Comisia Europeana vizeaza cele mai daunatoare practici comerciale neloiale, pentru a le oferi fermierilor si intreprinderilor mici si mijlocii mai multa certitudine si pentru a le degreva partial de necesitatea de a gestiona riscuri pe care nu le pot controla deloc sau aproape deloc. Comisia prezinta astazi o propunere care interzice cele mai daunatoare practici comerciale neloiale din cadrul lantului de aprovizionare cu alimente, pentru a asigura un tratament mai echitabil pentru intreprinderile mici si mijlocii din domeniul agroalimentar.
In plus, propunerea include dispozitii eficace privind punerea in aplicare: autoritatile nationale pot impune sanctiuni atunci cand se constata incalcari.
Operatorii mai mici din lantul de aprovizionare cu alimente, inclusiv fermierii, sunt vulnerabili fata de practicile comerciale neloiale utilizate de partenerii din cadrul lantului. Adesea, acesti operatori nu au putere de negociere si alternative pentru vanzarea produselor lor catre consumatori.
Vicepresedintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat: „Exista dezechilibre in ceea ce priveste puterea de negociere in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente, iar prin aceasta propunere Comisia combate ferm practicile comerciale neloiale. Luam masuri deoarece comportamentul neloial in afaceri submineaza viabilitatea economica a operatorilor din cadrul lantului. Stabilind standarde minime si consolidand aplicarea reglementarilor, propunerea ar trebui sa garanteze ca acesti operatori pot concura in mod echitabil, contribuind astfel la eficienta lantului in ansamblu. Propunerea reprezinta o declaratie clara in favoarea unei conduite mai echitabile in afaceri.”
Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a declarat: „Taria unui lant este data de cea mai slaba veriga a sa. Un lant de aprovizionare cu alimente eficient si eficace este un lant echitabil. Propunerea prezentata astazi se refera, in esenta, la echitate, la a da o voce celor fara voce, celor care, fara vreo vina proprie, sunt victimele unei pozitii de negociere slabe. Initiativa de astazi, care interzice practicile comerciale neloiale, vizeaza consolidarea pozitiei producatorilor si a IMM-urilor in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente. De asemenea, initiativa vizeaza asigurarea unei aplicari ferme si eficace a reglementarilor. Cu ajutorul unei proceduri bazate pe confidentialitatea plangerilor, incercam sa eliminam «factorul teama» din lantul de aprovizionare cu alimente.”
Practicile comerciale neloiale care urmeaza a fi interzise sunt platile intarziate in cazul produselor perisabile, anularile in ultimul minut ale comenzilor, modificarile unilaterale sau retroactive ale contractelor si obligarea furnizorului la plata produselor irosite. Alte practici vor fi permise numai daca fac obiectul unui acord prealabil, clar si lipsit de ambiguitate intre parti: faptul ca un cumparator returneaza unui furnizor produsele alimentare nevandute; faptul ca un cumparator impune unui furnizor o plata pentru garantarea sau mentinerea unui acord de furnizare pentru produse alimentare; faptul ca un furnizor plateste pentru promovarea sau comercializarea produselor alimentare vandute de cumparator.
Propunerea Comisiei impune statelor membre sa desemneze o autoritate publica responsabila cu aplicarea noilor norme. In cazul unei incalcari dovedite a normelor, organismul responsabil va avea competenta de a impune o sanctiune proportionata si disuasiva. Aceasta autoritate de punere in aplicare va putea initia investigatii din proprie initiativa sau pe baza unei plangeri. In acest caz, partile care depun plangeri vor avea dreptul de a solicita confidentialitate si anonimat pentru a-si proteja pozitia fata de partenerul comercial. Comisia va institui un mecanism de coordonare intre autoritatile de punere in aplicare, pentru a permite schimbul de bune practici.
Masurile propuse completeaza masurile existente in statele membre si codul de conduita al initiativei voluntare privind lantul de aprovizionare. Daca doresc, statele membre pot lua masuri suplimentare.
