'Cantecele Muntilor', cel mai mare si mai vechi festival folcloric al Sibiului, se desfasoara in perioada 31 iulie — 4 august 2014. La cea de-a 39-a editie, festivalul isi pastreaza specificul care l-a consacrat in plan national si international, acela de a promova cultura traditionala nu doar prin muzica si dans, ci si prin gastronomia specifica fiecarei tari.
Peste 800 de artisti, dansatori, instrumentisti si solisti vocali, sunt protagonistii celei de-a 39-a editii a Festivalului International de Folclor 'Cantecele Muntilor' si impreuna ne propunem sa transformam Sibiul, timp de patru zile, in citadela folclorului autentic si intr-o adevarata scoala internationala a culturii traditionale.
Vor fi prezente ansambluri din: TURCIA — 'Sakarya Culture &Tourism Director Balkan Ve Kafkas Folk Dance Group', CEHIA — 'The Kyjov Moravian Ensemble', BULGARIA — 'Sider Voivoda', CIPRU — 'Achna Forest Culture Group', ALGERIA — 'Fen Bladi' si ROMANIA: 'Timisul' — din judetul Timis, 'Mureselul' — din judetul Mures, Trupa Scolii de dans romanesc 'Larisa si Marin Barbu' — din Bucuresti, 'Busuiocul' — din judetul Bacau,' Cununita' — din judetul Arad,' Marginimea',' Veteranii—Junii Sibiului',' Ceata Junilor' si' Junii Sibiului' — din judetul Sibiu.
Festivalul se deschide in aer liber, vineri, 1 august 2014, cu traditionala parada a portului popular care va reuni toate ansamblurile participante si va avea loc pe traseul str. Nicolae Balcescu — Piata Mare. In Piata Mare a Sibiului vor fi gazduite, in 1, 2 si 3 august 2014, spectacole folclorice in cadrul carora vor evolua atat ansamblurile invitate, cat si solisti de renume ai muzicii populare romanesti. In 1 august 2014, 'Junii Sibiului' sarbatoresc 70 de ani de activitate, in cadrul unui mega-spectacol folcloric. Sambata, diversitatea folclorului european este evidentiata prin intermediul spectacolelor prezentate de ansamblurile din Cehia, Bulgaria, Cipru si Romania. De asemenea, un vechi prieten al Sibiului, Petrica Moise, va sustine un recital, alaturi de Virtuozii Banatului. Duminica, festivalul aduce in prim plan ritmuri orientale si pe cele specifice populatiilor din nordul Africii, prin intermediul ansamblurilor din Turcia si Algeria. Un moment special in cadrul ultimei seri de festival este ocazionat de lansarea CD-ului 'Cantece si jocuri din inima Ardealului', semnat de Adrian Neamtu, membru al Ansamblului Folcloric Profesionist 'Cindrelul — Junii Sibiului'. Cu acest prilej, alaturi de interpretii invitati si de 'Cindrelul — Junii Sibiului', vor fi prezenti in festival sapte taragotisti: Adrian Neamtu, Dumitru Farcas, Gheorghe Albu, Dumitru Dobrican, Sergiu Cipariu, Petrica Vita, Luca Novac. Spectacolele in aer liber sunt prezentate de Iuliana Tudor.
Vor fi organizate patru seri traditionale cu specific gastronomic, dand posibilitatea sibienilor sa deguste preparate traditionale din Cipru, Cehia, Cipru si Romania, dar si sa danseze si sa cante alaturi de invitatii din festival. De pilda, la seara traditionala cu specific ceh, participantii vor putea savura, printre altele, Vrabie Moravia cu galuste si varza inabusita, un preparat ce are la baza gat de porc, ceapa, usturoi, pasta de tomate, varza si condimente. Amatorii bucatariei cipriote vor avea prilejul sa deguste koupepia, adica sarmalute in foi de vita, cu carne tocata, branza Cheddar, carne de pui, condimente, iar in cadrul serii traditionale cu specific turcesc se va servi miel sote cu pilaf de orez.
Atelierele de dans din festival ofera prilejul sibienilor si turistilor interesati sa deprinda pasi de dans, specifici tarilor participante la festival. Protagonisti ai atelierelor vor fi membri ai ansamblurilor invitate.
