Targurile si expozitiile toamnei

1expotaurine.jpg


Targurile si expozitiile organizate in colaborare cu Oficiile Judetene de Consultanta Agricola din tara.








Expoziţia-târg de ovine de la Viişoara - Bistriţa-Năsăud

In data de 26 octombrie 2008, Asociatia Crescatorilor de Ovine si Caprine Bistrita-Nasaud si Oficiul Judetean de Consultanta  Agricola Bistrita-Nasaud organizeaza  Expozitia - targ de ovine  Viisoara 2008. Manifestarea va avea loc in oborul din municipiul  Bistrita, cartier Viisoara,  incepand cu ora 11.


Targul Marului - editia a VI-a - Suceava

Municipiul Falticeni a gazduit duminică, 19 octombrie 2008,  a VI-a  editie a manifestarii „Targul Marului”. Organizatorii acestei manifestari au fost Primaria Municipiului Falticeni, Oficiul Judetean de Consultanta  Agricola Suceava,  Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Asociatia Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Falticeni. Programul  manifestarii a cuprins  primirea invitatilor, vizitarea standurilor expozitionale, spectacole artistice cu participarea formatiilor de dansuri populare de la Clubul Elevilor din Falticeni, Formatia folclorica „Torent” Falticeni, Taraful Casei de Cultura Falticeni si Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”.


Expozitia judeteana de taurine, editia a V- a - Mures

Recent, la Targu–Mures, s-a organizat cea de-a V-a editie a expozitiei judetene de taurine din rasa Baltata Romaneasca. Expozitia agrozootehnica din acest an a adunat un numar insemnat de crescatori de animale. Astfel, au fost expuse si s-au putut admira cele mai valoroase exemplare de taurine – 110 capete, “campioanele” expozitiilor zonale, mai precis animalele care au luat primele locuri pe categorii la expozitiile zonale desfasurate in acest an.

Expozitia a fost vizitata de oameni de afaceri interesati in dezvoltarea business-ului in agricultura sau de persoane care lucreaza efectiv in domeniu, gospodari ai satelor, precum si de catre publicul larg. Meritul pentru organizarea acestei expozitii revine Consiliului Judetean Mures – care a asigurat finantarea, Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Mures – care a asigurat logistica si partea tehnica a expozitiei (manifestarea fiind cuprinsa in programul anual de consultanta agricola in cadrul actiunilor de popularizare), Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie - care a identificat si selectat animalele, furnizand datele pentru fiecare animal din catalog, Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Asociatiei Crescatorilor de Taurine din judetul Mures.

O contributie insemnata au avut-o sefii centrelor teritoriale de ameliorare si reproductie, angajatii OARZ, medicii veterinari si operatorii insamantatori in identificarea si selectarea animalelor pentru participarea acestora la expozitiile zonale precum si la cea judeteana.


„Sarbatoarea Recoltei” la Baia Mare - Maramures

In  data  de  10  octombrie  2008, in  Piata  Revolutiei  din  Baia-Mare,  a  avut  loc  deschiderea ,,Sarbatorii  Recoltei  2008” ,  eveniment  organizat  de  Oficiul  Judetean  de  Consultanta  Agricola  Maramures,  Pimaria  Baia-Mare,  DADR  Maramures  si  Asociatia  Producatorilor  de  Produse  Traditionale  si  Ecologice  Maramures.  Pe  parcursul  a  trei  zile  au  fost expuse si  comercializate miere  ecologică (de  salcâm,  castan ,  polifloră),   fructe (mere,  pere,  struguri), paine  traditionala, produse  traditionale  din  carne, branzeturi, legume.

Expo legume – Gheorghe Doja, 2008 - Mures

Duminica, 5 octombrie 2008, in localitatea Gheorghe Doja din judetul Mures s-a desfasurat cea de a III - a editie a expozitiei de legume. Cele 17 standuri  expozitionale  au inclus prezentari de legume din cele mai variate soiuri si hibrizi cultivati in zona. Organizata de Primaria Gh. Doja, cu sprijinul tehnic al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Mures -  Centrul Local de Consultanta Agricola (consultant ing. Takacs  Francisc), expozitia i-a mobilizat pe  producatorii de legume din comuna, care  au expus in fata celor prezenti cele mai frumoase si variate sortimente de legume.

„Zilele Agriculturii Giurgiuvene” – ediţia a III-a - Giurgiu

In perioada 3-5 octombrie s-a desfasurat in municipiul Giurgiu cea de-a III-a editie a   manifestarii „Zilele Agriculturii Giugiuvene”, in organizarea Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Giurgiu,  DADR Giurgiu, APIA Giurgiu, cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Giurgiu, sub patronajul Institutiei Prefectului Judetului Giurgiu si al Consiliului Judetean Giurgiu.

Desi aflata inca la inceput, in raport cu alte manifestari de profil din tara, actiunea de la Giurgiu s-a bucurat de participarea a peste 40 de expozanti: producatori agricoli din sectorul legume-fructe, flori taiate si la ghiveci, producatori si distribuitori de utilaje si echipamente agricole, de input-uri pentru agricultura, producatori de produse alimentare precum, si institutii bancare.

Ca un element de noutate, la standul OJCA Giurgiu au fost expuse vinete albe, obtinute in cadrul unui lot demonstrativ realizat la CLCA Varasti.

