”Excesul de zahar dauneaza grav sanatatii!” Asa sa fie oare? Chiar daca sunt tot mai multe avertismente care ne spun sa ne ferim sa mai consumam zahar in exces, chiar daca doctorii si cercetatorii ne atentioneaza de fiecare data cand au ocazia despre cat de nociv este excesul de zahar pentru organism, noi suntem orbi si surzi la astfel de afirmatii care pur si simplu nu ne fac placere. Ne inchidem ochii, ne astupam urechile si mai bem o gura de Coca-Cola...”Taste the feeling”!
Suntem facuti sa fim dependenti de ceva, iar zaharul este cea mai dulce dependenta. Pur si simplu ne place zaharul, ne da energie si ne este la indemna pentru ca mai toate produsele din industria alimentara contin zahar in exces. Si daca de multe ori consumam zahar involuntar, nestiind cat de mult se afla ascuns in diversele produse alimentare, consumam o mare cantitate de zahar cu buna stiinta, atunci cand alegem bauturile racoritoare.
Gustul placut combinat cu reclamele atragatoare ne fac sa devenim clienti fideli ai acestor bauturi si asta convine de minune marilor companii producatoare. Afacerile lor cresc in fiecare an ajungand, in unele cazuri, la sume exorbitante, asa cum se poate observa din situatiile financiare disponibile pe risco.ro (cifra de afaceri si profit) ale celor mai cunoscuti producatori de bauturi racoritoare de la noi din tara.
Incredibil! Atat putem spune despre ce a reusit sa faca acest gigant in toata lumea! Care este succesul Coca-Cola? Sa fie bautura asta atat de buna incat sa subjuge o planeta intreaga? Sa fie marketingul de vina? Ce ne determina sa cumparam Coca-Cola fara sa clipim?
In mod cert, cheia succesului se afla in felul in care Coca-Cola a reusit sa-si promoveze produsul. Strategia de marketing geniala folosita de companie a fost, probabil, studiu de caz la toate facultatile de marketing, pentru ca multe alte branduri au copiat-o si au avut succes cu ea. Coca-Cola nu vinde un produs, Coca-Cola vinde sentimentul, vinde senzatia, vinde stilul de viata pe care ai putea sa-l ai daca folosesti produsul lor. Daca bei Coca-Cola esti ”cool”, esti liber, esti tanar si iti place viata. Exista cineva care nu vrea sa fie asa?
Coca-Cola a cucerit Romania din momentul in care a intrat pe piata de profil de la noi din tara. Din 1990 cand a inceput sa fie promovata in tara si pana acum, compania Coca Cola Romania a construit un adevarat imperiu si isi domina clar toti concurentii. Avand un portofoliu variat de produse, compania este liderul incontestabil pe piata bauturilor dulci si carbogazoase (Coca-Cola, Fanta, Sprite, Cappy), insa acest lucru nu a fost suficient pentru gigantul american. Compania s-a dezvoltat si pe alte segmente de piata, precum cel al apelor minerale plate (Dorna Izvorul Alb si Smartwater) si al bauturilor pe baza de plante indulcite cu indulcitori naturali (marca AdeZ).
Cifra de afaceri a companiei este in crestere in fiecare an, in 2018 ajungand la valoarea de 2,53 miliarde de RON, cu14,4% mai mult fata de anul precedent. Nici profitul nu este de neglijat, valoarea acestuia mentinandu-se constanta in ultimii doi ani. Astfel, in 2017 si 2018 profitul Coca Cola a fost de 330 milioane de RON.
Rivalitatea dintre Coca-Cola si Pepsi este cunoscuta la nivel mondial si de multe ori ”batalia” din publicitate a celor doua companii a facut deliciul publicului. E lesne de inteles cine a iesit intotdeauna castigatoare, dar Pepsi nu se lasa doborata si continua sa-si poarte bataliile!
Avand un portofoliu bogat de produse, format din bauturi racoritoare si snacks-uri, Pepsi este un competitor foarte ambitios pentru liderul Coca Cola. Bauturile cele mai cunoscute ale companiei sunt Pepsi Cola, Mirinda, 7Up (bauturi carbogazoase), Mountain Dew si RockStar (bauturi energizante), Gatorade (pentru sportivi), dar si alte bauturi dulci precum Prigat sau Lipton.
In Romania, brandul principal al companiei, Pepsi-Cola, a fost prezent pe piata autohtona inca din perioada comunista, bautura incepand sa fie fabricata, in anul 1965. Dupa Revolutie, in 1991, portofoliul de bauturi carbonatate al PepsiCo a inceput sa fie produs si distribuit printr-un nou sistem de franciza, cu implicarea Quadrant Amroq Beverages (QAB) ca imbuteliator.
In ceea ce priveste situatia financiara a companiei, cifrele nu arata atat de bine precum cele ale competitorului sau direct, Coca Cola, insa nu se poate plange. In 2018 cifra de afaceri a companiei a fost de 970 milioane de RON, cu 13,5% mai mare fata de anul anterior.
Daca dea- lungul timpului, cifra de afaceri a fost in continua crestere, nu acelasi lucru se poate spune despre profit. Acesta a fost fluctuant, asa cum se poate vedea in imaginea de mai jos. Anul 2018 a fost unul dintre cei mai buni ani ai companiei, inclusiv din punct de vedere al profitului, aceasta obtinandun profit in valoare de 58,5 milioane de RON, de 7 ori mai mare decat anul precedent.
Romaqua Group este un grup 100% romanesc. Principalul produs al companiei este apa minerala Borsec, care este lider pe piata apelor minerale naturale de la noi din tara. Infiintata in1998, Romaqua are in portofoliu si alte produse precum bauturi racoritoare (Giusto Natura, Brifcor, Cico, Quick Cola) si bere (Albacher, Dorfer si Muhlbacher).
Afacerile companiei din Harghita merg foarte bine si cresc in fiecare an. In 2018 compania a ajuns la o cifra de afaceri de 823.1 milioane de RON, cu 13,5% mai mult fata de anul precedent.
Si cu profitul sta bine compania, acesta ajungand in 2018 la o valoare de 96.3 milioane de RON, o crestere frumoasa cu 35,6% mai mult fata de anul 2017.
Statisticile privind consumul de bauturi racoritoare dulci arata bine, daca le privim din punct de vedere al companiilor producatoare. Acestea investesc sume extraordinar de mari in promovarea produselor lor, iar rezultatele le sunt tot mai favorabile. De partea lor sta si stilul de viata prea rapid si prea haotic din ziua de azi. Oamenii au nevoie de tot mai multa energie pentru a face fata unui ritm atat de alert si din pacate recurg la surse artificiale precum bauturile indulcite, energizante si alte asemenea produse.
Articol realizat de RisCo utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>