Stirile zile de 09.04.2009

Titlurile zilei:

  • Prezentat, noul director APIA;
  • Locuri amenajate pentru miei;
  • ADS se va desfiinta;
  • Codul de bune practici, adopat;
  • Putine proiecte prin "Fermierul".






Prezentat, noul director APIA

Miercuri, 8 aprilie 2009, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ministrul Ilie SARBU a sustinut o conferinta de presa in care a prezentat noul Director General al Ageniei de Plati si Intervenie in Agricultura, domnul Daniel CONSTANTIN (imaginea de sus), precum si situatia la zi a platilor pe suprafata aferente campaniei 2008.

Atat ministrul Ilie SARBU, cat si directorul general APIA, Daniel CONSTANTIN, au declarat că vor face demersurile necesare respectarii termenelor impuse de reglementarile europene privind finalizarea platilor la hectar, respectiv pana la data de 30 iunie 2009.

Mentionam ca APIA deruleaza, in paralel, atat campania de depunere a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2009, cat si campania de efectuare a platilor pentru cererile depuse in cadrul campaniei 2008.




Locuri amenajate de vanzare a mieilor

Vanzarea mieilor va fi permisa doar in pietele agroalimentare sau alte locuri amenajate si autorizate si numai daca sunt insotiti de documentele oficiale prevazute de legislatia veterinara, informeaza ANSVSA in apropierea sarbatorilor pascale.

De asemenea, vanzarea oualor se va face in unitati controlate sanitar veterinar, numai dupa examinarea de catre personalul specializat.

Este interzisa atat depozitarea, cat si expunerea oualor in vederea comercializarii, in aceleasi locuri cu cele destinate carnii, produselor din carne sau lapte si a altor produse alimentare nepreambalate, precum si in spatii unde temperatura depaseste 14º C.




ADS se va desfiinta

Agentia Domeniilor Statului va fi desfiintata, iar patrimoniul institutiei va fi transferat in administrarea primariilor, a anuntat, miercuri, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. “Agentia Domeniilor Statului se va desfiinta si va trece la administratia locala, pana la primarii. Ei vor administra de acum acest patrimoniu”, a spus Sarbu.

ADS functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii si se ocupa cu privatizarea societatilor comerciale agricole si concesionarea terenurilor agricole proprietate publica si privata a statului, administrate de aceste societati.

Ministerul Agriculturii a anuntat anterior, intr-un comunicat privind descentralizarea institutiei, ca ADS va ceda administrarea terenurilor indiguite catre Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF).

Ministrul Agriculturii a numit la finele lunii februarie un nou presedinte al ADS, pe Nicolae Giugea, fost prefect al judetului Dolj in perioada 2005-2007.




S-a adoptat codul de bune practici

Membrii Executivului au adoptat in sedinta de miercuri Codul de bune practici pentru produsele agroalimentare, propunerea legislativa urmand sa fie trimisa Parlamentului pentru aprobare "in regim de urgenta", a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, citat de Agerpres.

Potrivit prevederilor noului cod, in cazul in care ar fi aprobat de Parlament in actuala formula, ar urma sa fie eliminate cel putin 13 taxe pentru produsele agroalimentare comercializate in hipermarket-uri si o eventuala reducere a preturilor cu 30% in urmatoarele luni.

Patronatele din industria agroalimentara au acuzat supermaket-urile ca percep 13-14 taxe "ascunse" ce le sporesc profitul cu 30-60%, in timp ce preturile la alimente cresc artificial, iar producatorii ies in pierdere, fiind adeseori obligati si de clauzele contractuale sa lucreze exclusiv pentru un singur distribuitor.




Putine proiecte prin "Fermierul":

Directiile agricole au aprobat in ultimele sapte luni 25 de proiecte in valoare totala de 11 mil. lei (circa 3 mil. euro) in programul Fermierul, lucru care a permis agricutorilor sa finanteze jumatate din proiecte prin credite de la banci, potrivit Ministerului Agriculturii.

In a doua parte a anului trecut, ministerul a alocat un buget de 760 de milioane de lei (206,5 mil. euro) pentru credite care sa cofinanteze proiectele de investitii in agricultura care nu beneficiaza de bani din fondurile europene, bancile selectionate fiind CEC Bank, BCR, Banca Comerciala Carpatica, Raiffeisen Bank, BRD si Bancpost.

Pana in prezent doar BCR, BRD si CEC Bank au dat drumul creditarii, cele mai multe solicitari, dar si proiectele cu cea mai mare valoare venind din judetele Maramures si Satu Mare, spun oficialii ministerului.

"Am pregatit un proiect pentru achizitia a 55 de juninci a cate 2.300 de euro fiecare. Mi-a fost aprobat in decembrie, iar in ianuarie am tras primii bani. Este mai avantajos pentru ca vorbim de un termen lung de rambursare, de o perioada de gratie de 12 luni si de dobanzi preferentiale", a declarat Iosif Bota, proprietarul companiei Ema Gab din Hunedoara.

Fermierul hunedorean va rambursa in intregime creditul, dupa care va face o cerere la Directia pentru Agricultura si ii va fi returnat 50% din suma. „Pentru a-ti fi aprobat proiectul trebuie sa ai indicatori foarte buni, este o selectie foarte dura. Nu-i mai usor ca la Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), dar acolo nu poti obtine credite, chiar daca ti s-a aprobat proiectul", explica Bota. Perioada de creditare poate ajunge la maximum 10 ani.

Pot lua credite producatorii agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole, asocialtiile agricole familiale, societatile agricole private sau persoanele fizice autorizate. Pe langa finantare, banca ofera si consultanta gratuita pentru pregatirea dosarelor de credit.

Agricultorii care iau credite prin programul Fermierul pentru investitii directe pot beneficia de o reducere a sumei de rambursat de pana la 50% din volumul imprumutului, daca respecta proiectul intocmai si respecta termentul de rambursare a creditului. Cel mai mare sprijin, respectiv 50% din volumul creditului, este acordat in cazul achizitiilor de tractoare agricole noi, de exemplu. Pentru depozitele de cereale si seminte oleaginoase, reducerea este de 30% din totalul imprumutului acordat, iar pentru cei care au cumparat masini sau utilaje agricole pentru ferme vegetale si zootehnice, reducerea este de 25%, dupa cum se arata intr-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>