Stirile zilei de 28.10.2008

Titlurile zilei:

  • Investitii masive in terenuri agricole;
  • Banatul Montan la expozitie in Cehia;
  • Manifestatie impotriva cotelor de lapte;
  • Sprijin financiar pentru plante tehnice;
  • Bune practici pentru producatori.






Investitii masive in terenuri agricole

Investitorii mici si mijlocii au gasit ca mijloc de a-si proteja economiile cumpararea de terenuri arabile, vii si pasuni. "In ultimele saptamani, se constata o crestere a bursei terenurilor agricole", a declarat Ion Enache, directorul adjunct al Directiei pentru Agri­cultura si Dezvoltare Rurala Buzau, informeaza Agerpres. "Deja asistam la o depasire a cererii fata de oferta si chiar la o concurenta intre investitori", a spus Enache. Potrivit sursei citate, pe de o parte exista o ce­rere masiva din partea intre­prinzatorilor straini, in special a celor din tarile nordice, iar, pe de alta parte, investitorii mici si mijlocii isi protejeaza economiile si spera sa obtina chiar profit din cumpararea de terenuri agricole. Pretul unui hectar de vie se ridica la 4.000-5.000 de lei, terenul agricol se vinde cu 3.000-3.500 de lei, iar pasunea cu 2.500 de lei/ha.

La randul sau, Mircea Gheor­ghe, presedintele filialei Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, a declarat ca "cele mai multe tran­zactii au loc aproape clandes­tin, prin promisiuni de vanzare-cumparare, fara carti funciare, noii proprietari sperand ca supra­fetele mici sa poata fi comasate intr-o zi printr-o lege speciala". Potrivit acestuia, a crescut si numarul tranzactiilor "mari", a unor trupuri de mosie de peste 20 ha, suprafete comasate, in acest caz pretul unui hectar de teren agricol ajungand la 3-5.000 de euro. "De regula, cei care cumpara terenuri agricole nu se imprumuta la banci si mizeaza pe faptul ca la noi pretul unui hectar de teren este de pana la 10 ori mai mic decat in celelalte tari ale Uniunii Europene", a mai spus Mircea Gheorghe. (L.M.)




Banatul Montan la expozitie in Cehia

In perioada 23 – 25 octombrie 2008 Consiliul Judetean Caras-Severin, impreuna cu Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural Romania – filiala Caras-Severin, a participat la cea de-a IV-a editie a Expozitiei Internationale de Turism a Regiunii Pilsen, Republica Ceha unde a fost prezentata oferta turistica a judetului Caras-Severin, transmite corespondentul AMOS News.

Sloganul folosit pentru promovarea Banatului Montan a fost „Mozaic al oamenilor, culturilor si naturii” si prin alegerea acestuia s-a dorit promovarea turismului multicultural si a turismului verde, ambele fiind o mostenire de pret a judetului Caras-Severin.

Vizitatorii, care au trecut pragul standului judetului Caraş-Severin, au fost interesati de vacante la pensiuni sau in cadrul familiilor in special in zona comunitatilor de cehi aflate de-a lungul Dunarii, de cicloturism si de vizitarea parcurilor nationale si naturale. Complexul Mulinologic de la Eftimie Murgu si Muzeul de Locomotive din Resita au fost alte atractii turistice care au starnit interesul vizitatorilor.




Manifestatie impotriva cotelor de lapte

Circa 300 de producatori de lapte din Europa au manifestat luni la Luxemburg, pe platoul Kirchberg, in fata cladirii unde se desfasoara reuniunea Consiliului ministrilor agriculturii din Uniunea Europeana, impotriva cotelor de lapte la nivel european si pretul de achizitie la producatori.

Producatori provenind din Germani, Franta, Olanda, Austria, Belgia si Luxemburg, au criticat propunerea Comisiei Europene de reducere a cotelor de lapte cu un procent in fiecare an, incepand cu campania agricola 2009/2010 si pana la cea din 2013/2014, pentru a "amortiza socul" disparitiei totale a cotelor de lapte incepand cu anul 2015. Ei au raspuns astfel la chemarea European Milk Board, care reuneşte 14 organizatii ale producatorilor de lapte din Europa.

Potrivit liderului organizatiei, germanul Romuald Schaber, "obiectivul protestului este de a obtine preturi convenabile la lapte, care sa permita producatorilor sa isi acopere cheltuielile, iar pentru a atinge acest obiectiv ne trebuie un sistem de reglare a preturilor suplu si eficace". European Milk Board solicita un pret la producatori de 40 de centime pe litru. Propunerea in cauza face parte din reforma Politicii agricole comune (PAC), care insa nu are unanimitatea statelor UE. Olanda si Italia, mari producatori de lapte si produse lactate, cer eliminarea mai rapidă a cotelor, in timp ce Germania si Franta vor contrariul, o crestere moderata.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura




Sprijin financiar pentru plante tehnice

Guvernul ar putea adopta astazi un proiect de hotarare pentru aprobarea activitatilor pentrucare se acorda sprijin jinanciar producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in anul 2008, a cuantumului sprijinului si a sumei alocate fiecarei activitati si pentru modificarea unui act normativ.

Actul normativ reglementeaza sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli din sectorul vegetal, persoane fizice si/sau juridice, care detin sau exploateaza terenuri, individual sau in forme de asociere si sunt inregistrati in Registrul agricol/Registrul national al exploatatiilor. Se acorda sprijin financiar pentru productiile de sfecla de zahar, orez, in si canepa pentru fibra, iar valoarea totala a sprijinului financiar este in valoare de 38, 075 milioane lei.




Bune practici si pentru producatori

Federatia Agrostar nu este de acord cu infiintarea unei legi de bune practici decat daca va cuprinde si producatorii, a anuntat presedintele Sinfdicatului Crescatorilor de Taurine, Costel Caras, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, Agrostar va solicita sa nu se puna in aplicare Codul de Bune practici si sa se reia discutiile.

Caras a mai precizat ca preturile la alimente vor ramane la fel, iar altele chiar vor creste.

Sursa: www.agroazi.ro

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>