Stirile zilei de 26.09.2008

1fermiertan.jpg
Titlurile zilei:

  • Suprafata de tutun in crestere;
  • Tinerii fermieri raman la urma;
  • Salarul mediu de 1930 lei, in 2013;
  • Liber la vanat in rezervatii;
  • S-a lansata reteaua de dezvoltare rurala.










Suprafata de tutun in crestere

Suprafata cultivata cu tutun se va tripla in urmatorii cinci ani, iar producatorii si procesatorii vor incheia din ce in ce mai mai multe contracte cu producatorii autohtoni, a declarat, pentru NewsIn, Paula Craioveanu, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Potrivit acesteia, suprafata cultivata cu tutun a crescut anul acesta la 1.463 de hectare, fata de anul trecut cand suprafata cultivata s-a ridicat la 1.015 hectare.

Totodata, recolta de tutun a crescut semnificativ, de la 2.165 de tone, cat era in 2007, la 3.542 de tone in 2008.

In tara noastra, pentru 2008 au fost autorizati patru procesatori care au incheiat contracte cu cultivatorii romani. Cei patru prim - procesatori sunt compania Universal, Interagro, societatea Invest Romfarm si Galaxy Tobacco. Acestia incheie contracte atat cu producatorii agricoli individuali cat si cu cei care sunt organizati in grupuri de producatori.

In anul 2007 ajutorul primit prin schema unica se ridica la 50,5 euro pe hectar si doi euro pe kilogram, reprezentand sprijinul cuplat, la productie.

In ceea ce priveste pretul cu care se vinde kilogramul de tutun, si acesta difera in functie de soiuri. De exemplu, soiul Virginia se vinde cu 1.000-1.200 de euro pe tona.

"La un hectar se obtin circa 1.500 de kilograme, pentru care producatorul primeste un sprijin pentru productie de 3.000 de euro. Costurile de insamantare si intretinere a unui hectar cu tutun se ridica la 80 de milioane de lei vechi pe hectar pentru soiul Virginia si 50 de milioane de lei vechi pentru soiul Burley. Soiurile orientale au costuri si mai ridicate. Necesita mai multe lucrari dupa recoltare, iar costurile ajung la 100 de milioane de lei vechi ", a mai adaugat consilierul MADR.




Tinerii fermieri raman la urma

Sapte europarlamentari PD-L i-au trimis presedintelui PSD Mircea Geoana o scrisoare deschisa in care il acuza ca este vinovat de neaplicarea unor masuri care vizeaza alocarea de fonduri europene tinerilor fermieri.

Masura la care acestia fac referire presupune alocarea unor sume intre 10.000 si 25.000 de euro pentru un numar de 14.000 de tineri fermieri din Romania si trebuia pusa in aplicare inca de la inceputul lunii septembrie, lucru ce nu s-a intamplat.

Semnatarii mai sustin ca "Ghidurile solicitantului" la masurile 312 si 313, au fost publicate cu doar o zi inainte de lansarea cererii de proiecte din septembrie, desi ghidurile respective prevad "nenumarate proceduri birocratice". "Numai solicitantilor care au cunoscut continutul ghidurilor inainte de lansarea oficiala - deci clientelei dumneavoastra politice - le va fi posibil sa se incadreze in aceste termene", apreciaza europarlamentarii.




Salarul mediu de 1930 lei, in 2013

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in prognoza preliminara de toamna, ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste in acest an cu 9,1%, mult peste nivelul avansat de institutie in aprilie, de 6,5%.

Pentru perioada 2009-2013, CNP a revizuit, insa, in scadere avansul comparativ cu nivelurile avansate de institutie in luna aprilie. PIB va ajunge in acest an la 505 miliarde de lei, de la 404,7 miliarde de lei in 2007, iar anul viitor va urca la 592,9 miliarde de lei.

In ceea ce priveste inflatia, CNP a mentinut estimarea privind inflatia din acest an la 5,8%, insa a ridicat de la 4% la 4,5% proiectia pentru 2009.

Pe de alta parte, CNP a revizuit in sus estimarile, pentru perioada 2008-2013, datele privind cursul de schimb al monedei nationale, cotatiile medii anticipate pentru acest an fiind de 3,63 lei/euro, repectiv 2,43 lei/dolar. Institutia estima, in prognoza de primavara, o paritate medie pentru acest an de 3,55 lei pentru euro si de 2,31 lei pentru dolar.

Daca salariul mediu estimat de CNP pentru acest an se cifreaza la 1.260 lei lunar, acesta va ajunge la 1.930 lei in 2013. (G.M.)




Liber la vanat in rezervatii

Zeci de animale din zone protejate au fost trecute pe lista care cuprinde derogari de la restrictiile de vanatoare. Lista cu derogari, stabilita prin ordin al Ministerului Mediului, a fost publicata in Monitorul Oficial din 17 septembrie si numara 73 de animale salbatice ce vor putea fi vanate in judetul Mures. Este vorba de 33 de ursi, 25 de lupi, nouă rasi si 26 de pisici salbatice.

Un specialist in domeniu, a dezvaluit ca aprobarile sunt date pentru zone in care nu sunt semnalate pagube materiale provocate de animale si, chiar mai mult, in arii protejate. Astfel, sase din cele sapte asociatii de vanatoare din Mures care au primit derogare sunt situate in zona vailor Muresului si Gurghiului, incluse in reteaua de situri protejate „Natura 2000".

Potrivit sursei citate, presiunea pentru stabilirea unui numar cat mai mare de exemplare ce se poate vana a fost facuta de persoane implicate in vanatoare, care obtin profituri fabuloase de pe urma acesteia. Este vorba despre intermediarii care aduc vanatori straini in Romania, respectiv acei intermediari, cu care Regia Nationala a Padurilor incheie contracte, care nu se refera la cotele de vanatoare ci la vanatori.

Autoritatea de mediu nu are o implicare activa in procedura de autorizare. „Nu avem incotro, noi trebuie sa dam autorizatiile, deciziile specifice nu ne apartin", a explicat seful Agentiei pentru Protectia Mediului Mures, Danut Stefanescu.




A fost lansata Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

Pe 24 septembrie a fost lansata oficial Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR), in cadrul primei intalniri a Comitetului National de Coordonare a RNDR. Alaturi de expertii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, au participat reprezentantii principalelor grupuri de actori implicati in procesul de dezvoltare rurala (ministere, agentii guvernamentale, autoritati locale si regionale, universitati, institute de cercetare, muzee, organizatii civile si non-profit, grupuri de actiune locala, grupuri etnice si minoritare, IMM-uri).

Reuniunea a avut drept scop validarea Regulamentului de Organizare si Functionare, a planului de actiune precum si a listei membrilor RNDR. In cadrul RNDR va fi constituita Unitatea de Sprijin a Retelei (USR), al carei rol central va fi acela de a acorda sprijin pentru realizarea tuturor actiunilor propuse pentru implementarea eficienta a Programului National de Dezvoltare Rurala. Totodata, USR va identifica evenimentele ce urmeaza sa se desfasoare in Romania sau in afara tarii, care pot oferi oportunitati importante de a face schimb de idei si experienta in ceea ce priveste dezvoltarea rurala.

De asemenea, vor fi sprijiniti membrii RNDR care doresc sa coopereze in scopul de a dezvolta activitati antreprenoriale, in contextul PNDR, cum ar fi: promovarea produselor traditionale, crearea si functionarea grupurilor de producatori sau imbunatatirea si promovarea facilitatilor si serviciilor turistice.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>