Titlurile zilei:
Subventii prin Credit Europe Bank
Credit Europe Bank a semnat cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) o conventie privind derularea schemelor de plata finantate din bugetul national si comunitar. Potrivit acestei conventii s-a stabilit un cadru de lucru intre APIA si Credit Europe Bank pentru a facilita fermierilor, care au sau isi vor deschide un cont curent la una din sucursalele Credit Europe Bank, transferul rapid si in conditii de siguranta al subventiilor agricole.
„Prin semnarea acestei convenţii Credit Europe Bank doreste sa se implice activ in sustinerea fermierilor romani, usurand realizarea, în conditii de siguranta, a platilor subventiilor agricole catre fermieri. Banca urmareste în acelasi timp si cresterea numarului de fermieri ce pot beneficia de aceste noi oportunitati si sprijinirea lor prin crearea unui mediu propice, care in timp va atrage modatilitati suplimetare de incurajare a agricultorilor. Consideram ca avem know-how-ul, mijloacele financiare si tehnice necesare sustinerii dezvoltarii afacerii agricultorilor si vom continua sa venim in ajutorul acestora”, a declarat Dl. Mustafa Cavusoglu, Director Marketing IMM, Credit Europe Bank.
In luna august 2008, Credit Europe Bank a lansat produsul Agro Capital IMM destinat acoperirii nevoilor de capital de lucruI in agricultura, urmand ca Banca sa lanseze si un produs destinat finantarii investitiilor, Agro Invest IMM.
Informatii referitoare la produsele destinate agriculturii pot fi obtinute de pe pagina web a Bancii: www.crediteurope.ro
Sume reduse prin Fermierul
Sumele acordate prin programul Fermierul vor fi reduse cu pana la 20% pentru persoanele care acceseaza in acelasi timp si Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), considerandu-se ca se realizeaza un cumul de ajutor de stat, iar suma trebuie dedusa, au declarat, luni, surse din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), citate de NewsIn. Potrivit sursei citate, prin programul Fermierul vor fi acordate subventii pentru investitiile din cadrul masurilor 121 privind modernizarea exploatatiilor agricole si 123 pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere.
Conform proiectului de buget pentru anul 2009, Ministerului Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii Rurale intentioneaza sa aloce circa 162 de milioane de lei pentru derularea programului Fermierul, comparativ cu anul 2008 cand au fost generate aproape 435 milioane de lei. Programul Fermierul a fost lansat in 2006, cand a intrat in vigoare ordinul emis de MAPDR privind stimularea investitiilor in agricultura. Actul normativ prevedea alocarea a 700 de milioane de lei, fie pentru ajutorul fermierilor care nu dispuneau de fonduri suficiente pentru derularea unui proiect SAPARD, fie pentru cei care doreau sa realizeze investitii in agricultura.
Patru banci au fost alese, in urma licitatiilor, sa administreze acesti bani, respectiv BCR, BRD, CEC si Banca Comerciala Carpatica. De asemenea, suma de 50 de milioane de lei a fost alocata Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR).
Exportam carne de pasare in Olanda
Crescatorii de pasari estimeaza ca isi vor dubla exporturile de carne de pasare si vor mari capacitatea de productie interna, in 2009, comparativ cu anul precedent, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), Ilie Van, informeaza NewsIn.
Potrivit presedintelui UNCPR, producatorii romani vor exporta, in 2009, circa 15.000 de tone de carne de pui, fata de 8.000 de tone exportate in anul precedent.
De asemenea, pentru acest an se estimeaza ca vor fi exportate aproximativ 5.000 de tone de preparate de carne de pui si circa 30 de milioane de oua. "Este mai mult comparativ cu anul trecut, insa nu este atat cat ne-am dori", a declarat Ilie Van.
Presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania a mentionat ca principalele tari in care Romania exporta sunt Olanda si Germania.
"Majoritatea exporturilor merg catre Olanda si Germania, insa carnea de pui din Romania merge catre majoritatea tarilor din Uniunea Europeana", a explicat Ilie Van.
In plus, presedintele UNCPR a spus ca estimează o majorare a productiei interne de carne de pui, in 2009, cu pana la 20%, pentru a atinge circa 95% din necesarul de consum de carne de pui al Romaniei, principalul motiv fiind reducerea importurilor.
Magazinul cosulverde.ro
Clujenii au posibilitatea de a-si face abonament saptamanal la legume, verdeturi ecologice si lactate proaspete cu livrare gratuita la domiciliu, prin intermediul noului magazin on-line cu produse ecologice cosulverde.ro.
Din magazinul on-line pot fi cumparate atat produse alimentare certificate ecologic cat si detergenti si o gama variata de produse cosmetice bio.
”Produsele bio au fost prea multa vreme inaccesibile clujenilor, tocmai din acest motiv am creat si varianta online Cosul Verde pentru ca cei interesati sa poata selecta produsele de care au nevoie printr-un singur click, economisind timp si energie. Totodata, odata cu magazinul virtual lansam si o promotie pentru femeile care doresc sa fie mai frumoase de 8 martie: o reducere de 10% la toate produsele cosmetice”, a declarat Sorana Olaru-Zainescu, administratorul Cosul Verde.
Din cosulverde.ro, singurul magazin exclusiv ecologic din Cluj Napoca, pot fi cumparare un kilogram de ceapa bio la pretul de 4 lei, cartofii cu 2,5 de lei, telina costa 7 lei, iar o legatura de spanac verde costa 5 lei.
Imagini din magazin puteti vedea pe:
www.tv-net.ro/Stiri-Cosul-verde-Primul-magazin-cu-produse-ecologice+731
Crescatorii de ovine sunt maine la minister
Urmare protestului organizat de catre crescatorii de ovine si caprine prin care au solicitat Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) eliminarea Ordinului 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, va avea loc, miercuri - 18 februarie 2009, ora 17:00, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, o intalnire cu reprezentantii crescatorilor de ovine-caprine, la care vor participa ministrul agriculturii, domnul Ilie SARBU, secretarul de stat Catalin Aurelian Rosculete si presedintele ANSVSA, domnul Radu Roatis.
Discutiile vor viza oportunitatea eliminarii din Ordin a elementelor care au condus la protestul crescatorilor de animale, in masura in care abrogarea acestora nu atenteaza la siguranta alimentara a consumatorilor si nu incalca reglementarile europene in domeniul igienei alimentare, precum si probleme legate de informarea prealabila a crescatorilor de animale cu privire la reglementarile continute in Ordin.
Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>