Agricultura judetului Salaj de ieri si de azi

Bivoli 36 resizeJudetul Salaj se intinde pe 3864,4 kmpatrati, ceea ce reprezintă 1,6% din suprafata tari. Suprafata arabila era in perioada interbelica de 216 mii hectare iar astazi este mai mare cu aproximativ 20 mii de hectare.

In trecut marea proprietate detinea 15% din arabil iar mica proprietate restul de 85%. Productiile totale realizate la principalele culturi agricole erau de: 100 mii tone grau (1300 kg/ha); 50 mii tone de porumb (sub 1000 kg/ha); 20 mii tone secara; 10 mii tone ovaz; 6 mii tone orz; 27 mii tone cartofi; 2 mii tone varza. Iar suprafetele ocupate cu furaje erau de 29 mii hectare (trifoi, lucerna, radacinoase pentru nutret)

pomifructiferi resizePlantele tehnice ocupa in perioada interbelica 11977 de hectare, din care: 6776 cu floare soarelui, 2577 ha cu canepa; 1232 ha cu tutun. In trecut, suprafata de canepa a fost cea mai mare din tara.

Fanetele ocupau 37 mii de hectare, pasunile 55 mii hectare iar padurile 71 mii de hectare.

In Horticultura judetul Salaj se realiza suprafate de: 3698 ha de pruni; 2856 ha alti pomi fructiferi; 5200 ha vita de vie (4000 ha pe rod).

In anul 1935 judetul Salaj avea in sectorul zootehnic urmatoarele efective de animale: 21 mii cai; 100 mii boi si vaci; 112 mii oi; 7 mii capre; 73 mii porci si peste 11 mii stupi sistematici si primitivi. La boi si bivoli, judetul Salaj era printre primele judete pe tara.

Astazi profilul dominant al agriculturii judetului Salaj este dat de productia mixta, vegetala si animala, fapt care reiese si din impartirea suprafetei agricole - in ponderi aproximativ egale - in teren arabil, respectiv pasuni si fanete.

spumos resizePrincipalele culturi vegetale care se regasesc in judetul Salaj, care ocupa cele mai mari suprafete arabile, sunt: porumb, grau, secara, ovaz, cartof, floarea soarelui, legume si altele.

Pentru cultura vitei de vie pentru vin conditiile naturale sunt mai favorabile in comparatie cu productia pentru struguri de masa.

In ceea ce priveste cultura pomilor fructiferi, cele mai bune conditii le intrunesc prunii, urmati de meri, peri, ciresi si visini. Zonele care intrunesc conditiile naturale cele mai favorabile pentru pomi fructiferi sunt: Simleu Siulvaniei, Nusfalau, Valea Pomilor, Zalau.

arat 80945500 resizePentru executarea lucrarilor agricole azi se utilizeaza: 3783 tractoare, 3284 pluguri, 1958 grape cu discuri, 436 semanatori paioase, 516 semanatori prasitoare, 61 masini de plantat cartofi, 292 masini de erbicidat, 498 combine paioase.

Cresterea animalelor reprezinta o ramura importanta a agriculturii judetului datorita suprafetelor intinse de pasuni si fanete. Situatia actuala a efectivelor de animale este: bovine - 55897 capete, porcine - 82392 capete, ovine si caprine - 105114 capete, pasari - 778524 capete.

Exista numeroase targuri lunare si bilunare, cum ar fi cele de la Zalau, Jibou, Crasna, Nusfalau, Ileanda, Sarmasag, Buciumi, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si expozitii-targ de animale la Zalau, Crasna, Somes Odorhei, Cehu Silvaniei in care sunt evidentiate cele mai valoroase exemplare

imagine-articol 30681 resizeDesi agricultura Salajului nu straluceste - comparativ cu cea a altor judete - nici din punct de vedere al productiei, nici al suprafetelor cultivate, o estimare a necesarului de produse agricole pentru aprovizionarea populatiei din judet ne arata ca in anumite sectoare exista plusuri semnificative. Populatia judetului a 1.01.2013, conform datelor furnizate de catre Directia Judeteana de Statistica Salaj a fost de 238.503 locuitori, din care 98.697 de locuitori in mediul urban si 139.896 de locuitori in mediul rural. Luand in calcul consumul mediu de produse agroalimentare - cantitati medii lunare pe o persoana si productiile realizate, va prezentam necesarul de produse agricole pentru aprovizionarea populatiei din judet, cu minusurile si plusurile existente la aceasta ora.
Potrivit lui Valentin Duca, directorul Directiei Agricole, Salajul are un excedent de produse, in special in sectorul zootehnic, si un deficit in sectorul vegetal, cu precadere la cereale. Salajul poate asigura faina din productie proprie, adica din graul recoltat in aceasta vara, pentru 110.000 de suflete. Din productia proprie de grau, se pot asigura 14.660 tone de paine, rezultand un deficit de 9.916 tone.

prun-altoit-98973 large resizeSi fiindca suntem tot la sectorul vegetal, nu putem sa nu remarcam faptul ca, la cartofi, Salajul are un plus de 47.656 de tone, iar la legume de 21.392 de tone. Cat despre fructe pentru consum, cu exceptia caiselor si piersicilor, unde se simte un deficit de 459 de tone pe an, si a strugurilor de masa (minus 675 de tone), Salajul produce de cinci ori mai mai multe mere si pere decat necesarul de consum si de 50 de ori mai multe prune.
Fermierii salajeni produc cu 485.669 de hectolitri de lapte mai mult decat necesarul pentru consum, cu 64 de milioane mai multe oua si cu 16.024 de tone mai multa branza de oaie.

Daca fabricile de produse lactate de la Simleu Silvaniei, Zalau, Jibou, Garbou si Crasna nu ar fi fost lichidate, intr-un fel sau altul, alta era productia si de smantana si de branza de vaca, pentru ca vacile salajenilor inca mai dau lapte suficient.

bio resizeLa carnea proaspata de vita, Salajul are un surplus de 298 de tone, iar la cea de porc de 5.556 de tone. In schimb, la carnea de pasare mai este un deficit de 888 de tone pe an, desi in Salaj exista noua mari ferme avicole, dar axate in mare parte pe productia de oua.

Profesorul Fitiu de la univeristatea agricola USAMV Cluj -Napoca spunea ca judetul Salaj are toate conditiile pentru a se dezvolta in directia unei agriculturi taranesti ecologice, si tocmai de aceea sustine numeroase lectii de agricultura in judet.

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>