Stirile zilei de 17.12.2008

Titlurile zilei:

  • Crescatorii de vaci picheteaza frontiera;
  • Cine a importat carne contaminata ? ;
  • Un milion de ovine, respinse la plata;
  • 59 de morti, pe 17.12.1989, la Timisoara.







Crescatorii de vaci picheteaza frontiera

Crescatorii de taurine din 20 de judete picheteaza pana vineri, punctele de trecere a frontierei Nadlac, Varsand, Bors, Petea si Siret.

Sindicatul Crescatorilor de Taurine din Romania (SCTR) a informat ca fiecare punct vamal va fi pichetat de cate 300 de fermieri, pentru a atrage atentia politicienilor, Guvernului si opiniei publice din Romania, dar si oficialilor europeni in legatura cu practica ilegala si neloiala a societatilor comerciale de procesare, in special a celor multinationale, de a introduce in tara noastra cantitati ce depasesc 400 tone/ zi de lapte materie prima, fara a respecta legislatia in vigoare.

Potrivit crescatorilor de taurine, nu se respecta legislatia cotei de lapte, legislatia sanitar-veterinara in ceea ce priveste calitatea si trasabilitatea si alte norme europene.

Reprezentantii SCTR sustin ca, la fel ca in cazul carnii provenite din Irlanda, exista un risc ridicat de introducere in tara a laptelui contaminat cu dioxina si cu alte substante toxice, conturandu-se de asemenea "un atentat la siguranta alimentara a Romaniei", din cauza faptului ca foarte multe ferme vor fi nevoite sa isi inceteze activitatea si sa sacrifice vacile avand in vedere importurile necontrolate.

PTF Nadlac va fi pichetat de fermierii din judetele Arad, Timis, Hunedoara, Valcea, Dolj, Olt, Arges, Dambovita, Teleorman, Prahova, Braila, Tulcea si Ialomita, in vreme ce in vama Varsand vor participa la protest fermierii din judetele Arad, Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Bacau, Galati si Neamt.

Daca protestele nu vor avea rezultatele asteptate, crescatorii de taurine sunt pregatiti sa picheteze fabricile sau sediul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, pe care o invinuiesc de importarea laptelui de proasta calitate.




Cine a importat carnea contaminata cu dioxina ?

Presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, solicita ca Executivul sa faca publice numele firmelor care au importat si comercializat carnea de porc infestata cu dioxina.

"Este incorect ca nu s-a facut publice numele firmelor. Era normal sa stim, ca sa nu mai mergem sa ne aprovizionam de acolo. Nu inteleg de ce atata mister. In mod evident, aceste firme au putere economica si, probabil, ca asta este adevarata cauza pentru care numele sunt tinute secrete", a declarat Gheorghe Caruz.

Potrivit lui Gheorghe Caruz, principalul vinovat pentru situatia creata este Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, dar o parte din vina apartine si celorlalte institutii, care ar fi trebuit sa colaboreze cu medicii sanitar-veterinari, pentru a preintampina patrunderea carnii cu dioxina pe piata din Romania.

Presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc indeamna populatia sa aleaga spre consum in special produse romanesti, pentru ca acestea sunt mult mai sanatoase, decat cele aduse prin import. "Poate aceasta intamplare va face ca noi, producatorii locali, sa fim mult mai apreciati de consumatori. De aceea, vreau sa spun ca, in aceasta perioada, pentru braileni, firma noastra va oferi la vanzare porci crescuti si sacrificati aici, la noi, cu 10 lei/kilogram, inclusiv TVA", a precizat Gheorghe Caruz.




Un milion de ovine, respinse la plata

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a finalizat controlul / supracontrolul la fata locului si cel administrativ pentru cererile aferente platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic, speciile bovine si ovine - caprine.

Astfel, pentru specia bovine, a fost efectuat un control administrativ pentru toate cererile depuse. In urma verificarilor, din cele 238.000 de cereri depuse, pentru un efectiv de circa 1.400.000 de animale, au fost aprobate pentru plata un numar de 226.880 de cereri pentru un efectiv de 1.305.000 capete bovine.

Pentru specia ovine-caprine, s-a efectuat atat un control administrativ cat si un control si supracontrolul la fata locului. Daca pentru controlul administrativ au fost verificate toate cele 39.190 cereri depuse, in cadrul controlului in teren, au fost verificate 15.633 de cereri, ceea ce reprezinta 40% din totalul solicitarilor. Astfel, au fost verificate 2,5 milioane de capete, din care au fost declarate eligibile 1.960.000 capete, dupa verificarea existentei acestora in baza nationala de date.

Pentru specia ovine-caprine, procentul de animale declarate neeligible a fost dublu fata de specia bovine. Din 6,5 milioane capete ovine-caprine solicitate la plata, au fost declarate eligibile doar 5,5 milioane capete, fiind respinse 995.000 capete (15,3%), in timp ce, pentru specia bovina a fost respins un procent de 7,7%.

Principalele nereguli constatate au fost completarea eronata a cererilor de sprijin, respectiv trecerea incorecta a codului de exploatatie sau a numarului de identificare a animalelor si neconcordanta dintre datele din baza nationala de date (Registrul National al Exploatatiilor) si animalele existente la fata locului.




59 de morti pe 17.12.1989, la Timisoara

17 decembrie 1989 a insemnat pentru Timisoara ziua in care primii martiri ai Revolutiei au cazut secerati de gloantele regimului comunist. Cu 18 ani in urma, Ceausescu convoca sedinta Comitetului Politic Executiv, unde inaltii demnitari au fost cu totii de acord sa traga in demonstrantii de la Timişoara cu gloante adevarate.

59 de timisoreni au murit atunci, cateva sute au fost raniti iar 40 de cadavre au fost incinerate la o groapa de gunoi din Bucuresti.

Ministrul Apararii de atunci, generalul Vasile Milea, anunta Bucurestiul ca judetul Timis este in stare de necesitate si cere interventia in forta a armatei. Conform martorilor, in jurul orei 16 se trage primul foc de arma asupra manifestantilor stransi in piata numita acum Piata Libertatii.

La Timisoara sosesc dupa-amiaza 11 ofiteri superiori din conducerea Militiei, Securitatii si Armatei, toti sub comanda lui Ion Coman, secretarul Comitetului Central al PCR. Este declansata operatiunea Radu cel Frumos, ce cuprinde actiuni specifice starii de razboi.

După ora 20, orasul devine un adevarat infern. De la Piata Libertatii pana la Opera, pe Calea Lipovei si Calea Girocului, se trage in plin. Taburile blocheaza intrarile in oras si toata noaptea se aud numai impuscaturi. Zeci de manifestanti sunt rapusi. 40 dintre trupuri sunt aduse la Bucuresti, sunt incinerate, iar cenusa lor, aruncata la canal.

Sa le fie tara usoara si bunul Dumnezeu sa-i primesca in ceruri pentru faptele lor de eroism si curaj.

Imagini cu Timisoara din timpul revolutiei :

vezi filmul aici

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>