Costume reprezentative celor sase tari vor fi reunite intr-o expozitie deschisa la Cercul Militar din Sibiu, iar in cadrul ei, publicul poate audia piese din repertoriul traditional al tarilor participante.
In acest an, proiectiile de film dau posibilitatea publicului de a urmari doua dintre cele mai solicitate spectacole ale Ansamblului Folcloric Profesionist 'Cindrelul — Junii Sibiului': 'La hanul lui Ghita' si 'La Sibiu in Piata Mare, Targ de n-are asemanare'.
In cadrul festivalului va fi organizat un stand cu vanzare de carte pentru cei interesati de oferta editoriala a institutiei.
Spectacolele in aer liber, atelierele de dansuri, expozitiile, auditiile muzicale si vizionarile de filme sunt gratuite. Participarea la serile traditionale se face contracost.
Festivalul International de Folclor 'Cantecele Muntilor' este singurul eveniment sibian cuprins in Calendarul CIOFF si unul dintre cele sapte din Romania. Editia din acest an este organizata de Consiliul Judetean Sibiu, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale 'Cindrelul-Junii' Sibiu, fiind o actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu. Parteneri: Cercul Militar Sibiu, Casa de Cultura a Municipiului Sibiu. Coproducator al evenimentului este Societatea Romana de Televiziune.
Cea mai veche formatie de dansuri populare din Romania, 'Junii Sibiului', sarbatoreste 70 de ani de activitate, in cadrul unui mega-spectacol organizat in Piata Mare a Sibiului. Spectacolul aniversar are loc in data de 1 august 2014, ora 19, si face parte dintr-un amplu proiect ce reuneste turnee in tara si strainatate, spectacole in Sibiu si in alte judete, lansari de carte — toate menite sa marcheze cele sapte decenii de existenta ale celui mai vechi ansamblu folcloric din Romania.
Organizarea unui spectacol aniversar in Piata Mare a Sibiului este modalitatea prin care 'Junii Sibiului' doresc sa le multumeasca sibienilor de ieri si de azi, care i-au intampinat si ii intampina cu ropote de aplauze la fiecare reprezentatie. Astfel, 'Junii Sibiului' vor sarbatori Sibiul si cultura traditionala, prin cantec si joc, in mijlocul comunitatii. 'Am pregatit un spectacol special pentru aceasta aniversare, iar in cadrul lui ne vor fi alaturi numerosi solisti, prieteni si colaboratori ai ansamblului, provenind atat din generatiile tinere, cat si din randurile interpretilor de muzica populara demult consacrati. Publicul din Sibiu a apreciat de fiecare data cantecele si dansurile populare prezentate de 'Junii Sibiului'. Pentru noi, ropotele de aplauze si ovatiile sibienilor, caldura extraordinara cu care ne intampina sunt cel mai frumos omagiu la ceas aniversar. Este o bucurie si o onoare pentru noi sa evoluam in Piata Mare, pentru Sibiu si pentru sibieni', spune Silvia Macrea, coregraf al ansamblului si director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale 'Cindrelul-Junii' Sibiu.
Spectacolul aduce in fata publicului patru generatii de 'Juni': copiii de la 'Cibinul', tinerii de la 'Ceata Junilor', profesionistii de la 'Cindrelul-Junii Sibiului' si 'Veteranii Junii Sibiului'. Alaturi de ei se vor afla invitati, solistii din diferite generatii: Razvan Nastasescu, Codruta Rodean, Anca Marginean, Traian Stoita, Viorica Tepes, Daniel Rosalim, Alina Bica, Robert Tarnaveanu, Nelu Albu, Camelia Cosma Stoita, Marcel Parau, Viorica Telcean, Gabriela Tuta, Maria Lia Bologa, Tiberiu Ceia, Florica Bradu, Elena Merisoreanu, Gheorghe Rosoga, Sava Negrean Brudascu, Gheorghe Turda, Ilie Medrea, Viorica Macovei, Gelu Voicu, Liliana Laichici, Nineta Popa, Mariana Anghel, Alexandru Pugna, Mariana Deac si Nicoleta Voica. Spectacolul este prezentat de Iuliana Tudor.
