Titlurile zilei:
Stare de urgenta in California
Guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger a decretat vineri stare de urgenta din cauza secetei care dureaza de trei ani, masura ce s-ar putea traduce prin masuri precum rationalizarea apei.
"In pofida precipitatiilor recente, California se confrunta cu cel de-al treilea an consecutiv de seceta si trebuie sa ne asteptam la ce este mai rau: un al patrulea, al cincilea, chiar al saselea an de seceta",a declarat guvernatorul, potrivit Newsin.
Primavara si vara anului 2008 au fost cele mai secetoase din istoria Californiei, cu un nivel de precipitatii cu 76% mai mic decat media, subliniaza Schwarzenegger in decretul sau.
Seceta a provocat pana in prezent sectorului agricol pierderi financiare in valoare de 300 de milioane de dolari, dar care ar putea ajunge la doua miliarde de dolari anul acesta, iar economia ar putea avea per total pierderi de trei miliarde de dolari in 2009, precizeaza guvernatorul in comunicat.
Decretul cere cetatenilor sa consume mai putina apa si cere institutiilor sa conceapa planuri in acest sens.
Cercetare agricola fara banii
Circa 50 de cercetatori din 10 institute de cercetare agricola nu pot accesa bani din Planul National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare (PNCDI), deoarece institutele la care lucreaza nu au fost reorganizate prin Hotarare de Guvern, a declarat, pentru NewsIN, Mircea Toma.
Astfel, potrivit directorului economic al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, Mircea Toma, institutele de cercetare agricola isi asigura fondurile in principal, din concursurile castigate de cercetatori, iar in cazul celor 10 unitati de cercetare, membrii acestora nu pot participa la concursuri si nici nu pot accesa credite, deoarece institutele nu au fost reorganizate prin Hotarare de Guvern.
Mircea Toma a precizat ca intre cele 10 institute de cercetare ce nu au trecut la statutul de unitati ce apartin de domeniul public se numara sapte statiuni de cercetare-dezvoltare pentru sectorul pomicol din Baneasa, Bistrita, Cluj, Valcea, Fasticeni, Geoagiu, Voinesti, Statiunea de Cercetare Horticola din Targu-Jiu, Statiunea de Cercetare pentru cresterea bovinelor din Sighet si de Cercetare si SC. Sericarom S.A. - cu activitate de cercetare in sericicultura.
Demersuri pentru ingrasaminte subventionate
Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a declarat duminica, pentru NewsIN, ca se fac demersuri pentru a convinge Comisia Europeana sa aprobe subventiile la ingrasaminte avand in vedere criza financiara.
"Avem o misiune la Bruxelles care incearca sa convinga CE sa ne aprobe aceasta subventie care este considerata ajutor de stat. Vom vedea ce decizie se ia", a spus Sarbu.
Ministrul a precizat ca suma necesara acordarii subventiilor la ingrasaminte nu este prinsa in bugetul ministerul, insa daca CE isi va da acordul, banii exista.
Acordarea subventiilor la ingrasaminte a fost prinsa in programul anticriza al Guvernului, dar acest lucru nu este posibil fara acordul CE.
O noua taxa pentru fermieri
Micii fermieri afla cu surpriza ca au de platit o noua taxa: impozitul pe veniturile din activitati agricole. De la 1 ianuarie, cine isi vinde recolta catre firme specializate trebuie sa plateasca o taxa de 2% din banii incasati. Patronatele din panificatie spun ca asta va duce fie la scumpirea painii, fie la saracirea cultivatorilor.
In comuna Vanatori, din Galati, cei mai multi cultiva cartofi. Daca vor sa isi vanda marfa unui depozit en-gros trebuie sa plateasca impozitul de 2%.
La grau, unde castigul este de cel mult 10-15%, inca o taxa de doua procente o sa atarne greu.
Si totusi statul mizeaza pe o contributie importanta a agriculturii la Produsul Intern Brut si la buget: "Discutam despre valoarea adaugata bruta pe care o aduce agricultura, in care intra inclusiv contributia producatorilor," a declarat Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor.
Asa ca autoritatile spera sa incaseze peste 50 de milioane de lei numai din impozitul de 2%.
Un calcul simplu arata, insa, ca statul va lua doar 3 milioane in loc de 50 de milioane.
Incalcarea legii la ANIF
La ANIF se afla acorduri in derulare, in valoare de peste 5,1 milioane de lei (circa 1,19 milioane de euro), asupra carora planeaza suspiciunea ca licitatiile in baza carora au fost incheiate ar fi ilegale.
Odata cu aderarea tarii nostre la UE, incredintarea directa a devenit o forma de ajutor de stat, iar ANIF a fost obligata sa organizeze licitatii pentru lucrarile sectorului. Din cauza datoriilor la bugetul de stat, SNIF nu s-a mai putut inscrie la licitatii si a fost nevoita sa semneze diferite asocieri ca sa poata lucra.
ANIF a organizat licitatii pentru lucrarile de profil si a incheiat contracte, dar acestea se pare ca s-au facut cu incalcarea legii. Licitatiile nu s-au tinut la ANIF Bucuresti, la sediul administratiei, cum prevede legea, ci in teritoriu, la sucursalele agentiei care nu au, nici la această data, personalitate juridica.
Sedinte operative zilnice la APIA
Vineri, 27 februarie 2009, la sedinta operativa zilnica cu conducerea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, alaturi de domnul ministru Ilie SARBU si de secretarul de stat insarcinat cu coordonarea APIA, domnul Liviu Harbuz, a participat si domnul Gheorghe POGEA, ministrul finantelor publice.
Sedinta a vizat analizarea problemelor cu care se confrunta agentia si identificarea solutiilor de remediere a acestora, in vederea efectuarii la timp a platilor pe suprafata catre beneficiari si a reducerii decalajului de aproape un an inregistrat la platile pe suprafata.
Amintim ca in data de 5 ianuarie 2009, la o sedinta operativa cu conducerea APIA in cadrul careia s-a discutat despre problemele legate de sistemul informatic de prelucrare a datelor, a participat si domnul vicepremier Dan Nica.
Din cauza intarzierilor si a disfunctionalitatilor constatate, domnul ministru Ilie SARBU a decis monitorizarea personala a APIA, instituind programul unor raportari zilnice in cadrul sedintelor operative.
SURSA: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>