Stirile zile de 23.06.2009

 

Titlurile zilei:

  • Control in vami;
  • Consiliul de Agricultura;
  • Promovare de fonduri UE;
  • Specii in stare critica.

 

 










Control in vami

Marti, 23 iunie 2009, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a initiat un control in vamile din Voluntari si PGB din Bucuresti, dar si in punctele vamale din Giurgiu, Constanta Sud si Agigea. Controlul vizeaza conformitatea loturilor de legume si fructe provenite din import pentru a fi comercializate pe piata din Romania.

Controlul este efectuat de echipe mixte formate din cate sase experti atat din minister, cat si inspectori din cadrul Agentiei Nationale Fitosanitare, comisari ai Garzii Financiare si ofiteri de politie.

In ceea ce priveste conformitatea produselor comercializate este verificat modul de ambalare si de etichetare a acestora, incadrarea in clasele de calitate (calitatea I sau a II) precum si inscriptionarea acesteia in mod corect atat pe etichete cat si pe documentele ce insotesc transportul. Organele de control vor urmari existenta si corectitudinea tuturor documentelor si vor verifica in ce masura corespunde cantitatea declarata fata de cea existenta la vanzare.

Din loturile de legume si fructe provenite din import, vor fi prelevate probe, de catre inspectorii fitosanitari care fac parte din comisie, in vederea determinarii eventualelor reziduuri de pesticide.

Conform regulamentelor Uniunii Europene si legislatiei nationale armonizate, pentru toate loturile de legume si fructe proaspete provenite din tari terte, inainte de vamuire pe teritoriul Romaniei, se executa controlul de conformitate de catre organismele de inspectii in domeniul legume fructe care functioneaza la nivelul fiecarui judet.




Consiliul de agricultura

In perioada 22-23 iunie 2009 se desfasoara la Luxemburg (imaginea de sus) Consiliul de Agricultura si Pescuit, in cadrul caruia delegatia romana este condusa de ministrul agriculturii, Ilie Sarbu.

Consiliul a adoptat Concluziile privind politica de calitate şi zonele defavorizate. Ministrul roman a sustinut importanta asigurarii produselor de calitate pentru mentinerea competitivitatii fermierilor comunitari, subliniind importanta standardelor de comercializare, care sunt menite sa protejeze atat productia interna, cat si consumatorul european de importurile de slaba calitate din tari terte cu care se confrunta Romania in ultimii ani.

Concluziile privind politica agricola comuna dupa anul 2013 nu au avut sustinerea tuturor statelor membre.

Romania a reiterat necesitatea adoptarii unei linii comune care sa permita mentinerea platilor directe si dupa anul 2013, avand in vedere rolul complex pe care il joaca acestea in retribuirea serviciilor pe care le presteaza pentru societate agricultorii europeni.

In aceeasi ordine de idei, ministrul Ilie Sarbu a aratat ca Romania nu mai poate fi de acord cu mentinerea unui decalaj semnificativ intre platile directe acordate fermierilor din diferitele state membre. In acest sens, este imperios necesar ca platile directe dupa 2013 sa se atribuie pe o noua baza care sa permita echilibrarea subventiilor intre fermierii europeni.

De asemenea este necesara mentinerea unor instrumente de sustinere care sa stabilizeze piata in conditiile cresterii volatilitatii preturilor comunitare.

Un alt subiect sensibil pentru Romania il reprezinta punctul de pe agenda Consiliului referitor la bunastarea animalelor la sacrificare. Romania a reusit sa obtina din partea Comisiei Europene flexibilitate suficienta care sa permita exceptarea de la cerintele comunitare in cazul sacrificarii porcinelor de Craciun si a mieilor de Paste.

Sursa: www.maap.ro

 





Promovarea de fonduri UE

In aceasta perioadă, specialistii OJCA Alba continua intalnirile cu producatorii agricoli din diferite localitati din judet, in scopul lamuririi aspectelor legate de posibilitatea accesarii fondurilor structurale si  a altor forme de sprijin financiar.

Fiecarui specialist consultant i-a fost repartizata in teritoriu o anumita zona, in total fiind vizate 20 de localitati.

La intalnirile cu producatorii agricole se dezbat urmatoarele teme:

·         Informatii cu privire la PNDR si FEADR.

·         Legea privind creditul agricol pentru productie.

·         Legea privind stimularea investitiilor in agricultura.

·         Avantajele constituirii in forme asociative.

·         Atestarea produselor traditionale romanesti.

·         Subventiile in agricultura.

·         Consultanta tehnica de specialitate.

Cele mai multe probleme ridicate de producatorii agricoli au vizat masurile 141, 112 si 121 din PNDR, fata de care continua sa se  manifeste o oarecare reticenta in ceea ce priveste autorizarea la Oficiul Registrului Comertului, precum si solicitarea de credite bancare. De asemenea, se solicita frecvent plata subventiilor pentru anul 2008.

Sursa: www.consultantaagricola.ro





Specii in stare critica

La sase luni de la inceputul anului 2009, nu exista finantare pentru programele de conservarea si utilizarea resurselor genetice animale in stare critica, in pericol de disparitie si a celor vulnerabile.

Pentru 2009 "urmeaza sa fie aprobata o hotarare de Guvern prin care se vor stabili sumele pentru aceasta destinatie’’, spune Cristinel Sonea, director in Ministerului Agriculturii (MAPDR).

In anul 2008, MAPDR a intocmit o lista cu resursele genetice animale in stare critica, a celor vulnerabile si in pericol de disparitie, care cuprinde 108 rase din speciile de ferma, pentru care s-au alocat 4.300.662 lei. Acum, aceste rase sunt intretinute in ferme ale universitatilor de stiinte agricole, statiuni de cercetare, societati comerciale si de crescatori individuali.

Specialistii spun ca fara sprijinul statului rasele de animale autohtone si, implicit, aceste rezerve de gene foarte valoroase dispar.

Sursa: www.agroazi.ro

 

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>