Sprijiniti, fermierii tineri ar putea fi motorul agriculturii romanesti

Sprijin pentru tinerii fermieriJoi, 26 februarie, BusinessMark a organizat la Bucuresti, Hotel Howard Johnson Grand Plaza, cea de a treia editie a conferintei “Zilele Agriculturii Romanesti”. Conferinta a reunit factori de decizie si cele mai importante companii din domeniu. In cadrul sau au fost dezbatute teme legate de strategia agricola a Romaniei, accesarea fondurilor europene, PNDR 2014-2020, piata cerealelor, provocarile business-urilor in agricultura, finantarea in agribusiness, aspecte fiscale si legislative specifice industriei.

 

 

Vorbitorii primei sesiuni de discutii au fost: Mihai Herciu, Director General, Directia Generala pentru Dezvoltare Rurala - Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala – PNDR, MADR, Laurentiu Baciu, Presedinte, LAPAR, Veronica Toncea, Presedinte, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, Iulia Gradinaru, Director Marketing, Caussade Semences si Marian Visu-Iliescu, Presedinte, Asociatia Tanarul Fermier.

 

Mihai Herciu a explicat ca PNDR se adreseaza spatiului rural pe 3 directii: economic, social si mediu.

 

Este matricea logica a unei dezvoltari sustenabile pentru orice sistem. Pentru 2014-2020 directiile pentru finantare nu difera foarte mult pentru ca analizele indica aceleasi nevoi de finantare. Ma refer la investitiile in exploatatiile agricole, investitii in unitati de procesare agroalimentare. Ne dorim sa trecem de la o pondere nejustificat de mare a schimburilor de produse spre comert cu produse prelucrate. De asemenea, avem nevoie de investitii in dezvoltarea exploatatiilor agricole. Ma refer in principal la accesul catre aceste zone. Este nevoie sa sprijinim in continuare si sistemele de irigatii”, a declarat Directorul General, Directia Generala pentru Dezvoltare Rurala - Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala – PNDR, MADR.

 

Potrivit acestuia, institutia pe care o reprezinta intentioneaza sa sprijine libera initiativa si tansferul activitatilor catre intreprinzatorii tineri pentru a revigora forta de munca din spatiul rural.

 

Laurentiu Baciu, Presedinte, LAPAR, s-a aratat nemultumit de evolutia anterioara a PNDR.

 

Perioada 2006-2014 a fost un dezastru. S-au irosit bani si dupa cum arata noul PNDR asta se va intampla din nou. Am participat la lucrarile privind PNDR, iar in forma finala se regasesc foarte putine rezolvari la problemele pe care le-au ridicat beneficiarii acestor bani, mai exact, fermierii. Conditiile puse ii vor determina pe cei care vor sa acceseze fonduri sa devina viitorii infractori pentru ca aceste conditii care sunt impuse te obliga sa le creezi artificial. De asemenea, de multe ori, banii sunt acordati intr-un mod curios”, a firmat Laurentiu Baciu.

 

Veronica Toncea, Presedinte, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN, a precizat ca FGCR este in piata de aproape 20 de ani si ca facilitam accesul fermierilor la finantare.

 

2.800 de fermieri si beneficiari ai garantiilor noastre si-au dezvoltat afacerile datorita noua. Valoarea finantarilor acordate pe aceste garantii a fost de 300 milioane de euro. Anul 2014 a fost din punctul nostru de vedere un an puternic din punctul de vedere al investitiilor realizate pe seama PNDR. S-a dublat numarul garantiilor acordate de noi in 2014 fata de 2013. Valoarea garantiilor a crescut cu aproape 40%”, a precizat Veronica Toncea.

 

Potrivit acesteia, la ora actuala finantarea este disponibila, mediul fiind deosebit de permisiv asa cum nu a fost in ultimii cinci ani.

 

In Romania avem sediul regional pentru Europa de Est. Suntem astfel un punct strategic pentru grup. Alocam 14% din cifra de afaceri cercetarii. Portofoliul de produse este foarte variat. La porumb avem 22 de hibrizi, la floarea soarelui avem 5 hibrizi, 4 la rapita, o gama variata la cereale foioase, la soia doua soiuri si la mazare un soi”, a declarat Iulia Gradinaru, Director Marketing, Caussade Semences.

