Stirile zile de 2.03.2009

Titlurile zilei:

  • Stare de urgenta in California;
  • Cercetare agricola fara banii;
  • Demers pentru ingrasaminte subventionate;
  • O noua taxa pentru fermieri;
  • Incalcarea legii la ANIF;
  • Sedinte operative zilnice la APIA.








Stare de urgenta in California

Guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger a decretat vineri stare de urgenta din cauza secetei care dureaza de trei ani, masura ce s-ar putea traduce prin masuri precum rationalizarea apei.

"In pofida precipitatiilor recente, California se confrunta cu cel de-al treilea an consecutiv de seceta si trebuie sa ne asteptam la ce este mai rau: un al patrulea, al cincilea, chiar al saselea an de seceta",a declarat guvernatorul, potrivit Newsin.

Primavara si vara anului 2008 au fost cele mai secetoase din istoria Californiei, cu un nivel de precipitatii cu 76% mai mic decat media, subliniaza Schwarzenegger in decretul sau.

Seceta a provocat pana in prezent sectorului agricol pierderi financiare in valoare de 300 de milioane de dolari, dar care ar putea ajunge la doua miliarde de dolari anul acesta, iar economia ar putea avea per total pierderi de trei miliarde de dolari in 2009, precizeaza guvernatorul in comunicat.

Decretul cere cetatenilor sa consume mai putina apa si cere institutiilor sa conceapa planuri in acest sens.




Cercetare agricola fara banii

Circa 50 de cercetatori din 10 institute de cercetare agricola nu pot accesa bani din Planul National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare (PNCDI), deoarece institutele la care lucreaza nu au fost reorganizate prin Hotarare de Guvern, a declarat, pentru NewsIN, Mircea Toma.

Astfel, potrivit directorului economic al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, Mircea Toma, institutele de cercetare agricola isi asigura fondurile in principal, din concursurile castigate de cercetatori, iar in cazul celor 10 unitati de cercetare, membrii acestora nu pot participa la concursuri si nici nu pot accesa credite, deoarece institutele nu au fost reorganizate prin Hotarare de Guvern.

Mircea Toma a precizat ca intre cele 10 institute de cercetare ce nu au trecut la statutul de unitati ce apartin de domeniul public se numara sapte statiuni de cercetare-dezvoltare pentru sectorul pomicol din Baneasa, Bistrita, Cluj, Valcea, Fasticeni, Geoagiu, Voinesti, Statiunea de Cercetare Horticola din Targu-Jiu, Statiunea de Cercetare pentru cresterea bovinelor din Sighet si de Cercetare si SC. Sericarom S.A. - cu activitate de cercetare in sericicultura.




Demersuri pentru ingrasaminte subventionate

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a declarat duminica, pentru NewsIN, ca se fac demersuri pentru a convinge Comisia Europeana sa aprobe subventiile la ingrasaminte avand in vedere criza financiara.

"Avem o misiune la Bruxelles care incearca sa convinga CE sa ne aprobe aceasta subventie care este considerata ajutor de stat. Vom vedea ce decizie se ia", a spus Sarbu.

Ministrul a precizat ca suma necesara acordarii subventiilor la ingrasaminte nu este prinsa in bugetul ministerul, insa daca CE isi va da acordul, banii exista.

Acordarea subventiilor la ingrasaminte a fost prinsa in programul anticriza al Guvernului, dar acest lucru nu este posibil fara acordul CE.




O noua taxa pentru fermieri

Micii fermieri afla cu surpriza ca au de platit o noua taxa: impozitul pe veniturile din activitati agricole. De la 1 ianuarie, cine isi vinde recolta catre firme specializate trebuie sa plateasca o taxa de 2% din banii incasati. Patronatele din panificatie spun ca asta va duce fie la scumpirea painii, fie la saracirea cultivatorilor.

In comuna Vanatori, din Galati, cei mai multi cultiva cartofi. Daca vor sa isi vanda marfa unui depozit en-gros trebuie sa plateasca impozitul de 2%.

La grau, unde castigul este de cel mult 10-15%, inca o taxa de doua procente o sa atarne greu.

Si totusi statul mizeaza pe o contributie importanta a agriculturii la Produsul Intern Brut si la buget: "Discutam despre valoarea adaugata bruta pe care o aduce agricultura, in care intra inclusiv contributia producatorilor," a declarat Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor.

Asa ca autoritatile spera sa incaseze peste 50 de milioane de lei numai din impozitul de 2%.

Un calcul simplu arata, insa, ca statul va lua doar 3 milioane in loc de 50 de milioane.




Incalcarea legii la ANIF

La ANIF se afla acorduri in derulare, in valoare de peste 5,1 milioane de lei (circa 1,19 milioane de euro), asupra carora planeaza suspiciunea ca licitatiile in baza carora au fost incheiate ar fi ilegale.

Odata cu aderarea tarii nostre la UE, incredintarea directa a devenit o forma de ajutor de stat, iar ANIF a fost obligata sa organizeze licitatii pentru lucrarile sectorului. Din cauza datoriilor la bugetul de stat, SNIF nu s-a mai putut inscrie la licitatii si a fost nevoita sa semneze diferite asocieri ca sa poata lucra.

ANIF a organizat licitatii pentru lucrarile de profil si a incheiat contracte, dar acestea se pare ca s-au facut cu incalcarea legii. Licitatiile nu s-au tinut la ANIF Bucuresti, la sediul administratiei, cum prevede legea, ci in teritoriu, la sucursalele agentiei care nu au, nici la această data, personalitate juridica.




Sedinte operative zilnice la APIA

Vineri, 27 februarie 2009, la sedinta operativa zilnica cu conducerea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, alaturi de domnul ministru Ilie SARBU si de secretarul de stat insarcinat cu coordonarea APIA, domnul Liviu Harbuz, a participat si domnul Gheorghe POGEA, ministrul finantelor publice.

Sedinta a vizat analizarea problemelor cu care se confrunta agentia si identificarea solutiilor de remediere a acestora, in vederea efectuarii la timp a platilor pe suprafata catre beneficiari si a reducerii decalajului de aproape un an inregistrat la platile pe suprafata.

Amintim ca in data de 5 ianuarie 2009, la o sedinta operativa cu conducerea APIA in cadrul careia s-a discutat despre problemele legate de sistemul informatic de prelucrare a datelor, a participat si domnul vicepremier Dan Nica.

Din cauza intarzierilor si a disfunctionalitatilor constatate, domnul ministru Ilie SARBU a decis monitorizarea personala a APIA, instituind programul unor raportari zilnice in cadrul sedintelor operative.


SURSA: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>