Propunerea Comisiei va lua forma unei legi europene (directive) si urmeaza sa fie transmisa, impreuna cu o evaluare a impactului, celor doi colegiuitori, adica Parlamentului European si Consiliului, in cadrul acestuia din urma fiind reprezentate guvernele statelor membre.
Practicile comerciale neloiale sunt practici business-to-business care deviaza de la buna conduita comerciala si contravin bunei credinte si corectitudinii. De obicei, aceste practici sunt impuse unilateral de un partener comercial altuia. Lantul de aprovizionare cu alimente este deosebit de vulnerabil fata de practicile comerciale din cauza diferentelor mari de putere de negociere.
Comisia Europeana analizeaza deja de mai multi ani problema practicilor comerciale neloiale din cadrul lantului de aprovizionare cu alimente. In 2009 si 2014 au fost publicate comunicari pe acest subiect. In ianuarie 2016, intr-un raport specific, Comisia a luat nota de evolutiile pozitive in ceea ce priveste combaterea practicilor comerciale neloiale in acest sector, atat la nivel national, cat si sub forma Initiativei privind lantul de aprovizionare, lansata in mod voluntar de sectorul privat. La momentul respectiv, s-a considerat ca nu era nevoie de legislatie UE in acest domeniu, dar Comisia s-a angajat, totusi, sa reevalueze aceasta necesitate, inainte de sfarsitul mandatului sau, in lumina evolutiilor ulterioare.
In noiembrie 2016, Grupul operativ pentru pietele agricole, un grup independent la nivel inalt, format din experti si infiintat de Comisia Europeana, si-a prezentat constatarile intr-un raport intitulat „Imbunatatirea rezultatelor pe piata: consolidarea pozitiei fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare”. Grupul operativ a recomandat, printre altele, ca UE sa ia masuri legislative pentru a combate practicile comerciale neloiale din domeniul produselor agricole.
La inceputul anului 2018, Comisia a finalizat o analiza a stadiului evolutiilor legate de practicile comerciale neloiale in statele membre si in sectorul privat si a constatat ca asteptarile din 2016 nu au fost indeplinite, deoarece ritmul evolutiilor promitatoare din trecut a incetinit si au fost adoptate putine recomandari. De exemplu, unele state membre nu instituisera inca sisteme de combatere a practicilor comerciale neloiale sau aveau sisteme limitate, iar unele parti interesate esentiale nu se alaturasera Initiativei privind lantul de aprovizionare din cauza unei structuri de guvernanta deficitare, care a impiedicat investigarea eficace a cazurilor de practici comerciale neloiale si aplicarea efectiva a legii in cazurile respective.
Deoarece exista adesea diferente semnificative de putere de negociere intre diversii operatori din cadrul lantului de aprovizionare cu alimente, exista in continuare situatii in care cea mai slaba veriga, cel mai adesea producatorii agricoli, se afla intr-o situatie vulnerabila si sufera presiuni economice nejustificate.
O consultare publica online la nivelul intregii UE desfasurata in a doua jumatate a anului 2017 a confirmat, de asemenea, ca majoritatea partilor interesate (organizatii comerciale, sectorul agricol si sectorul alimentar) considerau ca practicile comerciale neloiale din cadrul lantului de aprovizionare cu alimente continua sa fie o problema. 96 % dintre respondentii care au participat la consultarea publica din 2017 privind modernizarea PAC au fost de acord cu afirmatia ca imbunatatirea pozitiei fermierilor in cadrul lantului valoric, inclusiv combaterea practicilor comerciale neloiale, ar trebui sa fie un obiectiv al politicii agricole comune a UE. Cel mai recent sondaj Eurobarometru realizat asupra cetatenilor din intreaga UE arata ca, de asemenea, majoritatea cetatenilor sprijina si consolidarea rolului fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente.
