Stirile zile de 22.04.2009



Titlurile zilei:

  • Colaborare romano-chineza;
  • Sarbu la Luxemburg;
  • Bancile comerciale si APIA;
  • Sedinta de guvern.
  • Protocol cu Casa Regala;






Colaborare romano-chineza;

La invitatia domnului Ilie SARBU, a avut loc vizita delegatiei reprezentantilor Bancii pentru Dezvoltarea Agriculturii din Republica Chineza.

Discutiile au privit identificarea sectoarelor de activitate din domeniul agro-zootehnic care ofera oportunitati de colaborare intre Romania si China, partea chineza dorind sa finanteze operatiuni cu caracter comercial sau unitati mixte de productie destinate exportului in Republica Populara Chineza.

Sectoarele pe care s-a pus accent in cadrul acestei prime intalniri au fost infrastructura sistemului de irigatii, pescuitul si acvacultura, investitiile in spatiile de depozitare ale legumelor si fructelor, sectorul forestier .




Sarbu la Luxemburg

In perioada 23 - 24 aprilie 2009, la Luxemburg, va avea loc Consiliul de ministri pentru Agricultura si Pescuit.  Romania va fi reprezentata de o delegatie condusa de Ilie SARBU, Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.

Romania a formulat o solicitare de importanta majora, care vizeaza cresterea nivelului top-up-ului pentru anul 2009. Datorita crizei economice, fermierii romani se confrunta cu dificultati in special datorita cresterii preturilor la input-uri  si sistemului de creditare costisitor. In 2009 sprijinul UE pentru SAPS creste prin mecanismul de phasing-in la 35%, iar Romania doreste sa majoreze contributia la platile nationale directe complementare (CNDP) din bugetul national, de la 30% la 55%. De asemenea, in cazul in care in cadrul Consiliului se va exprima o opinie in general favorabila a Statelor Membre fata de cererea noastra de majorare a nivelului top-up-ului, s-a solicitat Comisiei aprobarea de a efectua plata CNDP-ului aferent anului 2009 (30%, reprezentand cca. 44 euro/ha) din bugetul national cat mai curand, adica in acest semestru.

In marja Consiliului, ministrul Ilie SARBU are programate o serie de intalniri bilaterale cu oficiali ai Comisiei Europene: Joe Borg, Comisar pentru pescuit, Mariann Fischer Boel, Comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, si Loretta Dormal – Marino, director general adjunct, DG AGRI.




Bancile comerciale si APIA

Ministrul agriculturii, domnul Ilie SÂRBU, a avut o Intalnire cu reprezentanii bancilor comerciale implicate in efectuarea platilor din fondurile europene destinate agriculturii.

Scopul intalnirii a fost de puncta si de a gasi solutiile pentru a remedia problemele constatate relativ la efectuarea platilor subventiilor catre fermieri, astfel incat sa fie evitata intarzierea si sanctionarea Romaniei de catre Comisia Europeana.

S-au discutat modalitatile prin care banii virai de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultură (APIA) prin bancile comerciale sa ajunga intr-un interval de timp cat mai scurt in contul fermierilor, modalitatile pentru eliminarea comisioanelor duble si stabilirea acestora la un nivel acceptabil, precum si solutiile pentru imbunatatirea sistemului de lucru dintre bancile comerciale si APIA.

Reprezentantii agricultorilor, prezenti la inalnire, au cerut bancilor oferte de creditare specifice agriculturii, in conditiile in care creditele agricole sunt garantate de catre MAPDR, iar riscul este preluat de Fondul de Garantare a Creditului Rural.




Sedinta de guvern.

In Sedinta de Guvern de miercuri, 15 aprilie 2009, a fost adoptata Hotararea de Guvern privind reglementarea unor masuri financiare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura. Totodată, ministrul Ilie SARBU a sustinut nota de prezentare referitoare la Implementarea Programului de distribuire gratuita a fructelor in scoli pentru absorbtia fondurilor UE alocate Romaniei – de 4,99 milioane euro pentru fiecare an scolar pana in 2013.

Hotararea de Guvern a fost initiata avandu-se in vedere necesitatea urgenta a asigurarii fondurilor aferente aplicarii schemelor de plati directe pe suprafata, pentru anul agricol 2008, din venituri din privatizare.

Grupurile tinta avute in vedere sunt producatorii agricoli persoane fizice sau persoane juridice, care exploateaza terenurile agricole pentru care solicita platile.

Pentru implementarea School Fruit Scheme, Consiliul UE a decis sa aloce, incepand cu anul scolar 2009-2010, un ajutor comunitar de 90 milioane euro/an scolar. Suma alocată este prevazuta pentru aprovizionarea institutiilor de invatamant cu produse din sectorul legumelor si fructelor, proaspete si procesate, si pentru acoperirea costurilor de logistica privind distributia, echipamentele, comunicarea, monitorizarea si evaluarea. Institutiile de invatamant avute in vedere sunt cresele, alte institutii prescolare, scolile primare si gimnaziale.




Protocol cu Casa Regala

Federatia Agrostar a incheiat un protocol cu Casa Regala a Romaniei prin care se initieaza demersuri in vederea ameliorarii situatiei agriculturii din Romania.

Potrivit Principelui Radu (imaginea de sus), in vederea realizarii obiectivelor protocolului este nevoie atat de sustinere externa, cat si de o strategie pe plan intern, pentru ca factorii abilitati sa conlucreze in vederea imbunatatirii statutului si imaginii sectorului agricol.

Actul semnat prevede promovarea produselor traditionale romanesti pe piata interna si internationala, dar si incurajarea agroturismului in Romania, un domeniu cu un potential deosebit in tara noastra.

Documentul mentioneaza, astfel, ca parteneriatul dintre Casa Regala si Agrostar are ca scop reprezentarea intereselor agricultorilor, fermierilor si taranilor din Romania pe langa Comisia Europeana si Parlamentul European in vederea prelungirii formelor de sprijin financiar acordate pana in 2013.

Membrii Casei Regale a Romaniei vor sustine la Bruxelles si in comunitatile romanesti initierea, proiectarea si indeplinirea proiectelor cu finantare de la fondurile europene.
      Totodata, Casa Regala a Romaniei va initia proiecte educative, impreuna cu Federatia Agrostar, pentru ca tinerii din mediul rural sa aiba sansa specializarii in multiple domenii ale agriculturii de astazi, mai ales in agricultura ecologica si turismul rural sau medical.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>