Stirile zilei de 26.09.2008

1fermiertan.jpg
Titlurile zilei:

  • Suprafata de tutun in crestere;
  • Tinerii fermieri raman la urma;
  • Salarul mediu de 1930 lei, in 2013;
  • Liber la vanat in rezervatii;
  • S-a lansata reteaua de dezvoltare rurala.










Suprafata de tutun in crestere

Suprafata cultivata cu tutun se va tripla in urmatorii cinci ani, iar producatorii si procesatorii vor incheia din ce in ce mai mai multe contracte cu producatorii autohtoni, a declarat, pentru NewsIn, Paula Craioveanu, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Potrivit acesteia, suprafata cultivata cu tutun a crescut anul acesta la 1.463 de hectare, fata de anul trecut cand suprafata cultivata s-a ridicat la 1.015 hectare.

Totodata, recolta de tutun a crescut semnificativ, de la 2.165 de tone, cat era in 2007, la 3.542 de tone in 2008.

In tara noastra, pentru 2008 au fost autorizati patru procesatori care au incheiat contracte cu cultivatorii romani. Cei patru prim - procesatori sunt compania Universal, Interagro, societatea Invest Romfarm si Galaxy Tobacco. Acestia incheie contracte atat cu producatorii agricoli individuali cat si cu cei care sunt organizati in grupuri de producatori.

In anul 2007 ajutorul primit prin schema unica se ridica la 50,5 euro pe hectar si doi euro pe kilogram, reprezentand sprijinul cuplat, la productie.

In ceea ce priveste pretul cu care se vinde kilogramul de tutun, si acesta difera in functie de soiuri. De exemplu, soiul Virginia se vinde cu 1.000-1.200 de euro pe tona.

"La un hectar se obtin circa 1.500 de kilograme, pentru care producatorul primeste un sprijin pentru productie de 3.000 de euro. Costurile de insamantare si intretinere a unui hectar cu tutun se ridica la 80 de milioane de lei vechi pe hectar pentru soiul Virginia si 50 de milioane de lei vechi pentru soiul Burley. Soiurile orientale au costuri si mai ridicate. Necesita mai multe lucrari dupa recoltare, iar costurile ajung la 100 de milioane de lei vechi ", a mai adaugat consilierul MADR.




Tinerii fermieri raman la urma

Sapte europarlamentari PD-L i-au trimis presedintelui PSD Mircea Geoana o scrisoare deschisa in care il acuza ca este vinovat de neaplicarea unor masuri care vizeaza alocarea de fonduri europene tinerilor fermieri.

Masura la care acestia fac referire presupune alocarea unor sume intre 10.000 si 25.000 de euro pentru un numar de 14.000 de tineri fermieri din Romania si trebuia pusa in aplicare inca de la inceputul lunii septembrie, lucru ce nu s-a intamplat.

Semnatarii mai sustin ca "Ghidurile solicitantului" la masurile 312 si 313, au fost publicate cu doar o zi inainte de lansarea cererii de proiecte din septembrie, desi ghidurile respective prevad "nenumarate proceduri birocratice". "Numai solicitantilor care au cunoscut continutul ghidurilor inainte de lansarea oficiala - deci clientelei dumneavoastra politice - le va fi posibil sa se incadreze in aceste termene", apreciaza europarlamentarii.




Salarul mediu de 1930 lei, in 2013

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in prognoza preliminara de toamna, ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste in acest an cu 9,1%, mult peste nivelul avansat de institutie in aprilie, de 6,5%.

Pentru perioada 2009-2013, CNP a revizuit, insa, in scadere avansul comparativ cu nivelurile avansate de institutie in luna aprilie. PIB va ajunge in acest an la 505 miliarde de lei, de la 404,7 miliarde de lei in 2007, iar anul viitor va urca la 592,9 miliarde de lei.

In ceea ce priveste inflatia, CNP a mentinut estimarea privind inflatia din acest an la 5,8%, insa a ridicat de la 4% la 4,5% proiectia pentru 2009.

Pe de alta parte, CNP a revizuit in sus estimarile, pentru perioada 2008-2013, datele privind cursul de schimb al monedei nationale, cotatiile medii anticipate pentru acest an fiind de 3,63 lei/euro, repectiv 2,43 lei/dolar. Institutia estima, in prognoza de primavara, o paritate medie pentru acest an de 3,55 lei pentru euro si de 2,31 lei pentru dolar.

Daca salariul mediu estimat de CNP pentru acest an se cifreaza la 1.260 lei lunar, acesta va ajunge la 1.930 lei in 2013. (G.M.)




Liber la vanat in rezervatii

Zeci de animale din zone protejate au fost trecute pe lista care cuprinde derogari de la restrictiile de vanatoare. Lista cu derogari, stabilita prin ordin al Ministerului Mediului, a fost publicata in Monitorul Oficial din 17 septembrie si numara 73 de animale salbatice ce vor putea fi vanate in judetul Mures. Este vorba de 33 de ursi, 25 de lupi, nouă rasi si 26 de pisici salbatice.

Un specialist in domeniu, a dezvaluit ca aprobarile sunt date pentru zone in care nu sunt semnalate pagube materiale provocate de animale si, chiar mai mult, in arii protejate. Astfel, sase din cele sapte asociatii de vanatoare din Mures care au primit derogare sunt situate in zona vailor Muresului si Gurghiului, incluse in reteaua de situri protejate „Natura 2000".

Potrivit sursei citate, presiunea pentru stabilirea unui numar cat mai mare de exemplare ce se poate vana a fost facuta de persoane implicate in vanatoare, care obtin profituri fabuloase de pe urma acesteia. Este vorba despre intermediarii care aduc vanatori straini in Romania, respectiv acei intermediari, cu care Regia Nationala a Padurilor incheie contracte, care nu se refera la cotele de vanatoare ci la vanatori.

Autoritatea de mediu nu are o implicare activa in procedura de autorizare. „Nu avem incotro, noi trebuie sa dam autorizatiile, deciziile specifice nu ne apartin", a explicat seful Agentiei pentru Protectia Mediului Mures, Danut Stefanescu.




A fost lansata Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

Pe 24 septembrie a fost lansata oficial Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR), in cadrul primei intalniri a Comitetului National de Coordonare a RNDR. Alaturi de expertii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, au participat reprezentantii principalelor grupuri de actori implicati in procesul de dezvoltare rurala (ministere, agentii guvernamentale, autoritati locale si regionale, universitati, institute de cercetare, muzee, organizatii civile si non-profit, grupuri de actiune locala, grupuri etnice si minoritare, IMM-uri).

Reuniunea a avut drept scop validarea Regulamentului de Organizare si Functionare, a planului de actiune precum si a listei membrilor RNDR. In cadrul RNDR va fi constituita Unitatea de Sprijin a Retelei (USR), al carei rol central va fi acela de a acorda sprijin pentru realizarea tuturor actiunilor propuse pentru implementarea eficienta a Programului National de Dezvoltare Rurala. Totodata, USR va identifica evenimentele ce urmeaza sa se desfasoare in Romania sau in afara tarii, care pot oferi oportunitati importante de a face schimb de idei si experienta in ceea ce priveste dezvoltarea rurala.

De asemenea, vor fi sprijiniti membrii RNDR care doresc sa coopereze in scopul de a dezvolta activitati antreprenoriale, in contextul PNDR, cum ar fi: promovarea produselor traditionale, crearea si functionarea grupurilor de producatori sau imbunatatirea si promovarea facilitatilor si serviciilor turistice.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>