Stirile zilei de 23.08.2008

1piatataran.jpg
Titlurile zilei:

Abuzuri in schimbarea terenurilor;

Piete taranesti in Bucuresti;

Salata amara pentru italieni;

Intalnire cu pomicultorii in Arges;

Rusia nu are destule depozite de cereale.







Abuzuri in schimbarea terenurilor

Sunt proprietari care au inceput sa primeasca de la arendasi invitatii pentru incasarea sumelor cuvenite pe 2008 si, o data cu ele, pentru semnarea unor noi contracte, pe urmatorii cinci ani. Daca nu s-a intabulat pamantul, exista pericolul ca niste baieti bine conectati sa schimbe amplasamentul initial cu altul, aflat de regula in zone mai proaste. Cei care fac manevra, spun oamenii, sunt fie arendasi, fie speculatori de terenuri care vor sa stranga la un loc suprafete mari pe care ulterior le vor revinde investitorilor interesati sa cumpere suprafete compacte.

Proprietarii pacaliti se aleg cu amplasamente pe care fie nu le vor mai putea vinde, fie vor fi nevoiti sa le dea pe nimic. "Tintele" samsarilor de terenuri sunt mai ales proprietarii in varsta, mai putin combativi, ori mostenitorii aflati in alte judete.

In cea mai riscanta situatie sunt proprietarii care nu au primit inca titlurile: schimbarea de amplasamet pe sest se poate face mult mai usor cata vreme pe titlul de proprietate nu sunt trecute parcela, sola, vecinatatile. Daca miza este mare, nu este exclus insa ca pe amplasamentul unui taran "sa apara" un alt titlu de proprietate, deja intabulat. Sunt functionari din primariile comunale care, pentru modificarea amplasamentelor, nu se dau in laturi de la modificarea proceselor-verbale de punere in posesie si chiar falsificarea semnaturilor proprietarilor pe aceste documente. Necazul apare fie cand proprietarul ori mostenitorii se decid sa vanda, fie cand afla de la arendas ca nu mai pot incasa banii pentru ca parcela nu se mai afla in administrarea acestuia. C

Cea mai eficienta masura de protectie este obtinerea titlului de proprietate si intabularea pe care multi o evita din cauza costurilor. E bine de stiut ca ceea ce costa cel mai mult de fapt sunt serviciile firmelor care fac documentatia cadastrala, necesara la intabulare. Pentru cei care inscriu prima data terenuri agricole extravilane – cazul celor mai multi proprietari – intabularea propriu-zisa este scutita de taxe, potrivit unui Ordin al ministrului Administatiei (371/2007).




Piete taranesti in Bucuresti

La initiativa Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sambata, 23 august 2008, va demara, in Bucureşti, proiectul pilot privin organizarea pietelor taranesti.

Pietele vor avea urmatoarele amplasamente:

strada Edgar Quinet, sectorul 1 (între Academiei si fantana de la Universitate),

Bulevardul Unirii, sector 3 (intre Mircea Voda si Nerva Traian),

Drumul Săbăreni, sector 6.

Proiectul de organizare a pietelor taranesti din Bucuresti se bucura de sprijinul Primariei Capitalei si al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura – Agrostar.

Pietele taranesti ofera produse agroalimentare direct de la producatorii agricoli, prin vanzare directa, la preturi echitabile si cu garantarea provenientei produselor din fermele producatorilor.

Dreptul de a vinde in Piata Taraneasca este rezervat in exclusivitate producatorilor agricoli.




Salata amara pentru italieni

Doi soti, agricultori din localitatea Vidra, judeţul Ilfov, cultiva, de la inceputul acestui an, un soi special de salata care va ajunge in toamna pe mesele italienilor. Considerata un adevarat deliciu in Peninsula, salata este amaruie si seamana foarte mult cu varza rosie.

