Stirile zile de 22.04.2009



Titlurile zilei:

  • Colaborare romano-chineza;
  • Sarbu la Luxemburg;
  • Bancile comerciale si APIA;
  • Sedinta de guvern.
  • Protocol cu Casa Regala;






Colaborare romano-chineza;

La invitatia domnului Ilie SARBU, a avut loc vizita delegatiei reprezentantilor Bancii pentru Dezvoltarea Agriculturii din Republica Chineza.

Discutiile au privit identificarea sectoarelor de activitate din domeniul agro-zootehnic care ofera oportunitati de colaborare intre Romania si China, partea chineza dorind sa finanteze operatiuni cu caracter comercial sau unitati mixte de productie destinate exportului in Republica Populara Chineza.

Sectoarele pe care s-a pus accent in cadrul acestei prime intalniri au fost infrastructura sistemului de irigatii, pescuitul si acvacultura, investitiile in spatiile de depozitare ale legumelor si fructelor, sectorul forestier .




Sarbu la Luxemburg

In perioada 23 - 24 aprilie 2009, la Luxemburg, va avea loc Consiliul de ministri pentru Agricultura si Pescuit.  Romania va fi reprezentata de o delegatie condusa de Ilie SARBU, Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.

Romania a formulat o solicitare de importanta majora, care vizeaza cresterea nivelului top-up-ului pentru anul 2009. Datorita crizei economice, fermierii romani se confrunta cu dificultati in special datorita cresterii preturilor la input-uri  si sistemului de creditare costisitor. In 2009 sprijinul UE pentru SAPS creste prin mecanismul de phasing-in la 35%, iar Romania doreste sa majoreze contributia la platile nationale directe complementare (CNDP) din bugetul national, de la 30% la 55%. De asemenea, in cazul in care in cadrul Consiliului se va exprima o opinie in general favorabila a Statelor Membre fata de cererea noastra de majorare a nivelului top-up-ului, s-a solicitat Comisiei aprobarea de a efectua plata CNDP-ului aferent anului 2009 (30%, reprezentand cca. 44 euro/ha) din bugetul national cat mai curand, adica in acest semestru.

In marja Consiliului, ministrul Ilie SARBU are programate o serie de intalniri bilaterale cu oficiali ai Comisiei Europene: Joe Borg, Comisar pentru pescuit, Mariann Fischer Boel, Comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, si Loretta Dormal – Marino, director general adjunct, DG AGRI.




Bancile comerciale si APIA

Ministrul agriculturii, domnul Ilie SÂRBU, a avut o Intalnire cu reprezentanii bancilor comerciale implicate in efectuarea platilor din fondurile europene destinate agriculturii.

Scopul intalnirii a fost de puncta si de a gasi solutiile pentru a remedia problemele constatate relativ la efectuarea platilor subventiilor catre fermieri, astfel incat sa fie evitata intarzierea si sanctionarea Romaniei de catre Comisia Europeana.

S-au discutat modalitatile prin care banii virai de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultură (APIA) prin bancile comerciale sa ajunga intr-un interval de timp cat mai scurt in contul fermierilor, modalitatile pentru eliminarea comisioanelor duble si stabilirea acestora la un nivel acceptabil, precum si solutiile pentru imbunatatirea sistemului de lucru dintre bancile comerciale si APIA.

Reprezentantii agricultorilor, prezenti la inalnire, au cerut bancilor oferte de creditare specifice agriculturii, in conditiile in care creditele agricole sunt garantate de catre MAPDR, iar riscul este preluat de Fondul de Garantare a Creditului Rural.




Sedinta de guvern.

In Sedinta de Guvern de miercuri, 15 aprilie 2009, a fost adoptata Hotararea de Guvern privind reglementarea unor masuri financiare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura. Totodată, ministrul Ilie SARBU a sustinut nota de prezentare referitoare la Implementarea Programului de distribuire gratuita a fructelor in scoli pentru absorbtia fondurilor UE alocate Romaniei – de 4,99 milioane euro pentru fiecare an scolar pana in 2013.

Hotararea de Guvern a fost initiata avandu-se in vedere necesitatea urgenta a asigurarii fondurilor aferente aplicarii schemelor de plati directe pe suprafata, pentru anul agricol 2008, din venituri din privatizare.

Grupurile tinta avute in vedere sunt producatorii agricoli persoane fizice sau persoane juridice, care exploateaza terenurile agricole pentru care solicita platile.

Pentru implementarea School Fruit Scheme, Consiliul UE a decis sa aloce, incepand cu anul scolar 2009-2010, un ajutor comunitar de 90 milioane euro/an scolar. Suma alocată este prevazuta pentru aprovizionarea institutiilor de invatamant cu produse din sectorul legumelor si fructelor, proaspete si procesate, si pentru acoperirea costurilor de logistica privind distributia, echipamentele, comunicarea, monitorizarea si evaluarea. Institutiile de invatamant avute in vedere sunt cresele, alte institutii prescolare, scolile primare si gimnaziale.




Protocol cu Casa Regala

Federatia Agrostar a incheiat un protocol cu Casa Regala a Romaniei prin care se initieaza demersuri in vederea ameliorarii situatiei agriculturii din Romania.

Potrivit Principelui Radu (imaginea de sus), in vederea realizarii obiectivelor protocolului este nevoie atat de sustinere externa, cat si de o strategie pe plan intern, pentru ca factorii abilitati sa conlucreze in vederea imbunatatirii statutului si imaginii sectorului agricol.

Actul semnat prevede promovarea produselor traditionale romanesti pe piata interna si internationala, dar si incurajarea agroturismului in Romania, un domeniu cu un potential deosebit in tara noastra.

Documentul mentioneaza, astfel, ca parteneriatul dintre Casa Regala si Agrostar are ca scop reprezentarea intereselor agricultorilor, fermierilor si taranilor din Romania pe langa Comisia Europeana si Parlamentul European in vederea prelungirii formelor de sprijin financiar acordate pana in 2013.

Membrii Casei Regale a Romaniei vor sustine la Bruxelles si in comunitatile romanesti initierea, proiectarea si indeplinirea proiectelor cu finantare de la fondurile europene.
      Totodata, Casa Regala a Romaniei va initia proiecte educative, impreuna cu Federatia Agrostar, pentru ca tinerii din mediul rural sa aiba sansa specializarii in multiple domenii ale agriculturii de astazi, mai ales in agricultura ecologica si turismul rural sau medical.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>