Zonele agricole cu Inalta valoare Naturala - oportunitati pentru comunitatile rurale romanesti

HNVF Zonele agricole cu Inalta valoare Naturala - Fonduri subventii si oportunitatiWWF-Romania, Fundatia ADEPT Transilvania si Fundatia ProPark a organizat in data de 15 martie o conferinta la nivel european pentru a explica modelul agricol care a pus Romania pe harta Europei ca fiind detinatoarea unora din cele mai intinse terenuri agricole si zone cu Inalta Valoare Naturala (HNVF – High Nature Value Farmland). Acestea ocupa peste 30% din suprafata agricola a tarii si sunt poli de biodiversitate cum foarte rar se mai gasesc in alte tari, precum si refugii pentru civilizatia sateasca autentica, si aceasta pe cale de disparitie.

 

   

Ce sunt terenurile HNVF (High Nature Value Farmlands)?

Terenurile agricole cu Inalta Valoare Naturala sunt situate in Transilvania, Maramures, dealurile subcarpatice si sud-vestul tarii, unde agricultura de tip traditional este principala activitate economica si un factor-cheie in conservarea naturii. Aceste terenuri sunt caracterizate de prezenta vegetatiei naturale si semi-naturale (pasuni, pajisti) foarte bogata in specii, si sunt integrate intr-un peisaj mozaicat extins si neintrerupt ce include elemente naturale (precum marginile de campuri, gardurile vii sau din piatra, zone impadurite sau cu arbusti, paraie), petice de pamant cultivat si livezi traditionale.

Zonele agricole HNV reprezinta peste 30% din totalul suprafetei agricole din Romania: 5 milioane ha, asociate cu ferme de mici dimensiuni (semi-subzistenta), de obicei familiale, in zonele colinare din interiorul si la exteriorul arcului carpatic.

Practicile agricole traditionale au contribuit la mentinerea acestor zone, care livreaza o serie de beneficii publice precum peisajele culturale, aer curat, apa si produse alimentare de calitate inalta, calitatea vietii, oportunitati pentru recreere, stocarea carbonului sau controlul inundatiilor. De aceste lucruri beneficiaza intreaga societate, nu numai comunitatile locale.

Din punct de vedere al randamentului economic pe hectar, fermele mai mici din Romania produc dublu fata de cele mai mari (Eurostat, 2011). De asemenea, comunitatile locale de mici fermieri furnizeaza o gama larga si considerabila de locuri de munca. Prin comparatie, cele mai sarace patru regiuni din Romania se regasesc in zonele ce gazduiesc cele mai mari ferme industriale din tara (Otiman, 2013).

 

HNVF Zonele agricole cu Inalta valoare Naturala


Asadar, zonele HNV merita sprijin nu numai pentru conservarea diversitatii naturale pe care o intretin, diversitate ce asigura echilibrul ecologic, rezilienta la schimbarile climatice si hrana nutritiva, dar si pentru productivitatea lor economica si agricola ce asigura traiul multor comunitati de fermieri. Sprijinul oferit acestor zone contribuie la prosperitatea comunitatilor locale, prin deschiderea de oportunitati pentru diversificarea activitatii economice, cum ar fi dezvoltarea ofertelor de turism rural si a afacerilor bazate pe produse de calitate si sanatoase.

 

Principalele amenintari cu care se confrunta zonele si comunitatile de fermieri HNV

In ciuda valorii lor pentru comunitatile rurale si pentru societate, cele mai multe dintre aceste pasuni si pajisti semi-naturale si zone mozaicate, cultivate in regim extensiv, se afla sub o presiune crescanda din cauza abandonului, intensificarii activitatii agricole si a schimbarilor in modul de folosire a terenurilor. Sunt amenintate deoarece sistemele agricole la scara redusa nu mai ofera siguranta financiara sau confortul vietii la oras sau in strainatate. Aceasta este o provocare economica si sociala majora, dar si una de mediu.

