Fermierul roman vs strategia Farm2Fork

Fermierul roman vs strategia Farm2ForkAvand in vedere Pactul Ecologic European prin care se vizeaza transformarea UE intr-o societate echitabila si prospera, cu o economie moderna, competitiva si eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor, in care vor exista emisii nete de gaze cu efect de sera in 2050 si in care cresterea economica se decupleaza de utilizarea resurselor, Alianta pentru Agricultura si Cooperare, evidentiaza ca este nevoie sa se tina cont de realitatile din toate statele membre pentru a nu crea prejudicii grave pentru unele dintre acestea, respectiv pentru locuitorii din UE, dar si producatorii din sectorul agroalimentar.


Este obligatoriu ca standardele de productie sa se aplice in mod echitabil, uniform, celor care se afla in Europa si celor din afara UE, in asa fel incat sa avem exact aceleasi garantii. Agricultorii isi doresc un pret corect pentru produsele lor, iar daca exista noi reguli pentru pesticide sau fertilizanti, acestea trebuie sa fie aplicate si importurilor.

Suntem de acord cu faptul ca toti trebuie sa contribuim la reducerea amprentei de carbon si ca actiunile pe care le intreprindem in prezent determina viitorul in care alegem sa traim in urmatorii ani, dar trebuie sa existe un echilibru si sa nu se impuna, prin puterea dominanta a unor state europene mai puternice, obligatii si reguli inechitabile, care ar afecta procesul de crestere economica si convergenta in noile state membre.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare isi doreste ca autoritatile europene sa tina cont de progresele stiintifice in domeniu si de ritmul in care in mod realist pot fi generate solutii alternative, de pilda:

    • in Romania sunt cca 200 de substante active autorizate, in timp ce la nivelul UE sunt cca 400, iar in tari non-UE (ca, de pilda, Turcia), cca 1000 de substante active autorizate pentru protectia plantelor iar costurile deosebit de ridicate si timpul indelungat de circa 7-12ani, fac punerea pe piata a unor noi produse de protectia plantelor o misiune aproape imposibila, indiferent ca vorbim de pesticide sau de biopesticide a caror punerere pe piata urmeaza aceleasi rigori.
    • Romania este o zona endemica pentru organisme foarte agresive, care nu mai sunt prezente in alte state membre (precum Tanymecus dilaticollis), iar interzicerea unor insecticide moderne din grupa neonicotinoidelor pentru tratamentul semintelor poate diminua drastic productia de porumbului si floarea-soarelui, culturi la care acest membru detine un loc fruntas.

Agricultura UE este in prezent supusa unor constrangeri majore, precum Green Deal si strategia Farm to Fork, strategia pentru biodiversitate, unor conditionalitati ce vin cu costuri sporite, nu doar pentru fermieri ci si pentru jumatate de miliard de consumatori europeni. Se estimeaza o sporire a costurilor pentru producatorii europeni de 400% odata cu implementarea strategiilor mentionate anterior. Pot consumatorii sa-si permita hrana la aceste costuri fara sa nu se sporeasca saracia si sa fragmenteze consumatorii europeni intre consumatori de rang 1 si de rang 2.

De multe ori, solutiile propuse au, paradoxal, efecte nedorite asupra mediului, de pilda aplicarea tratamentelor in vegetatie pentru combaterea insectelor daunatoare in locul tratamentului industrial ale semintelor.

Imbunatatirea mediului si a zonelor rurale pune accent pe mentinerea si imbunatatirea calitatii mediului din zonele rurale, prin promovarea unui management durabil atat pentru suprafetele agricole, cat si pentru cele forestiere. Plantele de cultura produc oxigen si stocheaza carbon, astfel incat activitatea agricola are un efect pozitiv asupra mediului. Ca urmare, calitatea si dimensiunea terenului agricol, in special ale celui arabil, constituie un factor important pentru dezvoltarea rurala si noi, fermierii, suntem primii care avem grija de resursa noastra cea mai importanta. Nu dorim sa aplicam substante de care nu avem nevoie si sa crestem fara motiv costurile de productie.

In concluzie, deciziile privind reducerea sau interzicerea utilizarii solutiilor conventionale de protectie a plantelor trebuie sa fie luate tinand cont de rezultatele stiintifice si nu in baza presiunilor emotionale sau politice, iar aplicarea unor constrangeri, indiferent de cantitatea utilizata in prezent, este profund discriminatorie pentru acele state care utilizeaza tehnologii cu consum moderat, sub media europeana, cum este cazul Romaniei. Conform datelor publicate pe site-ul FAO - http://www.fao.org/faostat/en/#data/EP - in prezent, Romania utilizeaza cca. 560 gr/ de substanta activa de pesticide pe hectar, in timp ce media UE este cu mult peste 2 kg/s.a ha, astfel incat apreciem ca orice decizie in sensul reducerii cantitatii de produse de protectie a plantelor trebuie sa tina cont de aceste realitati, iar obiectivele trebuie adaptate la nivelul fiecarui stat membru in functie de specificul acestuia, pentru a reduce dozele pana se ajunge la media europeana si dupa ce ajung toate statele membre la nivelul mediei europene sa discutam de o reducere sub medie, pentru statele membre care aplica cantitati mai mari.

  • Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania - ,,PRO AGRO
  • Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – ,,LAPAR
  • Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV
  • Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania - ,,APPR

In numele tuturor membrilor si organizatiilor membre ale celor 4 organizatii.

 

Area Element Item Year Unit Value
Cyprus Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 8.82
Netherlands Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 8.79
Belgium Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 7.59
Italy Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 5.91
Ireland Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 5.81
Slovenia Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 4.97
Portugal Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 4.81
France Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 4.45
Austria Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 3.8
Germany Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 3.77
Spain Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 3.66
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 3.17
Greece Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 3.08
Luxembourg Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 2.32
Poland Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 2
Hungary Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 1.9
Czechia Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 1.62
Bulgaria Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 1.4
Slovakia Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 1.31
Latvia Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 1.2
Denmark Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 1.09
Lithuania Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 0.95
Estonia Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 0.92
Norway Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 0.76
Romania Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 0.56
Finland Use per area of cropland Pesticides 2018 kg/ha 0.48

Sursa: FAO STAT Data: http://www.fao.org/faostat/en/#data/EP

  

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>