Cea de-a IX-a Conventie Europeana a tarilor cu munti din Europa a Asociatiei europene a zonelor de munte – Euromontana, s-a desfasurat, in perioada 22-24 octombrie 2014, la Palatul de Congrese Euskalduna, Bilbao (Tara Bascilor, Spania).
Zonele de munte se disting de alte regiuni prin dezavantaje naturale, ce nu pot fi schimbate (altitudine, clima, panta, fertilitate scazuta a solului, perioade mai scurte de vegetatie, izolare fata de caile de comunicatie si pietele de desfacere) si prin dezavantaje structurale – imbatranirea populatiei active si tendintele de exod, in principal al tinerilor, ocupatii restrictive, distante mari fata de centrele decizionale si administrative, infrastructuri insuficiente. Importanta zonelor montane rezulta din dimensiunea teritoriala si segmentul de populatie ce traieste in aceste areale. Astfel, la nivel european, zona montana acopera un teritoriu larg, respectiv 41% din teritoriu si 25% din populatia acesteia (29% din teritoriul UE si 17% din populatia UE). In Romania, zona montana acopera aproximativ 30% din teritoriul national si reprezinta 15% din populatie.
Tema aleasa pentru acest an: „Calitatea montana – prosperitate pentru populatie si teritorii”, are ca public tinta agricultorii si organizatiile de agricultori din zona montana, alti actori ce intervin in filiera montana – transformatori, comercianti, organisme de certificare, practicieni in turism, forestieri si actorii din filiera lemn, servicii de consultanta, camere de comert, intreprinderi rurale, agentii de dezvoltare, institutii si autoritati publice, universitati, institutii de formare profesionala, GAL- uri etc.
Ca un preambul al Conventiei europene, pe parcursul acestui an au avut loc sase conferinte de informare nationale cu tema „Noua politica agricola comuna – Munti de oportunitati”, in Italia, Franta, Portugalia, Spania, Slovenia si Romania, unde s-au dezbatut aspecte privind problematica montana nationala si europeana.
Conventia Euromontana 2014 a avut loc intr-un context specific, caracterizat de urmatoarele elemente:
Subtemele ce au fost dezbatute in cadrul grupurilor de lucru au vizat urmatoarele subiecte, cautandu-se raspunsuri la principalele confruntari:
Dezbaterile din cadrul Conferintei Euromontana au reliefat necesitatea unor actiuni comune si eficiente din partea tuturor organizatiilor membre pentru sensibilizarea factorilor de decizie din statele membre, in contextul finalizarii negocierilor privind noile politici europene 2014-2020, pentru ca specificitatea montana si nevoile zonei montane sa fie luate in considerare in documentele de programare.
In ceea ce priveste „produsul montan de calitate”, s-a prezentat un raport asupra aspectelor comunicate de Comisia Europeana la Grupul Consultativ Calitate, din luna februarie 2014, prin care se specifica faptul ca ramane la optiunea fiecarui stat membru protejarea produselor din zona de munte si utilizarea termenului „produs montan” pe eticheta produsului, conform Regulamentului nr.1151/2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare (UE). Problemele in dezbatere – precum provenienta materiei prime, transformarea ei, derogari etc. –, precum si calendarul acestor dezbateri reprezinta actiuni ce vor fi intreprinse de Euromontana.
In ceea ce priveste locul de transformare a materiei prime si alimentatia animalelor, Comisia Europeana poate acorda derogari de la regulile generale introduse de regulament pentru a tine cont de constrangerile naturale ale zonelor montane si a sustine dezvoltarea filierelor montane.
Comisia intentioneaza sa acorde prin acest Act delegat dreptul de a eticheta ca produs montan produsele ce sunt realizate in zona montana si intr-un perimetru de pana la 30 km de zona montana. Derogarea se va aplica pentru filierele carne, lapte si ulei de masline. Euromontana sustine acordarea derogarilor, dupa caz, tinand cont de anumite circumstante particulare, cum ar fi inexistenta unitatilor de transformare intr-un anumit perimetru montan sau fara a le pune in pericol pe cele din interiorul zonei montane, in produsul final rezultat trebuind sa se regaseasca specificitatea montana data de mediul de transformare si tehnicile specifice zonelor montane.
Referitor la alimentatia animalelor, intentia Comisiei este de a adopta conditii stricte legate de originea montana a alimentelor pentru animale, cerand un minim de 60% alimente de origine montana pentru rumegatoare si 50% pentru nerumegatoare. Aceasta exigenta poate pune in pericol cresterea porcilor, specifica zonelor montane din Franta si Spania, organizatiile din aceste tari solicitand o derogare de pana la 30% alimente de provenienta montana pentru aceasta specie.
Pentru adoptarea mentiunii facultative „produs montan”, este important ca etichetarea produsului montan sa se aplice acelor produse montane reale, care sunt cu adevarat obtinute in zona montana si de care sa beneficieze economia zonelor montane precum si consumatorii acestor produse care, prin pretul platit, contribuie la mentinerea producatorilor si unitatilor de transformare in spatiul montan.
In urma discutiilor cu parteneriatul „Green Mountain” s-a creat in cadrul Euromontana Grupul SEE (sud-est european). Acest grup va avea in vedere adoptarea unei „platforme” pentru sustinerea zonelor europene din sud-estul Europei. „Green Mountain” este un proiect INTERREG B care grupeaza 13 parteneri din tari apartinand spatiului sud-est european, care doreste sa propuna, dupa implementare, un model de dezvoltare durabila a zonelor montane din aceste tari.
Iata principalele concluzii-cheie desprinse in urma celor trei zile de dezbateri:
Dintre oficialitatile internationale prezente la manifestare, amintim: Juanan Lazpita Gutiérrez – presedintele Euromontana; Efthimios Bokias – DG agricultura, Comisia Europeana; Bittor Oroz, vice-ministru – Ministerul Agriculturii, Pescuitului si Alimentatiei, Guvernul Basc; Rosa Laura Romeo – ofiter de proiecte, Parteneriatul Montan International /FAO; Auxtin Ortiz – director general al Forumului Rural Mondial.
Delegatia Romaniei la Conventia Euromontana a fost compusa din urmatorii: prof. dr. Radu Rey – presedintele Forumului Montan din Romania; dr. ing. Danut Gitan – consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; dr. ing. Danut Ungureanu – vicepresedintele Romontana; Ioan Agapi – directorul Federatiei Agricultorilor de Munte „Dorna”; Ioan Moraru – primarul comunei Dorna Arini; Alin Tekonczia – director operatiuni Heifer Project Romania. Contributiile lor si implicarea in cadrul grupurilor de lucru a fost apreciata de presedintele Euromontana, Juanan Gutiérrez Lazpita.
Dr. ing. DANUT UNGUREANU
Vicepresedinte Romontana
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>