Stirile zile de 20.06.2009

 

 Titlurile zilei:

  • Descentralizare amanata;
  • Strategia Agrostar;
  • Agricultura nedezvoltata;
  • Sfarsitul hranei.

 

 



 

Descentralizare amanata

Oficiali ai Ministerului Agriculturii au decis, in cadrul unei sedinte cu oficiali ai Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si ai sindicatului salariatilor institutiei, sa renunte la desfiintarea ADS, a declarat liderul sindicatului, Stelian Naciadi, citat de NewsIn.

Miercuri, a avut loc o intalnire, la sediul ADS, cu oficialii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), oficiali ai ADS si reprezentantii sindicatului salariatilor. Ministrul agriculturii, prin reprezentantii sai, a comunicat oficial ca s-a renuntat la desfiintarea ADS“, a spus Stelian Naciadi.

Potrivit acestuia, greva spontana organizata marti de salariatii institutiei i-au determinat pe reprezentantii MAPDR sa ia aceasta decizie.

In acelasi timp, surse guvernamentale au declarat pentru NewsIn ca intreaga problematica a descentralizarii ministerului a fost amanata pana la sfarsitul anului.




Strategia Agrostar

Federatia Agrostar va organiza in luna iulie un miting de protest in tara, iar in luna septembrie va protesta la Bruxelles, pentru a prezenta si a promova programul de relansare a agriculturii anuntat in cadrul Conferintei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, a declarat vineri Niculae Stefan, potrivit NewsIn.

“La sfarsitul lunii iulie vom avea un mare miting de protest pentru a sustine si promova programul de relansare a agriculturii in care se regasesc problemele agriculturii romanesti. De asemenea, am luat decizia ca acest program sa fie depus la Comisia Europeana”, a declarat presedintele Federatiei Agrostar, Nicolae Stefan, la Conferinta Nationala a Sindicatelor din Agricultura, de la Sinaia.

Potrivit acestuia, circa 1.000 de sindicalisti din cadrul federatiei vor protesta la Bruxelles, solicitand ca proiectele si programele necesare agriculturii romanesti sa fie relansate.

Programul de relansare a agriculturii initiat de Federatia Agrostar contine un set de masuri necesare pentru scoaterea agriculturii din criza. Astfel, in program se regaseste un pachet de masuri legate de politica de proiectie si executie bugetara si de politica fiscala menite sa sustina productia agricola.

De semenea, sunt masuri de clarificare a statutului fiscal-social al producatorului agricol si politica de impozitare stimulativa pentru producatori.In plus, programul cuprinde masuri de stimulare a comasarii funciare, masuri pentru dezvoltarea sistemului de irigatii, pentru stimularea organizarii pietelor si transfer spre agricultori a administrarii institutionale a politicilor de piata. Totodata, programul cuprinde o serie de prioritati pentru sectoarele de lapte, legume-fructe, cereale, carne, vitocol si sectorul produselor ecologice si traditionale.




Agricultura nedezvoltata

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat joi, la Timisoara, ca Romania a ramas la nivelul anului 1965 in ceea ce priveste productia agricola pe plan european si, tocmai de aceea, cercetarea agricola trebuie sa fie sustinuta deoarece aceasta este promotorul progresului.

"Cercetarea nu poate sa ne duca decat la dezvoltarea si la nivelul la care trebuie sa ajungem. Romania a ramas in anul 1965. Productiile noastre sunt la nivelul de atunci si nu vom putea fi egali cu cei din Uniunea Europeana", a spus ministrul Agriculturii.

Ilie Sarbu a subliniat ca agricultorii romani oricum nu sunt egali cu cei din spatiul comunitar, existand diferente mari intre subventii si multe alte aspecte, care trebuie renegociate, iar toate acestea vin intr-un an care nu este deloc unul fericit, nici pentru Romania, nici pentru Europa, nici pentru restul lumii.

Tocmai de aceea, Sarbu a atras atentia asupra faptului ca in momentele de criza economica, agricultura ramane singura sansa, iar clasa politica, in totalitate, trebuie sa-si intoarca privirile, cu toata responsabilitatea, spre agricultura, ca unica alternativa viabila intr-un astfel de context.

"Cred ca agricultura poate sa vina cu o gura de oxigen pe care sa o ofere natiunii noastre si nu numai. Daca vom sti sa o administram bine, daca ne vom intoarce spre agricultura romaneasca si nu o vom mai privi ca pe o Cenusareasa, in mod sigur, ne va da satisfactii", a mentionat ministrul.




Sfarsitul hranei

Saptamana Financiară de luni, 22 iunie, este insotita de o carte de exceptie la pretul de 12 lei. Cartea lui Paul Roberts este o analiza antropologica a comportamentului uman fata cu perspectiva unei catastrofe alimentare. "Sfarsitul hranei" este un avertisment.

Va putea agricultura sa faca fata cresterii populatiei?

Vor gasi economia, politica si instinctele de supravieţuire cea mai buna cale de a iesi din impasul unei agriculturi cu tot mai putine valori nutritive si a unui comert alimentar tot mai haotic?

Din lacomie, nepricepere sau prostie, rezervele de hrana sunt pe terminate si, in scurta vreme, nu vor mai putea astampara foamea a miliarde de oameni.

Lumea numara azi un miliard de obezi, si un miliard de infometati, deoarece omul contemporan se confrunta cu mancare mai putina, si mai proasta, daunatoare sanatatii. Vom vedea in viitor tot mai multi oameni care sa semene cu celebrul cuplu umoristic "Stan si Bran", si tot mai putini oameni cu greutate normala.

"Sfarsitul hranei" este o analiza extraordinara a uneia dintre cele mai mari probleme ale lumii contemporane.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>