Stirile zile de 23.06.2009

 

Titlurile zilei:

  • Control in vami;
  • Consiliul de Agricultura;
  • Promovare de fonduri UE;
  • Specii in stare critica.

 

 










Control in vami

Marti, 23 iunie 2009, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a initiat un control in vamile din Voluntari si PGB din Bucuresti, dar si in punctele vamale din Giurgiu, Constanta Sud si Agigea. Controlul vizeaza conformitatea loturilor de legume si fructe provenite din import pentru a fi comercializate pe piata din Romania.

Controlul este efectuat de echipe mixte formate din cate sase experti atat din minister, cat si inspectori din cadrul Agentiei Nationale Fitosanitare, comisari ai Garzii Financiare si ofiteri de politie.

In ceea ce priveste conformitatea produselor comercializate este verificat modul de ambalare si de etichetare a acestora, incadrarea in clasele de calitate (calitatea I sau a II) precum si inscriptionarea acesteia in mod corect atat pe etichete cat si pe documentele ce insotesc transportul. Organele de control vor urmari existenta si corectitudinea tuturor documentelor si vor verifica in ce masura corespunde cantitatea declarata fata de cea existenta la vanzare.

Din loturile de legume si fructe provenite din import, vor fi prelevate probe, de catre inspectorii fitosanitari care fac parte din comisie, in vederea determinarii eventualelor reziduuri de pesticide.

Conform regulamentelor Uniunii Europene si legislatiei nationale armonizate, pentru toate loturile de legume si fructe proaspete provenite din tari terte, inainte de vamuire pe teritoriul Romaniei, se executa controlul de conformitate de catre organismele de inspectii in domeniul legume fructe care functioneaza la nivelul fiecarui judet.




Consiliul de agricultura

In perioada 22-23 iunie 2009 se desfasoara la Luxemburg (imaginea de sus) Consiliul de Agricultura si Pescuit, in cadrul caruia delegatia romana este condusa de ministrul agriculturii, Ilie Sarbu.

Consiliul a adoptat Concluziile privind politica de calitate şi zonele defavorizate. Ministrul roman a sustinut importanta asigurarii produselor de calitate pentru mentinerea competitivitatii fermierilor comunitari, subliniind importanta standardelor de comercializare, care sunt menite sa protejeze atat productia interna, cat si consumatorul european de importurile de slaba calitate din tari terte cu care se confrunta Romania in ultimii ani.

Concluziile privind politica agricola comuna dupa anul 2013 nu au avut sustinerea tuturor statelor membre.

Romania a reiterat necesitatea adoptarii unei linii comune care sa permita mentinerea platilor directe si dupa anul 2013, avand in vedere rolul complex pe care il joaca acestea in retribuirea serviciilor pe care le presteaza pentru societate agricultorii europeni.

In aceeasi ordine de idei, ministrul Ilie Sarbu a aratat ca Romania nu mai poate fi de acord cu mentinerea unui decalaj semnificativ intre platile directe acordate fermierilor din diferitele state membre. In acest sens, este imperios necesar ca platile directe dupa 2013 sa se atribuie pe o noua baza care sa permita echilibrarea subventiilor intre fermierii europeni.

De asemenea este necesara mentinerea unor instrumente de sustinere care sa stabilizeze piata in conditiile cresterii volatilitatii preturilor comunitare.

Un alt subiect sensibil pentru Romania il reprezinta punctul de pe agenda Consiliului referitor la bunastarea animalelor la sacrificare. Romania a reusit sa obtina din partea Comisiei Europene flexibilitate suficienta care sa permita exceptarea de la cerintele comunitare in cazul sacrificarii porcinelor de Craciun si a mieilor de Paste.

Sursa: www.maap.ro

 





Promovarea de fonduri UE

In aceasta perioadă, specialistii OJCA Alba continua intalnirile cu producatorii agricoli din diferite localitati din judet, in scopul lamuririi aspectelor legate de posibilitatea accesarii fondurilor structurale si  a altor forme de sprijin financiar.

Fiecarui specialist consultant i-a fost repartizata in teritoriu o anumita zona, in total fiind vizate 20 de localitati.

La intalnirile cu producatorii agricole se dezbat urmatoarele teme:

·         Informatii cu privire la PNDR si FEADR.

·         Legea privind creditul agricol pentru productie.

·         Legea privind stimularea investitiilor in agricultura.

·         Avantajele constituirii in forme asociative.

·         Atestarea produselor traditionale romanesti.

·         Subventiile in agricultura.

·         Consultanta tehnica de specialitate.

Cele mai multe probleme ridicate de producatorii agricoli au vizat masurile 141, 112 si 121 din PNDR, fata de care continua sa se  manifeste o oarecare reticenta in ceea ce priveste autorizarea la Oficiul Registrului Comertului, precum si solicitarea de credite bancare. De asemenea, se solicita frecvent plata subventiilor pentru anul 2008.

Sursa: www.consultantaagricola.ro





Specii in stare critica

La sase luni de la inceputul anului 2009, nu exista finantare pentru programele de conservarea si utilizarea resurselor genetice animale in stare critica, in pericol de disparitie si a celor vulnerabile.

Pentru 2009 "urmeaza sa fie aprobata o hotarare de Guvern prin care se vor stabili sumele pentru aceasta destinatie’’, spune Cristinel Sonea, director in Ministerului Agriculturii (MAPDR).

In anul 2008, MAPDR a intocmit o lista cu resursele genetice animale in stare critica, a celor vulnerabile si in pericol de disparitie, care cuprinde 108 rase din speciile de ferma, pentru care s-au alocat 4.300.662 lei. Acum, aceste rase sunt intretinute in ferme ale universitatilor de stiinte agricole, statiuni de cercetare, societati comerciale si de crescatori individuali.

Specialistii spun ca fara sprijinul statului rasele de animale autohtone si, implicit, aceste rezerve de gene foarte valoroase dispar.

Sursa: www.agroazi.ro

 

 

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>