Food hub-urile din Romania au ajuns sa livreze 4.000 de produse, de la 342 de fermieri locali

Food hub-urile din Romania au ajuns la o cifra de afaceri de 650000 de dolari - Perioada de varf a pandemiei a fost una de crestere accelerata pentru aceste entitati - venituri mai mari cu 150 de procenteO crestere a cifrei de afaceri de pana la 650.000 de dolari, o triplare a numarului de clienti persoane fizice (de la 5.992 in 2018, dupa primul an de program, la 17.720, in 2020), precum si o largire progresiva a unui grup de producatori care nu se concureaza reciproc, respectiv o crestere de 60% in doar trei ani, de la 213 producatori in 2018 la 342 in iulie 2021. Cea mai prospera perioada a food hub-urilor de pana in prezent au fost lunile de varf ale pandemiei (aprilie-august 2020), cand a existat o crestere de 150% a veniturilor inregistrate.


Dupa patru ani de program, cele patru food hub-uri existente astazi in Romania livreaza astazi 4.000 de produse diferite.

Acestea sunt principalele rezultate cumulate ale food hub-urilor din Romania, organizatii inspirate de un model american (si inregistrate in tara noastra ca societati cu raspundere limitata), care gestioneaza in mod activ agregarea, distributia si comercializarea produselor alimentare de la producatorii locali si regionali si le ofera in plus o intreaga gama de servicii cu scopul imbunatatirii eficientei, rentabilitatii si sustenabilitatii acestora.

Din 2017, anul de lansare a programului, food hub-urile din Romania s-au dezvoltat treptat si au crescut incontinuu, inregistrand rezultate remarcabile: venituri in crestere, un numar tot mai mare de producatori cu care colaboreaza (si implicit de cumparatori), atat prin intermediul magazinelor online, cat si a celor fizice, precum si largirea gamei de produse comercializate. De asemenea, membrii acestor organizatii au inchiriat spatii de depozitare mai mari, si-au extins activitatea si si-au diversificat strategiile de promovare si vanzare, cu focus pe mediul online.

Informatiile despre evolutia food hub-urilor in perioada 2017-2020 au fost agregate si prezentate de catre Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE) in cadrul dezbaterii „Food Hub-ul: model alternativ pentru dezvoltarea fermelor mici si mijlocii in Romania”, sub forma unui raport dedicat.

 

Programul pilot din Romania

Food hub-urile din Romania 2


In 2017, Romanian-American Foundation (RAF) a demarat programul Food Hub cu scopul de a stimula si sprijini competitivitatea si perspectivele de dezvoltare ale fermierilor mici si mijlocii printr-o abordare complementara asocierii prin cooperative agricole. Programul a cuprins doua runde de finantare (2017-2019 si 2020-2022), care au insumat pana in acest moment peste 1,6 milioane de dolari si patru fundatii care au fost sustinute pentru a constitui si opera cinci food hub-uri in cinci zone ale tarii:

    1. Nod Verde - sprijinit de Fundatia Civitas, la Cluj-Napoca
    2. Cumsecade/Helyénvaló - sprijinit de Fundatia Civitas, la Odorheiu Secuiesc
    3. Nord Natural - sprijinit de Fundatia Open Fields, la Campulung Moldovenesc
    4. Roade si Merinde - sprijinit de Centrul de Mediere si Securitate Comunitara din Iasi
    5. Merindar - sprijinit de World Vision Romania la Crit (proiect care avea mierea ca unic produs promovat si comercializat si care a fost parte din program pana in 2020).


Food hub-urile din Romania vand atat produse proaspete, cat si procesate: fructe si legume, lactate, miere, carne si mezeluri, panificatie, plante aromatice, uleiuri, vin. Toate cele 4 entitati ramase in program opereaza un centru logistic si un magazin fizic si/sau online (food hub-urile din Odorheiu Secuiesc si din Iasi au atat magazin fizic, cat si online), prin intermediul caruia comercializeaza si promoveaza produsele furnizorilor locali.

