WWF-Romania, Fundatia ADEPT Transilvania si Fundatia ProPark a organizat in data de 15 martie o conferinta la nivel european pentru a explica modelul agricol care a pus Romania pe harta Europei ca fiind detinatoarea unora din cele mai intinse terenuri agricole si zone cu Inalta Valoare Naturala (HNVF – High Nature Value Farmland). Acestea ocupa peste 30% din suprafata agricola a tarii si sunt poli de biodiversitate cum foarte rar se mai gasesc in alte tari, precum si refugii pentru civilizatia sateasca autentica, si aceasta pe cale de disparitie.
Terenurile agricole cu Inalta Valoare Naturala sunt situate in Transilvania, Maramures, dealurile subcarpatice si sud-vestul tarii, unde agricultura de tip traditional este principala activitate economica si un factor-cheie in conservarea naturii. Aceste terenuri sunt caracterizate de prezenta vegetatiei naturale si semi-naturale (pasuni, pajisti) foarte bogata in specii, si sunt integrate intr-un peisaj mozaicat extins si neintrerupt ce include elemente naturale (precum marginile de campuri, gardurile vii sau din piatra, zone impadurite sau cu arbusti, paraie), petice de pamant cultivat si livezi traditionale.
Zonele agricole HNV reprezinta peste 30% din totalul suprafetei agricole din Romania: 5 milioane ha, asociate cu ferme de mici dimensiuni (semi-subzistenta), de obicei familiale, in zonele colinare din interiorul si la exteriorul arcului carpatic.
Practicile agricole traditionale au contribuit la mentinerea acestor zone, care livreaza o serie de beneficii publice precum peisajele culturale, aer curat, apa si produse alimentare de calitate inalta, calitatea vietii, oportunitati pentru recreere, stocarea carbonului sau controlul inundatiilor. De aceste lucruri beneficiaza intreaga societate, nu numai comunitatile locale.
Din punct de vedere al randamentului economic pe hectar, fermele mai mici din Romania produc dublu fata de cele mai mari (Eurostat, 2011). De asemenea, comunitatile locale de mici fermieri furnizeaza o gama larga si considerabila de locuri de munca. Prin comparatie, cele mai sarace patru regiuni din Romania se regasesc in zonele ce gazduiesc cele mai mari ferme industriale din tara (Otiman, 2013).
Asadar, zonele HNV merita sprijin nu numai pentru conservarea diversitatii naturale pe care o intretin, diversitate ce asigura echilibrul ecologic, rezilienta la schimbarile climatice si hrana nutritiva, dar si pentru productivitatea lor economica si agricola ce asigura traiul multor comunitati de fermieri. Sprijinul oferit acestor zone contribuie la prosperitatea comunitatilor locale, prin deschiderea de oportunitati pentru diversificarea activitatii economice, cum ar fi dezvoltarea ofertelor de turism rural si a afacerilor bazate pe produse de calitate si sanatoase.
In ciuda valorii lor pentru comunitatile rurale si pentru societate, cele mai multe dintre aceste pasuni si pajisti semi-naturale si zone mozaicate, cultivate in regim extensiv, se afla sub o presiune crescanda din cauza abandonului, intensificarii activitatii agricole si a schimbarilor in modul de folosire a terenurilor. Sunt amenintate deoarece sistemele agricole la scara redusa nu mai ofera siguranta financiara sau confortul vietii la oras sau in strainatate. Aceasta este o provocare economica si sociala majora, dar si una de mediu.
WWF-Romania, Fundatia ADEPT si ProPark, alaturi de Agridea (Elvetia), deruleaza o initiativa ce porneste de la realitatile (nevoi si atuuri) a 6 zone HNV din tara, pentru a oferi asistenta de specialitate in domeniul politicilor publice si idei de marketing valabile pentru intreg sistemul agricol HNV de la nivel national. Problemele pe care pun accent cele patru organizatii:
Partenerii de proiect au cooperat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in perioada 2014-2015, cand noul Program National de Dezvoltare Rurala a fost definitivat. Masurile destinate dezvoltarii rurale au fost imbunatatite pentru a raspunde cerintelor zonelor HNV; au fost adoptate noi specificari cu privire la flexibilitatea asupra datelor de cosit in functie de altitudine, precum si plati mai mari pentru a proteja pajistile in regim de faneata.
Pe partea de instruire, partenerii au creat un pachet de training pe tematici relevante pentru aceste comunitati, precum si o retea de „facilitatori comunitari” instruiti, care sa livreze aceste traininguri in comunitatile lor. Peste 500 de fermieri au participat pana acum la aceste ateliere de lucru si peste 250 de fermieri au vizitat alte ferme si asociatii din Romania, Germania, Ungaria si Austria pentru a observa alte modele si pentru a gasi solutia cea mai buna pentru gospodaria proprie.
