Stirile zile de 16.02.2009

1roudup.jpgTitlurile zilei:

  • Fermier in scaun cu rotile;
  • Protectie minimala pentru producatori;
  • Cultivam mult porumb modificat genetic;
  • Total subventii, 1000 lei/ha.






Fermier in scaun cu rotile

Marius Presecan a lucrat timp de 14 ani ca electrician la Intreprinderea Miniera de la Baia de Aries, iar la o interventie a cazut de pe un acoperis ramanand paralizat de la brau in jos. Imobilizat in scaunul cu rotile, barbatul a pus atunci bazele unei ferme de animale care, cu timpul, a inceput sa prospere. Ajutat si de familie, Marius Presecan a reusit sa aiba acum in propria ferma sapte scroafe gestante, treizeci de purcei, rasa de carne Pietrain si Landrace, si doua vaci cu vitei.

Multumit de afacerea sa, barbatul vrea sa o extinda. "Mie mi-a placut intotdeauna agricultura. La Baia de Aries nu exista inca nicio asociatie de crestere a animalelor functionala. Am venit la Campeni pentru a ma inscrie in asociatie, cu toate ca, pentru a ma prezenta la intruniri, trebuie sa parcurg 24 km de la Baia de Aries", a declarat ambitiosul fermier.

Desi este imobilizat in scaunul cu rotile, Marius Presecan a demonstrat ca a castigat lupta cu viata prin forta si ambitia cu care munceste zi de zi.




Protectie minimala pentru producatorii

Federatia sindicala Infratirea, care activeaza in sfera industriei constructoare de masini, solicita urgentarea dezbaterii si aprobarii unui cadru legislativ pentru sprijinirea si protectia minimala a producatorilor autohtoni.

Adrian Damian, presedintele Federatiei sindicale, propune realizarea unei intalniri intre reprezentantii sindicatelor si patronatelor din agricultura, dar si din industria prelucratoare de tehnica agricola cu reprezentanti ai ministerelor si a clasei politice responsabile de relansarea agriculturii romanesti.

Potrivit datelor sindicalistilor, „gradul de dotare cu tractoare si maşini agricole, nivelul la care s-a ajuns este foarte scazut fata de media nivelului statelor din Comunitatea Europeana”. Astfel, in Romania, gradul de ocupare este de 54 de hectare la un tractor, in timp ce media europeana este de 13 hectare la un tractor. Cele mai dotate tari din acest punct de vedere sunt Austria (un tractor la patru hectare), Belgia (un tractor la sapte hectare) si Germania (un tractor la noua hectare).

De asemenea, potrivit sindicalistilor, exista sectoare in agricultura romaneasca neacoperite din punct de vedere al mecanizarii (legumicultura, viticultura, pregatirea bazei furajere), in timp ce 45% din suprafata agricola din tara noastra este necultivata. In plus, productia agricola este intr-o continua scadere.

Totodata, sindicalistii sustin ca se impune luarea unor masuri hotarate pentru cresterea gradului de mecanizare a agriculturii cat mai aproape de nivelul statelor UE, avand in vedere exemplul statelor europene dezvoltate care acorda agricultorilor autohtoni subventii ce reprezinta 40% din valoarea productiei. Subventia tehnicii agricole ca procent din valoarea acesteia s-a dovedit benefica, atat pentru fermieri, cat si pentru producatori, in timp ce mare parte din subventii s-au intors la bugetul de stat prin aplicarea taxelor si impozitelor legale, demonstrandu-se ca este o masura neinflationista.




Cultivam mult porumb modificat genetic

Romania este al treilea mare cultivator de porumb modificat genetic din UE, cu o suprafata semanata anul trecut de 7.146 hectare, comparativ cu 350 hectare cultivate in 2007, potrivit Serviciului International de Achizitionare a Aplicatiilor Agricole Biotehnologice (ISAAA), consultat de Mediafax

Numarul statelor comunitare care cultiva porumbul Bt, cu rezistenta crescuta la daunatori, a scazut anul trecut la sapte, dupa interzicerea acestuia in Franta.

Romania a urcat trei locuri fata de 2007, cand se situa pe penultimapozitie, inaintea Poloniei.

Tara cu cele mai intinse culturi de porumb Bt este Spania, unde suprafata a urcat de la 75.148 hectare in 2007 la 79.269 hectare anul trecut, potrivit raportului ISAAA.

Pozitia a doua a fost ocupata de Cehia cu 8.380 de hectare, in urcare de la 5.000 de hectare anul precedent.

Alte patru state au cultivat porumb Bt, respectiv Portugalia (4.851 hectare), Germania (3.173 hectare), Polonia (3.000 hectare) si Slovacia (1.900 hectare). In 2008, in UE au fost semanate culturi modificate genetic pe 107.719 hectare, din suprafata agricola totala de circa 60 de milioane de hectare, in crestere de la 88.673 hectare in 2007.

In spatiul UE poate fi cultivata o singura cultura modificata genetic, respectiv porumbul Bt (MON 810), o varianta a porumbului care contine toxina bacteriala Bt, otravitoare pentru insecte.

Consumatorii europeni sunt sceptici in privinta produselor respective, denumite in mod frecvent "alimente Frankenstein".




Total subventii, 1000 lei/ha

Subvenţiile pe care Guvernul le va acorda producatorilor agricoli in aceasta primavara se ridică la aproximativ 1.000 de lei pe hectar, a anuntat presedintele organizatiei PSD din judetul Suceava, senatorul Gavril Mirza.

“In ce constau cei 1.000 de lei?

· 39 de lei motorina,

· 540 de lei subventia de 30% pentru creditele de productie,

· 85 de lei pe hectar acciza la motorina,

· 400 de lei plata directa”,

a explicat Mirza.

Liderul social democrat a precizat ca ajutorul dat producatorilor agricoli va creste la 1.300-1.350 de lei pe hectar odata cu alocarea de ingrasaminte chimice care se va face printr-o hotarare de guvern. “Noi am promis ca vom da subventii de 1.500 de lei pe hectar. Daca la cei 1.000 de lei mai punem si ingrasamintele chimice vom ajuge la un sprijin de circa 1.350 de lei apropiat de suma promisa”, a mai spus Mîrza.


Sursa: www.pescurt.ro


Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>