Manifestarea este organizata de Consiliul Judetean Sibiu, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale 'Cindrelul-Junii' Sibiu, fiind o actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu. Coproducator al evenimentului este Societatea Romana de Televiziune.
In contextul celor 7 decenii de existenta a ansamblului, intregul an 2014 este unul aniversar, iar evenimentele organizate de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale 'Cindrelul — Junii' Sibiu marcheaza acest moment. Toate spectacolele sustinute de ansamblu in acest an stau sub semnul 'Junii Sibiului — 70 de ani'.
La marile festivaluri, 'Vara, Vara, Primavara', 'Cantecele Muntilor', 'Ioan Macrea', ansamblul sustine spectacole speciale, alaturi de invitati de marca, colaboratori ai 'Junilor Sibiului'. De asemenea, in acest an aniversar, 'Junii Sibiului' vor fi mai aproape de comunitatile de romani din diaspora si de iubitorii culturii traditionale din alte tari europene, prin intermediul turneelor intreprinse. Primele turnee au avut loc in Dublin si Viena, iar pentru ele 'Junii Sibiului' au pregatit un program special artistic, in cadrul caruia au fost valorificate dansuri si cantece populare, reprezentative pentru Sibiu si marile zone etnofolclorice ale Romaniei.
'Junii Sibiului' s-au nascut in 1944, din initiativa maestrului coregraf Ioan Macrea si s-au transformat in mers din formatie de amatori, la inceput barbateasca, apoi mixta, in ansamblu profesionist.
In calitate de ansamblu de amatori, 'Junii Sibiului' au participat la numeroase competitii si festivaluri folclorice, organizate in tara si strainatate, iar valoarea lor a fost recunoscuta prin cele peste 100 de premii nationale si 60 de premii internationale acordate de jurii de specialitate. In anul 1992, Ansamblul 'Junii Sibiului' se uneste cu orchestra 'Cindrelul' si primeste statutul de ansamblu profesionist, in semn de recunoastere a valorii corpului de dansatori si instrumentisti, precum si a bogatiei si diversitatii repertoriului abordat.
In cei 70 de ani de existenta, Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul-Junii Sibiului' a sustinut peste 40.000 de spectacole si a efectuat peste 600 de turnee in Romania, intreaga Europa, America de Nord, Asia si Africa. Peste 3.600 de dansatori au evoluat in cadrul Ansamblului Folcloric Profesionist 'Cindrelul — Junii Sibiulu' de-a lungul timpului.
Statutul de ambasador al spiritualitatii romanesti a fost recunoscut in repetate randuri. De exemplu, in 1986, cand 'Junii Sibiului' a fost prima formatie de dansuri romanesti prezenta intr-un turneu in SUA; in 2006, la Patras, cand ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007, in 2009 cand ansamblul a fost invitat sa evolueze pentru demnitarii prezenti la Summit-ul NATO de la Bucuresti; in 2012 cand ansamblul a fost invitat la Dineul Oficial organizat de UEFA, la Summit-ul NATO de la Sibiu si in 2014 cand ansamblul a evoluat in fata a zeci de ambasadori, consilieri si atasati economici si comerciali de la ambasadele mai multor tari din Europa si Orient, prezenti la Conferinta Internationala 'Oportunitati de Investitii in Judetul Sibiu — Valoare Adaugata Afacerii Tale', organizata de Consiliul Judetean Sibiu.
Gustare taraneasca
Sarmalute cu mamaliguta
Placinta cu prune
Apa plata /minerala
Tuica
Pret: 55 lei /persoana
KOUPEPIA — Sarmalute in foi de vita
KEFTEDES — Chiftelute
KOUPES — Salata
Pret: 35 lei/ persoana
Supa de orez
Miel sote cu pilaf de orez
Baclava
Pret: 35 lei /persoana
Supa de varza cu fasole si carnati
Vrabie Moravia cu galuste si varza inabusita
Galuste cu branza de vaci si fructe
Clatite cu gem si crema
Pret: 30 lei /persoana
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>