AGRARIA 2019: O editie aniversara ce a incununat cu succes cei 25 de ani de sustinere a agriculturii romanesti

AGRARIA 2019 - O editie aniversara ce a incununat cu succes cei 25 de ani de sustinere a agriculturii romanestiOrganizata pe o suprafata de 10 ha, AGRARIA 2019 a adus laolalta peste 300 de firme participante si 27.600 de vizitatori, la cea mai dinamica expozitie agricola din Transilvania - Evenimentul a avut loc in perioada 11 – 14 Aprilie 2019, in localitatea Jucu, Judetul Cluj, Parc Industrial Tetarom III. Peste 300 de firme expozante, din 12 tari, au expus anul acesta pe o suprafata de peste 10 ha, cei 27.600 de vizitatori avand ocazia sa se informeze asupra ultimelor noutati, in cadrul sectiunilor dedicate, din programul AGRARIA 2019.


Participarea numeroasa a vizitatorilor la editia aniversara AGRARIA 25 de ani releva rolul pe care cea mai dinamica expozitie agricola din Transilvania il are in diseminarea noilor tendinte, a inovatiilor si a perspectivelor asupra viitorului agriculturii romanesti.

Din datele preliminare oferite de cercetarea realizata de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca prin Departamentul de Stiinte Economice (www.econ.usamvcluj.ro) la solicitarea organizatorilor AGRARIA 2019, au fost identificate urmatoarele informatii privind structura si nevoile/asteptarile vizitatorilor, referitoare la expozitie :

  • Peste 60% dintre vizitatori provin din spatiul rural.
  • 37,5% au participat la mai mult de 2 editii, 29,2% au participat la mai mult de 5 editii, 33,2% au participat pentru prima data la AGRARIA.
  • Agricultura (77,3%), Zootehnia (58,7%) si Horticultura (22,1%) prezinta un interes deosebit.
  • Principalele 3 motive de vizitare a expozitiei: Informare asupra noutatilor (80,1%), Identificare producatori si comercianti de tehnica agricola si alimentara (41,5%), Identificare furnizori-clienti (29,9%).
  • Increderea reprezentantilor in acest sector a fost reflectata in dorinta crescuta de a derula investitii, mai mult de 65% dintre vizitatori (fermieri, prestatori de servicii, producatori, importatori s.a.), intentionand sa demareze investitii sau sa dezvolte afacerea existenta in agricultura in urmatorii 2 ani.


AGRARIA 2019 - poza expozitie 1


Programul AGRARIA 2019 a cuprins peste 20 de evenimente, contribuind astfel la informarea, testarea, transferul de know-how si oportunitati de networking pentru vizitatorii expozitiei. Cu un progam de evenimente atractiv, vizitatorii AGRARIA 2019 au putut participa, in fiecare dintre cele 4 zile de eveniment, la: demonstratii zilnice cu masini agricole, expozitia de animale de rasa, prezentari in ring ale celor mai valoroase exemplare de bovine si ovine, bonitare, lansari de produse si servicii, seminarii si conferinte pe teme de interes din domeniul agricol. Afla mai mult

 

Masini agricole in demonstratii

AGRARIA 2019 - poza expozitie 3


Plecand de la interesul crescut al fermierilor pentru demonstratiile comentate cu masini agricole, o suprafata ampla a fost alocata prezentarii unora dintre cei mai reprezentativi furnizori de masini agricole. Sambata si Duminica a fost organizata 
Parada Tractoarelor, vizitatorii putand asista la prezentarea cu comentarii de specialitate, a urmatoarelor tractoare: ARBOS 5130 prin ARBOS Eastern Europe; JohnDeere 6195M prin IPSO Agricultura; TAGRO 102 prin IRUM; Valtra T234 prin MEWI; DeutzFahr S100G prin NHR Agropartners; MasseyFerguson 5710 prin Tehnodiesel; CASE IH Puma 220 prin Titan Machinery Romania. Comentariile de specialitate au fost oferite de Dr. Ing. Ovidiu Ranta, conferentiar la USAMV Cluj - Napoca, specialist in mecanizarea agriculturii.

Totodata, la sectiunea ”Tractor si Tractorist” , peste 800 de vizitatori au dorit sa isi testeze abilitatile in manevrarea acestor marci de tractoare.

 

Zootehnica Show: Mai mult decat o expozitie, un parteneriat

AGRARIA 2019 - poza expozitie 4


Digitalizarea fermei zootehnice” a reprezentat tema acestei editii a salonului Zootehnica ShowAdoptarea digitalizarii in sectorul zootehnic romanesc reprezinta un subiect important de dezbatere, noile aspecte legate de digitalizare putand aduce valoare adaugata agriculturii romanesti.

