Cafeaua este mai mult decat o bautura. Cafeaua este o stare de spirit si un mod de viata. Poti trai fara cafea, insa cine ar dori o astfel de viata searbada? Fara mirosul cafelei proaspat macinate, fara gustul acela amarui si fara povestile care se nasc in jurul unei cesti de cafea?
De-a lungul timpului oamenii au facut nenumarate declaratii de dragoste la adresa acestei minunate bauturi si nu cred ca pasiunea pentru cafea se va stinge vreodata. Cafeaua este prezenta in toate colturile lumii si dincolo de efectele benefice pe care le are asupra organismului nostru, pentru multi oameni cafeaua inseamna vitalitate, inseamna povesti si inseamna relaxare.
Si romanii au inceput sa aprecieze din ce in ce mai mult gustul si savoarea unei cafele bune, iar asta se vede in incasarile tot mai mari ale producatorilor de cafea de la noi din tara. Cifrele de afaceri ale acestora au cunoscut cresteri considerabile in ultimii ani, unele companii bucurandu-se si de o profitabilitate rezonabila. Iata valorile pentru anul 2017:
Strauss Group este o companie israeliana ce activeaza pe piata alimentara internationala cu produse precum cafea, bauturi pe baza de lapte, sucuri de fructe, snacks-uri si dulciuri. In ceea ce priveste piata cafelei, Strauss Group este una dintre cele mai importante companii din lume.
In 2004 grupul Strauss a intrat si pe piata din Romania achizitionand compania Elite Romania care detinea o fabrica de procesare a cafelei in Bucuresti. Cativa ani mai tarziu, in 2008 respectiv 2014, Strauss cumpara Doncafe si Amigo, intarindu-si astfel pozitia pe piata de profil de la noi din tara.
Strategia de extindere a companiei prin aceste achizitii a dat roade, 2015 fiind unul dintre cei mai buni ani pe care i-a avut Strauss Romania in ceea ce priveste vanzarile si profitul companiei. Aceste valori ridicate le-au permis celor de la Strauss sa faca mai multe investitii in urmatorii ani in toate domeniile: marketing (prin intarirea renumelui brandului Amigo), productie (prin lansarea pe piata a unor noi sortimente de cafea marca Doncafe) si tehnologie (prin inovatii in sectorul automatelor de cafea, si anume introducerea aparatelor Amigo cu ecran tactil care permite plata facturilor la unele utilitati). Astfel Strauss Romania a continuat sa aiba vanzari mari si in 2016 (desi in scadere cu 2%), reusind totodata performanta de a-si dubla profitul fata de anul anterior.
Anul 2017 a venit insa cu noi provocari, poate si datorita concurentei acerbe din ultimul timp de pe piata cafelei din Romania. Romanii prefera din ce in ce mai mult sa-si savureze cafeaua in afara caminelor, in cafenele cochete unde se serveste mai mult cafea boabe, proaspat macinata in fata clientului. Astfel Strauss Romania a incheiat 2017 cu vanzari in scadere si cu pierderi. Cifra de afaceri a companiei in 2017 a fost de 255 de milioane de RON, cu 6,6% mai putin fata de 2016, iar pierderea a fost de 5,5 milioane de RON.
Cafea Fortuna este o companie cu capital 100% romanesc. Infiintata acum mai bine de 25 de ani de un antreprenor roman, Cafea Fortuna a cunoscut o puternica dezvoltare in ultimii ani, ajungand sa fie un jucator important pe piata cafelei din Romania.
Compania importa cafea boabe verde, iar apoi creaza pe baza de reteta proprie diverse amestecuri din mai multe origini de cafea. Intregul proces de prajire a boabelor de cafea, macinare si ambalare se realizeaza in fabrica Fortuna de langa Bucuresti. Produsele finite sunt destinate atat consumatorilor casnici, cat si comerciantilor (baruri, restaurante si espressoare automate), iar sortimentele de cafea Fortuna sunt din categoriile: cafea prajita si macinata, cafea prajita boabe si cafea solubila.
In ultimii ani compania a inregistrat o crestere constanta a vanzarilor care se datoreaza, printre altele si cresterii apetentei romanilor pentru cafea. Dezvoltarea substantiala a companiei romanesti este de apreciat, mai ales daca avem in vedere faptul ca marii concurenti ai acesteia fac parte din companii internationale cu renume si traditie.
Daca din punctul de vedere al vanzarilor, Cafea Fortuna sta foarte bine, inregistrand in 2017 o cifra de afaceri de 171 milioane de RON, cu 7,5% mai mult fata de anul anterior, in ceea ce priveste profitul, compania inregistreaza valori in scadere. Astfel, in 2017 profitul companiei a fost de 8,1 milioane de RON, o valoare cu 40,4% mai mica fata de anul 2016.
Infiintata in 1994 de un om de afaceri israelian ca o companie procesatoare de cafea, Alka Co SRL s-a extins in ultimii ani in sectorul dulciurilor si al produselor de tip snacks. Din categoria cafea, brandul cunoscut al companiei este Gold Mocca.
Cafeaua Gold Mocca a evoluat de-a lungul anilor de la cafeaua simpla cu aroma clasica la diverse sortimente precum: cafea instant la plic, cafea decofeinizata, cafea amestec, cafea cu cardamom si cafea tip expresso.
Afacerile companiei israeliene au cunoscut o crestere liniara in ultimii ani, ajungand in 2017 la o cifra de afaceri de 95 de milioane de RON, cu 10,4% mai mult fata de anul precedent. In ceea ce priveste profitul, valorile sunt oscilante de la an la an. Daca in 2015 compania era pe pierdere, in urmatorii ani, 2016 si 2017, Alka a inregistrat valori constante ale profitului, si anume 3,7 milioane de RON.
Cafeaua castiga tot mai mult teren in fata romanilor, iar gusturile acestora devin din ce in ce mai sofisticate. Piata cafelei este in continua dezvoltare si transformare, dovada fiind chiar explozia de cafenele deschise aproape la fiecare colt de strada. Apetenta romanilor pentru o cafea de calitate este in crestere, iar asta nu poate decat sa-i multumeasca pe producatorii de cafea de la noi din tara. Viitorul este plin de perspective!
RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>