S-a infiintat Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., la initiativa principalelor cooperative agricole functionale din sectorul vegetal, formate din fermieri activi care au ca obiectiv capitalizarea fermierilor si cooperativelor pentru a realiza investitii in comun care sa le aduca valoare productiei primare. La mai putin de 6 luni de la formarea Uniunii sunt deja 14 cooperative agricole ai caror membri exploateaza peste 180.000 ha, care au o cifra de afaceri anuala insumata de peste 160 milioane de lei.
Cooperativele agricole reunite in U.N.C.S.V. insumeaza peste 350 de persoane juridice si fizice. Membri afiliati in cooperativele agricole din Uniune exploateaza suprafete intre 7 ha si 3500 ha.
Cooperativele agricole autentice nu sunt o alternativa, ci singura cale optima de reducere semnificativa a riscurilor principale la care sunt expusi agricultorii individuali, indiferent de marimea lor. Rolul cooperativelor este sa ajute la optimizarea costurilor membrilor si sa aduca valoare adaugata produselor prin investitii in comun. Cooperativele agricole trebuie sa raspunda nevoilor majoritatii membrilor, scopului pentru care au fost create si sa combine negocierea cu mutualizarea, standardizarea si optimizarea.
Diferentele majore dintre forta de negociere a fermierilor si cea a distribuitorilor de ingrasaminte, pesticide si seminte sau cea a traderilor au fost puse in discutie in ultimii ani agricoli, dar putini au fost cei care au prezentat solutii concrete astfel incat fermierii sa reuseasca a-si gestiona mai bine riscurile.
Aderarea producatorilor agricoli la o cooperativa agricola este certitudinea asigurarii profitabilitatii fermei agricole indiferent de dimensiune.
Fermierii isi pun in comun doar mintea, decid daca vor sa degreveze catre cooperativa sarcina de a achizitiona input-urile, comercializa productia sau alte activitati pentru a reduce considerabil costurile de productie si obtine cel mai bun raport calitate/pret la momentul respectiv.U.N.C.S.V. a inceput cu 8 cooperative agricole, membri fondatori: AGRISUD COOPERATIVA AGRICOLA, ARGES BIOSUD COOPERATIVA AGRICOLA, BRAICOOP COOPERATIVA AGRICOLA, DOBROGEA SUD COOPERATIVA AGRICOLA, OLTENIA CEREAL NORD COOPERATIVA AGRICOLA, TINOASA COOPERATIVA AGRICOLA, UNIREA COVURLUI COOPERATIVA AGRICOLA si 15 FEBRUARIE ROTUNDA COOPERATIVA AGRICOLA, carora li s-au alaturat altele 6: AGROMURESANA COOPERATIVA AGRICOLA, AGROSIRBI CIOCANESTI COOPERATIVA AGRICOLA, FERMIERUL NADLACAN COOPERATIVA AGRICOLA, RAZESII MOLDAVI COOPERATIVA AGRICOLA si TORMAC COOPERATIVA AGRICOLA, aflandu-se in continua crestere si consolidare.
Membri cooperativelor afiliate obtin discount-uri si de peste 50% din pretul de lista, cel mai bun raport calitate/pret posibil la momentul respectiv si primesc informatii constante privind preturile practicate de traderi pentru a comercializa in situatii avantajoase. Potentialul procentual de crestere a afacerii fermierilor asociati in cooperative este direct proportional cu capacitatea cooperativei, administrarea si investitiile realizate prin aceasta.
Invitam fermierii sa se afilieze la o cooperativa agricola functionala sau sa se asocieze pentru a infiinta cooperative agricole eficiente. Anexat la prezenta adresa regasiti pasii care trebuiesc urmati pentru realizarea unei cooperative agricole de succes, unde fiecare membru are un vot, se administereaza in mod transparent si se repartizeaza cota de profit si pierdere in functie de rulajul avut prin cooperativa.
Cooperativele afiliate in U.N.C.S.V. au constatat ca nu reusesc sa isi apere interesele in mod individual. Au considerat ca este necesar sa treaca la urmatorul nivel, acela de a forma o uniune de ramura pe sectorul vegetal care sa aiba o implicare activa in realizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea, eficientizarea si capitalizarea cooperativelor din sectorul vegetal pentru a aduce valoare adaugata produselor agricole ale fermierilor membri. Credem in dezvoltarea constanta si durabila a sectorului agroalimentar, aceasta fiind o componenta principala in strategia de dezvoltare a U.N.C.S.V. si a cooperativelor membre.
In calitate de Uniune de ramura la nivel national, dorim sa ne pozitionam ca un instrument flexibil si util pentru cooperativele agricole din sectorul vegetal si fermierii membri. Cooperativele membre ale Uniunii noastre au, fiecare in parte, o expertiza profesionala vasta pe domeniul lor de activitate si, tocmai de aceea suntem de parere ca se impune trecerea la o noua etapa de dezvoltare.
Cooperativele din U.N.C.S.V. fac schimburi de experienta atat in cadrul intalnirilor periodice, cat si zilnic pe email sau grupul creat special pentru membri unde dezbat problemele/oportunitatile cu care se confrunta atat in desfasurarea si eficientizarea activitatii cooperativelor agricole cat si a exploatatiilor unde isi desfasoara activitatea. Discutiile cele mai frecvente vizeaza optimizarea costurilor si eficientizarea in comun a activitatilor agricole.
Misiunea de baza a U.N.C.S.V. este incurajarea fenomenului dezvoltarii si eficientizarii activitatii fermierilor prin cooperativele agricole romanesti eficiente, unde profitul cooperativei sa fie reinvestit in mod transparent pentru interesul general al tuturor membrilor, acestia participand activ si direct la luarea tuturor deciziilor.
Demersurile U.N.C.S.V. au determinat autoritatile sa emita circulara nr. 700 a ANAF din 26.03.2018 prin care se operationalizeaza facilitatile fiscale pentru cooperative si membrii acestora, care vor conduce la capitalizarea formelor de asociere si coagula fermierii in jurul cooperativelor agricole. U.N.C.S.V. este un partener de dialog institutional corect, ferm in materie de integritate, transparent, responsabil in actul de legiferare, care militeaza pentru drepturile cooperativelor agricole si raspunde provocarilor cu care se confrunta membrii sai, prin promovarea si sprijinirea unei economii rurale viabile, competitive, orientata catre piata si catre furnizarea de produse agroalimentare de calitate superioara la preturi accesibile pentru consumatori si corecte pentru fermieri.
Pentru orice aspecte legate de o mai buna functionare a cooperativelor agricole, modalitatea de accesare a facilitatilor fiscale, a fondurilor nerambursabile, recunoasterea ca grup de producator si accesarea sumelor aferente masurilor de comercializare in comun, asocierea fermierilor in cooperative si furnizarea unor modele de acte constitutive, va invitam sa ne contactati prin email: [email protected] sau tel. 0722156961.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>