Stirile zile de 24.04.2009


Titlurile zilei:

  • Doar vinul si berea!;
  • Culturi eco, mai putine;
  • Indicele Piscicol European;
  • Punctul Focal E.F.S.A.;
  • CE ameninta Germania.







Doar vinul si berea!

Ordinul 192/2009, care interzice fabricarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat vinul si berea, va conduce la retragerea licentelor de productie a 108 agenti economici, daca acestia isi vor continua activitatea, a declarat directorul executiv al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), Petre Mocanu.

Potrivit acestuia, de la intrarea in vigoare a Ordinului 192/2009 privind producerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman, in data de 8 aprilie, producatorii acestor bauturi au avut la dispozitie 48 de ore pentru a notifica stocurile, dupa ce au primit solicitarea de la directiile agricole. Ulterior acestia isi vor mai putea comercializa bauturile din stoc timp de 30 de zile.

De asemenea, conform ordinului, bauturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, aflate in retelele de comercializare cu amanuntul, in data intrarii in vigoare a ordinului, pot fi comercializare pana la epuizarea stocurilor.




Culturi eco, mai putine

Suprafata cultivata ecologic va creste, in 2009, doar cu 10.000 de hectare fata de perioada 2000-2007 cand cresterea a fost de 25.000 de hectare anual, din cauza neincrederii agricultorilor in eficienta productiei si in lipsa subventiilor specifice pentru domeniul ecologic.

Potrivit presedintelui Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica (FNAE), Ion Toncea, suprafata cultivata in sistem ecologic se va majora de la 240.000 de hectare in 2008 la 250.000 de hectare in 2009.

Potrivit acestuia, in Romania ar fi nevoie sa fie reluate subventiile pentru soia, produse medicinale si legume ecologice, iar pe langa acestea sa fie acordate din bani europeni, plati pe hectar pentru cultura ecologica de la 150 de euro pentru pasuni la 800 de euro pentru vita de vie.




Indicele Piscicol European

Un atelier de lucru avand ca tema "Indicele Piscicol European" (The European Fish Index - EFI), este gazduit, incepand de pe 23 aprilie, de Facultatea de Biologie si Geologie a Universitatii Babes-Bolyai.

Atelierul se va desfasura timp de doua zile si vizeaza imbunatatirea si extinderea "Indicelui Piscicol European", practicat deja in statele din Vestul si Nordul Europei, la spatiul Central si Est european, precum si adaptarea lui la aceste ecoregiuni, prin identificarea parametrilor specifici si prin integrarea speciilor endemice bazinelor hidrografice din aceasta zona.

Reuniunea este organizata de Consortiul proiectului EFI+, echipa de coordonatori fiind formata din reprezentanti ai University of Natural Resources and Applied Life Sciences - BOKU din Viena (Austria), Universitatii din Bacau si Universitatii Babes-Bolyai. Indicele Piscicol European va fi folosit la nivel pan-european ca metoda oficiala de estimare a starii ecologice pentru apele curgatoare de suprafata, conform Directivei Cadru Apa 60/2000/EC. Acest indice se bazeaza pe comparatia dintre situatia teoretica de referinta a mediului acvatic si situatia reala observata, ceea ce permite o evaluare a nivelului de degradare produsa sub luciul apei curgatoare.

Directiva Cadru Europeana privind Apa (DCE) a deschis noi perspective pentru dezvoltarea acestor metode, iar punere in aplicare a EFI - inspirat din metodele practicate in Franta, va constitui un element de evaluare a starii faunei piscicole.




Punctul Focal E.F.S.A.

Directorul executiv al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (E.F.S.A.) şi presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare Sanitare si pentru Siguranţa Alimentelor au semnat Conventia pentru Punctul Focal EFSA in Romania, informeaza un comunicat al ANSVSA.

Aceasta conventie se reinnoieste anual, iar intrunirea Forumului Consultativ de la Bucuresti a fost momentul ales de catre conducatorii E.F.S.A. si A.N.S.V.S.A., in vederea semnarii Conventiei pentru Punctul Focal in Romania, pentru anul 2009.

In urma recomandarilor Consiliului de Conducere al E.F.S.A., pentru o mai buna gestionare a activitatii Forumului Consultativ, s-a stabilit infiintarea unor Puncte Focale nationale, care sa dezvolte o retea de cooperare a E.F.S.A. cu autoritatile competente nationale ale Statelor Membre.

Punctul Focal national are rolul de a sustine reprezentarea Statului Membru si a Forumului Consultativ E.F.S.A. De asemenea, colecteaza si transfera informatii intre E.F.S.A. si organismele nationale cu atributii in domeniul evaluarii riscului privind siguranta alimentelor si a furajelor, sanatatea plantelor si a animalelor, nutritia si bunastarea animalelor.

Reteaua de Puncte Focale nationale asigura informarea, in timp real, intre Statele Membre, despre orice problema legata de alimente si furaje. Astfel, autoritatile nationale au la dispoziţie toate informatiile necesare pentru o interventie prompta, in cazul unei amenintari la adresa sanatatii oamenilor si animalelor.




CE ameninta Germania

Comisia Europeana a amenintat joi Germania ca o va da in judecata, daca refuza, asa cum a spus ca va face, sa publice pana la 30 aprilie toate numele celor care beneficiaza de subventii agricole de la UE pe teritoriul sau, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Ministrul german al agriculturii, Ilse Aigner, a anuntat miercuri ca va renunta deocamdata sa publice numele celor care beneficiaza de aceste subventii, bazandu-se pe o decizie a justitiei germane. Insa CE a spus joi ca numai Curtea europeana de Justitie din Luxemburg este abilitata sa invalideze un text de lege european. Acest text, adoptat in 2006 dupa intense negocieri, obliga toate statele europene sa publice cel mai tarziu la 30 aprilie, pe site-uri de internet, lista integrala a celor care beneficiaza de subventii PAC, secret bine pastrat zeci de ani in Europa.

Subventiile PAC reprezinta circa 40% din bugetul total al UE, aproape 55 miliarde de euro pe an in 2007. Numai cateva state, ca Polonia sau Danemarca, au publicat deja lista completa a beneficiarilor, lucru pe care nu l-au facut inca principalele state vizate de subventiile PAC, ca Franta, Germania sau Marea Britanie.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>