Stirile zile de 09.06.2009

Titlurile zilei:

  • APIA la Bruxelles;
  • Pelin de rusalii;
  • Dezamagit de banci;
  • Nou parc eolian.







APIA la Bruxelles

O delegatie condusa de Directorul General al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Daniel Constantin, a participat, joi, 4 iunie 2009, la Bruxelles, la o intalnire cu Prosper De Winne, director general adjunct pentru audit, respectiv Wolfgang Burtscher, director audit, in cadrul DG AGRI, informeaza un comunicat al agentiei.

In cadrul intrevederii a fost prezentat stadiul implementarii recomandarilor facute de precedentele misiuni de audit ale Comisiei Europene, dar si masurile adoptate de noua conducere a Agentiei.

Principalele subiecte abordate au vizat stadiul campaniei SAPS 2008, stadiul depunerii cererilor pentru campania SAPS 2009, dar si reorganizarea Agentiei.

Directorul General APIA, Daniel Constantin, a mentionat ca, in paralel cu efortul sustinut pentru respectarea termenelor si procedurilor europene de efectuare a platilor, s-a reusit remedierea unora dintre deficiente constatate la ultimele misiuni de audit.

In acest context, s-a subliniat faptul ca au fost rezolvate problemele legate de efectuarea platilor duble si ca a fost simplificata procedura de plata, prin incheierea conventiilor cu bancile comerciale.

De asemenea, conducerea Agentiei a prezentat masurile adoptate pentru campania SAPS 2009, printre care lansarea licitatiei pentru contractarea serviciilor de teledetectie, o alta prioritate fiind refacerea ortofotoplanurilor si actualizarea LPIS.

Nu in ultimul rand, Directorul General APIA a mentionat ca in reorganizarea Agentiei s-a avut in vedere recomandarea CE de dimensionarea a directiilor in functie de volumul de munca al angajatilor.

La finalul intalnirii, ambele parti au convenit ca Planul de Actiuni asumat de Agentie sa fie monitorizat permanent, astfel incat masurile sa fie implementate la termenele anuntate.




Pelin de rusalii

Traditiile si miturile romanesti sunt pastrate chiar si in secolul XXI. Dovada ca severinenii cauta, prin piete, comerciantii de pelin pentru a se aproviziona cu planta aromata si facatoare de minuni.

In folclorul autohton, se vorbeste despre pelin ca fiind planta care alunga ielele si alte duhuri necurate si care, prin puterile ei tamaduitoare, ii fereste pe oameni de boli sau alte nenorociri care planeaza asupra lor in perioada Rusaliilor. De asemenea, planta se foloseste si ca medicament, cu precadere in zonele rurale, unde se crede ca ajuta la digestie sau combate umflaturile si bolile de ochi.

Tot la sate, oamenii vopsesc lana cu ajutorul pelinului sau chiar produc sapun din el, profitand de aroma sa foarte puternica. In zonele urbane insa, pelinul este cunoscut doar pentru puterile sale mitice, oculte. Severinenii cred cu sfintenie in aceste legende, asa ca nu risca sa ramana fara pelin in aceasta perioada.

Traditia pelinului se pastreaza din generatie in generatie, iar sarbatoarea Rusaliilor, gratulata mai nou si de Parlamentul Romaniei, este considerata de multi oameni drept cea mai importanta si sfanta sarbatoare din an.




Dezamagit de banci

Presedintele Traian Basescu a solicitat bancilor sa grabeasca scaderea nivelului dobanzilor percepute pentru creditele bancare, criticand institutiile ca practica o "batjocura in zona dobanzilor". Acesta a spus ca in cazul in care bancile nu devin responsabile si nu se angajeaza serios in reluarea creditarii, Guvernul va fi nevoit sa gaseasca o alta solutie

Traian Basescu s-a aratat dezamagit in urma discutiilor cu reprezentantii bancilor si le-a cerut acestora sa coboare nivelul nejustificat al dobanzilor pe care il practica in prezent. Mai mult, acesta a criticat modul in care bancile s-au justificat, cerand sprijin statului, si a acuzat bancile ca au generat datorii de aproape 26 miliarde pentru mediul de afaceri.

"Bancile au injectat bani in economia Romaniei, dar nu statul a facut ca datoriile pe termen scurt din mediul privat sa fie de 24-26 miliarde de euro, ci bancile", a spus presedintele.

El a calificat recenta intalnire cu reprezentantii bancari ca o mare dezamagire, de vreme ce bancherii s-au comportat ca niste emisari ai unor societati neperformante, care au nevoie de sprijinul statului.

"In mine nu mai au un sustinator pana nu incep sa se miste, nu reiau creditarea si nu coboara batjocura din zona dobanzilor", a declarat Basescu, adaugand ca Guvernul si-a indeplinit partea sa de angajament in raport cu bancile.




Nou parc eolian

Compania EGL Romania a anuntat ca va investi in producerea energiilor regenerabile si va demara totodata constructia unui parc eolian de pana la 50 MW, potrivit directorului general al companiei, Petre Stroe. Potrivit acestuia, investitiile pe piata energiilor alternative sunt oportune datorita dezvoltarii rapide a industriei si sunt avantajate de scaderea costurilor cu pana la jumatate pentru astfel de proiecte. Directorul EGL Romania a anuntat ca va investi in productia energiilor regenerabile si va construi un parc eolian in urmatorii doi ani, ca urmare a dezvoltarii industriei si a scaderii preturilor in astfel de investitii. Potrivit lui Petre Stroe, anul trecut, instalarea unui MW din energie eoliana costa 1,7 milioane euro, iar acum a coborat la un milion euro.

In planurile companiei intra si constructia unei termocentrale brownfield de 80 MW. De asemenea, compania se afla in negocieri cu producatorul national de gaze Romgaz pentru constructia unui depozit subteran de gaze naturale, cu o capacitate de gaze de 300 milioane metri cubi.

EGL investeste si in Norvegia intr-un parc eolian de 400 MW, ce va fi implementat treptat pana in 2012, acesta fiind primul proiect pe energie regenerabila, la nivel de grup. In Spania, grupul dezvolta un proiect pe biomasa, pentru care se ocupa acum de obtinerea autorizatiilor

Directorul EGL Romania a anuntat ca va investi in productia energiilor regenerabile si va construi un parc eolian in urmatorii doi ani, ca urmare a dezvoltarii industriei si a scaderii preturilor in astfel de investitii.

Potrivit lui Petre Stroe, anul trecut, instalarea unui MW din energie eoliana costa 1,7 milioane euro, iar acum a coborat la un milion euro.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>