Stirile zilei de 29.10.2008

Titlurile zilei:

  • Tractoare produse la Brasov;
  • Participare la Indagra Farm;
  • Model de prevenire a secetei;
  • Cerere pentru vinul ecologic;
  • Plati directe in zootehnie.






Tractoare produse la Brasov;

Uzina de autocamioane Roman SA Brasov va lansa pe piata, pana la sfarsitul acestui an, primul model de tractor al carui pret va fi de maximum 20.000 de euro. Omul de afaceri Ioan Neculaie, directorul uzinei Roman Brasov si principalul actionar al companiei, a declarat marti pentru MEDIAFAX ca, in urma cu doua saptamani, a inceput lucrul la primul prototip de tractor marca Roman, iar pana la sfarsitul anului, acesta va fi lansat pe piata. ,,Pentru realizarea acestui prototip ne-am asociat cu o fabrica din Sfantu Gheorghe si cu inca un intreprinzator. Daca totul va merge bine, asa cum ne dorim, putem pune pe picioare industria romaneasca de tractoare, deoarece exista cerere chiar foarte mare de tractoare ieftine si bune atat in afara, cat si la noi“, a spus Neculaie.




Participare la Indagra Farm

Executivul a alocat, printr-o Hotarare adoptata in sedinta de astazi, suma de 533.000 lei in vederea participarii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), cu standuri proprii de prezentare, la Expozitia internationala de echipamente si produse din domeniul agriculturii, zootehniei si alimentatiei „Indagra Farm” Bucuresti, in perioada 5-9 noiembrie 2008, informeaza un comunicat de presa al Executivului, remis AMOS News.

MADR va prezenta, cu aceasta ocazie, activitatea sa in sectorul zootehnic, politica sa de informare, sustinere si consultanta acordate fermierilor, si va organiza o expozitie de prezentare si degustare a produselor traditionale si ecologice romanesti.

Totodata, in cadrul expozitiei se va organiza o Conferinta la nivel inalt, la care vor participa unii ministri ai agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene.

Aflata la cea de-a 13-a editie, expozitia „Indagra Farm” este considerata cea mai importantă manifestare expozitionala din domeniul agriculturii romanesti.

Expozitia se bucura de un interes major pe plan international, la editia din 2007 fiind prezenti peste 800 expozanti din 26 tari. „Indagra Farm” reuneste producatori si comercianti de masini, utilaje si unelte agricole, seminte si materiale saditor, ingrasaminte si pesticide, crescatori de animale, producatori de produse traditionale si ecologice, precum si mici fermieri care cauta solutii tehnice simple pentru a trece de la productia pentru propria familie la productia pentru piata.




Model de prevenire a secetei

Romania ar putea implementa masuri antiseceta dupa modelul Portugaliei, a declarat Marius Postelnicescu, la intalnirea de la Lisabona, cu omologul sau, Jose Rocha Afonso, vice-presedinte al Insistuto da Agua I.P.- INAG, informeaza AmosNews.

Conform sursei citate, in cadrul intalnirii de la Lisbona si in baza Protocolului de cooperare din domeniul gospodaririi apelor, semnat intre cele doua tari, in data de 10 iulie a.c., au fost stabilite echipe mixte de lucru care vor cauta solutii la problemele comune. Echipele vor lucra pe cinci domenii: hidrologie, combaterea secetei, gestionarea inundatiilor, realizarea planurilor de management bazinal, zonele costiere si amenajarea litoralului. Prima intalnire a echipelor de lucru va avea loc la Bucuresti, la sfarsitul lui noiembrie, unde vor fi stabilite obiectivele si calendarul de actiuni pentru anul viitor. Datele obtinute in urma acestor schimburi de experienta intre specialistii romani si portughezi vor fi colectate si analizate la nivelul Comisiei Europene, in vederea adoptarii unei posibile Directive europene privind Seceta.




Cerere pentru vinul ecologic

In Occident, vanzarile de vin din struguri ecologici certificati cresc, in ciuda ridicarii costurilor cu energia si alimentele. Totodata, se face simtita nevoia cresterii ofertei viticultorilor bio.

Gama de vinuri din struguri eco este foarte cautata in vestul Europei nu numai in magazinele specializate bio, ci si in supermarket-urile clasice si chiar in sistemul de catering.

Mai mult, si comerciantii de vinuri conventionale sunt acum tot mai interesati de sectorul bio, potrivit unui comunicat postat pe site-ul BioFach, cel mai mare targ bio din lume. Incurajati de interesul clientilor pentru alimentele organice, marile lanturi de retail si magazinele de discount din Occident aduc tot mai mult vin fara pesticide.




Plati directe in zootehnie

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat, ieri, primele plati nationale directe complementare in sectorul zootehnic pentru anul 2008, pentru un numar de aproximativ 80.000 de beneficiari. APIA a platit suma de aproximativ 149.000.000 lei, aferenta primei transe pentru prima pe exploatatia de bovine, pentru un efectiv de 425.000 capete, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

In cursul acestei saptamani, APIA urmeaza sa solicite fonduri de aproximativ 71 milioane lei pentru un numar de aproximativ 32.000 beneficiari, care au cerut prima pe exploatatia de bovine pentru un efectiv de 205.000 capete.

Oficialii APIA sustin ca a fost finalizat controlul administrativ al cererilor depuse de crescatorii de bovine in 2008, fiind in curs de solutionare aproximativ 41.000 de cereri pentru care fermierii au fost notificati. Acestia urmeaza sa se prezinte in cel mai scurt timp la Centrele Judetene ale APIA pentru clarificarea neconcordantelor identificate in cererile de sprijin.

Potrivit HG nr. 1230/2008, pentru acordarea primei transe in sectorul zootehnic s-au alocat aproximativ 650 de milioane de lei, din care 487.000.000 lei fonduri pentru specia bovina, valoarea primei pe exploatatie fiind de 350 de lei.

Diferenta fata de suma totala, respectiv 162,5 milioane lei, reprezinta fonduri destinate platilor nationale directe complementare pentru specia ovine/caprine, valoarea sprijinului pe cap de animal fiind de 25 de lei. In vederea efectuarii platilor pentru specia ovina/caprina, APIA a solicitat, in urma cu o saptamana, fonduri in valoare de 32.839.375 lei pentru un numar de 9.146 de beneficiari, cu un efectiv de 1.313.517 animale.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>