Stirile zilei de 28.12.2008

 

Titlurile zilei:

  • A pierdut 6 milioane dolari;
  • Agricultorii au probleme financiare;
  • Dialog constructiv cu CE.








A pierdut 6 milioane dolari

Valeriu Davidescu s-a lansat in afaceri in 1990. In 1999, societatea sa ajunsese a cincea din tara, in domeniul agricol. Acum nu mai are nimic, nici macar locuinta si isi cauta un loc de munca. In 1995, a cumparat o combină. Dupa doi ani de prestari servicii in agricultura, a concesionat 4.500 de hectare de teren arabil. In 1998, totul mergea struna ai a mai concesionat pamant in Timis, Iasi si Giurgiu, in total cam 8.000 de hectare. Printre altele, Davidescu exporta mustar si soia in Uniunea Europeană, in special in Belgia. La acea vreme, era partener de afaceri cu Ioan Niculae si cu Adrian Porumboiu.

“Am facut doua greseli. Prima consta in faptul ca nu puneam bani deoparte. Reinvesteam aproape tot ce castigam, adica aproximativ cinci milioane de dolari pe an. Apoi, am refuzat sa fiu clientul clasei politice. Mediul de afaceri in Romania este sau era cam asa: te lasa sa te dezvolti pana la o limita, apoi ti se cere sa te inscrii intr- un partid, indiferent care, si sa incepi sa dai bani. Am refuzat. Astfel, in anul 2000, pe fondul secetei prelungite, am fost dat la o parte din Giurgiu prin mai multe licitatii trucate. Toata investitia mea pe acele terenuri i-a fost concesionata lui Jihad El Khalil, crescator de miei, implicat in fuga lui Omar Hayssam din România, daca mai tineti minte. Am dat in judecată statul si am fost sicanat necontenit. S-a mers pana acolo, incat mi-au fost omorati toti porcii din ferma pe care o aveam in judetul Giurgiu. Cele 80 de animale au fost otravite cu furadan”, isi aminteste Valeriu Davidescu.

Evaluata la banii de atunci, averea lui Valeriu Davidescu se ridica la aproximativ sase milioane de dolari, in 1999.




Agricultorii au probleme financiare

Desi anul agricol 2008 a inregistrat rezultate impresionante, in care a fost obtinuta o recolta record de culturi agricole din ultimii ani, si aceasta in conditiile sistarii exporturilor din 2006, secetei din 2007, inundatiilor din vara 2008 si actualelor perturbatii economice de pe piata mondiala, la ora actuala exista un sir de probleme de ordin financiar cu care se confrunta producatorii agricoli, care afecteaza dezvoltarea sectorului agroalimentar, si influenteaza starea economico-financiara a agentilor economici din ramura, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare.

Printre proncipalele cu care se confrunta producatorii agricoli in opinia MAIA sunt blocajul total al pietei de desfacere a productiei agricole, atit a celei destinate pietei externe, cit si celei interne, datoriile mari ale intreprinderilor de prelucrare fata de producatorii de materie prima, accesul redus la resurse creditare, rata inalta a dobinzii la creditele acordate, restituirea sumelor TVA de la comercializarea productiei agricole, inclusiv la exportul acesteia, diferenta de preturi (pretul de cost si pretul de comercializare), achitarea subventiilor, precum si achizitiile publice.

Pentru depasirea acestor obstacole, MAIA a inaintat Guvernului spre aprobare un Plan de actiuni concrete, in care se propune micsorarea ratei dobinzii la creditele acordate, reesalonarea creditelor luate anterior si corelarea cursului valutar cu tarile importatoare de productie agroalimentara din Republica Moldova, deblocarea conturilor pentru lunile februarie – martie, perioada de pregatire pentru campania de primavara, monitorizarea permanenta de catre Ministerul Finantelor a platii subventiilor, precum si crearea unui fond de interventie in sectorul real al economiei nationale.




Dialog constructiv cu CE

"Urmarim cu interes orice noi informatii pe care autoritatile romane ni le pot furniza", a declarat Gray referitor la declaratiile de miercuri ale noului ministru al agriculturii Ilie Sarbu, care spunea ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) nu a respectat recomandarile CE si nu poate justifica unele intarzieri.

"Ne bucuram sa avem un dialog constructiv cu noul ministru al agriculturii. Obiectivul nostru comun este sa asiguram ca asistenta financiara este acordata romanilor, in special celor din sectorul agricol, atata vreme cat acest lucru se desfasoara in conformitate cu regulile si controalele financiare", a mai adaugat purtatorul de cuvant.

Comisia Europeana a sistat in luna iunie plata fondurilor SAPARD pentru Romania in urma deficientelor constatate in sistemul de autorizare a platilor, solicitand un audit independent si un plan de masuri pentru remedierea situatiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, miercuri, 24 decembrie, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale a convocat in regim de urgenta conducerea APIA, pentru a stabili masurile ce se impun in vederea eficientizarii activitatii acestei institutii. Discutiile au avut in vedere constatarile din rapoartele de audit ale Comisiei Europene, precum si cele rezultate din monitorizarile Autoritatii competente pentru Acreditarea Agentiilor de Plati.

"Din analiza efectuata de ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale a rezultat ca recomandarile nu au fost respectate in totalitate, conducerea APIA neputand sa justifice intarzierile. Au fost identificate o serie de deficiente ale sistemului de implementare a platilor directe, la sistemul informatic si in ceea ce priveste utilizarea resurselor umane", se arata in comunicatul ministerului.

Conducerea APIA a prezentat duminica, 28 decembrie, ora 11, un program detaliat de iesire din criza cu termene si responsabilitati precise.

La inceputul lunii decembrie, CE a prelungit cu inca un an termenul limita acordat Romaniei si Bulgariei pentru utilizarea fondurilor SAPARD, dar nu a reluat plata acestora, solicitand informatii suplimentare dupa ce Bucurestiul a trimis rezultatele auditului independent.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>