Nu au lipsit manifestarile folclorice sustinute de orchestra si ansambul Casei de Cultura a Politiei de Frontiera Giurgiu care au prezentat o serie de spectacole menite sa intretina o atmosfera de sarbatoare.

Targul Laptarilor , a X-a editie - Suceava

In  zilele de 4 si 5 octombrie 2008, la Campulung Moldovenesc s-a desfasura a X – a editie  a „Targului Laptarilor”, manifestare traditionala la care OJCA   Suceava a participat in calitate de  organizator. 

Au fost prezenti numerosi crescatori de vaci de lapte, procesatori din industria alimentara, precum si firme distribuitoare de echipamente  si utilaje agroalimentare.  
Pe parcursul celor două zile de sarbatoare, au sustiut spectacole deosebit de apreciate de catre public formatii de muzica si dansuri populare.
Bineinteles ca nu au lipsit micii, carnaciorii la gratar si berea.

Expozitia de taurine “Baltata romaneasca”, la prima editie - Maramures

Oficiul  Judetean  de  Consultanta  Agricola  Maramures,  in  colaborare  cu  Directia  pentru  Agricultura  si  Dezvoltare  Rurala  Maramures,  Oficiul  pentru  Ameliorare si  Reproductie in Zootehnie  Maramures,  Asociatia  Crescatorilor  de  Turine  ,,BRUNA-SCHWYZ,, - Maramures,  S.C. Ferma  Husti  srl,  a organizat,  in  data  de  04  octombrie  2008, Expozitia  de  Taurine  ,,BALTATA  ROMANEASCA ,,  - editia I,  in  localitatea  Ulmeni. 

Manifestarea  a  cuprins,  pe  langa  expozitia  de  animale,  un  targ  de  produse  traditionale si agroalimentare si o expozitie de produse apicole. Fermierii  au  putut  asista  la  demonstraţii  practice  cu  echipamente  moderne  de  muls  mecanic.

A 7 – a editie a Targului de Toamna - Galati

In zilele de 3, 4 şi  5 octombrie, in halele pietei centrale din Galati s-a desfasurat Targul de Toamna. Manifestarea a avut ca scop promovarea produselor agro-alimentare de buna calitate. Organizatori au fost Consiliul Judetean Galati, Primaria Municipiului Galati, Administratia Pietelor Galati, DADR Galati si OJCA Galati.

Aflat la cea de-a 7 - a editie, targul a avut drept participanti producatori agricoli, agenti din industria alimentara, panificatie si patiserie, crescatori de animale mici si importatori de masini agricole si utilaje.

Targul a avut doua sectiuni: cea a producatorilor agricoli si procesatorilor din industria alimentara, respectiv parcul de tractoare si masini agricole organizat in aer liber. OJCA Galati  a fost prezent la targ cu standuri de carte, reviste si pliante de specialitate. Informatiile si consultanta de specialitate au fost oferite celor interesati in mod gratuit.

“Zilele recoltei” la Sfantu Gheorghe - Covasana

In data de 28 septembrie  a.c., OJCA Covasna  a participat la “Zilele Recoltei”, manifestare traditionala desfasurata in municipiul Sfintu Gheorghe.

La standul oficiului au fost expuse soiurile de cartofi creati la Statiunea de Cercetare a Cartofului din Targu Secuiesc si hibrizi de porumb Pioneer si Limagrain proveniti de pe loturile demonstrative proprii.

Cu acest prilej,  s-au distribuit reviste, brosuri  si pliante tematice si s-a acordat consultanta celor interesati.

Târgul Mare de Toamna de la Racasdia - Caras Severin

Duminica, 28 septembrie, in comuna Racasdia, s-a desfasurat cea de a XVII-a  editie a Targului Mare de Toamna.

Organizatorii, Consiliul Local al Comunei Racasdia si Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Caras-Severin, au incercat si, in mare masura, au reusit sa faca din Targul de Toamna din acest an un eveniment agricol la care agricultorii si crescatorii de animale de pe Valea Carasului au valorificat surplusul de produse obtinut in gospodarii si în ferme, iar cumparatorii au putut achizitiona marfa proaspata direct de la producatori. Afaceri bune au facut si firmele profilate pe comercializarea de utilaje agricole, seminte, ingrasaminte si pesticide, precum si micii mestesugari prezenti la targ.

Expozitie si traditii la Sepreus - Arad

Dupa o intrerupere de aproape doua decenii, locuitorii comunei Sepreus au reluat manifestările dedicate „Zilei comunei”. Cu acesta ocazie Primaria localitatii Seprerus impreuna cu Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Arad si Centrul Local de Consultanta Agricola Cermei (ing. Vidican Ioan) au organizat trei expozitii cu produse caracteristice locului, respectiv animale de rasa, mancaruri si bauturi traditionale si costume populare vechi. Evident, a fost apreciata cea mai bună „pita” de Sepreus, cea mai bună placinta intinsa, cea mai buna „rachie” si cel mai frumos costum popular.

Crescatorii de animale au fost premiati de oficialitatile judetene, bucatăresele din Sepreus i-au incantat pe toti invitatii cu deja celebrele placinte „rachise”, iar elevii au delectat asistenta cu o suită de dansuri populare si cu un impresionant montaj literar-artistic.

Sursa: ANCA

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

13-05-2025 Produse traditionale

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>