Producatorii de struguri de masa din Moldova vin la INDAGRA

Asociatia Producatorilor de Struguri de Masa din Republica Moldova va fi prezenta la INDAGRA 2017Asociatia Producatorilor de Struguri de Masa din Republica Moldova va fi prezenta la INDAGRA cu o noutate absoluta pentru piata din Romania, la standul B315 – pavilion central din cadrul Romexpo. Membrii asociatiei produc anual peste 1900 tone de struguri si detin impreuna o suprafata de exploatare de aproximativ 251 ha. Producatorii de struguri de masa din regiunea viticola cu Indicatia Geografica Protejata ”Valul lui Traian” vor promova soiuri autohtone de struguri, pentru care intentioneaza sa gaseasca distribuitori in Romania.


Regiunea de provenienta a strugurilor moldovenesti are o suma a temperaturilor active care depaseste 3100° anual, ceea ce confera strugurilor un gust deosebit.

Asociatia Producatorilor de Struguri de Masa a obtinut o finantare din partea Reprezentantei in Republica Moldova a Fundatiei Elvetiene HEKS EPER. Proiectul cu titlul “Imbunatatirea producerii si acces la piata pentru producatorii de struguri din Moldova” a fost lansat in ianuarie 2015 si are o perioada de implementare de 36 luni. Cu ajutorul acestei finantari, producatorii de struguri din Republica Moldova vor sa contribuie la cresterea veniturilor producatorilor de struguri de masa prin dezvoltarea interventiilor pe intregul lant valoric. Una dintre actiunile finantate este participarea la expozitia INDAGRA FOOD CARNEXPO. Producatorii care vor participa la expozitie sunt membri ai APSM, iar din punct de vedere juridic sunt Gospodarii Taranesti si SRL, unii dintre ei reprezinta o Cooperativa de Intreprinzatori (CI). 

Unul dintre producatori este Vulpe Ecaterina, care din 2003, odata cu lansarea programului de tara de incurajare a plantarii culturilor horticole, cu valoare adaugata inalta, a plantat 22 ha de vita de vie cu soiuri de masa si 8 ha de livada. Pe langa faptul ca produce struguri de masa, detine si un depozit frigorific cu o capacitate de 500 de tone. Soiurile cultivate sunt: alb de Suruceni, Modova, Cardinal, Codreanca si Muskat de Hamburg. 

Membru al Cooperativei de Intreprinzator „Struguri de Colibasi”, Bragaru Tudor a mostenit de la parintii sai cateva terenuri agricole si a lansat propria afacere. In anul 1999 membrii familiei au fondat GT ”Bragaru Nicolae Ion”. In prezent Gospodaria Taraneasca ”Bragaru Nicolae Ion” detine o suprafata de 25ha dintre care 8ha sunt cultivate cu struguri de diverse soiuri: Alb de Suruceni, Leana, Moldova, Ialovenschii Ustoicivii. Impreuna cu alti 7 producatori au fondat Cooperativa de Intreprinzatori ”Struguri de Colibasi”. In prezent aceasta cooperativa detine un depozit frigorific cu o capacitate de 350 tone, iar cei opt producatori agricoli de la Colibasi care s-au asociat au impreuna 30 hectare de vita de vie, soiuri de masa. ”Sunt posibilitati mari si bune pentru crearea unui business in domeniul viticulturii, daca ai initiativa, incredere in sine, sustinere din partea familiei si seriozitate in ceea ce faci. Toate aceste calitati ofera oportunitati foarte mari pentru reusita in afaceri” a declarat BragaruTudor. 

O alta Cooperativa de Intreprinzatori este ”LegBioFruct” fondata in anul 2014 de catre 5 Gospodarii Taranesti care aveau ca activitate de baza cultivarea strugurilor de masa si a prunelor. Mihai Barcaru este in prezent directorul executiv al acesteia, iar in 2014 a initiat primele exporturi. In 2016, acesta infiinteaza, in Romania, compania “ECO AGRARIA BRAILESCU” SRL si inchiriaza o platforma de distributie cu depozit frigorific, cu capacitate de 100 de tone, in piata en-gros din localitatea Afumati, jud. Ilfov. Platforma de distributie din Afumati permite distribuirea pe intreg teritoriul Romaniei, la peste 1000 clienti, atat a strugurilor cat si a altor fructe si legume de origine moldoveneasca. 

Pascal Petru, directorul executiv al SC MARCOST-AGRO SRL inceput activitatea in agricultura in 2001 plantand pepeni rosii, pe o suprafata de 5 ha. In ideea de a-si diversifica asortimentul de produse agricole, in anul urmator a plantat 2 ha de vita de vie soiuri de masa. Pana in anul 2017 a ajuns la o suprafata de exploatare de 72 ha de vita de vie. 

„E nevoie de o mare responsabilitate in ceea ce priveste protectia vitei de vie, in educare si in lucrarile agrotehnice. Organizarea mea tine de faptul ca educam via, o protejam de boli si daunatori. Pe langa asta fac ceea ce tine de estetica, asa cum sunt plantatiile de vie din alte tari renumite in producerea strugurilor. Daca altii vor sa scoata doar bani, eu visez sa fac in vie un coltisor de rai”, spune Pascal Petru. 

Recolta fermierului ajunge la aproximativ 700 de tone de struguri din soiul Moldova si detine un depozit frigorific cu capacitate de 500 tone, dotat cu atmosfera controlata. 

Asociatia ”Com-FructFresh” a fost infiintata la initiativa Mariei Gurschi, care a convins mai multi detinatori din sud-estul tarii sa se asocieze. Acestia au obtinut finantare din partea Uniunii Europene pentru constructia unui depozit frigorific ultramodern, pentru ca merele, prunele si strugurii produsi in sud-estul tarii sa poata ajunge in Europa. Agricultorii din grup detin impreuna peste 50 de ha. 

”Avem posibilitatea de a accede pe cele mai mari piete din lume, Europa avand un vast potential de absorbtie a strugurilor de masa si a fructelor proaspete moldovenesti, dar pentru a beneficia de aceste oportunitati agricultorii moldoveni trebuie sa imbunatateasca conditiile de pastrare si ambalare a produselor, cu scopul de a se conforma standardelor de calitate europene. Din acest motiv, noi planificam sa construim si o camera de sortare si ambalare, precum si o camera de pre racire a fructelor”, a declarat Maria Gurschi. 

Cara Petru este fondatorul GT ”Cara”. Din anul 2007 pana in 2014 acesta planteaza aproximativ 22 ha de vita de vie din soiul Moldova, iar pentru ca afacerea cu strugurii este una profitabila, a decis sa construiasca si un depozit frigorific cu o capacitate de 500 de tone. Astazi, productia a ajuns la aproximativ 250 de tone de struguri calitativi pregatiti pentru export. 

Afacerea cu struguri este gestionata de intreaga familie, pasiunea pentru cultivarea vitei de vie fiindu-i inspirata inca din copilarie de catre bunicul sau. 

”Dragostea nu are anotimp, nu are clipe de odihna. Mereu si mereu trebuie sa tii focul aprins. Eu ma simt mai bine aici, in vie. Toamna se numara bobocii, se spune, eu, toata viata am numarat tonele de struguri. De maine o luam de la capat. Stiti cum se spune, daca iubesti strugurii, nu lasa niciodata via sa sufere”, povesteste Cara Petru.

 

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>