Intalnirea asociatiilor crescatorilor de ovine cu reprezentantii serviciilor sanitar-veterinare din Sibiu

Intalnire autoritati sanitar-veterinare - crescatori de ovine la SibiuIn cursul zilei de 23 februarie 2016, la sediul unei locatii din comuna Gura Raului s-a desfasurat o intalnire intre reprezentantii serviciilor sanitare veterinare si ai asociatilor crescatorilor ovine si caprine din judetul Sibiu.


Intalnirea a fost initiata si coordonata de Dr. Radu Nechiti, Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala Sibiu, in prezenta reprezentantiilor Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu si a presedintilor a 8 Asociatii ale Crescatorilor de Ovine si Caprine care functioneaza in judetul Sibiu.


Scopul principal al intalnirii l-a constituit necesitatea dezbaterii unor probleme de interes comun cu care se confrunta crescatorii de animale si in special proprietarii cu ovine, precum si personalul sanitar veterinar, avand ca scop consolidarea colaborarii intre cele doua segmente pentru eficienta activitatii in aceste domenii de activitate, in interesul crescatorului de animale si cu efect in ansamblul economic al judetului nostru.


Temele supuse dezbaterii au fost urmatoarele:

    • Gestionarea efectivelor de animale existente si stadiul reactualizarii bazei de date cu animalele identificate in exploatatiile nonprofesionale din judetul Sibiu.
    • Responsabilitati in implementarea O.U.G. nr. 23/2010, cu modificarile si complectarile ulterioare, privind actiunea de identificare si inregistrare a animalelor.
    • Regimul inregistrarii exploatatiilor (Ord 16 si 112 / 2010)
    • Masuri pentru respectarea legislatiei referitoare la circulatia animalelor pe teritorul judetului, national, intracomunitar, import, export.
    • Modalitatile de efectuare a actiunilor sanitare veterinare obligatorii, prevazute pentru aceasta perioada a anului 2016 si propuneri pentru imbunatatirea programul strategic.
    • Discutii cu alte teme specifice, respectiv de organizare si asociere in domeniul cresterii animalelor, solutii pentru valorificarea cat mai rentabila a animalelor vii si a produselor obtinute de la acestea.
    • Valorificarea mieilor pentru perioada Sarbatorilor Pascale si in perspectiva.
    • Obligatii ale proprietarilor de animale pentru a beneficia de spijinul acordat de Guvernul Romaniei prin subventii, premii, despagubiri pentru animale bolnave, actiuni pentru supravegherea bolilor si pentru activitatea de identificarea si inregistrarea animalelor.

 

Principala tema supusa discutiilor s-a referit la gestionarea efectivelor de animale si reactualizarea bazei de date care sa corespunda cu realitatea din fiecare exploatatie, zona in care s-au identificat unele necomformitati legate de existenta de animale neidentificate, de substituirea de crotalii, sau de faptul ca nu se comunica medicului veterinar arondat in termen legal miscarile de animale efectuate in exploatatie.


Aceste necomformitati ii responsabilizeaza pe detinatorii de animale care nu au prezentat detinatorului bazei de date (respectiv medicul veterinar de libera practica arondat) documentele justificative pentru animalele intrate sau iesite din exploatatie, la data stabilita desi aveau, conform legislatiei, aceasta obligatie.


S-a stabilit ca odata cu efectuarea inspectiilor in exploatatiile nonprofesionale ale agricultorilor, proprietarii de animale sa dovedeasca o atitudine activa si corecta fata de personalul sanitar veterinar, implicat, scopul actiunii fiind calificarea si mentinerea statusului exploatatiilor sub raportul starii de sanatate a animalelor, corelat cu activitatea de identificare si inregistrare a exploatatiilor si animalelor, inregistrarea evenimentelor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale in vigoare si care au fost declarate de acesta la momentul inspectiei, in vederea corelarii efectivelor existente in exploatatie cu cele inregistrate in baza nationala de date informatice.


S-a precizat ca prin respectarea si implementarea legislatiei in vigoare din acest segment, crescatorii de animale pot beneficia de o suma de avantaje incepand cu posibilitatea de a valorifica animale vii, produse obtinute de la acestea, precum si insemnate fonduri banesti acordate de Guvernul Romaniei, sau din programele europene din domeniul agricol.