Peste 200 de exemplare de animale de rasa (bovine si ovine), din judetul Cluj, au fost prezentate vizitatorilor in cadrul ZOOTEHNICA Show, iar prezentarile in ring si dezbaterile pe teme de actualitate din zootehnie s-au bucurat de un mare succes in randul acestora. Vezi aici programul Zootehnica Show 2019 

Asociatiile de crescatori de animale au prezentat la Zootehnica Show exemplare valoroase de:

  • bovine din rasele Baltata Romaneasca, Angus, Bruna de Maramures, Highland Scotian si Aubrac. Expozitia de bovine a fost organizata in parteneriat cu AGENTIA NATIONALA DE ZOOTEHNIE, DIRECTIA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR CLUJ, Asociatia Aberdeen Angus Romania, Asociatia Crescatorilor de Vaci Baltata Romaneasca de tip Simmental, Cooperativa Agricola Somes Aries.
  • ovine din rasele Turcana (cu varietatile ei) si Tigaie Ruginie. Printre participantii in cadrul expozitiei de ovine s-au numarat: Cooperativa Agricola Somes-Aries, Asociatia Somesana, Cooperativa Transilvania, Asociatia Pro Ovis.


Pavilionul de inputuri pentru fermele zootehnice 
a raspuns dorintei vizitatorilor de a regasi localizate intr-un singur spatiu dedicat, producatori reprezentativi, distribuitori si furnizori de tehnologii si instalatii pentru cresterea si ingrijirea animalelor de rasa, inginerie genetica, produse de uz veterinar, furaje si nutreturi combinate. Vezi mai mult

 

PREMIERA: Zootehnica Show prezinta documentarul Rasa Aberdeen Angus in Romania

AGRARIA 2019 - poza expozitie 8


Zootehnica Show, impreuna cu specialistii din cadrul Asociatiei Aberdeen Angus Romania au realizat in perioada premergatoare expozitiei o calatorie prin toata Romania, la ferme-model ce se ocupa cu cresterea animalelor din rasa Aberdeen Angus. 
Documentarul fost prezentat in premiera publicului vizitator la Zootehnica Show, acestia avand ocazia sa puna intrebari la scena deschisa fermierilor care au fost gazde.

  • Muntenia a fost reprezentata de ferma Agricola CAP Coconi, a fratilor Caprila.
  • In Oltenia am filmat la Deutsche Agrar, ferma domnului Marcel Olteanu, presedinte Asociatia Aberdeen Angus Romania.
  • In Ardeal am filmat 2 ferme de familie: pe cea a lui Gal Ervin (Aberdeen Angus Negru), si ferma lui Albert Ernest (doar Aberdeen Angus Rosu)
  • Reprezentantul Moldovei a fost dl. Giusca Eugen, proprietarul unei ferme de 40 capete, dar si al taurului Sedomar Iura, taur-campion si cel mai scump taur vandut vreodata la o licitatie din Romania. Iura a fost vandut la prima licitatie ANGUS, din cadrul Zootehnica Show 2017.

 

Prezentari in ring si dezbateri la scena deschisa

Pe parcursul celor 4 zile de eveniment, asociatiile partenere Zootehnica Show au realizat prezentari in ring ale celor mai valoroase exemplare de bovine si ovine, precum si dezbateri pe teme de zootehnie, moderate de Lector Univ. Radu Antohe (Expert in dezvoltare rurala si politici agricole):

    • Noul program informatic BIDAA (dezvoltat de Asociatia Aberdeen Angus Romania).
    • Tehnologie si inovatie in zootehnie: prezentarea unei unitati de procesare lapte si a unui abator mobil (Asociatia Crescatorilor de Vaci ”Baltata Romaneasca” tip Simmental).
    • Digitalizarea in ferma zootehnica: prezentarea unor roboti de alaptat (Asociatia Crescatorilor de Vaci ”Baltata Romaneasca” tip Simmental).
    • Ecografia unei juninci gestante si prezentarea unei insamantari pe o vaca de lapte (Somes-Aries Cooperativa Agricola).

 

Miss AGRARIA 2019

AGRARIA 2019 - poza expozitie 7


In ziua de Duminica, 14 aprilie, vizitatorii au desemnat Miss AGRARIA - Baltata Romaneasca, cel mai frumos exemplar prezentat anul acesta la Zootehnica Show 2019, avand-o ca proprietar pe doamna Monica Rodica Ciceu. Marele premiu pentru castigatoare a venit din partea Purina® furaje, prin Cargill Nutritie Animala - Partenerul principal Zootehnica Show. Sustinand performanta, Miss Agraria - Baltata Romaneasca a primit din partea Partenerului Principal Zootehnica Show furaje pentru 1 an
, audit in ferma si servicii de consultanta pentru optimizarea ratiilor furajere.

