Titlurile zilei:
Proiecte initiate de MAPDR
In sedinta de Guvern de miercuri, 8 aprilie 2009, au fost adoptate urmatoarele proiecte de acte normative initiate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale:
1. Modificarea Hotararii nr. 3/2008 privind sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli din sectorul zootehnic, aferent anului 2008, prin care s-au transferat unele sume de la acele activitati pentru care nu au fost depuse cereri.
Fondurile destinate acordarii de sprijin financiar producatorilor din sectorul zootehnic au fost astfel suplimentate pentru activitati care au in vedere imbunatatirea calitatii productiei de carne, a mierii, si pentru sustinerea productiei de carne, oua si lapte.
Au fost majorate fondurile pentru: introducerea la nivelul fermelor a biotehnologiilor si practicilor moderne de reproductie, respectiv de la 500.000 lei la 900.000 lei; imbunatatirea calitatii productiei de carne de porcine - de la 200 milioane lei la 237 milioane lei; sustinerea productiei de carne si oua - de la 259 milioane lei la 326,4 milioane lei; imbunatatirea calitatii mierii - de la 11 milioane lei la 14,87 milioane lei; imbunatatirea calitatii laptelui de vaca destinat procesarii pentru atingerea standardelor de calitate din Uniunea Europeana - de la 120 milioane lei la 215 milioane lei.
Cuantumul sprijinului pentru fiecare categorie de sprijin a ramas nemodificat.
Valoarea totala a sprijinului financiar destinat producatorilor din sectorul zootehnic se ridica la 798,121 milioane lei.
2. Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea anexelor I, II, IV si V la Hotararea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr.136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.
In vederea actualizarii la nivel national a masurilor de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale cu cele comunitare stabilite prin Directiva Consiliului 2009/7/CE care amendeaza Directiva Consiliului 2000/29/CE, in sectorul fitosanitar, a fost elaborat proiectul de Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea anexelor I, II, IV si V la Hotararea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr.136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.
Prin acest proiect de act normativ se actualizeaza lista organismelor daunatoare prevazute in anexele I si II si se stabilesc cerinte noi in anexele IV si V privind importul si circulatia intracomunitara a plantelor gazda, pentru noile organisme daunatoare introduse in anexele I si II. Acestea reprezinta masuri noi in vederea protejarii teritoriului Romaniei / Comunitatii impotriva introducerii organismelor daunatoare plantelor sau produselor vegetale.
Masuri impotriva arderii miristilor
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, este de parere ca singurul mod in care s-ar putea pune capat incendierii miristilor dupa culegerea recoltei este sanctionarea celor vinovati cu dosare penale, pe motiv ca distrug flora si fauna si polueaza atmosfera.
Aflat la o intalnire cu autoritatile locale din Bistrita-Nasaud, Nemirschi a spus ca, venind cu elicopterul, a vazut dealurile arse si negre, un peisaj nu numai dezolant, ci si o sursa de poluare.
Ministrul spune ca atmosfera se incalzeste si e poluata cu tot acel fum care se degaja de la arderile necontrolate de miristi, informeaza Newsin.
In ultimele doua luni, in Bistrita-Nasaud, pompierii au fost chemati sa intervina la stingerea a zeci de incedii de miristi. Sesizati de pompieri, politistii nu au putut face altceva decat sa ii amendeze pe cei care au dat foc miristilor in cazul in care i-au si prins.
Terenul ramane la cercetare
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis Parlamentului Romaniei spre reexaminare legea privind trecerea unor terenuri din domeniul public al statului si administrarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" in domeniul public al orasului Cisnadie.
Trimiterea spre reexaminare vine ca urmare a faptului ca "legea nu prevede destinatia acestor terenuri", diminuarea domeniului public fiind "nejustificata si inoportuna".
Principale sectoare de dezvoltare
Oamenii de afaceri cu care a discutat BUSINESS MAGAZIN despre viitorul Romaniei, vorbesc de necesitatea unei strategii nationale de dezvoltare, unde cuvantul de ordine sa fie consecventa. Iar principalele sectoare de dezvoltare sunt, dupa cum poate deja intuiti, agricultura, tehnologia informatiei si turismul, sustinute de o infrastructura solida si de un invatamant de calitate.
Cum ar trebui sa se ajunga la o asemenea lista de pariuri castigatoare e insa o discutie lunga. La una din extremitati, cea care sustine exclusiv rolul fortelor libere ale pietei, se situeaza Dinu Patriciu, directorul general al Rompetrol, un adept ferm al politicilor liberale: “Daca am elibera de constrangeri mediul economic, oportunitatile s-ar naste pe cale naturala”, afirma miliardarul Patriciu, singurul roman ramas in topul Forbes al celor mai bogati oameni.
Abator de ovine la Hereclean
Cel mai mare abator de ovine din Transilvania, ridicat in localitatea salajeana Hereclean (imaginea de sus), ca urmare a unei investitii de 2,5 milioane de euro si unde vor lucra circa 50 de persoane, este aproape de finalizare, urmand a fi deschis, cel mai probabil, pana la finalul lunii aprilie.
Investitia apartine Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO), 1,6 milioane de euro fiind contributie europeana prin programul SAPARD, diferenta fiind suportata de catre cei 64 crescatori de ovine, membri ai cooperativei.
"Intentionam sa deschidem abatorul pana la finele acestei luni. Investitia se ridica la circa 2,5 milioane de euro, 1,6 milioane provenind de la SAPARD. Pana in prezent am primit deja de la SAPARD doua transe, una de 6,5 miliarde de lei si alta de 19 miliarde de lei, o diferenta de 9,5 miliarde de lei urmand a ne fi achitata dupa receptia finala", a declarat Dumitru Ardelean, presedintele CATO. Abatorul va avea o capacitate de taiere de 1.600 de oi pe zi (200 de capete/ora) si a fost astfel conceput pentru ca in cadrul lui sa se poata face si taierea porcilor, cu o capacitate de 400 de capete pe zi.
Dotarile abatorului sunt dintre cele mai moderne, el corespunzand tuturor normelor europene in domeniu. Printre aceste dotari se numara statia de epurare a apelor provenite din procesul de sacrificare, care a costat patru miliarde de lei si care poate epura 100 de metri cubi de ape uzate in decurs de opt ore. In structura complexului de abatorizare au fost incluse: un depozit de lana, o sala de sangerare, camere de frig, depozit de piei, cantar electronic, sistem automat de uscare a oilor (in cazul in care lana este uda) si asomatoare, toate separate in fluxuri tehnologice pentru organele interne ale oilor, carcase si stomacul animalelor. Cei 50 de angajati vor avea la dispozitie vestiare separate pentru barbati si femei, spalatorie pentru hainele de lucru, sala pentru servirea mesei, inclusiv un aparat de spalat si dezinfectat cizmele.
CATO reuneste 64 crescatori de ovine din Salaj si este una din primele grupuri de producatori recunoscute pe plan national avand, de altfel, Avizul de Recunoastere cu numarul 1, eliberat in 2006, de catre Ministerul Agriculturii.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>