Provocarile lanturilor de aprovizionare din industria alimentara romaneasca in contextul pandemiei si conflictului din Ucraina

Instant Factoring - Lanturile de aprovizionare din industria alimentara romaneasca nu au fost intrerupte in pandemie dar au avut blocaje din cauza razboiului din UcrainaInstant Factoring, fintech-ul romanesc de micro-finantare a companiilor mici si mijlocii, lanseaza un studiu cu privire la provocarile intampinate de industria wholesale & distribution post-pandemie si, in acelasi timp, arata efectele aparute in urma conflictului politico-militar din Ucraina. Antreprenorii romani intervievati de Instant Factoring se plang de cresterea masiva a termenelor de plata si de criza lanturilor de aprovizionare ce afecteaza intreaga economie a tarii. Pentru a face fata acestor provocari, antreprenorii au apelat la factoring, o solutie care ii ajuta pe acestia sa-si continue activitatea.


In prima faza, anul 2022 a venit cu o redeschidere treptata a economiei globale, odata cu eliminarea restrictiilor impotriva raspandirii virusului SARS-COV-2. Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a crescut cu 28,8%, in primele patru luni din acest an, fata de perioada similara din 2021, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

„In perioada pandemiei retailerii au trebuit sa se adapteze situatiei si sa adopte noi metode prin care sa-si poata continua activitatea. Odata cu criza din Ucraina, majoritatea industriilor au fost afectate din cauza materiei prime si a ambalajelor. Dupa care, toate costurile aferente lantului de aprovizionare au dus la crize. O criza despre care lumea inca nu prea vorbeste este criza fortei de munca. Foarte multi romani pleaca afara pentru ca s-au ridicat restrictiile pandemice si se pot intoarce la munca afara”, explica Catalina Aldea, consultant si managing partner la Aldea Consulting.

 

Scumpiri cu peste 40% la materii prime

Odata cu criza economico-militara din Ucraina, scumpirile s-au tinut in lant, iar pretul materiilor primele din mai multe industrii, inclusiv cea alimentara, s-au scumpit cu peste 40%.

„Daca inainte, uleiul de palmier era 4 lei, acum e 14 lei. Margarina a sarit de la 4 lei la 12 lei, iar floarea-soarelui a ajuns de la 8 lei, 15 lei/ kilogram”, explica un reprezentant al unei firme de distributie de produse alimentare din Oradea.

Si termenele de plata au suferit schimbari majore. Antreprenorii marturisesc ca inainte de razboi acestea erau mult mai mici, insa ulterior au crescut considerabil, ajungand chiar la 120 de zile.

„De cele mai multe ori, in industria comertului cu amanuntul si cu ridicata, problema termenelor de plata este una dificil de gestionat pentru ca acestea nu se calculeaza obligatoriu din prima zi a facturarii. Retailerii, de exemplu, trebuie sa-si plateasca importatorii mai repede decat incaseaza banii necesari de la clienti”, explica Cristian Ionescu, CEO al Instant Factoring.

 

Cresteri de 46% la carburanti

Instant Factoring - lant de aprovizionare

 

Tot acest conflict a cauzat si cresterea preturilor. Tarifele carburantilor, de exemplu, au crescut cu 46% fata de luna mai a anului 2020, cand pretul motorinei se situa la 4,27 lei/litru. In luna iunie a acestui an, motorina a ajuns la 9,24 lei/litru.

„Acum avem probleme pe partea de logistica pentru ca, din cauza razboiului din Ucraina, frontiera este blocata, si daca pana acum dura 2-3 zile ca un camion sa ajunga din Moldova in Romania, acum dureaza si pana la doua saptamani. Asta inseamna automat un cost de transport mai mare”, explica Oleg Caminschi, proprietarul firmei de distributie FRUDOVA FRUITS SRL.

 

Factoringul, solutia ideala pentru un cash-flow optim

Instant Factoring

 

Pentru antreprenorii din industria en-gros una dintre cele mai accesibile solutii s-a dovedit a fi factoringul, adica scontarea facturilor pentru obtinerea rapida de cash. Intrebati cum i-au ajutat banii obtinuti din factoring, majoritatea reprezentantilor companiilor au raspuns ca acest serviciu i-a ajutat sa-si mentina afacerea pe linia de plutire, pentru ca si-au putut plati facturile la timp, in timp ce altii povestesc ca au folosit banii pentru a-si dezvolta afacerea.

„Factoringul ne-a ajutat sa aducem stocuri mai mari pentru a creste vanzarile. In businessul nostru este important acest lucru, ne ajuta la dezvoltare. Cu ajutorul Instant Factoring am crescut rulajul cu 50%”, explica un reprezentant al companiei ANBOSE BEVERAGES S.R.L., firma de comert cu ridicata care comercializeaza sucuri bio.

„Cel mai mult ne-a ajutat sa avem stocuri mai mari in depozit, si automat, sa ne crestem vanzarile. In mod evident, in businessul nostru este important sa crestem vanzarile pentru ca asta vine la pachet cu dezvoltarea companiei”, mai spune actionarul companiei FRUDOVA FRUITS SRL.

Studiul complet realizat de Instant Factoring poate fi gasit accesand acest link.

 

Instant Factoring - logoDespre InstantFactoring.com

Instant Factoring este prima companie fintech de micro-factoring online din Romania dedicata companiilor mici si microintreprinderilor si este membru al Asociatiei Europene de companii Fintech Innovate Finance cu sediul la Londra. Instant Factoring este un IFN inregistrat la Banca Nationala a Romaniei. Prin lansarea platformei de online factoring www.instantfactoring.com, compania isi propune sa sprijine dezvoltarea micilor companii prin solutii de finantare rapida si facila, cu ajutorul tehnologiei.

In 2021 Instant Factoring a castigat premiul Cel Mai bun Factoring Digital pentru IMM-uri in Europa Centrala si de Est, acordat de SME Banking Club Europe.

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>