De asemenea cu asentimentul participantiilor s-a evidentiat necesitatea consolidarii functionarii asociatiilor de profil bine definite din punct de vedere juridic si material care sa cuprinda toti crescatorii de animale si care in baza unui program de management care sa cuprinda gestionarea intregii activitati de la cresterea animalelor la producerea, procesarea pana la valorificarea produselor finite, program prin care sa se obtina venituri financiare necesare pentru fiecare membru din asociatie, dar si pentru un fond de dezvoltare prin aplicarea unor tehnologii moderne in domeniul producerii si distributiei produselor animaliere.


Presedintii de asociatii au prezentat si unele aspecte necomforme constatate in relatia de colaborare cu unii medicii veterinari, in special privind prestanta si operativitatea in efectuarea unor activitati sanitare veterinare, precum si necesitatea unei mai bune comunicari spre crescatorii de animale.


Discutiile s-au concluzionat cu necesitatea implementarii unor obligatii si responsabilitati din partea ambilor parteneri (crescator de animale - medic veterinar) cu referire la:

    • Sa solicite medicului veterinar de libera practica imputernicit inregistrarea exploatatiei in Registrul National al Exploatatiilor si sa isi achizitioneze crotalii pentru identificarea animalelor;
    • Sa se respecte prevederilor din Legea nr. 191 / 2012 pentru aprobarea O.U.G. nr. 23/2010 privind identificarea si inregistrarea animalelor cu modificarile si completarile ulterioare;
    • Sa se comunice medicului veterinar arondat orice eveniment de nastere, sacrificare pentru consum propriu, moarte, pierdere crotalie, disparitie, sau regasire animal;
    • Sa se solicite medicului veterinar imputernicit arondat, eliberarea formularului de miscare, in cazul mutarii animalelor intre doua exploatatii diferite sau sa ii predea acestuia exemplarul negru al documentului de miscare in cazul achizitionarii ori vanzarii animalelor de la mijlocitori de afaceri cu animale vii sau exploatatii comerciale;
    • Sa predea medicului veterinar imputernicit crotalia animalului sacrificat pentru consum propriu si sa solicite eliberarea formularului de declarare eveniment;
    • Sa pastreze si sa arhiveze in ordine cronologica toata formularistica ce ii este remisa de medicul veterinar imputernicit (aceasta constituindu-se in registrul de exploatatie);
    • Sa isi achizitioneze crotalia duplicat in cazul pierderii crotaliei si sa solicite medicului veterinar imputernicit aplicarea acesteia.
    • Fiecare asociatie constituita sa asigure asistenta sanitara veterinara realizataprin contract cu un medic veterinar de libera practica, oeganizat in conditii legale si imputernicit de D.S.V.S.A Sibiu;
    • Sa se gaseasca solutii legale, cu spijinul autoritatiilor locale, pentru amenajarea unor abatoare de mica capacitate la nivel de comune, sau puncte de sacrificare a mieilor in perioada Sarbatorilor de Paste;
    • Pentru valorificarea productiei primare, sau a produselor alimentare obtinute prin procesarea productiei primare sa solicite D.S.V.S.A. Sibiu documentul de Inregistrare Sanitara Veterinara pentru Vanzare Directa, sau dupa caz de Vanzare cu Amanuntul si sa aplice toate masurile necesare pentru evitarea oricarui risc de contaminare a produselor de origine animala in timpul obtinerii, transportului si a comercializarii.

 

S-a recomandat ca o parte din fondurile obtinute din subventiile acordate de stat pe cap de animal, sa fie folosite pentru imbunatatirea activitatii zootehnice si pentru plata unor actiuni de prevenire a bolilor la animale.


De asemenea s-au facut propuneri pentru cresterea calitatii umane si profesionale a personalului care activeaza in acest sector.


Modul in care au fost dezbatute temele supuse atentiei, precum si concluziile finale deonstreaza ca in judetul Sibiu, sunt asigurate premizele unei colaborari eficiente intre servicile sanitare veterinare si toti crescatorii de animale, inclusiv proprietarii de ovine, care sa includa respect reciproc, o informare si comunicare corecta a problematicii curente si de perspectiva.


Dr. Pentea Ioan
Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

  

 

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>