Oportunitatile agricultorilor si producatorilor din zona montana prezentate la EUROMONTANA

Oportunitati zona montana EUROMONTANACea de-a IX-a Conventie Europeana a tarilor cu munti din Europa a Asociatiei europene a zonelor de munte – Euromontana, s-a desfasurat, in perioada 22-24 octombrie 2014, la Palatul de Congrese Euskalduna, Bilbao (Tara Bascilor, Spania).

Zonele de munte se disting de alte regiuni prin dezavantaje naturale, ce nu pot fi schimbate (altitudine, clima, panta, fertilitate scazuta a solului, perioade mai scurte de vegetatie, izolare fata de caile de comunicatie si pietele de desfacere) si prin dezavantaje structurale – imbatranirea populatiei active si tendintele de exod, in principal al tinerilor, ocupatii restrictive, distante mari fata de centrele decizionale si administrative, infrastructuri insuficiente. Importanta zonelor montane rezulta din dimensiunea teritoriala si segmentul de populatie ce traieste in aceste areale. Astfel, la nivel european, zona montana acopera un teritoriu larg, respectiv 41% din teritoriu si 25% din populatia acesteia (29% din teritoriul UE si 17% din populatia UE). In Romania, zona montana acopera aproximativ 30% din teritoriul national si reprezinta 15% din populatie.


Calitatea montana

Tema aleasa pentru acest an: „Calitatea montana – prosperitate pentru populatie si teritorii”, are ca public tinta agricultorii si organizatiile de agricultori din zona montana, alti actori ce intervin in filiera montana – transformatori, comercianti, organisme de certificare, practicieni in turism, forestieri si actorii din filiera lemn, servicii de consultanta, camere de comert, intreprinderi rurale, agentii de dezvoltare, institutii si autoritati publice, universitati, institutii de formare profesionala, GAL- uri etc.


Noua politica agricola comuna – Munti de oportunitati

Ca un preambul al Conventiei europene, pe parcursul acestui an au avut loc sase conferinte de informare nationale cu tema „Noua politica agricola comuna – Munti de oportunitati”, in Italia, Franta, Portugalia, Spania, Slovenia si Romania, unde s-au dezbatut aspecte privind problematica montana nationala si europeana.

Oportunitati zona montana

 

Conventia Euromontana 2014 a avut loc intr-un context specific, caracterizat de urmatoarele elemente:

    • Intrarea in noua etapa de programare 2014-2020, explorarea modului in care noile politici europene raspund nevoilor zonelor montane;
    • Actul delegat privind mentiunea facultativa „produs montan” intrat in vigoare la inceputul anului 2014;
    • Pregatirea strategiilor de dezvoltare locala pentru noua etapa, posibilitatea unui schimb util pentru grupurile de actiune locala din zonele montane europene;
    • Anul 2014 fiind Anul international al agriculturii familiale, are totodata o semnificatie aparte, avandu-se in vedere ca agricultura montana este in cea mai mare parte de tip familial.


Subtemele ce au fost dezbatute in cadrul grupurilor de lucru au vizat urmatoarele subiecte, cautandu-se raspunsuri la principalele confruntari:

    • Inovatia – produse montane, teritorii si inovatie: noi produse, noi procedee, noi servicii, noi organizatii, cum inoveaza filierele montane? Masurile din politica agricola comuna care sustin inovarea (PEI, GO, cooperarea, investitiile etc.);
    • Abordarea teritoriala – Promovarea produselor si teritoriilor: marci locale, exemple reusite de proiecte finantate prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, bune practici, posibilitati de sustinere prin noua PAC, rolul autoritatilor regionale si locale, grupuri de actiune locala;
    • Impactul socio-economic – Filiere montane generatoare de venituri si locuri de munca: Cum maximizam impactul socio-economic dezvoltand produsele montane? Cum influenteaza structura economica a intreprinderilor din zona montana locurile de munca?;
    • Mediu si patrimoniu – Produsele montane, protectia mediului si patrimoniul: Valorificarea bunurilor publice prin marci locale; Cum se pot realiza sinergii intre masurile de agro-mediu si clima, agricultura ecologica si comercializarea produselor? Cum putem aduce valoare adaugata produselor care pun in valoare patrimoniul?;
    • Strategii de marketing – atragerea atentiei consumatorilor asupra calitatii produselor montane: Care din urmatoarele atribute vor fi promovate: mediu, social, calitate? Diferente intre lanturile scurte si lungi de distributie, relatiile intre indicatiile geografice, marcile locale, marcile private si mentiunea facultativa de „produs montan de calitate”, masurile PAC care sustin comercializarea produselor;
    • Instrumente – ameliorarea calitatii, a trasabilitatii si controlului: Care sunt instrumentele moderne care garanteaza calitatea produselor? Ce costuri presupun acestea? Masuri din cadrul PAC ce permit finantarea sistemelor de trasabilitate.


Dezbaterile din cadrul Conferintei Euromontana au reliefat necesitatea unor actiuni comune si eficiente din partea tuturor organizatiilor membre pentru sensibilizarea factorilor de decizie din statele membre, in contextul finalizarii negocierilor privind noile politici europene 2014-2020, pentru ca specificitatea montana si nevoile zonei montane sa fie luate in considerare in documentele de programare.


