EUROPAIN & INTERSUC - Focus pe sectoarele de cofetarie si ciocolaterie, 8-12 martie 2014, Paris Nord Villepinte - Franta
Este un fapt confirmat, produsele de cofetarie si din ciocolata sunt incontestabil „micul pacat” a numerosilor consumatori! Europain & Intersuc, cea mai importanta brutarie-cofetarie din lume, ii va reuni pe actorii internationali din domeniul dulciurilor si produselor din cacao, din 8 pana in 12 martie 2014, la Paris-Nord Villepinte. Cinci zile de intalniri, schimburi si afaceri in aceste doua sectoare „vedeta”. „Cofetaria a facut intotdeauna parte din patrimoniul nostru culinar. In ultimul timp, acest comert s-a bucurat de o dezvoltare apreciabila datorita unei mediatizari intense, dar ceea ce ii face pe francezi sa savureze produsele sale este in special latura sa calmanta si apetisanta”, spune Claire Heitzler, chef cofetar la Lasserre, Paris. Concepute de maestri prestigiosi, realizate prin cursuri practice, prezentate in emisiuni de televiziune, etalate in numeroase puncte de vanzare (boutique-uri, restaurante, corner-baruri, hoteluri de lux, concept-hoteluri...), consacrate la nivel international (Salonul Mondial al Artei Dulciurilor, Cupa Mondiala a Produselor de Cofetarie...), suscitand vocatia a mii de ucenici cofetari (prima filiera de formare in sectorul ocupatiilor alimentare)... aceste doua sectoare personifica savoarea prin excelenta! Un pacat capital care nu mai este cu adevarat un pacat, intr-o societate in care „a-si ingadui o placere” a devenit sinonim cu a manca.
Cu o cifra de afaceri anuala de 1,5 miliarde de euro in 2010 (sursa: Confédération Nationale des Artisans Pâtissiers), cele 5.000 de societati de cofetarie artizanala (majoritatea unitati mici, de sub 10 angajati) incearca sa inoveze cotidianul. Datorita cunoasterii pietei, Europain & Intersuc le ofera acestora instrumentele necesare crearii surprizei si emotiei, pentru a-si seduce mereu consumatorii. O revenire la incredibilul entuziasm mondial pentru dulciuri si ciocolata:
Pasiunea pentru cacao. 83 % dintre francezii cu un buget anual in jur de 268 euro gusta o tableta de ciocolata cel putin o data pe saptamana. Considerata ca un „produs de refugiu”, reconfortanta si accesibila, pretioasa pepita bruna este nelipsita in orice camin si o valoare sigura pentru profesionisti. „Noua tendinta in materie de cacao consta in selectionarea recoltelor valoroase, dupa modelul vinului, provenite din anumite regiuni, soluri si terenuri din toata lumea”, explica Tanguy Roelandts, Presedintele Confederatiei Producatorilor de Ciocolata si Cofetarilor din Franta.
Cofetaria vedeta. La fel ca si bucataria cu ani in urma, cofetaria se afirma ca noua tendinta „anti-depresie”! Mini-deserturi, produse unicat, prajituri usoare, design modern, colectii efemere... domeniul brutariei-cofetariei ocupa de acum un loc special in viaţa de zi cu zi a consumatorilor, situandu-se pe primul loc intre societatile de comert alimentar cu amanuntul din Franta. „Profesiunea noastra ii face pe consumatori sa viseze”, spune Frédéric Lescieux, Presedintele Confederatiei Nationale a Artizanilor Patisieri, Ciocolatieri, Cofetari, Hotelieri din Franta. „Datorita acestui boom mediatic, filiera cunoaste un adevarat avant: anul acesta au fost formati aproape 7.000 de ucenici cofetari”.
Europain& Intersuc, in centrul tendintelor. Tendintele cofetariei si prepararii ciocolatei emana in principal de la creatori francezi, de la renumitul „French touch”, care ii inspira pe profesionistii din toata lumea. „Cofetaria straina este influentata in mare masura de „scoala franceza”, mai ales in ultimii ani, odata cu dezvoltarea concursurilor internationale. In acelasi timp, evolueaza si acel „french touch”, simultan cu deschiderea frontierelor si descoperirea de noi produse!”, afirma Claire Heitzler. Europain & Intersuc a descifrat secretele acestui cerc virtuos pentru a propune solutii concrete, adaptate vizitatorilor sai:
Creatii „globe trotter vaporoase”. Apar ingrediente noi (fructele si mirodeniile inlocuiesc zaharul), texturile sunt mai usoare (spume, creme...), formatele se micsoreaza (mini-prajituri, pahare-desert, buseuri, specialitati de cafea...). Toata aceasta profesie isi reia produsele clasice in formate inedite, nomade si „disculpabilizatoare”. „A manca nu este un act neutru, sustine Tanguy Roelandts, conceptul de „iubitor rezonabil de bunatati” rezulta din constientizarea generala a faptului ca un produs trebuie sa aiba gust, fara sa reprezinte insa un risc pentru sanatate. O tableta de ciocolata este o gura de placere, dar si un aport de omega 3 si 5, magneziu, potasiu, fier, glucide, fosfati, fluor si saruri minerale!”. Aceasta multitudine de proprietati stimuleaza creativitatea cofetarilor si ciocolatierilor, care cauta de acum instrumentele adecvate acestei revolutii. Din acest motiv, in 2014, Europain a optat pentru evidentierea unor noi game de produse si materiale inovatoare, care permit artizanilor sa castige autonomie si reactivitate.
