Stirile zile de 25.05.2009


Titlurile zilei:

  • Fara grau din import;
  • Plati cu penalizari;
  • Legume si fructe analizate;
  • Intalnire romano-germana. 

 







Fara grau din import

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Ilie Sarbu, a declarat ca Romania nu va fi pusa in acest an in situatia de a importa graul, fiindca productia autohtona poate satisface necesarul intern de consum, chiar si in conditii de seceta.

"Daca producem trei milioane de tone de grau, ceea ce cred ca se poate realiza in orice conditii, inclusiv de seceta, nu vom fi nevoiti sa apelam la importuri. Consumul intern va fi asigurat de productia autohtona, insa nici nu vom face exporturi ca in ultimii ani", a declarat ministrul Agriculturii, prezent vineri la Rasnov, la deschiderea unei expozitii de animale.

Sarbu a reiterat faptul ca painea si produsele alimentare nu se vor scumpi din cauza secetei, mentionand ca Romania are in prezent stocurile necesare pentru aceste produse. Acesta a adaugat ca, spera ca numarul de animale sa nu scada din cauza secetei, argmentand ca in conditii de calamitate cauzate de secetă prima masura luata de minister va fi acordarea despagubirilor pe care fermierii le vor utiliza pentru achizitionarea de furaje.




Plati cu penalizari

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu (foto), a declarat, vineri, ca nu crede ca subventiile acordate agricultorilor vor putea fi finalizate pana la data de 30 iunie, data pana la care Romania poate acorda platile fara sa fie penalizata de catre Comisia Europeana.

"Cu toate eforturile intreprinse nu cred ca pana la 30 iunie vom face platile. Timpul ramas nu ne poate ajuta sa recuperam 16 luni de intarziere", a spus Ilie Sarbu, potrivit NewsIn.

Acesta a adaugat ca, desi sunt bani in bugetul ministerului, platile nu pot fi facute din cauza sistemului de soft de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) care nu functioneaza cum trebuie, dar si din cauza conducerii deficitare a unor institutii care nu au reusit sa isi faca datoria. "Sistemul de soft nu merge cum ar trebui, angajatii au inteles si ei ce trebuie sa faca si fac eforturi extraordinare, dar nu mai pot recupera pentru ca lucrurile nu au pornit bine", a mai spus Sarbu.

El a adaugat ca, in scurt timp vor fi adusi experti din Ungaria care vor incerca sa ajute APIA la acordarea unui procent cat mai mare din subventii.




Legume si fructe analizate

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va incepe, la nivel national, o serie de controale oficiale in domeniul produselor alimentare de origine nonanimala, cu accent pe sectorul legumelor si fructelor. Astfel, structurile de specialitate din judete vor verifica prezenta reziduurilor de pesticide, a nitritilor si nitratilor din legume si fructe, precum si incadrarea nivelului acestora in limitele prevazute de legislatia in vigoare. "In ultima perioada, am primit o serie de semnale si sesizari cu privire la calitatea indoielnica a unor legume sau fructe care ajung pe piata romaneasca. De aceea, am decis sa extindem verificarile si pentru legumele si fructele care intra in tara noastra in urma schimburilor intracomunitare", a declarat presedintele ANSVSA, Marian Zlotea.

Aceasta tematica de verificare si control vizeaza fructele si legumele provenite din import, comert intracomunitar si productie autohtona, la procesare, depozitare si comercializare. In cadrul actiunilor de control oficial vor fi  prelevate probe, care vor fi trimise spre analiza laboratoarelor sanitare-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene.




Intalnire romano-germana

Joi, 21 mai 2009, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ministrul Ilie Sarbu a primit vizita oficiala a delegatiei Republicii Federale Germane, condusa de domnul Peter Hauk, membru al parlamentului si ministru pentru alimentatie si spatiu rural al landului Baden-Württemburg.

In cadrul discutiilor purtate, cei doi demnitari au cazut de acord ca dezvoltarea Centrului Romano-German de Pregatire si Perfectionare Profesionala in domeniul agriculturii de la Voiteg, judetul Timis, va contribui semnificativ la valorificarea potentialului agricol al Romaniei, prin pregatirea de specialitate pe care o ofera fermierilor romani.

Discutand despre relatia dintre Romania si Germania in domeniul agriculturii, ministrul Sarbu a precizat  ca sprijinul extern este important pentru redresarea agriculturii romanesti. Statele membre nu ne-au făcut doar o invitaţie când am fost chemaţi în Uniune, ci au pus în aplicare programe care ne-au schimbat mult vieţile. Fără sprijinul colegilor noştri nu s-ar fi schimbat nimic”, a declarat Ilie Sârbu.

Insotit de ministrul Ilie Sarbu, oficialul german a vizitat Centrul Romano - German de Pregatire si Perfectionare Profesionala in domeniul agriculturii din localitatea Voiteg, unde au avut loc discutii cu agricultorii si investitorii din strainatate.

Suntem dispusi sa va ajutam pentru a ajunge la standardele reale ale Uniunii Europene. Va putem fi de folos in rezolvarea multor probleme. In politica agricolA avem o mare experienta, mai ales in problema care ii sperie pe toti, birocratia de la nivelul UE, a declarat ministrul landului german după vizitarea centrului romano-german.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Al 4-lea Congres European al Sorgului va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 8 și 9 octombrie 2025

23-05-2025 Intalniri si conferinte

Al 4-lea Congres European al Sorgului va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 8 și 9 octombrie 2025

• Acest congres este evenimentul emblematic pentru industria sorgului, o cereală cu multe avantaje care devine din ce în ce mai importantă în peisajul agro-industrial european. • Inovații, piețe și povești de succes: aceasta este oportunitatea de a descoperi cele 1001 motive pentru a investi în sorg. Mai multe>>

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

22-05-2025 APIA

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>