Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V.

Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal  UNCSVS-a infiintat Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., la initiativa principalelor cooperative agricole functionale din sectorul vegetal, formate din fermieri activi care au ca obiectiv capitalizarea fermierilor si cooperativelor pentru a realiza investitii in comun care sa le aduca valoare productiei primare. La mai putin de 6 luni de la formarea Uniunii sunt deja 14 cooperative agricole ai caror membri exploateaza peste 180.000 ha, care au o cifra de afaceri anuala insumata de peste 160 milioane de lei.


Cooperativele agricole reunite in U.N.C.S.V. insumeaza peste 350 de persoane juridice si fizice. Membri afiliati in cooperativele agricole din Uniune exploateaza suprafete intre 7 ha si 3500 ha.

Cooperativele agricole autentice nu sunt o alternativa, ci singura cale optima de reducere semnificativa a riscurilor principale la care sunt expusi agricultorii individuali, indiferent de marimea lor. Rolul cooperativelor este sa ajute la optimizarea costurilor membrilor si sa aduca valoare adaugata produselor prin investitii in comun. Cooperativele agricole trebuie sa raspunda nevoilor majoritatii membrilor, scopului pentru care au fost create si sa combine negocierea cu mutualizarea, standardizarea si optimizarea.

Diferentele majore dintre forta de negociere a fermierilor si cea a distribuitorilor de ingrasaminte, pesticide si seminte sau cea a traderilor au fost puse in discutie in ultimii ani agricoli, dar putini au fost cei care au prezentat solutii concrete astfel incat fermierii sa reuseasca a-si gestiona mai bine riscurile.

Aderarea producatorilor agricoli la o cooperativa agricola este certitudinea asigurarii profitabilitatii fermei agricole indiferent de dimensiune.

Fermierii isi pun in comun doar mintea, decid daca vor sa degreveze catre cooperativa sarcina de a achizitiona input-urile, comercializa productia sau alte activitati pentru a reduce considerabil costurile de productie si obtine cel mai bun raport calitate/pret la momentul respectiv.

Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal  logo UNCSVU.N.C.S.V. a inceput cu 8 cooperative agricole, membri fondatori: AGRISUD COOPERATIVA AGRICOLA, ARGES BIOSUD COOPERATIVA AGRICOLA, BRAICOOP COOPERATIVA AGRICOLA, DOBROGEA SUD COOPERATIVA AGRICOLA, OLTENIA CEREAL NORD COOPERATIVA AGRICOLA, TINOASA COOPERATIVA AGRICOLA, UNIREA COVURLUI COOPERATIVA AGRICOLA si 15 FEBRUARIE ROTUNDA COOPERATIVA AGRICOLA, carora li s-au alaturat altele 6: AGROMURESANA COOPERATIVA AGRICOLA, AGROSIRBI CIOCANESTI COOPERATIVA AGRICOLA, FERMIERUL NADLACAN COOPERATIVA AGRICOLA, RAZESII MOLDAVI COOPERATIVA AGRICOLA si TORMAC COOPERATIVA AGRICOLA, aflandu-se in continua crestere si consolidare.

Membri cooperativelor afiliate obtin discount-uri si de peste 50% din pretul de lista, cel mai bun raport calitate/pret posibil la momentul respectiv si primesc informatii constante privind preturile practicate de traderi pentru a comercializa in situatii avantajoase. Potentialul procentual de crestere a afacerii fermierilor asociati in cooperative este direct proportional cu capacitatea cooperativei, administrarea si investitiile realizate prin aceasta.

Invitam fermierii sa se afilieze la o cooperativa agricola functionala sau sa se asocieze pentru a infiinta cooperative agricole eficiente. Anexat la prezenta adresa regasiti pasii care trebuiesc urmati pentru realizarea unei cooperative agricole de succes, unde fiecare membru are un vot, se administereaza in mod transparent si se repartizeaza cota de profit si pierdere in functie de rulajul avut prin cooperativa.

Cooperativele afiliate in U.N.C.S.V. au constatat ca nu reusesc sa isi apere interesele in mod individual. Au considerat ca este necesar sa treaca la urmatorul nivel, acela de a forma o uniune de ramura pe sectorul vegetal care sa aiba o implicare activa in realizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea, eficientizarea si capitalizarea cooperativelor din sectorul vegetal pentru a aduce valoare adaugata produselor agricole ale fermierilor membri. Credem in dezvoltarea constanta si durabila a sectorului agroalimentar, aceasta fiind o componenta principala in strategia de dezvoltare a U.N.C.S.V. si a cooperativelor membre.

In calitate de Uniune de ramura la nivel national, dorim sa ne pozitionam ca un instrument flexibil si util pentru cooperativele agricole din sectorul vegetal si fermierii membri. Cooperativele membre ale Uniunii noastre au, fiecare in parte, o expertiza profesionala vasta pe domeniul lor de activitate si, tocmai de aceea suntem de parere ca se impune trecerea la o noua etapa de dezvoltare.

Cooperativele din U.N.C.S.V. fac schimburi de experienta atat in cadrul intalnirilor periodice, cat si zilnic pe email sau grupul creat special pentru membri unde dezbat problemele/oportunitatile cu care se confrunta atat in desfasurarea si eficientizarea activitatii cooperativelor agricole cat si a exploatatiilor unde isi desfasoara activitatea. Discutiile cele mai frecvente vizeaza optimizarea costurilor si eficientizarea in comun a activitatilor agricole.

Misiunea de baza a U.N.C.S.V. este incurajarea fenomenului dezvoltarii si eficientizarii activitatii fermierilor prin cooperativele agricole romanesti eficiente, unde profitul cooperativei sa fie reinvestit in mod transparent pentru interesul general al tuturor membrilor, acestia participand activ si direct la luarea tuturor deciziilor.

Demersurile U.N.C.S.V. au determinat autoritatile sa emita circulara nr. 700 a ANAF din 26.03.2018 prin care se operationalizeaza facilitatile fiscale pentru cooperative si membrii acestora, care vor conduce la capitalizarea formelor de asociere si coagula fermierii in jurul cooperativelor agricole. U.N.C.S.V. este un partener de dialog institutional corect, ferm in materie de integritate, transparent, responsabil in actul de legiferare, care militeaza pentru drepturile cooperativelor agricole si raspunde provocarilor cu care se confrunta membrii sai, prin promovarea si sprijinirea unei economii rurale viabile, competitive, orientata catre piata si catre furnizarea de produse agroalimentare de calitate superioara la preturi accesibile pentru consumatori si corecte pentru fermieri.

Pentru orice aspecte legate de o mai buna functionare a cooperativelor agricole, modalitatea de accesare a facilitatilor fiscale, a fondurilor nerambursabile, recunoasterea ca grup de producator si accesarea sumelor aferente masurilor de comercializare in comun, asocierea fermierilor in cooperative si furnizarea unor modele de acte constitutive, va invitam sa ne contactati prin email: florentinbercu@uncsv.ro sau tel. 0722156961.

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>