Pentru ca sunt specializati numai pe productia de salata, familia din Vidra si-a dorit sa incerce sa cultive pe pamantul lor, de cateva hectare, salata amara, care are mare cautare in restaurantele italiene. Motivul a fost simplu. Pamantul pe care se cultiva salata nu contine ingrasamant chimic, este natural, iar famalia respectiva inceraca sa obtina salata ecologica




Intalnire cu pomicultorii in Arges

Pe 19 august, un grup de peste 50 de persoane, format din fermieri convocati de catre consilierii consultanti de la OJCA Arges si din specialisti ai institutiilor publice din domeniul agriculturii din judet, a participat la un simpozion organizat de Institutul Pomicol Maracineni, avand ca tema prezentarea de soiuri noi de mar, pe diversi portaltoi, si de soiuri de mar cu rezistenta genetica la rapan si chiar la fainare.
Dupa o scurta prezentare care a avut loc in sala, toti participantii, sub conducerea specialistilor de la institut, s-au deplasat intr-o livada superintensiva a INCDP Maracineni, unde pe portaltoi M9 se aflau mai multe soiuri, in general din Olanda, cum ar fi Pinova, Braeburn, Red Ionaprince, Fuji Kiku 8, Ionagored Morren’s, Golden Reiders, Idared etc.

Aceasta plantatie, care se afla in anul II al existentei sale, era plina de rod, productia finala putand fi estimata la 15-20 de tone la hectar. Plantatia necesita 15-20 de tratamente fitosanitare pe an, taieri foarte putine sau deloc, irigatie prin picatura (2 l/zi/pom), fertirigare.

Pentru comparatie, dr. ing. Nicolae Braniste a prezentat o plantatie cu soiuri de mar cu rezistenta genetica la rapan, cum ar fi Romus 3, Romus 4, Florina, Generos, Ciprian, Voinea, Pionier. Aceste soiuri au o durata de implementare mai mare, de trei ani
Avantajul cultivarii acestor soiuri este acela ca datorita rezistentei genetice la rapan si partial la fainare, se reduc aproape complet tratamentele fitosanitare cu fungicide, fapt care micsoreaza poluarea fructelor si a mediului.

Tehnologia de cultura a acestor soiuri prevede doar 6-7 stropiri anual, cu insecticide, comparativ cu soiurile standard la care se aplica 12-14 , in functie de an si zona, sau 15-20 la soiurile superintensive pe M9, prezentate anterior.

In concluzi,e cultivarea soiurilor cu rezistenta genetica la rapan are un bun efect socio-economic si de mediu, reducand consumul de substanta bruta (pesticide) cu 45%, iar valoric cu 61%, si economisind carburanti, pana la 48% la ha (prin reducerea numarului de stropiri la jumatate). anii precedenti dupa ce preturile la porumb si grau au atins valori record anul acesta. Escaladarea preturilor ridica insa ingrijorarea ca s-ar putea inaspri criza alimentara mondiala.




Rusia nu are destule depozite de cereale.

Construirea unor silozuri cu capacitate de 100.000 de tone ar costa Rusia 16,4 mil. dolari (11,1 mil. euro), excluzand insa costul transportului si al conectarii la energie. Statul detine 12.500 de vehicule pentru transportul cerealelor, cu mai mult de o treime sub necesar. Din total, 5.500 sunt mai vechi de 20 de ani.

Capacitatea portuara a Rusiei pentru export se afla in jurul valorii de 15 si 18 mil. tone pe an. Statul poate insa incarca o parte din recolta pentru a o trimite spre depozitare in porturile ucrainene la Marea Neagra si in cele baltice. Guvernul se asteapta ca exportul de cereale de anul acesta sa se situeze in jurul valorii de 15 mil. tone si a anuntat ca pentru urmatorii 5-7 ani planuieste sa creasca aceasta cifra cu 50%.

Alexander Korbut, presedintele Uniunii Producatorilor de Cereale din Rusia, crede insa ca inainte de a isi duce planul la bun sfarsit, Rusia trebuie sa isi dezvolte infrastructura, pentru a putea face fata blocajelor din circulatie.

Guvernul a previzionat o recolta de minimum 85 mil. tone, pe cand se asteapta ca fermierii sa obtina 97 mil. tone.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>