Titlurile zilei:
Mai putin lapte vandut
Vanzarile de produse lactate pe piata romaneasca au scazut in prima parte a acestui an cu 20%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a declarat, pe 2 aprilie, la Poiana Brasov, la Expo-Conferinta Internationala in Industria Laptelui, Ioan Dirzu, presedintele APRIL (Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui).
El a precizat ca, potrivit statisticilor, daca anul trecut s-a inregistrat o crestere a consumului de lapte de 17%, in acest an se spera a se ajunge la un procent de 10%.
"Consumatorii trebuie constientizati asupra a ceea ce inseamna produsul romanesc pentru care vom incepe in perioada imediat urmatoare o campanie publicitara cu sloganul ‘Consumati produsele fabricate in Romania’. Desigur si noi suntem intr-o competitie cu alti procesatori din afara tarii si de aceea va trebui sa ne adaptam in ceea ce priveste preturile, deoarece ca si calitate a laptelui stam destul de bine", a spus presedintele APRIL.
“Produsele si laptele materie prima din import inseamna circa 20%. Ne pun un pic pe ganduri cantitatile si mai ales pretul cu care ajunge produsul finit pe rafturile supermarketurilor. Vin cu preturi de dumping, ceea ce ar putea crea probleme atat fermierilor, cat si procesatorilor. De aceea ne intalnim in aceste zile pentru a vedea ce masuri de urgenta putem lua. A merge pe lapte din import in continuare nu ne avantajeaza. Este o masura de avarie si nicidecum de perspectiva", a aratat presedintele APRIL.
In opinia sa, fermierul trebuie sustinut de stat, pentru ca altfel nu va putea supravietui. Crescatorii individuali de vaci au mai renuntat sa le creasca, dar au aparut ferme noi cu capacitati de crestere de la 50 de capete in sus. Acesti fermieri, sustine presedintele Asociatiei, vor putea suplini deficientele de lapte mai ales ca, anul trecut, calitatea laptelui materie prima in Romania a ajuns undeva la 60%, iar fermierii si procesatorii vor sa ceara Guvernului si Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare sa prelungeasca macar cu un an prelucrarea laptelui neconform.
Din 2010 fara sprijin financiar
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Marian Hoinaru, a declarat pe 2 aprilie, ca solicitarea sindicalistilor din industria chimica de a se acorda un sprijin financiar agricultorilor pentru procurarea de ingrasaminte nu a primit "un raspuns afirmativ" din partea U.E.
"Practic, nu se poate iesi acum din zona negocierilor cu Uniunea Europeana, schemele de sprijin pentru fermieri dupa perioada de aderare a Romaniei fiind stabilite inca din momentul discutarii capitolului agricultura. Mai mult, din anul 2010 vom ramane fara subventiile din bugetul national, in conditiile in care sprijinul acordat pe unitatea de suprafata va creste la nivelul tarilor cele mai vechi din UE", a afirmat Marian Hoinaru.
Importam mai multe legume si fructe;
Directia Politici de Piata in Sectorul Culturii Horticole din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltariii Rurale (MAPDR) arata ca Romania a exportat, in 2008, 7.300 tone de fructe, dar a importat 122.765 tone de fructe.
Cele mai importante scaderi in ceea ce priveste exportul s-au inregistrat la mere, pere ai gutui. La polul opus, cu cele mai mari cresteri pe partea de export, avem caisele, ciresele, piersicile si prunele. In total, anul trecut s-a exportat circa 5.200 de tone, In creStere cu peste 2.200 de tone fata de 2007.
Desi, productia de fructe s-a majorat, in 2008, cu circa 22%, pana la aproximativ 1,3 milioane tone, totusi suprafata cultivata s-a redus cu 4,5%, pana la 198.700 de hectare. Astfel, in 2008, productia de fructe a crescut cu 239.200 tone, fata de anul precedent, cand se inregistrau 1.075.800 tone, iar suprafata cultivata cu fructe s-a redus cu 9.000 de hectare, de la 207.700 de hectare in anul 2007.
Pe de alta parte, Romania a importat, in 2008, aproximativ 185.000 tone de legume, dar a exportat de 13 ori mai putin, adica 13.970 tone de legume. Si anul trecut, tara noastra a importat, fata de 2007, 185.467 tone de legume, in scadere cu 4,4%, in timp ce volumul exporturilor s-a majorat cu 9,6%.
"Consumam sanatos..." la Timisoara
Intalnirea potentialilor clienti cu producatorii a avut loc in Sala de Consiliu a Primariei, unde aproximativ 50 de timisoreni s-au aratat interesati sa consume legume cultivate ecologic, fara ingrasaminte chimice, iar 27 au semnat contracte pentru a primi produsele aproape de casa, restul urmand sa se decida in urmatoarele doua saptamani.
In programul ASAT inspirat din Franta s-au mai inscris un producator de diverse tipuri de miere si unul care va livra branza de oaie, iar clientii mai pot primi si oua. Acesta este cel de-al doilea an in care producatorii sunt pusi in legatura directa cu consumatorii. Mihaela Vetan, coordonatorul ASAT, a precizat ca anul trecut 30 de familii au beneficiat de program.
Cei interesati au semnat azi contractele cu furnizorii si vor primi saptamanal un cos cu produse intr-un loc ce va fi anuntat ulterior.
Marfa se va livra din luna mai pana in octombrie, insa consumatorii multumiti de zarzavaturi isi pot asigura camara si pentru iarna. Cei care doresc informatii despre sistemul de distributie pot suna la numarul de telefon 0741 232 602 sau pot trimite un mail la adresa [email protected].
Primul cos, livrat luna viitoare, va arata astfel:
La acestea se vor adauga si alte produse, in functie de sezon, cum ar fi usturoi, morcovi, patrunjel, pastarnac, sfecla rosie, rosii, ardei, gogosari, fasole verde si uscata, mazare, dovlecei, castraveti, conopida, varza rosie, pepene galben si lubenita.
Toate sunt cultivate in comuna Belint de catre Ioan Jivu, un producator agricol care a furnizat si in 2008 astfel de produse in cadrul programului „Consuma sanatos si sustine agricultura locala!”.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
16-06-2025 APIA
Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>
16-06-2025 Stiri agricole
Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>