Cat de sigure si previzibile juridic sunt contractele GAFTA pentru industria agri?

Vanzarea - cumparare cereale contracte GAFTA industria agriContractele GAFTA sunt contracte standard utilizate de profesionistii din industria agri, inclusiv in Romania. Modelele acestor contracte sunt propuse de asociatia GAFTA (Grain and Feed Trade Organisation, cu sediul la Londra) si sunt folosite pentru contractele de vanzare-cumparare acoperind o cantitate de 80% din comertul mondial cu cereale, orez si grau, conform statisticilor GAFTA.


Exista un numar foarte mare de contracte-model GAFTA, in functie de specificul marfurilor tranzactionate (tipul, ambalarea acestora etc.) sau al originii acestora (existand, de exemplu, un model special de contract pentru tranzactiile cu grane provenind din Argentina). Modelele propuse sunt actualizate constant de asociatie pentru a corespunde practicilor din acest domeniu, ceea ce reprezinta si atuul esential al acestor contracte.

In sine, clauzele propuse de fiecare model de contract sunt foarte cuprinzatoare si clare. De aceea, la o prima prevedere nu ar trebui sa se puna nicio problema privind siguranta si previzibilitatea juridica a acestor contracte. Dimpotriva, fiind propuse de profesionisti din acest domeniu si adaptate intr-un grad foarte mare specificului diverselor tipuri de tranzactii din domeniul agriculturii, exista o asteptare legitima a comerciantilor ca folosirea acestor contracte tip sa nu aduca decat beneficii partilor.

Si totusi, unul dintre aspectele care pot pune probleme in mod real si imediat profesionistilor romani este faptul ca aceste contracte GAFTA sunt guvernate de legea engleza. Astfel, fiecare contract tip are o clauza separata care stabileste expres ca respectivul contract este considerat a fi incheiat si executat in Anglia. Litigiile in legatura cu aceste contracte sunt supuse arbitrilor GAFTA sau instantelor engleze, pentru domeniile care nu sunt de competenta arbitrilor GAFTA, conform unei alte clauze.

In continuarea celor de mai sus, s-a stabilit de curand de catre Curtea Suprema a Marii Britanii (Cauza Bunge SA v Nidera BV [2015] UKSC 43, 1 iulie 2015) ca chiar in cazul in care exista in aceste contracte GAFTA clauze exprese care stabilesc drepturile si obligatiile partilor, interpretarea acestor clauze se face in conformitate cu dreptul englez, chiar daca aceasta conduce la indepartarea de la termenii pe care partile i-au stabilit in mod expres in contractul GAFTA. Si aceasta deoarece exista reguli obligatorii de drept englez de la care nici contractele GAFTA nu se pot indeparta. Astfel ca, chiar in cazul in care partile au negociat si agreat in mod specific anumiti termeni contractuali, reflectati corect in contractul final semnat de acestea, acestia pot fi indepartati din continutul contractului GAFTA daca interpretarea contractului conform dreptului englez cere acest lucru.

Or, aceasta este desigur o sursa de insecuritate juridica pentru profesionistii din aceasta industrie care nu sunt familiarizati cu dreptul englez, ci desigur cu sistemul juridic al tarilor lor de origine. Mai mult, alte instrumente specifice comertului international (INCOTERMS, Conventia Natiunilor Unite asupra contractelor de vanzare internationala de marfuri – 1980 etc.) sunt excluse in mod expres de la aplicare. Prin urmare, profesionistii din domeniul agri sunt sfatuiti sa cantareasca bine avantajele si dezavantajele incheierii contractelor internationale folosind modelele GAFTA.

Spre exemplificare, vom reda mai jos cateva aspecte, astfel cum au fost ele decise de catre instantele engleze, in contradictoriu cu prima decizie a arbitrilor GAFTA, care se pronuntasera diferit asupra interpretarii anumitor termeni dintr-un contract GAFTA. Diferenta de interpretare a dus la obligatia vanzatorului de a plati doar daune in valoare nominala de cinci (5) dolari USD, iar nu daune in valoare aproximativa de 3 milioane USD, astfel cum acestia fusesera initial obligati sa plateasca cumparatorilor, conform deciziei arbitrilor GAFTA in prima instanta.

Astfel, in cauza Cauza Bunge SA v Nidera BV [2015] UKSC 43*, Bunge SA (societate comerciala rusa), erau vanzatori in cadrul unui contract standard de vanzare internationala de cereale (anume contractul GAFTA 49). Conform contractului, Bunge SA trebuia sa livreze catre Nidera BV o anumita cantitate de grau din recolta 2010. Livrarea trebuia sa aiba loc conform FOB Novorossiysk, in perioada 23-30 august 2010. Insa guvernul rus a anuntat un embargo asupra exportului de grau in perioada 15 august – 31 decembrie 2015. Afland despre acest embargo, vanzatorii Bunge SA au notificat cumparatorii la data de 9 august 2010 asupra incetarii contractului de vanzare (vanzarea si livrarea devenind practic imposibile din cauza embargo-ului).

Insa aceasta notificare de incetare nu era conforma contractului GAFTA, care ar fi impus ca notificarea sa fie facuta de catre vanzatori incepand cu data embargoului (anume 15 august 2010), iar nu inainte. Conform dreptului englez, contractul a incetat la data de 11 august 2011, urmare a notificarii de incetare transmise de Bunge SA la 9 august 2010. Insa, conform termenilor standard GAFTA, notificarea de incetare pe care vanzatorii Bunge SA o efectuasera dadea dreptul cumparatorilor la despagubiri evaluate la aproximativ 3 milioane USD, acordate de Tribunalul GAFTA cumparatorilor, desi acestia nu demonstrasera niciun prejudiciu concret (ei neachizitionand grau de la o terta parte, de exemplu).

Vanzatorii BUNGE SA nu au fost multumiti de decizia Tribunalului GAFTA si procedurile impotriva acestei decizii au ajuns in fata Curtii Supreme a Regatului Unit al Marii Britanii. Aceasta a statuat in unanimitate ca modelele GAFTA nu exclud aplicarea principiilor generale de drept englez ci dimpotriva, continutul contractelor GAFTA se completeaza cu dreptul englez.

In concluzie, in mod practic aceasta va insemna ca simpla citire a termenilor contractuali agreati de catre parti nu va asigura in mod necesar cunoasterea tuturor regulilor aplicabile contractului international de tip GAFTA semnat de catre parti. Ceea ce conduce la nevoia de atentie sporita a profesionistilor din domeniul agri in momentul utilizarii contractelor GAFTA.

* Analizata in detaliu in revista Curierul Judiciar nr. 5/2015, parte a analizei deciziei Bunge SA v Nidera BV [2015] UKSC 43 fiind reluata in acest articol, cu acordul expres al revistei Curierul Judiciar.


Autori: Wolf Theiss - Luminita Gheorghe
Luminita Gheorghe – Avocat Colaborator
Ileana Glodeanu – Partener

Wolf Theiss Rechtsanwälte GmbH & Co KG
[email protected]
www.wolftheiss.com

 

  

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>