De Paste, piata carnii contabilizeaza un profit dublu fata de acum 5 ani

Piata carnii isi dubleaza profitul fata de acum 5 ani - Carnea de porc si cea de pasare conduc topul producatorilorSarbatorile pascale surprind piata carnii in cel mai bun an din 2012 si pana in prezent. Masa de Paste, in care abunda produsele din carne, anunta cel mai bun sezon de vanzari pentru producatori si comercianti din ultimii ani, arata o analiza realizata de KeysFin. Afacerile din piata carnii ar putea depasi in acest an nivelul de 34 miliarde de lei, pe fondul cresterii consumului, dar si ca urmare a evolutiei semnificative a preturilor.


Fata de 2012, cand piata carnii raporta afaceri de 32,9 miliarde de lei, business-ul nu a crescut semnificativ (33,6 miliarde lei in 2017), dovada ca industria a ajuns deja la maturitate.

Avansul de 2,2% din intervalul analizat de KeysFin trebuie pus insa in oglinda cu evolutia profitabilitatii din acest sector, care inregistreaza un rezultat remarcabil. In ultimii 5 ani, profitul net al companiilor din piata carnii a crescut cu 115,9%, de la 901,4 milioane de lei in 2012 la 1,94 mld.lei in 2017. In acest an, profitul sectorului ar urma sa treaca de 2,21 miliarde de lei”, afirma expertii KeysFin.

Rezultatul net raportat de companii a trecut de la o pierdere de 16,4 milioane de lei in 2012 la un plus de 838 milioane de lei in 2016, ultimul an pentru care exista, in prezent, date complete la Ministerul Finantelor.

Potrivit expertilor de la KeysFin, evolutia sustinuta trebuie pusa pe seama investitiilor masive din acest sector.

Ultimii 5 ani au adus investitii semnificative pe intregul lant de productie, de la cresterea animalelor la comert. Problemele cu pesta porcina, cu exporturile, alaturi de semnalul semnificativ dat de criza economica au impulsionat firmele din domeniu sa isi reorganizeze liniile de productie, astfel ca intregul lant economic s-a eficientizat, iar calitatea si oferta de produse au crescut semnificativ”, afirma cei de la KeysFin.

Datele arata, pe de alta parte, ca din 2016 se observa o tendinta usoara de scadere a numarului de angajati, evolutia fiind generata de eficientizarea schemei de personal si mai ales de tehnologizarea proceselor de productie.

Potrivit datelor companiei, in piata carnii activeaza in jur de 9500 de firme, cele mai multe in sectorul cresterii animalelor (5777 in 2016), in timp ce sectorul de productie sunt prezente putin peste 1000 de firme. Restul reprezinta firmele din comertul cu ridicata si amanuntul.

Producatorii de carne inregistreaza cea mai mare parte din cifra de afaceri a sectorului, de 13 miliarde de lei in 2016. Cresterea animalelor a generat in anul de referinta un business de 11,4 miliarde de lei, in timp ce retailul a raportat afaceri de 7,7 miliarde de lei.

 

CINE FACE JOCURILE IN INDUSTRIA CARNII

Topul investitorilor din piata carnii este dominat de Smithfield Romania SRL.

Compania este principalul jucator din sectorul cresterii animalelor dar si din cel al productiei, cu afaceri de 732,8 milioane de lei respectiv 897,8 milioane de lei, in 2016.

In topul crescatorilor, Smithfield este urmata de Transavia SA, cu un business de 478,8 milioane de lei, Avicola Buzau si Agrisol International, fiecare cu afaceri, de peste un sfert de miliard de lei. Clasamentul este completat de Interagroaliment SRL, Galli Gallo SRL, Banvit Foods SRL, Avicola Brasov, Fermador SRL si Avicola Focsani.

Este de remarcat faptul ca 8 din 10 companii sunt crescatori de pasari, dovada a apetitului romanilor pentru acest tip de consum, companii urmate de cele din sectorul cresterii porcilor. Principalul jucator din piata, Smithfield Romania, crescator de porcine din vestul tarii, aduce 28% din cifra de afaceri din Top 10”, spun analistii.

In sectorul productiei de carne, locul secund, dupa Smithfield Prod, este ocupat de Unicarm SRL, cu o cifra de afaceri de 651,3 milioane de lei, Aaylex Prod SRL, cu business de 472,8 milioane de lei si Caroli Foods SRL cu 429,7 milioane de lei. Topul este completat, in ordinea cifrei de afaceri inregistrata in 2016, de Agricola International SA, Recunostinta ProdCom Impex SRL, Elit SRL, Diana SRL, Aldis si Scandia Food.

Interesant este ca cifra de afaceri, in acest sector, nu este direct proportionala cu numarul de angajati (ex: Smithfield), diferenta fiind generata in primul rand de eficientizarea proceselor tehnologice”, mai spun cei de la KeysFin.

Rezultatele vin sa confirme, in mare masura, investitiile semnificative ale jucatorilor din piata. Carnea de porc si cea de pasare sunt in prim-plan, consumul pe piata interna fiind in continua crestere. De remarcat este evolutia semnificativa a exporturilor in acest sector, care cunoaste un trend ascendent, dublat de o diversificare tot mai mare a pietelor de destinatie”, au declarat expertii KeysFin.

 

CALITATEA SI PRETUL. PROVOCARILE DIN PIATA CARNII

Piata carnii a trecut, in ultimii ani, printr-un proces de maturizare si consolidare. Pe fondul investitiilor semnificative, gama de produse a crescut, iar calitatea acestora a evoluat semnificativ.

Intr-o piata in care trendul vanzarilor era dat in primul rand de pret, comportamentul de consum a inceput sa se schimbe. Din discutiile avute cu jucatorii din piata, am sesizat ca romanii au inceput sa mizeze mai mult pe calitate. Este un trend in formare, insa cu valente extrem de pozitive. De la parizerul no-name, aflat in topul vanzarilor in trecut, clientii si-au reorientat consumul catre produse mai sanatoase”, afirma expertii KeysFin.

Trendul "Healthy" fara E-uri, aditivi etc. a atras un numar tot mai mare de clienti, iar producatorii si importatorii au urmat aceasta directie. Romanii au inceput sa aleaga carnea si mezelurile de calitate”, au mai spus acestia. 2018 este considerat de expertii de la KeysFin drept un an semnificativ pentru piata carnii. Focusul investitorilor se va muta, in mare parte, pe exporturi. Pe plan intern, principala provocare o va reprezenta inflatia, cresterea preturilor urmand sa influenteze intr-o proportie semnificativa evolutia vanzarilor. “Apetitul pentru consum, pe fondul cresterilor salariale, va compensa in mare parte dinamica preturilor, stimuland, totodata, diversificarea gamei de produse. Investitorii vor insista tot mai mult pe optimizarea formatelor de comercializare si, mai ales, pe promovare, investitiile in publicitate anuntandu-se a fi peste cele din anul precedent”, au mai spus expertii KeysFin.

 


 

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

KeysFin ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business sanatos pe piata romaneasca. Detalii aflati de pe www.keysfin.com.

KeysFin detine si aplicatia KeysFin Mobile, prin intermediul careia utilizatorul poate accesa usor si rapid informatii de contact, situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste un milion de companii si PFA-uri active din Romania. Informatiile pot fi salvate si vizualizate in format PDF si trimise via e-mail sau SMS oricarui contact din agenda.

Doriti sa analizati o afacere, un grup sau un sector de activitate din Romania? Luati legatura acum cu unul dintre consultantii nostri pe: office@keysfin.com

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>