Stirile zile de 6.02.2009

Titlurile zilei:

  • Sunt multe deficiente la APIA;
  • Demisii la Ministerul Agriculturii;
  • Tractoare furate din Franta;
  • Sa recastigam piata interna;
  • Tunisia investeste in irigatii.





Sunt multe deficiente la APIA

Miercuri, 4 februarie 2009, la sediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, ministrul agriculturii, domnul Ilie SARBU, impreuna cu secretarii de stat, a avut o intalnire cu conducerea Agentiei, in vederea analizarii stadiului acordarii platilor unice pe suprafata pentru anul trecut, precum si pentru a clarifica aspectele legate de circuitul documentelor necesare platilor si de functionare a sistemului informatic de prelucrare a datelor in baza carora sunt efectuate acestea.

Din analiza a reiesit faptul ca circuitul datelor este ingreunat de unele proceduri auxiliare menite sa evite supra-declararile, dar care prelungesc nepermis de mult termenele de finalizare a dosarelor de plata, prin rechemari succesive ale viitorilor beneficiari  (vezi imaginea de sus) la centrele judetene ale Agentiei.

De asemenea, unitatile teritoriale ale APIA reclama desele deficiente si intreruperi ale programului informatic de inregistrare si de prelucrare a datelor din cererile de sprijin, intrucat proiectantul de soft nu a remediat toate problemele semnalate.

Au fost constatate, de asemenea, o serie de incrucisari de activitati si suprapuneri de atributii in ce priveste organizarea departamentelor si functionarea aparatului central al Agentiei, fapt care a condus adesea la prelungiri de termene si ineficienta in indeplinirea actului administrativ.

Luand cunostinta de aceste situatii cu care se confrunta APIA, atat in teritoriu, cat si la nivel central, domnul ministru Ilie SARBU a dispus ca in cel mai scurt timp sa fie reanalizat, sub aspectul eficientei, circuitul informatiilor in vederea scurtarii termenelor de finalizare a dosarelor de plata. De asemenea, a atras atentia asupra modului in care firma care asigura soft-ul respecta prevederile contractuale, solicitand, in paralel, o evaluare amanuntita a activitatii intregului aparat al APIA.




Demisii la Ministerul Agriculturii

Secretarul general al Ministerului Agriculturii, Sorin Chelmu si directorul general al APIA, Dan Gherghelas, au demisionat, iar pana la organizarea unui concurs la APIA ar putea fi numit un interimar din cadrul ministerului, a declarat ministrul Ilie Sarbu.

"Domnul Chelmu ramane deocamdata in minister pe alta functie, iar pentru APIA interimatul ar putea fi asigurat de o persoana din cadrul Ministerului Agriculturii", a declarat vineri, pentru NewsIn, ministrul agriculturii, Ilie Sarbu.

Analiza activitatii APIA care a avut loc miercuri la Ministerul Agriculturii a evidentiat deficiente in activitatea institutiei cum ar fi intreruperi dese ale sistemului informatic si suprapuneri de atributii la nivelul aparatului central al institutie, ceea ce a condus la ineficienta.

De asemenea, unitatile teritoriale ale APIA reclama desele deficiente si intreruperi ale programului informatic de inregistrare si de prelucrare a datelor din cererile de sprijin, intrucat proiectantul de soft nu a remediat toate problemele semnalate.




Tractoare furate din Franta

Politistii de frontiera bihoreni au depistat sase tractoare care au fost furate de pe un santier din Franta, pe care doi romani incercau sa le introduca in Romania, prin punctul de trecere Bors, a informat, vineri, Politia de Frontiera.

Potrivit sursei citate, cei doi români, Vasile S. si Petru N., s-au prezentat in punctul de frontiera cu doua automarfare, care transportau, conform documentelor de insotire, utilaje agricole din Franta pentru o firma din Cluj.

Politistii de frontiera au avut suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor de insotire, motiv pentru care au facut un control amanuntit asupra utilajelor agricole, confruntand seriile tractoarelor cu cele inscrise in documentele de insotire a marfii.

Politistii de frontiera au intocmit pe numele celor doi romani actele premergatoare inceperii urmaririi penale pentru complicitate la furt calificat.

Utilajele agricole, in valoare de aproximativ 180.000 de euro, au fost confiscate pana la finalizarea cercetarilor si stabilirea tuturor persoane implicate in acest caz.




Sa recastigam piata interna

Exportatorii s-au plans ca nu beneficiaza de deprecierea cursului, in conditiile in care nu mai au catre ce piete sa exporte, dar companiile locale ar trebui sa se gandeasca acum cum sa recastige piata interna, in special in domeniul agriculturii, a spus vineri Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.

Acesta crede ca nu este normal ca, in conditiile in care Romania are potential agricol, sa importe 90% din fructe si circa 70% din produsele agricole.

Banca Nationala a Romaniei estimeaza pentru acest an ca economia va creste in continuare, a declarat Isarescu, mentionand totodata ca in aceasta perioada este dificil de facut predictii.




Tunisia investeste in irigatii

Agricultura, are o pondere importanta in economia tunisiana. Pentru aceasta, autoritatile au elaborat o strategie de adaptare a sectorului agricol la noile cerinte. Au fost elaborate programe la nivel national, regional si local de lupta impotriva desertificarii, in cooperare cu specialisti din Germania.

E lesne de inteles ca unul dintre lucrurile cele mai  preocupante ramane cel referitor la resursele de apa. Sistemele lor de irigatii sunt foarte bine puse la punct.

Si la noi sistemele de irigatii sunt puse la "punct" dar in alt sens.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>