Stirile zile de 06.06.2009

 Titlurile zilei:

  • Capsuni de Arad;
  • Festivalul oierilor;
  • Pamant prost lucrat;
  • Proiecte in pescuit.

 





Capsuni de Arad

Gospodinele se bat pe capsunele italienesti crescute la Arad. Aproape 20 de hectare de teren sunt cultivate cu capsuni in judetul Arad, in zone precum Seleus, Ineu sau Tarnova. Unii dintre fermieri sunt deja in cel de-al treilea an de producţie. Vecinii sau cei care au auzit de succesul capsunilor au decis de anul trecut sa se apuce si ei de cultivat. Plantatiile ocupa suprafete cuprinse intre 0,5 si doua hectare si se infiinteaza in luna iulie.

Pentru un hectar de plantatie sunt necesare aproximativ 40.000 de plante, la care se mai adauga costurile cu irigarea, folia si tratamentele fito-sanitare. Infiintarea culturii costa cam 9.000 de euro, iar intretinerea ajunge la 1.000 de euro”, a spus Nelu Horga, un gospodar capsunar din Seleus. Acesta sustine ca toate cele sapte, sau opt soiuri cultivate in zona sunt aduse din Italia, de la liderul european în domeniu.

La o producţie de 15-20 de tone la hectar care s-a comercializat cu patru, cinci  lei pe kilogram, fermierii se declara multumiti de rezultate.

Consumatorii spun ca marfa este de calitate si nu se compara cu cea din import. Luam de mult capsuni de la Seleus si sunt foarte bune şi aromate. Cele din import sunt de plastic si tratate cu chimicale ”, sustine Nicoleta Pera, o clienta din Arad.




Festivalul oierilor

Asociaţia Judeteana de ovine si caprine OVIS BANATIM Timis a organizat, in ziua de 31 mai, cea de-a treia editie a "Festivalului oierilor". Asa cum ne-a obisnuit inca de anul trecut, serbarea campeneasca s-a tinut si anul acesta la Muzeul Satului Banatean din Timisoara, de la Padurea Verde.

Festivalul s-a deschis cu o prezentare de port popular si produse traditionale de stana. Deschiderea oficiala a fost urmata de prezentarea animalelor in cadrul expozitiei de ovine. Membrii asociatiei au adus exemplare de ovine din rase autohtone, rase de carne si hibrizi rezultati in urma incrucisarilor intre rasa Turcana si berbeci de carne adusi din import.

Dupa prezentarea ovinelor, cei prezenti au degustat produsele traditionale expuse, dupa care participantii au fost premiaţi.

Ziua dedicata "Festivalului Oierilor" s-a incheiat cu o masa festiva cu specific pastoral, prilej cu care au avut loc si o serie de discutii legate de specificul activitatii de crestere a ovinelor in zona Banatului, in principal problema concesionarii pasunilor de catre crescatorii de animale.




Pamant prost lucrat

Presedintele Traian Basescu a declarat, in Insula Mare a Brailei, ca in Romania "pamantul este lucrat prost", informeaza Realitatea TV.

"Avem cea mai slaba productie agricola din Uniunea Europeana, pentru ca pamantul este prost lucrat in toata tara", a spus seful statului, dupa ce a vazut din elicopter zonele necultivate ale Romaniei.

Presedintele Asociatiilor Profesionale din Agricultura, Adrian Radulescu, i-a cerut cu aceasta ocazie presedintelui Basescu sa pledeze pentru ca in cadrul Comisiei Europene Romania sa obtina comisarul pentru Agricultura. Mai mult, Adrian Radulescu i-a solicitat lui Basescu sa sprijine capitalizarea CEC pentru ca agricultorii care obtin cofinantare europeana sa isi poata derula proiectele. El a aratat ca, in acest moment, sunt 1.500 de proiecte pe agricultura care au obtinut finantare europeana, dar au nevoie de cofinantare din partea bancilor.

Basescu a spus ca actualul sistem de irigatii este depasit, iar Romania are o agricultura neperformanta.

El a spus ca in vizita pe care a facut-o, in primele zile ale lunii iunie, in Israel, a vazut ca acea tara, aflata in desert, exporta 70% din alimente pentru ca foloseste inalta tehnologie in agricultura.




Proiecte in pescuit

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) a anuntat lansarea, din data de 18 mai 2009, a sesiunii de primire de cereri de finantare pentru noi masuri din cadrul Programului Operational pentru Pescuit.

Astfel, pe langa masurile de investitii ce pot accesate din luna aprilie, in prezent mai pot fi accesate urmatoarele masuri:

1.1. – Sprijin public pentru incetarea permanenta a activitatilor de pescuit;

1.2. - Sprijin public pentru incetarea temporara a activitatilor de pescuit;

1.4. – Pescuitul costier la scara mica;

1.5. - Compensatii socio – economice pentru gestionarea flotei;

2.2. – Masuri de acva-mediu;

2.3. – Masuri de sanatate publica;

2.4. – Masuri de sanatate a animalelor;

2.5. – Pescuitul in apele interioare;

3.1. – Actiuni colective;

3.2. – Protectia si dezvoltarea faunei si florei acvatice;

3.3. – Porturi de pescuit, puncte de debarcare si adaposturi;

3.4. – Dezvoltarea de noi piete si campanii de promovare;

3.5. – Proiecte pilot pentru acordarea fondurilor nerambursabile pentru pescuit si acvacultura conform Masurilor din cadrul Programului Operational pentru Pescuit.

Depunerea proiectelor se va face la sediile Filialelor regionale ANPA din Brasov, Bucuresti, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Iasi, Mehedinti, Timis si Tulcea, in zilele lucratoare, in intervalul orar 8.30-16.30.

Pentru a fi selectat pentru finantare, proiectul trebuie sa obtina punctajul minim prevazut pentru fiecare masura, conform Ghidului Solicitantului. Procedura de selectie va fi afisata pe site-ul www.anpa.ro si la fiecare Filiala regionala ANPA.

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>