Titlurile zilei:
Prezentat, noul director APIA
Miercuri, 8 aprilie 2009, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ministrul Ilie SARBU a sustinut o conferinta de presa in care a prezentat noul Director General al Ageniei de Plati si Intervenie in Agricultura, domnul Daniel CONSTANTIN (imaginea de sus), precum si situatia la zi a platilor pe suprafata aferente campaniei 2008.
Atat ministrul Ilie SARBU, cat si directorul general APIA, Daniel CONSTANTIN, au declarat că vor face demersurile necesare respectarii termenelor impuse de reglementarile europene privind finalizarea platilor la hectar, respectiv pana la data de 30 iunie 2009.
Mentionam ca APIA deruleaza, in paralel, atat campania de depunere a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2009, cat si campania de efectuare a platilor pentru cererile depuse in cadrul campaniei 2008.
Locuri amenajate de vanzare a mieilor
Vanzarea mieilor va fi permisa doar in pietele agroalimentare sau alte locuri amenajate si autorizate si numai daca sunt insotiti de documentele oficiale prevazute de legislatia veterinara, informeaza ANSVSA in apropierea sarbatorilor pascale.
De asemenea, vanzarea oualor se va face in unitati controlate sanitar veterinar, numai dupa examinarea de catre personalul specializat.
Este interzisa atat depozitarea, cat si expunerea oualor in vederea comercializarii, in aceleasi locuri cu cele destinate carnii, produselor din carne sau lapte si a altor produse alimentare nepreambalate, precum si in spatii unde temperatura depaseste 14º C.
ADS se va desfiinta
Agentia Domeniilor Statului va fi desfiintata, iar patrimoniul institutiei va fi transferat in administrarea primariilor, a anuntat, miercuri, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. “Agentia Domeniilor Statului se va desfiinta si va trece la administratia locala, pana la primarii. Ei vor administra de acum acest patrimoniu”, a spus Sarbu.
ADS functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii si se ocupa cu privatizarea societatilor comerciale agricole si concesionarea terenurilor agricole proprietate publica si privata a statului, administrate de aceste societati.
Ministerul Agriculturii a anuntat anterior, intr-un comunicat privind descentralizarea institutiei, ca ADS va ceda administrarea terenurilor indiguite catre Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF).
Ministrul Agriculturii a numit la finele lunii februarie un nou presedinte al ADS, pe Nicolae Giugea, fost prefect al judetului Dolj in perioada 2005-2007.
S-a adoptat codul de bune practici
Membrii Executivului au adoptat in sedinta de miercuri Codul de bune practici pentru produsele agroalimentare, propunerea legislativa urmand sa fie trimisa Parlamentului pentru aprobare "in regim de urgenta", a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, citat de Agerpres.
Potrivit prevederilor noului cod, in cazul in care ar fi aprobat de Parlament in actuala formula, ar urma sa fie eliminate cel putin 13 taxe pentru produsele agroalimentare comercializate in hipermarket-uri si o eventuala reducere a preturilor cu 30% in urmatoarele luni.
Patronatele din industria agroalimentara au acuzat supermaket-urile ca percep 13-14 taxe "ascunse" ce le sporesc profitul cu 30-60%, in timp ce preturile la alimente cresc artificial, iar producatorii ies in pierdere, fiind adeseori obligati si de clauzele contractuale sa lucreze exclusiv pentru un singur distribuitor.
Putine proiecte prin "Fermierul":
Directiile agricole au aprobat in ultimele sapte luni 25 de proiecte in valoare totala de 11 mil. lei (circa 3 mil. euro) in programul Fermierul, lucru care a permis agricutorilor sa finanteze jumatate din proiecte prin credite de la banci, potrivit Ministerului Agriculturii.
In a doua parte a anului trecut, ministerul a alocat un buget de 760 de milioane de lei (206,5 mil. euro) pentru credite care sa cofinanteze proiectele de investitii in agricultura care nu beneficiaza de bani din fondurile europene, bancile selectionate fiind CEC Bank, BCR, Banca Comerciala Carpatica, Raiffeisen Bank, BRD si Bancpost.
Pana in prezent doar BCR, BRD si CEC Bank au dat drumul creditarii, cele mai multe solicitari, dar si proiectele cu cea mai mare valoare venind din judetele Maramures si Satu Mare, spun oficialii ministerului.
"Am pregatit un proiect pentru achizitia a 55 de juninci a cate 2.300 de euro fiecare. Mi-a fost aprobat in decembrie, iar in ianuarie am tras primii bani. Este mai avantajos pentru ca vorbim de un termen lung de rambursare, de o perioada de gratie de 12 luni si de dobanzi preferentiale", a declarat Iosif Bota, proprietarul companiei Ema Gab din Hunedoara.
Fermierul hunedorean va rambursa in intregime creditul, dupa care va face o cerere la Directia pentru Agricultura si ii va fi returnat 50% din suma. „Pentru a-ti fi aprobat proiectul trebuie sa ai indicatori foarte buni, este o selectie foarte dura. Nu-i mai usor ca la Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), dar acolo nu poti obtine credite, chiar daca ti s-a aprobat proiectul", explica Bota. Perioada de creditare poate ajunge la maximum 10 ani.
Pot lua credite producatorii agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole, asocialtiile agricole familiale, societatile agricole private sau persoanele fizice autorizate. Pe langa finantare, banca ofera si consultanta gratuita pentru pregatirea dosarelor de credit.
Agricultorii care iau credite prin programul Fermierul pentru investitii directe pot beneficia de o reducere a sumei de rambursat de pana la 50% din volumul imprumutului, daca respecta proiectul intocmai si respecta termentul de rambursare a creditului. Cel mai mare sprijin, respectiv 50% din volumul creditului, este acordat in cazul achizitiilor de tractoare agricole noi, de exemplu. Pentru depozitele de cereale si seminte oleaginoase, reducerea este de 30% din totalul imprumutului acordat, iar pentru cei care au cumparat masini sau utilaje agricole pentru ferme vegetale si zootehnice, reducerea este de 25%, dupa cum se arata intr-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>