Stirile zile de 05.04.2009


Titlurile zilei:

  • Mai putin lapte vandut;
  • Din 2010 fara sprijin financiar;
  • Importam mai multe legume si fructe;
  • "Consumam sanatos..." la Timisoara;







Mai putin lapte vandut

Vanzarile de produse lactate pe piata romaneasca au scazut in prima parte a acestui an cu 20%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a declarat, pe 2 aprilie, la Poiana Brasov, la Expo-Conferinta Internationala in Industria Laptelui, Ioan Dirzu, presedintele APRIL (Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui).
El a precizat ca, potrivit statisticilor, daca anul trecut s-a inregistrat o crestere a consumului de lapte de 17%, in acest an se spera a se ajunge la un procent de 10%.

"Consumatorii trebuie constientizati asupra a ceea ce inseamna produsul romanesc pentru care vom incepe in perioada imediat urmatoare o campanie publicitara cu sloganul ‘Consumati produsele fabricate in Romania’. Desigur si noi suntem intr-o competitie cu alti procesatori din afara tarii si de aceea va trebui sa ne adaptam in ceea ce priveste preturile, deoarece ca si calitate a laptelui stam destul de bine", a spus presedintele APRIL.

 “Produsele si laptele materie prima din import inseamna circa 20%. Ne pun un pic pe ganduri cantitatile si mai ales pretul cu care ajunge produsul finit pe rafturile supermarketurilor. Vin cu preturi de dumping, ceea ce ar putea crea probleme atat fermierilor, cat si procesatorilor. De aceea ne intalnim in aceste zile pentru a vedea ce masuri de urgenta putem lua. A merge pe lapte din import in continuare nu ne avantajeaza. Este o masura de avarie si nicidecum de perspectiva", a aratat presedintele APRIL.

In opinia sa, fermierul trebuie sustinut de stat, pentru ca altfel nu va putea supravietui. Crescatorii individuali de vaci au mai renuntat sa le creasca, dar au aparut ferme noi cu capacitati de crestere de la 50 de capete in sus. Acesti fermieri, sustine presedintele Asociatiei, vor putea suplini deficientele de lapte mai ales ca, anul trecut, calitatea laptelui materie prima in Romania a ajuns undeva la 60%, iar fermierii si procesatorii vor sa ceara Guvernului si Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare sa prelungeasca macar cu un an prelucrarea laptelui neconform.




Din 2010 fara sprijin financiar

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Marian Hoinaru, a declarat pe 2 aprilie, ca solicitarea sindicalistilor din industria chimica de a se acorda un sprijin financiar agricultorilor pentru procurarea de ingrasaminte nu a primit "un raspuns afirmativ" din partea U.E.

"Practic, nu se poate iesi acum din zona negocierilor cu Uniunea Europeana, schemele de sprijin pentru fermieri dupa perioada de aderare a Romaniei fiind stabilite inca din momentul discutarii capitolului agricultura. Mai mult, din anul 2010 vom ramane fara subventiile din bugetul national, in conditiile in care sprijinul acordat pe unitatea de suprafata va creste la nivelul tarilor cele mai vechi din UE", a afirmat Marian Hoinaru.




Importam mai multe legume si fructe;

Directia Politici de Piata in Sectorul Culturii Horticole din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltariii Rurale (MAPDR) arata ca Romania a exportat, in 2008, 7.300 tone de fructe, dar a importat 122.765 tone de fructe.

Cele mai importante scaderi in ceea ce priveste exportul s-au inregistrat la mere, pere ai gutui. La polul opus, cu cele mai mari cresteri pe partea de export, avem caisele, ciresele, piersicile si prunele. In total, anul trecut s-a exportat circa 5.200 de tone, In creStere cu peste 2.200 de tone fata de 2007.

Desi, productia de fructe s-a majorat, in 2008, cu circa 22%, pana la aproximativ 1,3 milioane tone, totusi suprafata cultivata s-a redus cu 4,5%, pana la 198.700 de hectare. Astfel, in 2008, productia de fructe a crescut cu 239.200 tone, fata de anul precedent, cand se inregistrau 1.075.800 tone, iar suprafata cultivata cu fructe s-a redus cu 9.000 de hectare, de la 207.700 de hectare in anul 2007.

Pe de alta parte, Romania a importat, in 2008, aproximativ 185.000 tone de legume, dar a exportat de 13 ori mai putin, adica 13.970 tone de legume. Si anul trecut, tara noastra a importat, fata de 2007, 185.467 tone de legume, in scadere cu 4,4%, in timp ce volumul exporturilor s-a majorat cu 9,6%.




"Consumam sanatos..." la Timisoara

Intalnirea potentialilor clienti cu producatorii a avut loc in Sala de Consiliu a Primariei, unde aproximativ 50 de timisoreni s-au aratat interesati sa consume legume cultivate ecologic, fara ingrasaminte chimice, iar 27 au semnat contracte pentru a primi produsele aproape de casa, restul urmand sa se decida in urmatoarele doua saptamani.

In programul ASAT inspirat din Franta s-au mai inscris un producator de diverse tipuri de miere si unul care va livra branza de oaie, iar clientii mai pot primi si oua. Acesta este cel de-al doilea an in care producatorii sunt pusi in legatura directa cu consumatorii. Mihaela Vetan, coordonatorul ASAT, a precizat ca anul trecut 30 de familii au beneficiat de program.

Cei interesati au semnat azi contractele cu furnizorii si vor primi saptamanal un cos cu produse intr-un loc ce va fi anuntat ulterior.

Marfa se va livra din luna mai pana in octombrie, insa consumatorii multumiti de zarzavaturi isi pot asigura camara si pentru iarna. Cei care doresc informatii despre sistemul de distributie pot suna la numarul de telefon 0741 232 602 sau pot trimite un mail la adresa asat_tm@yahoo.com.

Primul cos, livrat luna viitoare, va arata astfel:

  • Varza 1,5 kg – 3 lei
  • Cartofi 2 kg – 4 lei
  • Ceapa 3 legaturi – 7,5 lei
  • Telina 1 bucata – 2 lei
  • Leustean 1 kg – 1 leu
  • Gulii 2 bucati – 3 lei
  • Marar 1 legatura – 1 leu
  • Spanac 1 kg – 6 lei
  • Total: 27,5 lei

La acestea se vor adauga si alte produse, in functie de sezon, cum ar fi usturoi, morcovi, patrunjel, pastarnac, sfecla rosie, rosii, ardei, gogosari, fasole verde si uscata, mazare, dovlecei, castraveti, conopida, varza rosie, pepene galben si lubenita.

Toate sunt cultivate in comuna Belint de catre Ioan Jivu, un producator agricol care a furnizat si in 2008 astfel de produse in cadrul programului Consuma sanatos si sustine agricultura locala!”.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>