 

Evaluare in ring pentru speciile de ovine

Sambata, 14 aprilie, a avut loc evaluarea in ring a caracterelor de exterior pentru speciile de ovine, fiind evaluate conformatia si constitutia acestora.

A treia editie a ZOOTEHNICA Show a avut alaturi: Partener Principal - Purina® furaje, Parteneri: Asociatia Aberdeen Angus Romania, Asociatia Crescatorilor de Bivoli din Transilvania, Asociatia Crescatorilor de Vaci ”Baltata Romaneasca” tip Simmental, Asociatia Crescatorilor de Animale Somesana, Cooperativa Agricola Somes-Aries, Cooperativa Agricola Transilvania, Parteneri Tehnici: Agentia Nationala pentru Zootehnie - ANZ, Directia Sanitara – Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Cluj. La aceasta editie, s-au alaturat ca sponsori Zootehnica Show: ARTEX (Sponsor Gold), Agricoop si Karpaten Meat (Sponsori Silver)

 

Campus&Cariera, un nou concept marca DLG InterMarketing, lansat la AGRARIA 2019

AGRARIA 2019 - poza expozitie 9


Evenimentele de consiliere individuala si de grup, SkillShop-urile, interviurile face-to-face cu angajatorii care au depus oferte de recrutare la Job-Wall desfasurate in cadrul noului concept lansat de catre DLG InterMarketing, "Campus & Cariera" au fost considerat utile pentru dezvoltarea unor planuri de viitor de catre studentii si absolventii participanti la AGRARIA 2019.

Parteneri in cadrul evenimentului au fost: AgriBusinessJob, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca si Agri Alianta, Partener Tehnic.

 

Premiile editiei aniversare AGRARIA 25 de Ani

Duminica, 14 aprilie a avut loc extragerea Premiilor editiei aniversare. Vizitatorii expozitiei, care s-au inscris online pentru Tichetul de Acces Gratuit, precum si vizitatorii care au completat integral formularul de pe Invitatia de Vizitare in format tiparit, primita din partea Organizatorului AGRARIA, a expozantilor sau a partenerilor expozitiei au intrat in marea extragere. Premiile au fost oferite de: Sponsori GOLD: BIG STORE (Dynamic Tools SRL), NHR AGROPARTNERS, TITAN MACHINERY ROMANIA,Sponsori SILVER: IPSO, MEWI, MIRDATOD.

 

Delegatie de 7 companii israeliene, in vizita la AGRARIA

O delegatie de 7 companii israeliene, cea mai mare delegatie de pana acum care a venit in Romania pe acest sector, a sosit in data de 11aprilie la Cluj, pentru a participa la AGRARIA. Delegatia israeliana a realizat 2 vizite profesionale: la ferma pomicola Steluta si Cooperativa Somes Aries. In cadrul festivitatii de deschidere a evenimentului, E.S. Domnul Ambasador David Saranga a subliniat importanta colaborarii in domeniul agriculturii, atat din punct de vedere economic cat si strategic, pentru Romania si Israel. Doamna Bareket Knafo, Seful Misiunii Economice si Comerciale din cadrul Ambasadei, a mentionat ca este onorata sa organizeze una dintre cele mai mari si mai diverse delegatii de companii israeliene. Lista companiilor prezente la Agraria 2019 este: Uniflex, Compost Or, Auto Agronom, ABL Tech, Netafim, Naan Dan Jain, Bermad.

AGRARIA s-a bucurat de vizita Ministrului Agriculturii, Dl. Petre Daea, delegatia oficiala participand la evenimentele organizate in prima zi a evenimentului, Joi, 11 aprilie. Ambasadorul Statului Israel la Bucuresti, David Saranga, a vizitat expozitia alaturi de Ministrul Agriculturii, participand si la Deschiderea Oficiala.

AGRARIA 2019 - poza expozitie 12


AGRARIA a beneficiat si in acest an de parteneriatele traditionale: 
NHR Agropartners – Partener Oficial, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca – Partener, Agentia Nationala pentru Zootehnie ANZ, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Cluj si Directia pentru Agricultura a Judetului Cluj – Parteneri Tehnici. Cea de-a 25-a editie este organizata cu sprijinul AgroTransilvaniaCluster, LAPAR, Federatia Pro Agro avand alaturi Consiliului Judetean Cluj si Primaria Jucu - Parteneri Institutionali si Parc Industrial Tetarom III – Partener Logistic.

AGRARIA 2019 - poza expozitie 11

  

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>