Stirile zile de 15.04.2009

Titlurile zilei:

  • Proiecte initiate de MAPDR;
  • Masuri impotriva arderii miristilor;
  • Terenul ramane la cercetare;
  • Principale sectoare de dezvoltare;
  • Abator de ovine la Hereclean.




Proiecte initiate de MAPDR

In sedinta de Guvern de miercuri, 8 aprilie 2009, au fost adoptate urmatoarele proiecte de acte normative initiate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale:

1. Modificarea Hotararii nr. 3/2008 privind sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli din sectorul zootehnic, aferent anului 2008, prin care s-au transferat unele sume de la acele activitati pentru care nu au fost depuse cereri.

Fondurile destinate acordarii de sprijin financiar producatorilor din sectorul zootehnic au fost astfel suplimentate pentru activitati care au in vedere imbunatatirea calitatii productiei de carne, a mierii, si pentru sustinerea productiei de carne, oua si lapte.

Au fost majorate fondurile pentru: introducerea la nivelul fermelor a biotehnologiilor si practicilor moderne de reproductie, respectiv de la 500.000 lei la 900.000 lei; imbunatatirea calitatii productiei de carne de porcine - de la 200 milioane lei la 237 milioane lei; sustinerea productiei de carne si oua - de la 259 milioane lei la 326,4 milioane lei; imbunatatirea calitatii mierii - de la 11 milioane lei la 14,87 milioane lei; imbunatatirea calitatii laptelui de vaca destinat procesarii pentru atingerea standardelor de calitate din Uniunea Europeana - de la 120 milioane lei la 215 milioane lei.

Cuantumul sprijinului pentru fiecare categorie de sprijin a ramas nemodificat.
Valoarea totala a sprijinului financiar destinat producatorilor din sectorul zootehnic se ridica la 798,121 milioane lei.

2. Hotarare a Guvernului  pentru modificarea si completarea anexelor I, II, IV si V la Hotararea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr.136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.

In  vederea  actualizarii la nivel national a masurilor de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale cu cele comunitare stabilite prin Directiva Consiliului 2009/7/CE care amendeaza Directiva Consiliului 2000/29/CE, in sectorul fitosanitar, a fost elaborat proiectul de Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea anexelor I, II, IV si V la Hotararea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr.136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.

Prin acest proiect de act normativ se actualizeaza lista organismelor daunatoare prevazute in anexele I si II si se stabilesc cerinte noi in anexele IV si V privind importul si circulatia intracomunitara a plantelor gazda, pentru noile organisme daunatoare introduse in anexele I si II. Acestea reprezinta masuri noi in vederea protejarii teritoriului Romaniei / Comunitatii impotriva introducerii organismelor daunatoare plantelor sau produselor vegetale.




Masuri impotriva arderii miristilor

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, este de parere ca singurul mod in care s-ar putea pune capat incendierii miristilor dupa culegerea recoltei este sanctionarea celor vinovati cu dosare penale, pe motiv ca distrug flora si fauna si polueaza atmosfera.

Aflat la o intalnire cu autoritatile locale din Bistrita-Nasaud, Nemirschi a spus ca, venind cu elicopterul, a vazut dealurile arse si negre, un peisaj nu numai dezolant, ci si o sursa de poluare.

Ministrul spune ca atmosfera se incalzeste si e poluata cu tot acel fum care se degaja de la arderile necontrolate de miristi, informeaza Newsin.

In ultimele doua luni, in Bistrita-Nasaud, pompierii au fost chemati sa intervina la stingerea a zeci de incedii de miristi. Sesizati de pompieri, politistii nu au putut face altceva decat sa ii amendeze pe cei care au dat foc miristilor in cazul in care i-au si prins. 




Terenul ramane la cercetare

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis Parlamentului Romaniei spre reexaminare legea privind trecerea unor terenuri din domeniul public al statului si administrarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" in domeniul public al orasului Cisnadie.

Trimiterea spre reexaminare vine ca urmare a faptului ca "legea nu prevede destinatia acestor terenuri", diminuarea domeniului public fiind "nejustificata si inoportuna".




Principale sectoare de dezvoltare

Oamenii de afaceri cu care a discutat BUSINESS MAGAZIN despre viitorul Romaniei, vorbesc de necesitatea unei strategii nationale de dezvoltare, unde cuvantul de ordine sa fie consecventa. Iar principalele sectoare de dezvoltare sunt, dupa cum poate deja intuiti, agricultura, tehnologia informatiei si turismul, sustinute de o infrastructura solida si de un invatamant de calitate. 

Cum ar trebui sa se ajunga la o asemenea lista de pariuri castigatoare e insa o discutie lunga. La una din extremitati, cea care sustine exclusiv rolul fortelor libere ale pietei, se situeaza Dinu Patriciu, directorul general al Rompetrol, un adept ferm al politicilor liberale: “Daca am elibera de constrangeri mediul economic, oportunitatile s-ar naste pe cale naturala”, afirma miliardarul Patriciu, singurul roman ramas in topul Forbes al celor mai bogati oameni.




Abator de ovine la Hereclean

Cel mai mare abator de ovine din Transilvania, ridicat in localitatea salajeana Hereclean (imaginea de sus), ca urmare a unei investitii de 2,5 milioane de euro si unde vor lucra circa 50 de persoane, este aproape de finalizare, urmand a fi deschis, cel mai probabil, pana la finalul lunii aprilie.

Investitia apartine Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO), 1,6 milioane de euro fiind contributie europeana prin programul SAPARD, diferenta fiind suportata de catre cei 64 crescatori de ovine, membri ai cooperativei.

"Intentionam sa deschidem abatorul pana la finele acestei luni. Investitia se ridica la circa 2,5 milioane de euro, 1,6 milioane provenind de la SAPARD. Pana in prezent am primit deja de la SAPARD doua transe, una de 6,5 miliarde de lei si alta de 19 miliarde de lei, o diferenta de 9,5 miliarde de lei urmand a ne fi achitata dupa receptia finala", a declarat Dumitru Ardelean, presedintele CATO. Abatorul va avea o capacitate de taiere de 1.600 de oi pe zi (200 de capete/ora) si a fost astfel conceput pentru ca in cadrul lui sa se poata face si taierea porcilor, cu o capacitate de 400 de capete pe zi.

Dotarile abatorului sunt dintre cele mai moderne, el corespunzand tuturor normelor europene in domeniu. Printre aceste dotari se numara statia de epurare a apelor provenite din procesul de sacrificare, care a costat patru miliarde de lei si care poate epura 100 de metri cubi de ape uzate in decurs de opt ore. In structura complexului de abatorizare au fost incluse: un depozit de lana, o sala de sangerare, camere de frig, depozit de piei, cantar electronic, sistem automat de uscare a oilor (in cazul in care lana este uda) si asomatoare, toate separate in fluxuri tehnologice pentru organele interne ale oilor, carcase si stomacul animalelor. Cei 50 de angajati vor avea la dispozitie vestiare separate pentru barbati si femei, spalatorie pentru hainele de lucru, sala pentru servirea mesei, inclusiv un aparat de spalat si dezinfectat cizmele.

CATO reuneste 64 crescatori de ovine din Salaj si este una din primele grupuri de producatori recunoscute pe plan national avand, de altfel, Avizul de Recunoastere cu numarul 1, eliberat in 2006, de catre Ministerul Agriculturii.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>