Titlurile zilei:
Demiteri masive la APIA;
Domnul ministru Ilie SARBU a decis joi, 19 martie 2009, demiterea conducerii centrale si locale a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, intrucat nu a fost respectat termenul de incepere a platilor pe suprafata din fondurile europene aferente anului 2008.
Cu toate ca ministrul Ilie SARBU, a cerut Agentiei sa depuna eforturi pentru a efectua platile incepand cu data de 15 martie si conducerea Agentiei s-a angajat pentru realizarea tuturor demersurilor necesare, APIA nu s-a achitat de obiectivul promis.
Astfel, avand in vedere intarzierea de 1 an in ceea ce priveste platile pe suprafata, precum si solicitarea facuta de domnul ministru Ilie SARBU la preluarea mandatului catre conducerea APIA in sensul de reducere a intarzierilor si nu de perpetuare sau chiar de prelungire a lor, inlocuirea conducerii Agentiei a reprezentat singura solutie in deblocarea platilor.
Demersurile pentru inceperea platilor vor fi facute de domnul secretar de stat Liviu Harbuz, domnia sa coordonand activitatea APIA si dupa ce va fi numita noua conducere.
Ion Dolanescu a incetat din viata;
Cunoscutul interpret de muzica populara Ion Dolanescu (imaginea de sus) a incetat din viata joi dupa-amiaza, la varsta de 65 de ani.
"Echipajul de interventie s-a deplasat la locuinta artistului, unde acesta a fost gasit in stop cardio-respirator. Eforturile de resuscitare nu au avut nici un rezultat, astfel ca, la ora 16.15, s-a constatat decesul", a declarat seful Smurd Bucuresti, dr. Bogdan Oprita, citat de Newsin.
Nascut la 25 ianuarie 1944 in Pesinari, judetul Dambovita, a absolvit in 1966 liceul "Ienachita Vacarescu" din Targoviste si apoi si Scoala Populara de Arta.
Aartistul a imprimat de-a lungul timpului peste 50 de albume dintre care "M-am nascut in Carpati", "Cantece si balade din tara novicilor", "Romante si cantece de petrecere" si "Haulite". Primele cantece pe care le-a inregistrat la radio sunt "Mai Lenuta treci-i dealul" si "De-ar fi mandra fata buna".. Regretatul artist are doi copii.
Stagnarea preturilor la cereale
In ultima perioada s-a constatat o oarecare stagnare a preturilor, atat la cereale, cat si la legume si fructe, acestea suferind doar mici modificari fata de cele practicate in urma cu trei - patru saptamani.
Astfel, la grau preturile de vanzare cu amanuntul de pe piata interna variaza intre 0,4 lei/kg si 0,7 lei/kg. Totusi trebuie mentionat faptul ca, in prezent, cele mai multe tranzactii se fac la pretul de circa 0,5 lei/kg. Preturile prezinta variatiuni deoarece tranzactiile depind de cantitatea comercializata, de calitatea produselor, dar si de specificul zonei agricole din care provin.
Cele mai scazute preturi se inregistreaza in targurile si pietele din judetele Arad (0,4-0,5 lei/kg), Bihor (0,45-0,55 lei/kg), Timis (0,4-0,5 lei/kg). La polul opus, cele mai mari preturi sunt la Hunedoara (0,7-0,9 lei/kg), Mehedinti (0,9-1 leu/kg), Sibiu (0,7-0,8 lei/kg).
La porumb, cele mai mici preturi sunt in Timis (0,3-0,4 lei/kg), Arad (0,4-0,5 lei kg), Arges (0,4-0,45 lei/kg), in timp ce preturi mari se intalnesc la Bucuresti (1 leu/kg) si Mehedinti (0,9-1 leu/kg).
Eradicarea bolilor la animale
Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, Programul de supraveghere, prevenire, control si eradicarea bolilor la animale, al bolilor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului pentru anul 2009, informeaza un comunicat de presa al Executivului, remis Informatia.ro (AMOS Nerws).
Prin acelasi act normativ, Executivul a aprobat actiunile cuprinse in Programul privind identificarea si înregistrarea porcinelor, ovinelor, caprinelor, a actiunilor din Programul privind identificarea si inregistrarea bovinelor, precum si Programul de supraveghere in domeniul sigurantei alimentelor.
Fondurile necesare realizarii actiunilor pentru eradicarea bolilor si pentru identificarea si inregistrarea porcinelor, ovinelor si caprinelor vor fi asigurate din subventii de la bugetul de stat, din veniturile proprii ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) precum si de catre proprietari.
Modalităţile de suportare a acestor costuri vor fi stabilite prin ordin al presedintelui ANSVSA.
Fondurile necesare pentru inregistrarea bovinelor vor fi suportate din subventii de la bugetul de stat si din venituri proprii ale ANSVSA. Fondurile necesare pentru actiunile cuprinse in Programul de supraveghere in domeniul sigurantei alimentare vor fi suportate din subventii de la bugetul de stat si bugetul ANSVSA, precum si de catre operatorii economici.
Acelasi act normativ stabileste tarifele maximale aferente acestor actiuni, astfel:
Pentru inspecţia animalelor dispusă de directiile sanitar-veterinare taxa va fi de 20 lei/gospodărie (plus TVA);
Pentru examinarea clinica a animalelor pentru suspiciuni de boli majore tarifele vor fi cuprinse intre 0,8 lei/cap de animal, pentru pasari si 2,5 lei/cap de animal pentru porcine;
Pentru recoltari de probe de sange tarifele vor fi cuprinse intre 1,7 lei/cap de animal pentru pasari si 7 lei /cap de animal pentru animalele mari.
Pentru recoltarea probelor de organe, sesuturi, pentru analize de laborator, taxele vor fi cuprinse intre 7,4 lei/cap de animal pentru pasari si 10,6 lei/cap de animal pentru animale mari
Pentru lucrari de decontaminare, dezinfectie, dezinsectie, taxele vor fi cuprinse intre 1,5 lei/metru patrat pentru camerele de incubatie, viermi de matase si 14,8 lei/mp pentru unitatile zootehnice, pentru gospodariile populatiei, etc.
In termen de 30 zile de la intrarea in vigoare a prezentului act normativ, vor fi aprobate si normele metodologice de aplicare a acestor programe.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>