Pe partea de marketing, a fost analizata situatia actuala de pe piata alimentara locala si din Romania, cu scopul de a crea o identitate comerciala „umbrela” a produselor HNV (un brand unic) si o strategie de pozitionare a lor pe piata. S-a constatat ca produsele HNV trebuie separate de celelalte tipuri de produse si trebuie sa dobandeasca o identitate proprie, comuna. Acest lucru ar ajuta sa isi mentina valoarea, sprijinind totodata fermierii sa isi dezvolte fermele in afaceri viabile. Echipa de proiect va continua sa lucreze cu producatorii pentru a dezvolta si consolida brandul HNV, pentru a revitaliza pietele alimentare si a intari asociatiile de fermieri HNV.
In concluzie, gasirea unor solutii pentru mentinerea practicilor agricole traditionale este urgenta, nu numai pentru supravietuirea unor comunitati rurale vii si pentru asigurarea unei hrane sanatoase pentru populatie, dar si pentru conservarea naturii si a serviciilor pe care ni le livreaza. Acest lucru a fost transmis, din perspective diferite, de invitatii la conferinta, printre care Carlo Petrini (Presedinte Slow Food International), Ambasadorul Elvetiei in Romania, reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Mondiale si Institutului pentru Politici Europene de Mediu. Initiativa este sustinuta printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana Extinsa.
WWF Romania
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat, in data de 15 martie 2016, la conferinta „High Nature Value: un raspuns la marile provocari ale comunitatilor si peisajelor rurale romanesti”. Conferinta a fost co-finantata de Elvetia prin intermediul contributiei elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa, in organizarea acesteia fiind implicati: Agridea, WWF, ProPark si Fundatia Adept.
In cadrul evenimentului care isi propune sa aduca in atentia publicului importanta zonelor cu Inalta Valoare Naturala (HNV) si potentialul acestora de a asigura un viitor economic viabil comunitatilor rurale, precum si alimentele sanatoase si peisajele valoroase care contribuie totodata la pastrarea identitatii culturale romanesti, ministrul Achim Irimescu a mentionat cateva dintre masurile pe care le are in vedere prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, trecand in revista si fondurile care au fost disponibile in perioada de programare 2007-2013 in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Astfel, prin PNDR 2007-2013, masurile de mediu implementate in Romania au fost:
„In Romania, in perioada de programare 2007-2013 au fost alocate initial masurilor care vizeaza in special zonele cu pajisti permanente (Masura 211, Masura 212 si Masura 214) cca. 1,964 mld. euro, platile efectuate la finalul implementarii PNDR 2007-2013 pentru aceste 3 masuri fiind de cca. 2.58 mld. Euro”, a afirmat ministrul Achim Irimescu.
Ministrul a mentionat ca in perioada 2007-2013 un numar de cca. 360 mii de fermieri au asigurat evitarea abandonului activitatilor agricole pe o suprafata de aprox. 2,7 mil. ha de terenuri agricole situate in zonele defavorizate (M.211 si M.212), iar un numar de cca. 210 mii fermieri au asigurat aplicarea unor practici de agro-mediu pe o suprafata de cca. 1,3 mil. ha de pajisti cu inalta valoare naturala, pajisti importante pentru unele specii rare de fluturi, pajisti sau terenuri arabile importante pentru unele specii prioritare de pasari sau terenuri arabile care prezinta riscuri de degradare (Masura 214).
Eforturile intreprinse pana in prezent pentru atingerea unor obiective ambitioase de protectie a mediului vor fi sustinute si in continuare prin PNDR 2014-2020, alocarea masurilor de mediu si clima in noua perioada de programare depasind 30% din alocarile totale FEADR.
Masurile de mediu si clima care vor fi implementate in Romania in aceasta perioada sunt:
„Alocarea financiara pentru masurile care vizeaza preponderent zonele cu pajisti permanente (Masura 10, Masura 11 si Masura 13), a luat in considerare experienta implementarii masurilor de mediu din perioada de programare anterioara, astfel ca alocarea financiara totala a acestor masuri se ridica la cca. 2,66 mld. euro (o crestere de cca. 35% fata de alocarea initiala a masurilor corespondente ale PNDR 2007-2013 si o crestere cu 5% fata de sumele totale platite pana la 31.12.2015, in urma realocarilor succesive catre masurile Axei 2)”, a subliniat ministrul Achim Irimescu.
Masurile de mediu si clima ale PNDR 2014-2020 - atat in cazul pajistilor permanente naturale si semi-naturale, cat si in cazul livezilor traditionale utilizate extensiv sau al terenurilor arabile, promoveaza practicarea unei agriculturi ce presupune lipsa mecanizarii cu utilaje grele si evitarea chimizarii, alaturi de aplicarea tehnicilor agricole traditionale folosite (ce se reduc, in fond, la un pasunat non-intensiv si la stabilirea unor date si metode de aplicare a cositului) -- vor favoriza mentinerea habitatelor prioritare si a speciilor importante, a fondului cultural traditional, precum si o utilizare rationala a resurselor naturale.
La eveniment au participat H.E. Mr. Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Elvetiei in Romania, Carlo Petrini, Presedinte Slow Food International, Elisabetta Capannelli, Country Manager pentru Romania, Banca Mondiala, Iman Boot, Senior Expert Research and Innovation, DG Agricultura si Dezvoltare Rurala, Comisia Europeana, Valeriu Steriu, Vicepresedinte, Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, Camera Deputatilor.
M.A.D.R.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>