Comisia Juncker este o Comisie care protejeaza: ca atare, avand in vedere dezechilibrul si comportamentul inechitabil care ar putea fi corectate, am decis sa actionam si, in premiera absoluta, sa prezentam propuneri legislative pentru reglementarea practicilor neloiale din cadrul lantului de aprovizionare cu alimente.
Legislatia nationala sau codul de conduita al sectorului privat vizeaza o ampla varietate de practici comerciale. Practicile comerciale neloiale selectate de Comisie au fost considerate prin amplu consens ca fiind categoric neloiale, afectand in special cele mai slabe verigi ale lantului de aprovizionare cu alimente (si anume fermierii si intreprinderile mici si mijlocii). De asemenea, a existat un amplu consens asupra faptului ca aceste practici comerciale neloiale au un impact perturbator asupra functionarii adecvate si eficiente a lantului de aprovizionare cu alimente.
Acest consens a reiesit din mai multe surse: constatarile Grupului operativ pentru pietele agricole, un grup de experti instituit de Comisie in 2016, Principiile referitoare la bunele practici ale Initiativei privind lantul de aprovizionare si feedbackul primit de Comisie in cadrul diverselor consultari cu partile interesate. De exemplu, in cadrul consultarii publice a Comisiei privind practicile comerciale neloiale, respondentii au fost rugati sa identifice practicile pe care le considera neloiale si practicile cu cel mai puternic impact negativ. De asemenea, Comisia a primit un feedback considerabil si in contextul propriei evaluari initiale a impactului. Totodata, Comisia a trimis intrebari specifice intreprinderilor, organizatiilor de consumatori si autoritatilor nationale, a gazduit un atelier referitor la practicile comerciale neloiale si a organizat numeroase intalniri cu partile interesate din cadrul lantului de aprovizionare cu alimente si cu grupuri ale societatii civile.
Produsele alimentare vizate includ produsele agricole si produsele prelucrate din produse agricole. Produsele pescaresti sunt incluse in categoria produselor agricole. Produsele vizate au fost alese avand in vedere utilizarea practicilor comerciale neloiale in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente.
Propunerea se aplica oricarei entitati implicate in lantul de aprovizionare cu alimente, indiferent daca este vorba despre un comerciant cu amanuntul, un prelucrator de alimente, un comerciant angro, o cooperativa, o organizatie de producatori sau un producator individual, care utilizeaza oricare dintre practicile comerciale neloiale identificate. Propunerea urmareste in special sa dea mai multa putere celor mai slabi parteneri, celor cu putere de negociere redusa, iar furnizorul trebuie sa fie o entitate din categoria intreprinderilor mici si mijlocii conform definitiei stabilite la nivelul UE.
Majoritatea administratiilor statelor membre au creat deja structuri pentru monitorizarea si punerea in aplicare a legislatiei referitoare la practicile comerciale neloiale, iar costurile suplimentare preconizate ar fi marginale in aceste cazuri. In cazurile in care nu exista astfel de structuri, aplicarea reglementarilor ar putea fi asigurata de organisme existente, de exemplu de catre autoritatile din domeniul concurentei sau de catre autoritatile pentru protectia consumatorilor, ceea ce limiteaza mult costurile.
In plus, experienta statelor membre care au creat recent structuri noi pentru reglementarea practicilor comerciale neloiale in temeiul propriilor legislatii nationale arata ca acest lucru se poate realiza cu un angajament financiar relativ scazut.
Deoarece majoritatea statelor membre au reglementat deja, sub o forma sau alta, practicile comerciale neloiale, este probabil ca intreprinderile sa fie bine pregatite si sa trebuiasca sa suporte doar costuri limitate ca urmare a noilor reglementari. In orice caz, eventualele costuri suplimentare vor fi, probabil, mai mult decat compensate de beneficiile preconizate ale politicii, care combate practici comerciale neloiale deosebit de daunatoare.
