Stirile zile de 19.03.2009

 

Titlurile zilei:

  • Demiteri masive la APIA;
  • Ion Dolanescu a incetat din viata;
  • Stagnarea preturilor la cereale;
  • Eradicarea bolilor la animale;








Demiteri masive la APIA;

Domnul ministru Ilie SARBU a decis joi, 19 martie 2009, demiterea conducerii centrale si locale a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, intrucat nu a fost respectat termenul de incepere a platilor pe suprafata din fondurile europene aferente anului 2008.

Cu toate ca ministrul Ilie SARBU, a cerut Agentiei sa depuna eforturi pentru a efectua platile incepand cu data de 15 martie si conducerea Agentiei s-a angajat pentru realizarea tuturor demersurilor necesare, APIA nu s-a achitat de obiectivul promis.

Astfel, avand in vedere intarzierea de 1 an in ceea ce priveste platile pe suprafata, precum si solicitarea facuta de domnul ministru Ilie SARBU la preluarea mandatului catre conducerea APIA in sensul de reducere a intarzierilor si nu de perpetuare sau chiar de prelungire a lor, inlocuirea conducerii Agentiei a reprezentat singura solutie in deblocarea platilor.

Demersurile pentru inceperea platilor vor fi facute de domnul secretar de stat Liviu Harbuz, domnia sa coordonand activitatea APIA si dupa ce va fi numita noua conducere.




Ion Dolanescu a incetat din viata;

Cunoscutul interpret de muzica populara Ion Dolanescu (imaginea de sus) a incetat din viata joi dupa-amiaza, la varsta de 65 de ani.

"Echipajul de interventie s-a deplasat la locuinta artistului, unde acesta a fost gasit in stop cardio-respirator. Eforturile de resuscitare nu au avut nici un rezultat, astfel ca, la ora 16.15, s-a constatat decesul", a declarat seful Smurd Bucuresti, dr. Bogdan Oprita, citat de Newsin.

Nascut la 25 ianuarie 1944 in Pesinari, judetul Dambovita, a absolvit in 1966 liceul "Ienachita Vacarescu" din Targoviste si apoi si Scoala Populara de Arta.

Aartistul a imprimat de-a lungul timpului peste 50 de albume dintre care "M-am nascut in Carpati", "Cantece si balade din tara novicilor", "Romante si cantece de petrecere" si "Haulite". Primele cantece pe care le-a inregistrat la radio sunt "Mai Lenuta treci-i dealul" si "De-ar fi mandra fata buna".. Regretatul artist are doi copii.




Stagnarea preturilor la cereale

In ultima perioada s-a constatat o oarecare stagnare a preturilor, atat la cereale, cat si la legume si fructe, acestea suferind doar mici modificari fata de cele practicate in urma cu trei - patru saptamani.

Astfel, la grau preturile de vanzare cu amanuntul de pe piata interna variaza intre 0,4 lei/kg si 0,7 lei/kg. Totusi trebuie mentionat faptul ca, in prezent, cele mai multe tranzactii se fac la pretul de circa 0,5 lei/kg. Preturile prezinta variatiuni deoarece tranzactiile depind de cantitatea comercializata, de calitatea produselor, dar si de specificul zonei agricole din care provin.

Cele mai scazute preturi se inregistreaza in targurile si pietele din judetele Arad (0,4-0,5 lei/kg), Bihor (0,45-0,55 lei/kg), Timis (0,4-0,5 lei/kg). La polul opus, cele mai mari preturi sunt la Hunedoara (0,7-0,9 lei/kg), Mehedinti (0,9-1 leu/kg), Sibiu (0,7-0,8 lei/kg).

La porumb, cele mai mici preturi sunt in Timis (0,3-0,4 lei/kg), Arad (0,4-0,5 lei kg), Arges (0,4-0,45 lei/kg), in timp ce preturi mari se intalnesc la Bucuresti (1 leu/kg) si Mehedinti (0,9-1 leu/kg).




Eradicarea bolilor la animale

Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, Programul de supraveghere, prevenire, control si eradicarea bolilor la animale, al bolilor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului pentru anul 2009, informeaza un comunicat de presa al Executivului, remis Informatia.ro (AMOS Nerws).

Prin acelasi act normativ, Executivul a aprobat actiunile cuprinse in Programul privind identificarea si înregistrarea porcinelor, ovinelor, caprinelor, a actiunilor din Programul privind identificarea si inregistrarea bovinelor, precum si Programul de supraveghere in domeniul sigurantei alimentelor.

Fondurile necesare realizarii actiunilor pentru eradicarea bolilor si pentru identificarea si inregistrarea porcinelor, ovinelor si caprinelor vor fi asigurate din subventii de la bugetul de stat, din veniturile proprii ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) precum si de catre proprietari.

Modalităţile de suportare a acestor costuri vor fi stabilite prin ordin al presedintelui ANSVSA.

Fondurile necesare pentru inregistrarea bovinelor vor fi suportate din subventii de la bugetul de stat si din venituri proprii ale ANSVSA. Fondurile necesare pentru actiunile cuprinse in Programul de supraveghere in domeniul sigurantei alimentare vor fi suportate din subventii de la bugetul de stat si bugetul ANSVSA, precum si de catre operatorii economici.

Acelasi act normativ stabileste tarifele maximale aferente acestor actiuni, astfel:

Pentru inspecţia animalelor dispusă de directiile sanitar-veterinare taxa va fi de 20 lei/gospodărie (plus TVA);

Pentru examinarea clinica a animalelor pentru suspiciuni de boli majore tarifele vor fi cuprinse intre 0,8 lei/cap de animal, pentru pasari si 2,5 lei/cap de animal pentru porcine;

Pentru recoltari de probe de sange tarifele vor fi cuprinse intre 1,7 lei/cap de animal pentru pasari si 7 lei /cap de animal pentru animalele mari.

Pentru recoltarea probelor de organe, sesuturi, pentru analize de laborator, taxele vor fi cuprinse intre 7,4 lei/cap de animal pentru pasari si 10,6 lei/cap de animal pentru animale mari

Pentru lucrari de decontaminare, dezinfectie, dezinsectie, taxele vor fi cuprinse intre 1,5 lei/metru patrat pentru camerele de incubatie, viermi de matase si 14,8 lei/mp pentru unitatile zootehnice, pentru gospodariile populatiei, etc.

In termen de 30 zile de la intrarea in vigoare a prezentului act normativ, vor fi aprobate si normele metodologice de aplicare a acestor programe.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>