 

Caussade Semences este unul dintre cei mai mari producatori si furnizori de seminte pentru cultura mare si plante furajere si activeaza pe piata romaneasca din 2008.

 

Avem o mare problema in Romania cu dezvoltarea mediului rural. Tinerii nu mai sunt interesati sa ramana in mediul rural. Nu stiu de ce nu se pune mai mult accent pe aceasta problema. Pentru mediul rural putem accesa fonduri numai prin PNDR. Suntem putini suparati pe noua forma de abordare a PNDR si asta si din cauza lipsei de unitate a fermierilor. In discutiile care au avut loc la Ministerul Agricultorii noi intre noi nu am fost de acord. Pe cei care au ferme mai mari cu terenuri mai mari nu ii mai intereseaza de fermierii tineri care ar putea sa fie motorul agriculturii romanesti”, a explicat Marian Visu-Iliescu, Presedinte, Asociatia Tanarul Fermier.

 

Vorbitorii celei de-a sesiuni de discutii au fost: Florin Terci, Director, Trade Credit Insurance, Wise Finance Solutions, Marius Bicu, Managing Partner, Unilact – De la Ferma si Bianca Vlad, Senior Manager, Consultanta fiscala, PwC Romania.

 

Zilele Agriculturii Romanesti

 

Facem branzeturi premium numai cu lapte de la noi, dupa retete romanesti: telemea, cascaval, branza de burduf, iar din 2014 facem si branza proaspata de vaci. Intentionam sa functionam la fel pentru ca avem un foarte bun control al calitatii. Nu ne ocupam numai cu lactate. De asemenea, semanam, cultivam terenuri, producem furaje. Avem o afacere integrata. Vindem o mare parte din productie la export pentru ca acolo oamenii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru produse de calitate. Romanii nu sunt dispusi sa faca asta si suntem nevoiti sa ne luptam aici cu preturi si promotii”, a declarat Marius Bicu, Managing Partner, Unilact – De la Ferma.

 

Potrivit acestuia, 2014 a fost un an foarte greu din cauza fluctuatiilor foarte mari de pret si estimeaza ca 2015 va fi, din nou, cumva la limita.

 

Problema incasarii facturilor de la clienti a devenit foarte acuta in ultimii ani si a debutat odata cu criza. Au aparut tot felul de solutii pentru a ajuta la gestionarea businessului. Cea mai importanta solutie este asigurarea. In Romania a aparut acum 10-11 ani pentru ca face parte din procedura de risk management a marilor companii. A inceput sa fie cunoscuta de vreo 2-3 ani dupa ce a aparut primul val al crizei peste noi. De foarte curand acest produs a inceput sa fie foarte bine folosit in finantarea bancara. Mai exact, asigurarea valoreaza in ochii bancii mai mult decat o proprietate imobiliara sau altceva”, a afirmat Florin Terci, Director, Trade Credit Insurance, Wise Finance Solutions.

 

Wise Finance Solutions elaboreaza si implementeza proiecte pe fonduri europene si ajutoare de stat. Are peste 8 ani de activitate cu proiecte de peste 300.000.000 euro a caror rata de succes este de 100%.

 

Sistemul de impozitare a contractelor de arenda s-a modificat in ultimul timp. In 2013 cel care dadea in arenda putea opta sa plateasca el impozit. In 2014 legiuitorul a stabilit ca acela care ia in arenda sa fie platitorul impozitului. In acest moment cel care ia in arenda trebuie sa plateasca un impozit de 16% si contributile la CASS de 5,5%. Arendasul nu este obligat sa colecteze TVA”, a declarat Bianca Vlad, Senior Manager, Consultanta fiscala, PwC Romania.

 

Partenerul oficial al evenimentului a fost: Caussade Semences, Partenerul conferintei a fost Fondul de Garantare a Creditului Rural, iar partenerul media principal, AGRO TV Network. Partenerii media: Legal Magazin, Jurnalul de Afaceri, startups.ro, Calendar de Evenimente, debizz, Business24, Portal finante, Ziare.com, PromoAfaceri, agrias.ro, Revista agri media, Agroazi.ro, Recolta.eu, stiriagricole.ro, AgroInfo, Ferma, Learn&Go, 4Career, Gazeta de Agricultura, rabbit media, agro.

 


logoBM-01



Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>