Producatorii de struguri de masa din Moldova vin la INDAGRA

Asociatia Producatorilor de Struguri de Masa din Republica Moldova va fi prezenta la INDAGRA 2017Asociatia Producatorilor de Struguri de Masa din Republica Moldova va fi prezenta la INDAGRA cu o noutate absoluta pentru piata din Romania, la standul B315 – pavilion central din cadrul Romexpo. Membrii asociatiei produc anual peste 1900 tone de struguri si detin impreuna o suprafata de exploatare de aproximativ 251 ha. Producatorii de struguri de masa din regiunea viticola cu Indicatia Geografica Protejata ”Valul lui Traian” vor promova soiuri autohtone de struguri, pentru care intentioneaza sa gaseasca distribuitori in Romania.


Regiunea de provenienta a strugurilor moldovenesti are o suma a temperaturilor active care depaseste 3100° anual, ceea ce confera strugurilor un gust deosebit.

Asociatia Producatorilor de Struguri de Masa a obtinut o finantare din partea Reprezentantei in Republica Moldova a Fundatiei Elvetiene HEKS EPER. Proiectul cu titlul “Imbunatatirea producerii si acces la piata pentru producatorii de struguri din Moldova” a fost lansat in ianuarie 2015 si are o perioada de implementare de 36 luni. Cu ajutorul acestei finantari, producatorii de struguri din Republica Moldova vor sa contribuie la cresterea veniturilor producatorilor de struguri de masa prin dezvoltarea interventiilor pe intregul lant valoric. Una dintre actiunile finantate este participarea la expozitia INDAGRA FOOD CARNEXPO. Producatorii care vor participa la expozitie sunt membri ai APSM, iar din punct de vedere juridic sunt Gospodarii Taranesti si SRL, unii dintre ei reprezinta o Cooperativa de Intreprinzatori (CI). 

Unul dintre producatori este Vulpe Ecaterina, care din 2003, odata cu lansarea programului de tara de incurajare a plantarii culturilor horticole, cu valoare adaugata inalta, a plantat 22 ha de vita de vie cu soiuri de masa si 8 ha de livada. Pe langa faptul ca produce struguri de masa, detine si un depozit frigorific cu o capacitate de 500 de tone. Soiurile cultivate sunt: alb de Suruceni, Modova, Cardinal, Codreanca si Muskat de Hamburg. 

Membru al Cooperativei de Intreprinzator „Struguri de Colibasi”, Bragaru Tudor a mostenit de la parintii sai cateva terenuri agricole si a lansat propria afacere. In anul 1999 membrii familiei au fondat GT ”Bragaru Nicolae Ion”. In prezent Gospodaria Taraneasca ”Bragaru Nicolae Ion” detine o suprafata de 25ha dintre care 8ha sunt cultivate cu struguri de diverse soiuri: Alb de Suruceni, Leana, Moldova, Ialovenschii Ustoicivii. Impreuna cu alti 7 producatori au fondat Cooperativa de Intreprinzatori ”Struguri de Colibasi”. In prezent aceasta cooperativa detine un depozit frigorific cu o capacitate de 350 tone, iar cei opt producatori agricoli de la Colibasi care s-au asociat au impreuna 30 hectare de vita de vie, soiuri de masa. ”Sunt posibilitati mari si bune pentru crearea unui business in domeniul viticulturii, daca ai initiativa, incredere in sine, sustinere din partea familiei si seriozitate in ceea ce faci. Toate aceste calitati ofera oportunitati foarte mari pentru reusita in afaceri” a declarat BragaruTudor. 

O alta Cooperativa de Intreprinzatori este ”LegBioFruct” fondata in anul 2014 de catre 5 Gospodarii Taranesti care aveau ca activitate de baza cultivarea strugurilor de masa si a prunelor. Mihai Barcaru este in prezent directorul executiv al acesteia, iar in 2014 a initiat primele exporturi. In 2016, acesta infiinteaza, in Romania, compania “ECO AGRARIA BRAILESCU” SRL si inchiriaza o platforma de distributie cu depozit frigorific, cu capacitate de 100 de tone, in piata en-gros din localitatea Afumati, jud. Ilfov. Platforma de distributie din Afumati permite distribuirea pe intreg teritoriul Romaniei, la peste 1000 clienti, atat a strugurilor cat si a altor fructe si legume de origine moldoveneasca. 

Pascal Petru, directorul executiv al SC MARCOST-AGRO SRL inceput activitatea in agricultura in 2001 plantand pepeni rosii, pe o suprafata de 5 ha. In ideea de a-si diversifica asortimentul de produse agricole, in anul urmator a plantat 2 ha de vita de vie soiuri de masa. Pana in anul 2017 a ajuns la o suprafata de exploatare de 72 ha de vita de vie. 

„E nevoie de o mare responsabilitate in ceea ce priveste protectia vitei de vie, in educare si in lucrarile agrotehnice. Organizarea mea tine de faptul ca educam via, o protejam de boli si daunatori. Pe langa asta fac ceea ce tine de estetica, asa cum sunt plantatiile de vie din alte tari renumite in producerea strugurilor. Daca altii vor sa scoata doar bani, eu visez sa fac in vie un coltisor de rai”, spune Pascal Petru. 

Recolta fermierului ajunge la aproximativ 700 de tone de struguri din soiul Moldova si detine un depozit frigorific cu capacitate de 500 tone, dotat cu atmosfera controlata. 

Asociatia ”Com-FructFresh” a fost infiintata la initiativa Mariei Gurschi, care a convins mai multi detinatori din sud-estul tarii sa se asocieze. Acestia au obtinut finantare din partea Uniunii Europene pentru constructia unui depozit frigorific ultramodern, pentru ca merele, prunele si strugurii produsi in sud-estul tarii sa poata ajunge in Europa. Agricultorii din grup detin impreuna peste 50 de ha. 

”Avem posibilitatea de a accede pe cele mai mari piete din lume, Europa avand un vast potential de absorbtie a strugurilor de masa si a fructelor proaspete moldovenesti, dar pentru a beneficia de aceste oportunitati agricultorii moldoveni trebuie sa imbunatateasca conditiile de pastrare si ambalare a produselor, cu scopul de a se conforma standardelor de calitate europene. Din acest motiv, noi planificam sa construim si o camera de sortare si ambalare, precum si o camera de pre racire a fructelor”, a declarat Maria Gurschi. 

Cara Petru este fondatorul GT ”Cara”. Din anul 2007 pana in 2014 acesta planteaza aproximativ 22 ha de vita de vie din soiul Moldova, iar pentru ca afacerea cu strugurii este una profitabila, a decis sa construiasca si un depozit frigorific cu o capacitate de 500 de tone. Astazi, productia a ajuns la aproximativ 250 de tone de struguri calitativi pregatiti pentru export. 

Afacerea cu struguri este gestionata de intreaga familie, pasiunea pentru cultivarea vitei de vie fiindu-i inspirata inca din copilarie de catre bunicul sau. 

”Dragostea nu are anotimp, nu are clipe de odihna. Mereu si mereu trebuie sa tii focul aprins. Eu ma simt mai bine aici, in vie. Toamna se numara bobocii, se spune, eu, toata viata am numarat tonele de struguri. De maine o luam de la capat. Stiti cum se spune, daca iubesti strugurii, nu lasa niciodata via sa sufere”, povesteste Cara Petru.

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>