Stirile zile de 23.04.2009

 

Titlurile zilei:

  • Ziua pamantului;
  • Seminar ecologic;
  • 70% - carne din import;
  • Intalnire pe Masura 3.2.2; 

 



Ziua pamantului

Pe data de 22 aprilie, in fiecare an, se sarbatoreste Ziua Pamantului. Aceasta traditie se pastreaza din 1970, cand senatorul american Gaylord Nelson a propus stabilirea unei zile in care sa ne amintim de importanta si valoarea inestimabila a mediului inconjurator.

Schimbarile climatice isi fac simtita prezenta oriunde in lume, fara sa tina seama de granite. Cu toate ca situatia este deosebit de ingrijoratoare, la nivel inalt se iau foarte putine decizii menite sa stopeze ritmul accelerat de degradare al mediului.

Potrivit International Scientific Congress Climate Change: Global Risks, Challenges & Decisions, ce a avut loc la Copenhaga in luna martie a acestui an, observatiile recente au aratat ca societatile sunt foarte vulnerabile la cele mai mici schimbari climatice, natiunile si comunitatile sarace fiind expuse celui mai mare risc. O cresterea de peste doua grade Celsius a temperaturii globale este foarte greu de suportat de catre societatile moderne.

In fiecare an, mii de specii de plante, animale si insecte sunt inscrise pe lista celor aflate in pericol de disparitie. Ecosistemele sunt deosebit de fragile, iar lipsa unei verigi din lant (a unei specii) poate avea ca efect destramarea intregului sistem.

Schimbarile climatice afecteaza in mod direct plantele, sursa de viata si oxigen. Numite si "aurul verde", numeroase plante nu mai reusesc sa faca fata temperaturilor schimbatoare si diferentelor tot mai accentuate de la un sezon la altul.

In ultimele decenii s-au folosit pe scara larga soiuri de plante modificate genetic pentru a face fata cresterilor demografice. Graul, porumbul, orzul, nautul, lintea, floarea soarelui si toate soiurile de plante care hranesc de mii de ani omenirea au ajuns in stadiul in care nu mai pot tine pasul cu schimbarile climatice, recoltele fiind tot mai scazute de la un an la altul. Modificarile genetice facute cu scopul de a creste recoltele au dus, paradoxal, la pierderea rezistentei plantelor la conditiile aspre de mediu.




Seminar ecologic

In data de 22 aprilie 2009, a avut loc la MAPDR deschiderea seminarului “Agricultura multifunctionala in Europa - rolul agriculturii si alimentatiei ecologice si cadrul lor politic”, de catre domnul Aurel Badiu, director al Directiei de Cercetare si Calitatea Productiei si Agricultura ecologica din MAPDR.

Seminarul este organizat de Grupul IFOAM EU - Federatia Internationala a Miscarilor din Agricultura Ecologica alaturi de Federatia Natională de Agricultura Ecologica, cu sprijinul MAPDR.

Seminarul se desfasoara in zilele de 23 si 24 aprilie 2009 in aula Academiei Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu Sisesti".

Grupul IFOAM reprezintă un numar de 334 de organizatii din sectorul de agricultura ecologica din UE din diverse arii incluzand: consumatori, fermieri, procesatori, organizatii de cercetare si consultanta, organisme de inspectie si certificare, etc. La actiune vor participa alaturi de reprezentantii sectorului de agricultura ecologica din Romania si 40 de experti din 19 state membre si Ucraina.




70%, carne de porc din import

Romania importa aproximativ 70% din carnea de porc necesara consumului, a declarat ieri, premierul Emil Boc in cadrul unei intalniri pe care a avut-o la Palatul Victoria cu Richard J.M. Poulson, vicepresedintele executiv al companiei Smithfield Food.

Domnia sa a aratat disponibilitatea Guvernului de a sprijini, in continuare, proiectele economice deschise in Romania de investitorii straini, conform legislatiei in vigoare. De asemenea, primul-ministru a precizat ca executivul sprijina printr-o serie de masuri pragmatice, producatorii din domeniul agricol si alimentar, potrivit normelor europene adoptate de Romania.

La randul sau, Richard J.M. Poulson,  vicepresedinte executiv al companiei Smithfield Foods, a mentionat, in cadrul intrevederii ca are incredere in mediul de afaceri din Romania si in oportunitatile economice oferite de piata romaneasca, dand asigurari cu privire la continuarea proiectelor companiei pe care o reprezinta in Romania.

Primul-ministru a apreciat efectele benefice ale investitiei Smithfield Foods pentru zona de vest a tarii, in ceea ce priveste crearea si mentinerea unor importante locuri de munca in regiune.




Intalnire pe Masura 3.2.2

Consiliul Judetean Arad a gazduit, o intalnire intre reprezentantii administratiilor locale si cei ai Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), avand ca subiect finantarea proiectelor prin Masura 3.2.2. (Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale).

Scopul intalnirii a fost constientizarea reprezentantilor administratiei locale asupra fondurilor ce pot fi accesate prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, pe Masura 3.2.2. „Din pacate, judetul Arad este pe un loc codas, cu 8 proiecte, dintre care doar trei au fost admise, iar in sesiunea de finantare de la sfarsitul anului trecut doar unul a fost inclus. Este vorba de proiectul comunei Archis, urmand ca proiectele comunelor Beliu si Halmagiu sa intre in urmatoarea sesiune de finantare”, a declarat Cristian Dragan, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad.

La intalnire au fost prezenti reprezentanti a 40 de administratii locale (primari, viceprimari, reprezentanti ai aparatului de specialitate) din cele 68 de comune aradene.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>