Evolutia food hub-urilor din cadrul acestui proiect-pilot arata ca avem de-a face cu un model viabil de agregare si desfacere a productiei locale, cuplat cu servicii de consiliere pentru fermieri, cu perspective de crestere si scalare la nivel national in urmatorii ani in contextul unui sprijin corespunzator. Este un model esential pentru viitorul fermelor de familie si al fermelor mici si mijlocii din Romania, completand formele asociative deja existente precum cooperativele agricole. Food hub-urile sunt scalabile deoarece le ofera un pret corect producatorilor, pentru ca sunt afaceri sociale al caror scop principal este sprijinirea fermierului mic si mijlociu si pentru ca educa atat fermierii, pentru a indeplini cerintele consumatorului modern si ale unei piete intr-o continua sofisticare, dar si consumatorul, cu privire la importanta unui consum local, etic”, arata Marton Balogh, administrator, Fundatia Civitas.

 

PNS trebuie sa sustina infiintarea si dezvoltarea a cel putin 15 food hub-uri

Food hub-urile din Romania 3


In varianta pilotata de RAF, arata raportul CRPE, food hub-urile nu reprezinta simple agregatoare de produse agroalimentare locale, nici simple depozite logistice, ci contribuie cu o serie de servicii vitale pentru fermierii mici si mijlocii. Acestea educa fermierii, creeaza punti cu consumatorii si vizeaza, intr-o etapa viitoare, dezvoltarea socio-economica sustenabila a comunitatilor rurale in care activeaza. Ele au un rol important si in educarea consumatorului si reprezinta un mod echitabil, fiscalizat si sigur (din punctul de vedere al sigurantei alimentare si trasabilitatii productiei) prin care consumatorii au acces la produse realizate de fermierii din Romania.

Dat fiind ca marjele de profit ale food hub-urilor sunt mici deoarece ii ofera fermierului un pret echitabil si in plus ii furnizeaza o intreaga paleta de servicii pro bono, acestea trebuie sustinute prin politici publice. Viitorul Plan National Strategic (PNS) post-2021, in sinergie cu Programele Operationale finantate din fonduri structurale, ar trebui sa sprijine infiintarea de food hub-uri pe modelul descris in raport. Recomandam includerea in viitorul PNS a unui set de interventii care sa sustina infiintarea si dezvoltarea in primii trei ani a minimum 15 centre de agregare de tip food hub”, explica Alexandra Popa, director executiv CRPE.

Printre cheltuielile eligibile ar trebui sa se regaseasca formarea managerilor de food hub; investitii in constructia de depozite si/sau sustinerea cheltuielilor cu inchirierea de spatii; dezvoltarea si mentenanta unor platforme online de vanzare; sustinerea salariilor personalului de baza al food hub-urilor (manager, expert logistic etc.), precum si sustinerea cheltuielilor de transport si logistica.

 

Romanian-American FoundationDespre Romanian-American Foundation (RAF)

Misiunea Romanian-American Foundation este sa promoveze si sa consolideze conditiile necesare unei economii de piata sustenabile si unei societati democratice, care sa asigure accesul la oportunitati pentru toate segmentele populatiei din Romania. Viziunea noastra este cea a unei societati prospere, implicate si cu spirit antreprenorial, o societate compusa din cetateni care se comporta cu responsabilitate. Credem ca fiecare dintre cetatenii tarii trebuie sa aiba acces egal la oportunitati.

 

 

Fundatia Civitas pentru Societatea CivilaDespre Fundatia Civitas pentru Societatea Civila

Fondata in toamna anului 1992, este o organizatie pentru care implicarea, participarea si dezvoltarea comunitatii reprezinta principiile care ii calauzesc activitatile. Sustine puterea initiativei in randul comunitatii si in capacitatea acestora de a schimba viata oamenilor in bine. Are ca misiune dezvoltarea rurala si regionala prin mobilizarea si sprijinirea societatii civile, a structurilor publice si private, sustinand in mod constant asociativitatea in cadrul comunitatii.

 

Centrul Roman de Politici EuropeneDespre Centrul Roman de Politici Europene (CRPE)

A fost infiintat in 2009 de un grup de experti, avand ca obiectiv sprijinirea rolului Romaniei in Europa prin furnizarea de expertiza in domeniul politicilor publice. Misiunea CRPE este promovarea Romaniei drept un actor coerent si influent in stabilirea agendei publice si in formularea de politici in cadrul UE, si continuarea procesului de europenizare a Romaniei, prin buna guvernare, expertiza si dezbateri publice informate.

  

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>