafete mari pe care ulterior le vor revinde investitorilor interesati sa cumpere suprafete compacte.

Proprietarii pacaliti se aleg cu amplasamente pe care fie nu le vor mai putea vinde, fie vor fi nevoiti sa le dea pe nimic. "Tintele" samsarilor de terenuri sunt mai ales proprietarii in varsta, mai putin combativi, ori mostenitorii aflati in alte judete.

In cea mai riscanta situatie sunt proprietarii care nu au primit inca titlurile: schimbarea de amplasamet pe sest se poate face mult mai usor cata vreme pe titlul de proprietate nu sunt trecute parcela, sola, vecinatatile. Daca miza este mare, nu este exclus insa ca pe amplasamentul unui taran "sa apara" un alt titlu de proprietate, deja intabulat. Sunt functionari din primariile comunale care, pentru modificarea amplasamentelor, nu se dau in laturi de la modificarea proceselor-verbale de punere in posesie si chiar falsificarea semnaturilor proprietarilor pe aceste documente. Necazul apare fie cand proprietarul ori mostenitorii se decid sa vanda, fie cand afla de la arendas ca nu mai pot incasa banii pentru ca parcela nu se mai afla in administrarea acestuia. C

Cea mai eficienta masura de protectie este obtinerea titlului de proprietate si intabularea pe care multi o evita din cauza costurilor. E bine de stiut ca ceea ce costa cel mai mult de fapt sunt serviciile firmelor care fac documentatia cadastrala, necesara la intabulare. Pentru cei care inscriu prima data terenuri agricole extravilane – cazul celor mai multi proprietari – intabularea propriu-zisa este scutita de taxe, potrivit unui Ordin al ministrului Administatiei (371/2007).




Piete taranesti in Bucuresti

La initiativa Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sambata, 23 august 2008, va demara, in Bucureşti, proiectul pilot privin organizarea pietelor taranesti.

Pietele vor avea urmatoarele amplasamente:

strada Edgar Quinet, sectorul 1 (între Academiei si fantana de la Universitate),

Bulevardul Unirii, sector 3 (intre Mircea Voda si Nerva Traian),

Drumul Săbăreni, sector 6.

Proiectul de organizare a pietelor taranesti din Bucuresti se bucura de sprijinul Primariei Capitalei si al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura – Agrostar.

Pietele taranesti ofera produse agroalimentare direct de la producatorii agricoli, prin vanzare directa, la preturi echitabile si cu garantarea provenientei produselor din fermele producatorilor.

Dreptul de a vinde in Piata Taraneasca este rezervat in exclusivitate producatorilor agricoli.




Salata amara pentru italieni

Doi soti, agricultori din localitatea Vidra, judeţul Ilfov, cultiva, de la inceputul acestui an, un soi special de salata care va ajunge in toamna pe mesele italienilor. Considerata un adevarat deliciu in Peninsula, salata este amaruie si seamana foarte mult cu varza rosie.

Pentru ca sunt specializati numai pe productia de salata, familia din Vidra si-a dorit sa incerce sa cultive pe pamantul lor, de cateva hectare, salata amara, care are mare cautare in restaurantele italiene. Motivul a fost simplu. Pamantul pe care se cultiva salata nu contine ingrasamant chimic, este natural, iar famalia respectiva inceraca sa obtina salata ecologica




Intalnire cu pomicultorii in Arges

Pe 19 august, un grup de peste 50 de persoane, format din fermieri convocati de catre consilierii consultanti de la OJCA Arges si din specialisti ai institutiilor publice din domeniul agriculturii din judet, a participat la un simpozion organizat de Institutul Pomicol Maracineni, avand ca tema prezentarea de soiuri noi de mar, pe diversi portaltoi, si de soiuri de mar cu rezistenta genetica la rapan si chiar la fainare.
Dupa o scurta prezentare care a avut loc in sala, toti participantii, sub conducerea specialistilor de la institut, s-au deplasat intr-o livada superintensiva a INCDP Maracineni, unde pe portaltoi M9 se aflau mai multe soiuri, in general din Olanda, cum ar fi Pinova, Braeburn, Red Ionaprince, Fuji Kiku 8, Ionagored Morren’s, Golden Reiders, Idared etc.

Aceasta plantatie, care se afla in anul II al existentei sale, era plina de rod, productia finala putand fi estimata la 15-20 de tone la hectar. Plantatia necesita 15-20 de tratamente fitosanitare pe an, taieri foarte putine sau deloc, irigatie prin picatura (2 l/zi/pom), fertirigare.

Pentru comparatie, dr. ing. Nicolae Braniste a prezentat o plantatie cu soiuri de mar cu rezistenta genetica la rapan, cum ar fi Romus 3, Romus 4, Florina, Generos, Ciprian, Voinea, Pionier. Aceste soiuri au o durata de implementare mai mare, de trei ani
Avantajul cultivarii acestor soiuri este acela ca datorita rezistentei genetice la rapan si partial la fainare, se reduc aproape complet tratamentele fitosanitare cu fungicide, fapt care micsoreaza poluarea fructelor si a mediului.

Tehnologia de cultura a acestor soiuri prevede doar 6-7 stropiri anual, cu insecticide, comparativ cu soiurile standard la care se aplica 12-14 , in functie de an si zona, sau 15-20 la soiurile superintensive pe M9, prezentate anterior.

In concluzi,e cultivarea soiurilor cu rezistenta genetica la rapan are un bun efect socio-economic si de mediu, reducand consumul de substanta bruta (pesticide) cu 45%, iar valoric cu 61%, si economisind carburanti, pana la 48% la ha (prin reducerea numarului de stropiri la jumatate). anii precedenti dupa ce preturile la porumb si grau au atins valori record anul acesta. Escaladarea preturilor ridica insa ingrijorarea ca s-ar putea inaspri criza alimentara mondiala.




Rusia nu are destule depozite de cereale.

Construirea unor silozuri cu capacitate de 100.000 de tone ar costa Rusia 16,4 mil. dolari (11,1 mil. euro), excluzand insa costul transportului si al conectarii la energie. Statul detine 12.500 de vehicule pentru transportul cerealelor, cu mai mult de o treime sub necesar. Din total, 5.500 sunt mai vechi de 20 de ani.

Capacitatea portuara a Rusiei pentru export se afla in jurul valorii de 15 si 18 mil. tone pe an. Statul poate insa incarca o parte din recolta pentru a o trimite spre depozitare in porturile ucrainene la Marea Neagra si in cele baltice. Guvernul se asteapta ca exportul de cereale de anul acesta sa se situeze in jurul valorii de 15 mil. tone si a anuntat ca pentru urmatorii 5-7 ani planuieste sa creasca aceasta cifra cu 50%.

Alexander Korbut, presedintele Uniunii Producatorilor de Cereale din Rusia, crede insa ca inainte de a isi duce planul la bun sfarsit, Rusia trebuie sa isi dezvolte infrastructura, pentru a putea face fata blocajelor din circulatie.

Guvernul a previzionat o recolta de minimum 85 mil. tone, pe cand se asteapta ca fermierii sa obtina 97 mil. tone.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>