„Design şi colecţii pentru sublimarea gustului”. Daca aspectul si-a facut intrarea de o buna bucata de timp in cofetarii si ciocolaterii, in prezent colectiile efemere sunt un nou mod de a seduce din ce in ce mai mult un consumator „schimbator”, in cautare permanenta de noi senzatii culinare. Zaharul si ciocolata se conjuga sub diverse forme in cursul unui an si unii merg chiar mai departe, mizand pe conceptul de produs unicat. Este cazul lui Jonathan Blot, seful boutique-ului parizian Acide Macaron. Chef-ul a mizat pe macaroane de mici dimensiuni, care pot fi mancate dintr-o singura imbucatura. Pe langa aceasta oferta multicolora (aproximativ 5.000 de bucati preparate in fiecare zi), el creaza incontinuu noi arome, in „editii limitate”.
Europain & Intersuc, provocarea inovatiei Pentru a permite profesionistilor sa urmeze aceste tendinte, Europain & Intersuc pune la dispozitia acestora oferta a aproape 800 de expozanti de produse si echipamente. Cu deosebire Intersuc va reuni cele mai noi ingrediente, materiale, ambalaje si decoruri pentru dinamizarea afacerii cofetarilor, ciocolatierilor si producatorilor de inghetata. O imagine a acestui sector, care ofera tintirea precisa a asteptarilor profesionistilor pentru a le permite sa creeze retete noi si sa seduca noi clienti.
Colectiile Intersuc. Colectiile Intersuc vor recompensa profesionistii care expun la 3 categorii: produse finite, ingrediente si decoruri. Un juriu de experti va desemna 4 laureati, care vor fi evidenţiati in spatiul Inovatii si Noutati pe toata durata salonului.
Europain & Intersuc isi revendica valorile puternice de transmitere a cunostinţelor, de afaceri in domeniul alimentar si de calitate a muncii. De la formare la crearea de intreprinderi, de la dezvoltarea economica la inovatie, salonul si-a castigat o pozitie de partener privilegiat, care ii insoteste pe cofetari si ciocolatieri spre succes. „Europain personifica valorile domeniului cofetariei: impartasirea cunostintelor, curiozitatea, schimbul, sensibilitatea si simplitatea”, conchide Claire Heitzler.
Strada Scolilor. Initiata in 1990, Strada Scolilor este destinata evidentierii celor mai bune institutii de formare in domeniul brutariei si cofetariei. „Piata brutariei si cofetariei, acum in plina evolutie, impune tuturor generatiilor sa se adapteze mai mult ca niciodata la asteptarile nutritionale ale clientilor lor”, explica Frédéric Lescieux. „Aceasta exigenta merge mana in mana cu o stapanire perfecta a elementelor de baza ale acestei profesii”. Cofetaria este la ora actuala prima filiera profesionala a meseriilor din domeniul alimentar, cu aproape 11.000 de candidaturi pentru 7.000 de ucenici formati in fiecare an. De retinut prezenta feminina tot mai numeroasa in aceasta profesie, cu un procent de 25% femei in prezent, fata de o reprezentare nesemnificativa acum 20 de ani.
Concursurile Europain: tendinta «on stage». Pentru Tanguy Roelandts, „O profesie nu poate ajunge la apogeul sau fara notiunea de competitie”. Vizitatorii ii vor putea admira pe cei mai buni ciocolatieri si cofetari in actiune, in cadrul concursului Mondial al Artei Dulciurilor si tinerele viitoare talente franceze la Cupa Franceza a Scolilor. Doua concursuri exceptionale, care se doresc a fi in primul rand o sursa de inspiratie si creativitate pentru profesionisti.
Le Mondial des Arts Sucrés – Concursul Mondial al Artei Dulciurilor. Sustinuta de DGF si EKIP, cea de-a 4-a editie a Mondialului Artei Dulciurilor este un concurs international de cofetarie, avand particularitatea de a asocia echipe barbat/femeie. Provenind din 16 tari diferite, candidatii se vor intrece timp de 20 de ore in provocarile iubitorilor de bunatati. „In cursul acestor probe, ma astept la multe emotii, la coeziunea barbat-femeie, la multe performante tehnice si... multe surprize!”, explica Pascal Niau, Cofetar MOF (Meilleur Ouvrier Français – cel mai bun lucrator francez) 1979 si Preşedinte al Juriului. „Concursul dezvolta tehnicile candidatilor, dar si spiritul lor: un mod de a evolua, ramanand modest.”
La Coupe de France des Ecoles - Cupa Franceza a Scolilor. Cea de-a 4-a editie a Cupei Franceze a Scolilor, initiata de Europain in parteneriat cu laboratorul Lempa si sponsorizata de GDF SUEZ, se va desfasura intr-o zona de concurs destinata tinerelor talente! Echipe de cate trei ucenici, din care obligatoriu o femeie, vor pune in valoare institutiile de formare (licee si CFA – Centre de formare si ucenicie), care ii pregatesc pe viitorii brutari-cofetari.
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>