Judetul Salaj se intinde pe 3864,4 kmpatrati, ceea ce reprezintă 1,6% din suprafata tari. Suprafata arabila era in perioada interbelica de 216 mii hectare iar astazi este mai mare cu aproximativ 20 mii de hectare.
In trecut marea proprietate detinea 15% din arabil iar mica proprietate restul de 85%. Productiile totale realizate la principalele culturi agricole erau de: 100 mii tone grau (1300 kg/ha); 50 mii tone de porumb (sub 1000 kg/ha); 20 mii tone secara; 10 mii tone ovaz; 6 mii tone orz; 27 mii tone cartofi; 2 mii tone varza. Iar suprafetele ocupate cu furaje erau de 29 mii hectare (trifoi, lucerna, radacinoase pentru nutret)
Plantele tehnice ocupa in perioada interbelica 11977 de hectare, din care: 6776 cu floare soarelui, 2577 ha cu canepa; 1232 ha cu tutun. In trecut, suprafata de canepa a fost cea mai mare din tara.
Fanetele ocupau 37 mii de hectare, pasunile 55 mii hectare iar padurile 71 mii de hectare.
In Horticultura judetul Salaj se realiza suprafate de: 3698 ha de pruni; 2856 ha alti pomi fructiferi; 5200 ha vita de vie (4000 ha pe rod).
In anul 1935 judetul Salaj avea in sectorul zootehnic urmatoarele efective de animale: 21 mii cai; 100 mii boi si vaci; 112 mii oi; 7 mii capre; 73 mii porci si peste 11 mii stupi sistematici si primitivi. La boi si bivoli, judetul Salaj era printre primele judete pe tara.
Astazi profilul dominant al agriculturii judetului Salaj este dat de productia mixta, vegetala si animala, fapt care reiese si din impartirea suprafetei agricole - in ponderi aproximativ egale - in teren arabil, respectiv pasuni si fanete.
Principalele culturi vegetale care se regasesc in judetul Salaj, care ocupa cele mai mari suprafete arabile, sunt: porumb, grau, secara, ovaz, cartof, floarea soarelui, legume si altele.
Pentru cultura vitei de vie pentru vin conditiile naturale sunt mai favorabile in comparatie cu productia pentru struguri de masa.
In ceea ce priveste cultura pomilor fructiferi, cele mai bune conditii le intrunesc prunii, urmati de meri, peri, ciresi si visini. Zonele care intrunesc conditiile naturale cele mai favorabile pentru pomi fructiferi sunt: Simleu Siulvaniei, Nusfalau, Valea Pomilor, Zalau.
Pentru executarea lucrarilor agricole azi se utilizeaza: 3783 tractoare, 3284 pluguri, 1958 grape cu discuri, 436 semanatori paioase, 516 semanatori prasitoare, 61 masini de plantat cartofi, 292 masini de erbicidat, 498 combine paioase.
Cresterea animalelor reprezinta o ramura importanta a agriculturii judetului datorita suprafetelor intinse de pasuni si fanete. Situatia actuala a efectivelor de animale este: bovine - 55897 capete, porcine - 82392 capete, ovine si caprine - 105114 capete, pasari - 778524 capete.
Exista numeroase targuri lunare si bilunare, cum ar fi cele de la Zalau, Jibou, Crasna, Nusfalau, Ileanda, Sarmasag, Buciumi, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si expozitii-targ de animale la Zalau, Crasna, Somes Odorhei, Cehu Silvaniei in care sunt evidentiate cele mai valoroase exemplare
Desi agricultura Salajului nu straluceste - comparativ cu cea a altor judete - nici din punct de vedere al productiei, nici al suprafetelor cultivate, o estimare a necesarului de produse agricole pentru aprovizionarea populatiei din judet ne arata ca in anumite sectoare exista plusuri semnificative. Populatia judetului a 1.01.2013, conform datelor furnizate de catre Directia Judeteana de Statistica Salaj a fost de 238.503 locuitori, din care 98.697 de locuitori in mediul urban si 139.896 de locuitori in mediul rural. Luand in calcul consumul mediu de produse agroalimentare - cantitati medii lunare pe o persoana si productiile realizate, va prezentam necesarul de produse agricole pentru aprovizionarea populatiei din judet, cu minusurile si plusurile existente la aceasta ora.
Potrivit lui Valentin Duca, directorul Directiei Agricole, Salajul are un excedent de produse, in special in sectorul zootehnic, si un deficit in sectorul vegetal, cu precadere la cereale. Salajul poate asigura faina din productie proprie, adica din graul recoltat in aceasta vara, pentru 110.000 de suflete. Din productia proprie de grau, se pot asigura 14.660 tone de paine, rezultand un deficit de 9.916 tone.
Si fiindca suntem tot la sectorul vegetal, nu putem sa nu remarcam faptul ca, la cartofi, Salajul are un plus de 47.656 de tone, iar la legume de 21.392 de tone. Cat despre fructe pentru consum, cu exceptia caiselor si piersicilor, unde se simte un deficit de 459 de tone pe an, si a strugurilor de masa (minus 675 de tone), Salajul produce de cinci ori mai mai multe mere si pere decat necesarul de consum si de 50 de ori mai multe prune.
Fermierii salajeni produc cu 485.669 de hectolitri de lapte mai mult decat necesarul pentru consum, cu 64 de milioane mai multe oua si cu 16.024 de tone mai multa branza de oaie.
Daca fabricile de produse lactate de la Simleu Silvaniei, Zalau, Jibou, Garbou si Crasna nu ar fi fost lichidate, intr-un fel sau altul, alta era productia si de smantana si de branza de vaca, pentru ca vacile salajenilor inca mai dau lapte suficient.
La carnea proaspata de vita, Salajul are un surplus de 298 de tone, iar la cea de porc de 5.556 de tone. In schimb, la carnea de pasare mai este un deficit de 888 de tone pe an, desi in Salaj exista noua mari ferme avicole, dar axate in mare parte pe productia de oua.
Profesorul Fitiu de la univeristatea agricola USAMV Cluj -Napoca spunea ca judetul Salaj are toate conditiile pentru a se dezvolta in directia unei agriculturi taranesti ecologice, si tocmai de aceea sustine numeroase lectii de agricultura in judet.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>