Titlurile zilei:
Fondul de creditare
In sedinta de Guvern din 20 mai a fost adoptata Hotarare privind adoptarea pentru anul 2009, a nivelului fondurilor publice la creditele agricole pentru productie, potrivit Legii creditului agricol pentru productie nr.150/2003.
Nivelul fondurilor publice care se acorda la creditele agricole pentru productie, pentru anul 2009, a fost stabilit la 30% din volumul creditelor agricole. Procentul reprezinta cota care se aplica la cheltuielile eligibile efectuate din volumul creditelor acordate pentru activitatile curente de productie prevazute de lege.
Prevederile actului normativ raspund propunerilor formulate de partenerii sociali in cadrul Planului de masuri anticriza. De asemenea, aceasta asigura o distributie echitabila a fondurilor publice, avand in vedere numarul ciclurilor de productie si implicit al costului creditelor agricole care se acceseaza intr-un an, in sectoarele vegetal si zootehnic.
Aplicarea masurilor acestei Hotarari de Guvern permite beneficiarilor de credite agricole desfasurarea activitatilor de productie cu reduceri semnificative ale cheltuielilor curente de productie si implicit, cresterea rentabilitatii activitatilor agricole si un nivel acceptabil al preturilor produselor la consumatorii finali, sustin reprezentantii Ministerului Agriculturii.
Resursele financiare aferente fondurilor publice care se acorda in temeiul prezentei hotarari, se asigura de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Legea creditului agricol pentru productie nr.150/2003 instituie mecanismul economico-financiar de sustinere a activitatilor curente de productie prin credite agricole acordate in conditii avantajoase.
Irigatii gravitationale
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat ca seceta ce va afecta Romania in vara acestui an nu va duce la scumpirea produselor alimentare intrucat efectele acesteia nu se vor resimti in productia autohtona.
Ilie Sarbu a declarat miercuri ca, potrivit datelor centralizate de MAPDR, pana in prezent, 1.054.000 hectare de teren insamantat cu cereale au fost afectate de seceta si inghet.
Ministrul a explicat ca, desi a reusit in patru luni sa aduca sistemul de irigatii la o suprafata de 500.000 de hectare functionabile, de la 200.000 cate erau in decembrie 2008, acestea nu vor fi suficiente pentru a rezolva problemele cauzate de seceta din tara. "Trebuie sa intervenim si cu alte masuri cum ar fi impaduririle. Sistemul de irigare este depasit, din punct de vedere al tehnologiei, utilizeaza pompe cu consum mare de energie. Avem pierderi mari de apa pe canale, plus ca lipsesc multe magistrale si dale care fost furate", a mai spus Sarbu.
Acesta a mai adaugat ca solutii de termen lung pentru a preintampina efectele secetei ar fi introducerea unui sistem gravitational de irigatii prin care apa sa fie adusa din amonte in lacurile de acumulare, finalizarea canalului Siret-Baragan. De asemenea, el a adaugaat ca si fermierii ar putea avea rol important in reducerea efectelor secetei prin inceperea forarii puturilor.
Intrebat daca vor fi alocate despagubiri in cazul declansarii starii de calamitate, Sarbu a raspuns ca vor fi acordate astfel de fonduri, mentionand ca exista bani in buget, ele urmand sa fie date la timp din fondul special de interventie. Totodata, la intrebarea daca seceta va afecta pretul painii, Ilie Sarbu a replicat ca acesta nu va creste in 2009, deoarece este un pret stabilit pe piata europeana.
Subventii si calamitati
Fermierii ale caror culturi au fost calamitate trebuie sa anunte in scris Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura aparitia fenomenului, altfel vor pierde subventiile acordate pentru suprafata.
Potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), fermierii care au depus cereri pentru schemele de sprijin pe suprafata si ale caror culturi au fost calamitate trebuie sa anunte, in scris, in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la obtinerea actelor doveditoare, aparitia cazului de forta majora.
De asemenea, in cazul culturilor calamitate din cauza unor fenomene naturale izolate precum inghet, inundatii, seceta, tornade, pentru care nu exista un act normativ national, fermierii trebuie sa prezinte drept dovada, alaturi de instiintare, copie dupa procesul-verbal de calamitate sau adeverinta de la primaria pe raza careia se afla terenul.
Totodata, APIA anunta ca, in situatia in care terenul agricol pentru care s-a solicitat sprijin financiar se afla intr-o zona declarata calamitata printr-un act normativ national, fermierii nu trebuie sa mai depuna la centrele APIA nici un alt act doveditor, ci doar instiintarea. APIA va lua in considerare cazul unei culturi calamitate numai in baza ambelor acte mentionate, actul normativ national si instiintarea.
Campania de depunere a cererilor de plati pentru suprafata aferenta anului 2009 a inceput in data de 2 martie. Romania beneficiaza de la UE de o alocatie financiara de 618,1 milioane de euro pentru plata unica pe suprafata (SAPS), ceea ce reprezinta circa 71 de euro pentru un hectar. Termenul limita pentru depunerea acestor cereri a fost 15 mai 2009.
Sursa: www.agroaliment.ro
Expozitie de taurine
Cea de a III-a editie a Expozitiei "Zilele Crescatorului de Taurine 2009" se deschide astazi, 22 mai, in localitatea Rasnov, judetul Brasov.
La ceremonie participa si Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.
Evenimentul este dedicat producatorilor de lapte din romania si reuneste peste 30 de asociatii de crescatori, urmand a fi expuse peste 100 de animale.
Intr-o sectiune speciala a expozitiei, cele mai frumoase exemplare vor fi jurizate, cu scopul de a premia animalele cu valoare genetica ridicata. Arbitrajul va fi realizat de catre Giovanni Cerri, un arbitru cu experienta internationala, acreditat ANAFI.
Organizatorii isi propun ca manifestarea sa devina o traditie si un reper pentru crescatorii de taurine din Romania, care au nevoie de un punct de intalnire si interactiune.
Sursa: www.agroazi.ro
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>