Titlurile zilei:
Doar vinul si berea!
Ordinul 192/2009, care interzice fabricarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat vinul si berea, va conduce la retragerea licentelor de productie a 108 agenti economici, daca acestia isi vor continua activitatea, a declarat directorul executiv al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), Petre Mocanu.
Potrivit acestuia, de la intrarea in vigoare a Ordinului 192/2009 privind producerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman, in data de 8 aprilie, producatorii acestor bauturi au avut la dispozitie 48 de ore pentru a notifica stocurile, dupa ce au primit solicitarea de la directiile agricole. Ulterior acestia isi vor mai putea comercializa bauturile din stoc timp de 30 de zile.
De asemenea, conform ordinului, bauturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, aflate in retelele de comercializare cu amanuntul, in data intrarii in vigoare a ordinului, pot fi comercializare pana la epuizarea stocurilor.
Culturi eco, mai putine
Suprafata cultivata ecologic va creste, in 2009, doar cu 10.000 de hectare fata de perioada 2000-2007 cand cresterea a fost de 25.000 de hectare anual, din cauza neincrederii agricultorilor in eficienta productiei si in lipsa subventiilor specifice pentru domeniul ecologic.
Potrivit presedintelui Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica (FNAE), Ion Toncea, suprafata cultivata in sistem ecologic se va majora de la 240.000 de hectare in 2008 la 250.000 de hectare in 2009.
Potrivit acestuia, in Romania ar fi nevoie sa fie reluate subventiile pentru soia, produse medicinale si legume ecologice, iar pe langa acestea sa fie acordate din bani europeni, plati pe hectar pentru cultura ecologica de la 150 de euro pentru pasuni la 800 de euro pentru vita de vie.
Indicele Piscicol European
Un atelier de lucru avand ca tema "Indicele Piscicol European" (The European Fish Index - EFI), este gazduit, incepand de pe 23 aprilie, de Facultatea de Biologie si Geologie a Universitatii Babes-Bolyai.
Atelierul se va desfasura timp de doua zile si vizeaza imbunatatirea si extinderea "Indicelui Piscicol European", practicat deja in statele din Vestul si Nordul Europei, la spatiul Central si Est european, precum si adaptarea lui la aceste ecoregiuni, prin identificarea parametrilor specifici si prin integrarea speciilor endemice bazinelor hidrografice din aceasta zona.
Reuniunea este organizata de Consortiul proiectului EFI+, echipa de coordonatori fiind formata din reprezentanti ai University of Natural Resources and Applied Life Sciences - BOKU din Viena (Austria), Universitatii din Bacau si Universitatii Babes-Bolyai. Indicele Piscicol European va fi folosit la nivel pan-european ca metoda oficiala de estimare a starii ecologice pentru apele curgatoare de suprafata, conform Directivei Cadru Apa 60/2000/EC. Acest indice se bazeaza pe comparatia dintre situatia teoretica de referinta a mediului acvatic si situatia reala observata, ceea ce permite o evaluare a nivelului de degradare produsa sub luciul apei curgatoare.
Directiva Cadru Europeana privind Apa (DCE) a deschis noi perspective pentru dezvoltarea acestor metode, iar punere in aplicare a EFI - inspirat din metodele practicate in Franta, va constitui un element de evaluare a starii faunei piscicole.
Punctul Focal E.F.S.A.
Directorul executiv al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (E.F.S.A.) şi presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare Sanitare si pentru Siguranţa Alimentelor au semnat Conventia pentru Punctul Focal EFSA in Romania, informeaza un comunicat al ANSVSA.
Aceasta conventie se reinnoieste anual, iar intrunirea Forumului Consultativ de la Bucuresti a fost momentul ales de catre conducatorii E.F.S.A. si A.N.S.V.S.A., in vederea semnarii Conventiei pentru Punctul Focal in Romania, pentru anul 2009.
In urma recomandarilor Consiliului de Conducere al E.F.S.A., pentru o mai buna gestionare a activitatii Forumului Consultativ, s-a stabilit infiintarea unor Puncte Focale nationale, care sa dezvolte o retea de cooperare a E.F.S.A. cu autoritatile competente nationale ale Statelor Membre.
Punctul Focal national are rolul de a sustine reprezentarea Statului Membru si a Forumului Consultativ E.F.S.A. De asemenea, colecteaza si transfera informatii intre E.F.S.A. si organismele nationale cu atributii in domeniul evaluarii riscului privind siguranta alimentelor si a furajelor, sanatatea plantelor si a animalelor, nutritia si bunastarea animalelor.
Reteaua de Puncte Focale nationale asigura informarea, in timp real, intre Statele Membre, despre orice problema legata de alimente si furaje. Astfel, autoritatile nationale au la dispoziţie toate informatiile necesare pentru o interventie prompta, in cazul unei amenintari la adresa sanatatii oamenilor si animalelor.
CE ameninta Germania
Comisia Europeana a amenintat joi Germania ca o va da in judecata, daca refuza, asa cum a spus ca va face, sa publice pana la 30 aprilie toate numele celor care beneficiaza de subventii agricole de la UE pe teritoriul sau, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Ministrul german al agriculturii, Ilse Aigner, a anuntat miercuri ca va renunta deocamdata sa publice numele celor care beneficiaza de aceste subventii, bazandu-se pe o decizie a justitiei germane. Insa CE a spus joi ca numai Curtea europeana de Justitie din Luxemburg este abilitata sa invalideze un text de lege european. Acest text, adoptat in 2006 dupa intense negocieri, obliga toate statele europene sa publice cel mai tarziu la 30 aprilie, pe site-uri de internet, lista integrala a celor care beneficiaza de subventii PAC, secret bine pastrat zeci de ani in Europa.
Subventiile PAC reprezinta circa 40% din bugetul total al UE, aproape 55 miliarde de euro pe an in 2007. Numai cateva state, ca Polonia sau Danemarca, au publicat deja lista completa a beneficiarilor, lucru pe care nu l-au facut inca principalele state vizate de subventiile PAC, ca Franta, Germania sau Marea Britanie.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>