S-au stabilit sectoarele prioritare de colaborare agricola intre Romania si China

Memorandum agricultura Romania-ChinaZootehnia, investitiile in agricultura, cercetarea si schimburile comerciale cu produse agricole au fost subiectele discutate cu ocazia vizitei oficiale in Romania a domnul Han Changfu, Ministrul Agriculturii din Republica Populara Chineza. Cu aceasta prilej s-a semnat Memorandumul pentru dezvoltarea cooperarii in domeniul agriculturii intre cele doua state.


In perioada 6-8 iunie a.c, domnul Han Changfu, Ministrul Agriculturii din Republica Populara Chineza efectueaza o vizita oficiala in Romania, la invitatia domnului Daniel Constantin, Vice-Prim Ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.


Actiunea reprezinta o continuare a celor convenite de Prim-Ministrul chinez Li Keqiang, si Prim- Ministrul Victor Ponta, la Bucuresti in noiembrie 2013, cu ocazia semnarii Declaratiei Comune privind consolidarea cooperarii bilaterale in noua situatie dintre Guvernul R.P. Chineze si Guvernul Romaniei si a Declaratiei de la Bucuresti privind Cooperarea dintre China si Statele din Europa Centrala si de Est, cand liderii celor doua tari au agreat necesitatea si importanta consolidarii cooperarii in domeniul agricol.

In cursul dupa amiezii de 6 iunie 2014, Primul-ministru Victor Ponta l-a primit la Palatul Victoria pe domnul Han Changfu, ministrul Agriculturii al Republicii Populare Chineze.

In agenda vizitei domnului ministru Han Changfu este prevazuta o intalnire oficiala la sediul MADR si deplasare in teritoriu pentru cunoasterea realitatilor si a potentialului agriculturii romanesti, fiind astfel de interes sectoare precum lactatele, cresterea bovinelor, viticultura, dar si modele de ferma de familie.

Cu ocazia intalnirii de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (din 6 iunie) cei doi omologi au subliniat foarte bunele relatii existente intre Romania si Republica Populara Chineza si faptul ca la nivel politic ambele tari considera prioritara dezvoltarea cooperarii in domeniul agricol.

Subiectele abordate de ambele parti au tinut de prezentarea politicilor agricole si de dezvoltare rurala, balanta comerciala si potentialul de crestere a schimburilor, importanta sustinerii investitiilor, cresterea implicarii in proiecte comune in domeniul cercetarii.

De asemenea, s-au agreat ca sectoare prioritare de colaborare – zootehnia – prin investitii si schimburi comerciale: bovine, ovine, porcine si sectorul apicol, precum si investitii si schimburi comerciale din domeniul procesarii si marketingului produselor agricole: vin, lapte praf, carcasa de porc si produse din carne, ulei de floarea soarelui si baloti de fan.

Incurajarea investitiilor in domeniul agricol a fost considerata la fel de importanta ca si activitatile ce conduc la cresterea accesului produselor pe cele doua piete.

Domnul ministrul Han Changfu si-a aratat larga deschidere de a conlucra cu autoritatile relevante din tara sa pentru implementarea cu succes a celor convenite. In acest sens, a propus ca mecanismul de lucru care sa fie utilizat sa il constituie Grupul de lucru ce va fi stabilit de cele doua ministere la nivel de vice-ministru (secretar de stat), grup care ar trebui sa se convoace de urgenta pentru a demara toate discutiile tehnice necesare realizarii obiectivelor de interes comun.

Domnul Daniel Constantin a amintit de vizita realizata in China in 2012 si de interesul de colaborare in crestere manifestat de oamenii de afaceri din cele doua tari in 2013, dar mai ales dupa vizita premierului chinez in Romania din noiembrie anul trecut.

Reunirea Grupului de lucru reprezinta si pentru partea romana o prioritate. De aceea, MADR in colaborare cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, cu alte institutii relevante din Romania si in consultare cu sectorul privat va realiza toate demersurile pentru activarea acestuia de urgenta.

Vice-Prim Ministrul Daniel Constantin a prezentat politica in domeniul investitiilor, fondurile comunitare si nationale alocate pentru urmatoare perioada fiind consistente, invitand ca in cadrul Grupului de lucru sa se discute si implicarea Bancii chineze prin linii de creditare pentru investitii realizate in parteneriat comun sau pentru fluidizarea exporturilor.

De asemenea, Daniel Constantin a subliniat satisfactia de a regasi in textul Memorandumului de Intelegere pentru dezvoltarea cooperarii in domeniul agriculturii, care s-a semnat la finalul intalnirii, toate domeniile de interes ce au fost abordate cu ocazia discutiilor oficiale.

MADR


Intalnirea Comisarului european Dacian Ciolos cu ministrul chinez al agriculturii Han Changfu   

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, dl Dacian Ciolos, a avut o intrevedere, la Bucuresti, cu ministrul chinez al agriculturii, dl Han Changfu. Reuniunea a reprezentat un prilej pentru a continua dialogul constructiv in domeniu, in cadrul Planului de cooperare UE-China in sectorul agriculturii si dezvoltarii rurale, semnat in 2012.

"Aceasta cooperare este importanta nu numai pentru ca UE si China sunt parteneri comerciali cheie - inclusiv in ceea ce priveste produsele alimentare - dar si pentru ca agricultura este de o importanta strategica pentru ambele, in abordarea provocarilor de baza cu care se confrunta economiile si societatile noastre in deceniile urmatoare: asigurarea securitatii alimentare, combaterea schimbarilor climatice, precum si realizarea unei dezvoltari echilibrate a zonelor rurale. In urma semnarii, in 2012, a planului de cooperare in agricultura, care a inceput deja sa produca rezultate concrete, eu cred ca exista inca un potential enorm de dezvoltare in beneficiul ambelor parti", a declarat comisarul Ciolos, la finalul intrevederii.

In timpul reuniunii, comisarul Dacian Ciolos si ministrul Han Changfu au discutat despre stadiul negocierilor privind acordul bilateral referitor la indicatiile geografice si despre intensificarea dialogului in ceea ce priveste aspectele comerciale legate de produsele agricole.

Au fost abordate si teme referitoare la dialogul despre politicile agricole din UE si China, dezvoltarea fermelor familiale, investitiile intr-o agricultura durabila, precum si cooperarea in mediul de afaceri.

Comisarul Ciolos a subliniat, de asemenea, necesitatea de a dezvolta componenta de cercetare a Planului de cooperare prin actiuni concrete in anii urmatori, in cadrul programului UE Orizont 2020 si a programelor similare din China, cu scopul de a creste productivitatea agricola si gestionarea durabila a resurselor naturale. In urma semnarii, in noiembrie anul trecut, a "Scrisorii de Intentie privind cooperarea in domeniul cercetarii si inovarii in sectorul produselor alimentare, agriculturii si biotehnologiei", UE si China s-au angajat sa elaboreze in comun initiative de cercetare, schimburi stiintifice si proiecte, folosindu-se de respectivele lor programe din domeniu.

Comisia Europeana



Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>