Produsul montan de calitate

In ceea ce priveste „produsul montan de calitate”, s-a prezentat un raport asupra aspectelor comunicate de Comisia Europeana la Grupul Consultativ Calitate, din luna februarie 2014, prin care se specifica faptul ca ramane la optiunea fiecarui stat membru protejarea produselor din zona de munte si utilizarea termenului „produs montan” pe eticheta produsului, conform Regulamentului nr.1151/2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare (UE). Problemele in dezbatere – precum provenienta materiei prime, transformarea ei, derogari etc. –, precum si calendarul acestor dezbateri reprezinta actiuni ce vor fi intreprinse de Euromontana.

In ceea ce priveste locul de transformare a materiei prime si alimentatia animalelor, Comisia Europeana poate acorda derogari de la regulile generale introduse de regulament pentru a tine cont de constrangerile naturale ale zonelor montane si a sustine dezvoltarea filierelor montane.

Comisia intentioneaza sa acorde prin acest Act delegat dreptul de a eticheta ca produs montan produsele ce sunt realizate in zona montana si intr-un perimetru de pana la 30 km de zona montana. Derogarea se va aplica pentru filierele carne, lapte si ulei de masline. Euromontana sustine acordarea derogarilor, dupa caz, tinand cont de anumite circumstante particulare, cum ar fi inexistenta unitatilor de transformare intr-un anumit perimetru montan sau fara a le pune in pericol pe cele din interiorul zonei montane, in produsul final rezultat trebuind sa se regaseasca specificitatea montana data de mediul de transformare si tehnicile specifice zonelor montane.

Referitor la alimentatia animalelor, intentia Comisiei este de a adopta conditii stricte legate de originea montana a alimentelor pentru animale, cerand un minim de 60% alimente de origine montana pentru rumegatoare si 50% pentru nerumegatoare. Aceasta exigenta poate pune in pericol cresterea porcilor, specifica zonelor montane din Franta si Spania, organizatiile din aceste tari solicitand o derogare de pana la 30% alimente de provenienta montana pentru aceasta specie.

Pentru adoptarea mentiunii facultative „produs montan”, este important ca etichetarea produsului montan sa se aplice acelor produse montane reale, care sunt cu adevarat obtinute in zona montana si de care sa beneficieze economia zonelor montane precum si consumatorii acestor produse care, prin pretul platit, contribuie la mentinerea producatorilor si unitatilor de transformare in spatiul montan.


Sustinerea zonelor europene din sud-estul Europei

In urma discutiilor cu parteneriatul „Green Mountain” s-a creat in cadrul Euromontana Grupul SEE (sud-est european). Acest grup va avea in vedere adoptarea unei „platforme” pentru sustinerea zonelor europene din sud-estul Europei. „Green Mountain” este un proiect INTERREG B care grupeaza 13 parteneri din tari apartinand spatiului sud-est european, care doreste sa propuna, dupa implementare, un model de dezvoltare durabila a zonelor montane din aceste tari.


Principalele concluzii-cheie din cadrul Conferintei

Iata principalele concluzii-cheie desprinse in urma celor trei zile de dezbateri:

    • Euromontana ramane intr-un dialog permanent si stransa colaborare cu FAO, Forumul Rural Mondial si Parteneriatul Montan International;
    • Marketingul teritorial reprezinta elementul principal ce sta la baza dezvoltarii teritoriale a tuturor zonelor montane;
    • Carta Europeana a Produselor de Calitate ofera modele de punere in valoare a produselor si a marcilor de calitate si poate oferi solutii politicilor viitoare pentru zona montana;
    • Produsele montane de calitate isi vor gasi locul in cadrul lanturilor scurte de distributie;
    • Inovatia detine un rol fundamental in dezvoltarea zonelor de munte;
    • Punerea in valoare a oportunitatilor locale montane reprezinta o strategie importanta de dezvoltare locala;
    • Abordarea ideilor locale in cadrul strategiilor europene (strategii Cluster);
    • Euromontana isi va crea o platforma de informare pentru membri/parteneri si va continua activitatea de lobby pentru sustinerea zonelor montane pe langa Comisia Europeana.


Dintre oficialitatile internationale prezente la manifestare, amintim: Juanan Lazpita Gutiérrez – presedintele Euromontana; Efthimios Bokias – DG agricultura, Comisia Europeana; Bittor Oroz, vice-ministru – Ministerul Agriculturii, Pescuitului si Alimentatiei, Guvernul Basc; Rosa Laura Romeo – ofiter de proiecte, Parteneriatul Montan International /FAO; Auxtin Ortiz – director general al Forumului Rural Mondial.


Delegatia Romaniei la Conventia Euromontana a fost compusa din urmatorii: prof. dr. Radu Rey – presedintele Forumului Montan din Romania; dr. ing. Danut Gitan – consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; dr. ing. Danut Ungureanu – vicepresedintele Romontana; Ioan Agapi – directorul Federatiei Agricultorilor de Munte „Dorna”; Ioan Moraru – primarul comunei Dorna Arini; Alin Tekonczia – director operatiuni Heifer Project Romania. Contributiile lor si implicarea in cadrul grupurilor de lucru a fost apreciata de presedintele Euromontana, Juanan Gutiérrez Lazpita.


Dr. ing. DANUT UNGUREANU

Vicepresedinte Romontana



Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>