Stirile zile de 27.06.2009

Titlurile zilei:

  • Preturi artificiale;
  • Intalnire la Cluj-Napoca;
  • Proiect PHARE;
  • Proiect de irigatii.

 

 




 


Preturi artificiale

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a declarat joi, in statiunea Jupiter, ca preturile produselor alimentare sunt umflate artificial si ca trebuie luate masuri pentru a le reduce, transmite corespondentul NewsIn.

"Preturile scad la producator, iar cand ajung la consumator cresc. Si Uniunea Europeana are problema pe care am avut-o noi cu hypermarketurile. La sedinta de la Parlamentul European am cazut de acord ca exista o problema pe filiera, pe fiecare produs in parte. In acest conditii trebuie sa aflam ce se intimpla. Sunt preturi artificial umflate”, a precizat Sarbu.

Ministrul a mai spus ca luni se va da votul final la codul de bune practici in Parlament. ”Daca se respecta aceasta lege a codului de bune practici, preturile ar trebui sa scada, iar productia romaneasca ar trebui sa fie promovata. In acest fel, poate samsarii care iau marfa producatorilor la pretuiri de nimic vor disparea, a mai spus Sarbu.

Una dintre metodele pe care le va lua ministerul pentru a elimina samsarii este si deschiderea de piete volante. ”Adresam rugamintea tuturor primarilor din tara sa practice aceasta modalitate de comercializare”, a spus Sarbu. Ministrul a precizat ca in domeniul importurilor de legume si fructe este ”o adevarata mafie”. In opinia sa, exista trei-cinci tari care detin monopolul si de unde se importa TIR-uri intregi, fara sa se faca analize.

”O alta problema pe care o avem este inducerea in eroare a consumatorilor prin afisarea unor etichete unde se specifica faptul ca produsul este romanesc, desi nu este. Totodata, exista care isi iau certificatul de producator de la anumite primarii, desi nu locuiesc in acea localitate si nu au teren acolo. Avertizez pe acei primari care elibereaza astfel de documente ca risca puscaria pentru un mic cadou facut de acestia”, a spus ministrul.




Intalnire la Cluj-Napoca

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, are o intalnire de lucru cu marii producatori agricoli din judetul Cluj, in sala senatului Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca in data de 27 iunie.

In cadrul intalnirii reprezentantii MAPDR impreuna cu cei ai agricultorilor vor incerca sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemelor ridicate de producatorii agricoli din judet.

Cu aceasta ocazie, domnia sustine o conferinta de presa si viziteaza Centrul de Cercetare din USA-MV Cluj. De asemenea, un alt obiectiv al vizitei sale in acest judet este vizitarea fermei didactice A USA-MV din localitatea Cojocna.




Proiect PHARE

In data de 24.06.2009, in cadrul Proiectului PHARE de infratire institutionala RO 2007/IB/AG/02TL „Acordarea de asistenta pentru implementarea sistemului cotei de lapte”, a avut loc seminarul final pentru evaluarea rezultatelor proiectului. Acest proiect a avut o durata de 9  luni si un buget de 236.000 euro, din care 10.000 euro, contributia nationala.

Partener pentru realizarea proiectului a fost Ministerul Agriculturii, Mediului si Calitatea Alimentului din Olanda, iar obiectivul general al proiectului a constat in consolidarea sistemului de administrare a cotei de lapte în România, conform cerintelor comunitare.

La lucrarile seminarului au participat expertii implicati in sistemul de administrare si gestionare a cotei de lapte din cadrul APIA, precum si de la MAPDR. Partea romana a evaluat impactul rezultat in urma implementarii proiectului si a mentionat necesitatea continuarii acestei colaborari cu expertii din Olanda si Polonia.

Managerul de proiect din Olanda, domnul Jan CASTELEIN, a prezentat obiectivele proiectului, activitatile desfasurate, precum si rezultatele obtinute. De asemenea, domnia sa a facut anumite recomandari, urmand ca partea romana sa le analizeze si in masura in care este posibil sa le implementeze. Prezenta la aceasta intalnire, doamna Anna REPS a prezentat modul de organizare si functionare a acestui sistem in Polonia, domnia sa fiind directorul Departamentului Cotei de Lapte din Polonia, relevand „Lectiile Invatate” de Polonia in perioada cuprinsa intre 1.05.2004 pana in  prezent.

Totodata, a fost prezentat si modul de organizare si administrare a cotei de lapte in Olanda, de catre domnul Gerard KREBBERTS.




Proiect de irigatii

Ministerul Agriculturii va finaliza pana in luna martie 2010 proiectul pentru un nou sistem national de irigatii. Anuntul a fost facut de ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.

"Am dat tema de cercetare si proiectare a unui proiect integrat, la care sa participe specialistii Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, Apelor Romane, Regiei Nationale a Padurilor, ANMH, referitor la ceea se intampla cu fostul sistem, care e energofag si are pierderi de apa. Va trebui sa tinem seama de alarmele care vin zi de zi, incalzirea globala, fenomene climatice", a spus ministrul.

El a adaugat ca actualul sistem este depasit, functioneaza cu pompe de fabricatie ruseasca din anii '60, consuma prea multa energie si are pierderi de apa.

Dupa finalizarea proiectului, acesta va trebui sa fie asumat de Parlament si de Guvern, care vor stabili etapele de punere in aplicare si modalitatile de finantare.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>