Da. Unul dintre principalele motive care stau la baza instituirii unui sistem de combatere a practicilor comerciale neloiale la nivelul intregii UE este completarea initiativei sectorului privat, cunoscuta ca Initiativa privind lantul de aprovizionare, cu un nivel minim de protectie aplicabil pe teritoriile tuturor statelor membre. Asadar, directiva propusa prevede desemnarea de catre statele membre a unei autoritati publice care sa asigure respectarea interdictiei referitoare la practicile enumerate. Aceasta autoritate trebuie sa poata sa desfasoare anchete atat la cerere, cat si din proprie initiativa, sa impuna amenzi si sa isi publice deciziile.
Interdictia utilizarii practicilor comerciale neloiale identificate ca fiind cele mai daunatoare pentru fermieri si pentru furnizorii mici si mijlocii din industria alimentara va spori increderea in cadrul lantului de aprovizionare, compensand totodata lipsa relativa a puterii de negociere a acestor operatori mai mici in comparatie cu cumparatorii mai mari. Acest lucru ar trebui sa le ofere mai multa certitudine (de exemplu, nu vor mai trebui sa se preocupe sa gaseasca un nou cumparator din cauza anularilor comenzilor in ultimul minut) si ii va degreva partial de necesitatea de a gestiona riscuri pe care nu le pot controla deloc sau aproape deloc.
Nu. Nu exista niciun motiv pentru care aceste dispozitii legislative ale UE sa determine cresterea preturilor pentru consumatori: in cadrul consultarii publice organizate de Comisie nu au fost prezentate dovezi care sa sugereze ca practicile comerciale neloiale vizate duc la preturi mai mici pentru consumatori sau ca interzicerea lor ar duce la cresterea preturilor. De fapt, organizatiile de consumatori tind sa incurajeze reglementarea acestor practici deoarece acestea au un efect negativ asupra consumatorilor pe termen lung.
De asemenea, legislatia prevede elaborarea de catre Comisie, dupa trei ani, a unui raport privind aplicarea reglementarilor, inclusiv privind eventualul impact asupra preturilor.
Directiva propusa completeaza – dar nu inlocuieste – codul de conduita voluntar al Initiativei privind lantul de aprovizionare, care este el insusi rezultatul forumului la nivel inalt instituit de Comisie in 2010 pentru investigarea problemelor din cadrul lantului de aprovizionare cu alimente. Decizia de a propune un standard de protectie minim comun al UE permite statelor membre care aplica deja standarde mai stricte de combatere a practicilor comerciale neloiale sa le aplice in continuare.
Propunerea prezentata astazi, sub forma unei directive, completeaza reglementarea de la nivelul statului membru. Statele membre pot adopta legi mai stricte, iar multe state membre au instituit deja reglementari mai ambitioase. Aceasta actiune la nivelul UE creeaza un nivel de baza pentru protejarea operatorilor din cadrul lantului de aprovizionare cu alimente din intreaga UE, printr-o minima armonizare a reglementarilor, prin norme comune privind punerea in aplicare si prin coordonarea eforturilor de asigurare a aplicarii.
Da, reglementarile se vor aplica furnizorilor din afara UE, din motive de echitate si pentru a se evita efecte neintentionate de distorsionare. De exemplu, daca doar furnizorii din UE ar fi protejati impotriva practicilor comerciale neloiale, dar nu si furnizorii din tarile terte, cumparatorii ar putea fi stimulati sa cumpere de la acesti furnizori din tari terte (unde ar avea libertatea de a impune practici comerciale neloiale).
Intr-adevar, urmatorul pas este abordarea problemei transparentei preturilor. Comisia va continua sa lucreze in acest domeniu si ne putem astepta sa vedem primele rezultate ale acestei activitati in a doua jumatate a anului 2018. In paralel, Forumul la nivel inalt privind mai buna functionare a lantului de aprovizionare cu alimente are o linie de lucru care se ocupa de acest aspect.
Aceasta activitate trebuie sa fie perceputa ca fiind suplimentara fata de masurile luate deja de Comisie in ceea ce priveste transparenta, cum ar fi lansarea si operarea observatoarelor pietelor, gestionate de DG AGRI.
Comisia Europeana
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>