Titlurile zilei:
Mai putin lapte vandut
Vanzarile de produse lactate pe piata romaneasca au scazut in prima parte a acestui an cu 20%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a declarat, pe 2 aprilie, la Poiana Brasov, la Expo-Conferinta Internationala in Industria Laptelui, Ioan Dirzu, presedintele APRIL (Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui).
El a precizat ca, potrivit statisticilor, daca anul trecut s-a inregistrat o crestere a consumului de lapte de 17%, in acest an se spera a se ajunge la un procent de 10%.
"Consumatorii trebuie constientizati asupra a ceea ce inseamna produsul romanesc pentru care vom incepe in perioada imediat urmatoare o campanie publicitara cu sloganul ‘Consumati produsele fabricate in Romania’. Desigur si noi suntem intr-o competitie cu alti procesatori din afara tarii si de aceea va trebui sa ne adaptam in ceea ce priveste preturile, deoarece ca si calitate a laptelui stam destul de bine", a spus presedintele APRIL.
“Produsele si laptele materie prima din import inseamna circa 20%. Ne pun un pic pe ganduri cantitatile si mai ales pretul cu care ajunge produsul finit pe rafturile supermarketurilor. Vin cu preturi de dumping, ceea ce ar putea crea probleme atat fermierilor, cat si procesatorilor. De aceea ne intalnim in aceste zile pentru a vedea ce masuri de urgenta putem lua. A merge pe lapte din import in continuare nu ne avantajeaza. Este o masura de avarie si nicidecum de perspectiva", a aratat presedintele APRIL.
In opinia sa, fermierul trebuie sustinut de stat, pentru ca altfel nu va putea supravietui. Crescatorii individuali de vaci au mai renuntat sa le creasca, dar au aparut ferme noi cu capacitati de crestere de la 50 de capete in sus. Acesti fermieri, sustine presedintele Asociatiei, vor putea suplini deficientele de lapte mai ales ca, anul trecut, calitatea laptelui materie prima in Romania a ajuns undeva la 60%, iar fermierii si procesatorii vor sa ceara Guvernului si Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare sa prelungeasca macar cu un an prelucrarea laptelui neconform.
Din 2010 fara sprijin financiar
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Marian Hoinaru, a declarat pe 2 aprilie, ca solicitarea sindicalistilor din industria chimica de a se acorda un sprijin financiar agricultorilor pentru procurarea de ingrasaminte nu a primit "un raspuns afirmativ" din partea U.E.
"Practic, nu se poate iesi acum din zona negocierilor cu Uniunea Europeana, schemele de sprijin pentru fermieri dupa perioada de aderare a Romaniei fiind stabilite inca din momentul discutarii capitolului agricultura. Mai mult, din anul 2010 vom ramane fara subventiile din bugetul national, in conditiile in care sprijinul acordat pe unitatea de suprafata va creste la nivelul tarilor cele mai vechi din UE", a afirmat Marian Hoinaru.
Importam mai multe legume si fructe;
Directia Politici de Piata in Sectorul Culturii Horticole din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltariii Rurale (MAPDR) arata ca Romania a exportat, in 2008, 7.300 tone de fructe, dar a importat 122.765 tone de fructe.
Cele mai importante scaderi in ceea ce priveste exportul s-au inregistrat la mere, pere ai gutui. La polul opus, cu cele mai mari cresteri pe partea de export, avem caisele, ciresele, piersicile si prunele. In total, anul trecut s-a exportat circa 5.200 de tone, In creStere cu peste 2.200 de tone fata de 2007.
Desi, productia de fructe s-a majorat, in 2008, cu circa 22%, pana la aproximativ 1,3 milioane tone, totusi suprafata cultivata s-a redus cu 4,5%, pana la 198.700 de hectare. Astfel, in 2008, productia de fructe a crescut cu 239.200 tone, fata de anul precedent, cand se inregistrau 1.075.800 tone, iar suprafata cultivata cu fructe s-a redus cu 9.000 de hectare, de la 207.700 de hectare in anul 2007.
Pe de alta parte, Romania a importat, in 2008, aproximativ 185.000 tone de legume, dar a exportat de 13 ori mai putin, adica 13.970 tone de legume. Si anul trecut, tara noastra a importat, fata de 2007, 185.467 tone de legume, in scadere cu 4,4%, in timp ce volumul exporturilor s-a majorat cu 9,6%.
"Consumam sanatos..." la Timisoara
Intalnirea potentialilor clienti cu producatorii a avut loc in Sala de Consiliu a Primariei, unde aproximativ 50 de timisoreni s-au aratat interesati sa consume legume cultivate ecologic, fara ingrasaminte chimice, iar 27 au semnat contracte pentru a primi produsele aproape de casa, restul urmand sa se decida in urmatoarele doua saptamani.
In programul ASAT inspirat din Franta s-au mai inscris un producator de diverse tipuri de miere si unul care va livra branza de oaie, iar clientii mai pot primi si oua. Acesta este cel de-al doilea an in care producatorii sunt pusi in legatura directa cu consumatorii. Mihaela Vetan, coordonatorul ASAT, a precizat ca anul trecut 30 de familii au beneficiat de program.
Cei interesati au semnat azi contractele cu furnizorii si vor primi saptamanal un cos cu produse intr-un loc ce va fi anuntat ulterior.
Marfa se va livra din luna mai pana in octombrie, insa consumatorii multumiti de zarzavaturi isi pot asigura camara si pentru iarna. Cei care doresc informatii despre sistemul de distributie pot suna la numarul de telefon 0741 232 602 sau pot trimite un mail la adresa [email protected].
Primul cos, livrat luna viitoare, va arata astfel:
La acestea se vor adauga si alte produse, in functie de sezon, cum ar fi usturoi, morcovi, patrunjel, pastarnac, sfecla rosie, rosii, ardei, gogosari, fasole verde si uscata, mazare, dovlecei, castraveti, conopida, varza rosie, pepene galben si lubenita.
Toate sunt cultivate in comuna Belint de catre Ioan Jivu, un producator agricol care a furnizat si in 2008 astfel de produse in cadrul programului „Consuma sanatos si sustine agricultura locala!”.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>