WWF-Romania, Fundatia ADEPT si ProPark, alaturi de Agridea (Elvetia), deruleaza o initiativa ce porneste de la realitatile (nevoi si atuuri) a 6 zone HNV din tara, pentru a oferi asistenta de specialitate in domeniul politicilor publice si idei de marketing valabile pentru intreg sistemul agricol HNV de la nivel national. Problemele pe care pun accent cele patru organizatii:

    • Limitari ale politicilor publice: platile pentru terenurile agricole cu Inalta Valoare Naturala din Romania sprijina doar 40% din zonele HNVF din tara - doua milioane de ha dintr-un total estimat la 5 milioane ha. Platile ar putea sa fie extinse si planificate mai bine, pentru a sprijini familiile de fermieri si sistemele agricole ce necesita cel mai mult suport, in baza beneficiilor pe care le asigura (enumerate mai sus).
    • Obstacole in accesul pe piata al produselor din zone cu Inalta Valoare Naturala: fermierii mici se confrunta cu bariere administrative si comerciale in accesul pe piata. Standardele si regulile de igiena si siguranta alimentara pentru unitatile de productie sunt setate la un nivel prea inalt pentru a putea fi indeplinite de micii producatori, in timp ce birocratia le ingreuneaza accesul la finantare. Micii producatori au, de asemenea, o capacitate redusa de a gasi si accesa pietele de desfacere si de a-si prezenta produsele intr-un mod atractiv pentru consumatori; acest lucru tine de abilitati de marketing ce in general lipsesc, de un insuficient acces la informatie si de situatia fragila in care se gaseste comertul traditional, in contextul unei competitii in crestere data de marile lanturi comerciale straine si a lipsei unei viziuni pentru pietele alimentare si lanturile alimentare scurte.

 

Initiativa de crestere a viabilitatii economice a comunitatilor HNV

Partenerii de proiect au cooperat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in perioada 2014-2015, cand noul Program National de Dezvoltare Rurala a fost definitivat. Masurile destinate dezvoltarii rurale au fost imbunatatite pentru a raspunde cerintelor zonelor HNV; au fost adoptate noi specificari cu privire la flexibilitatea asupra datelor de cosit in functie de altitudine, precum si plati mai mari pentru a proteja pajistile in regim de faneata.

Pe partea de instruire, partenerii au creat un pachet de training pe tematici relevante pentru aceste comunitati, precum si o retea de „facilitatori comunitari” instruiti, care sa livreze aceste traininguri in comunitatile lor. Peste 500 de fermieri au participat pana acum la aceste ateliere de lucru si peste 250 de fermieri au vizitat alte ferme si asociatii din Romania, Germania, Ungaria si Austria pentru a observa alte modele si pentru a gasi solutia cea mai buna pentru gospodaria proprie.

Pe partea de marketing, a fost analizata situatia actuala de pe piata alimentara locala si din Romania, cu scopul de a crea o identitate comerciala „umbrela” a produselor HNV (un brand unic) si o strategie de pozitionare a lor pe piata. S-a constatat ca produsele HNV trebuie separate de celelalte tipuri de produse si trebuie sa dobandeasca o identitate proprie, comuna. Acest lucru ar ajuta sa isi mentina valoarea, sprijinind totodata fermierii sa isi dezvolte fermele in afaceri viabile. Echipa de proiect va continua sa lucreze cu producatorii pentru a dezvolta si consolida brandul HNV, pentru a revitaliza pietele alimentare si a intari asociatiile de fermieri HNV.

In concluzie, gasirea unor solutii pentru mentinerea practicilor agricole traditionale este urgenta, nu numai pentru supravietuirea unor comunitati rurale vii si pentru asigurarea unei hrane sanatoase pentru populatie, dar si pentru conservarea naturii si a serviciilor pe care ni le livreaza. Acest lucru a fost transmis, din perspective diferite, de invitatii la conferinta, printre care Carlo Petrini (Presedinte Slow Food International), Ambasadorul Elvetiei in Romania, reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Mondiale si Institutului pentru Politici Europene de Mediu. Initiativa este sustinuta printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana Extinsa.

WWF Romania



Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a prezentat modalitatile de sprijin pentru zonele cu Inalta Valoare Naturala (HNV)

HNVF Zonele agricole cu Inalta valoare Naturala - MADRAchim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat, in data de 15 martie 2016, la conferinta „High Nature Value: un raspuns la marile provocari ale comunitatilor si peisajelor rurale romanesti”. Conferinta a fost co-finantata de Elvetia prin intermediul contributiei elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa, in organizarea acesteia fiind implicati: Agridea, WWF, ProPark si Fundatia Adept.

In cadrul evenimentului care isi propune sa aduca in atentia publicului importanta zonelor cu Inalta Valoare Naturala (HNV) si potentialul acestora de a asigura un viitor economic viabil comunitatilor rurale, precum si alimentele sanatoase si peisajele valoroase care contribuie totodata la pastrarea identitatii culturale romanesti, ministrul Achim Irimescu a mentionat cateva dintre masurile pe care le are in vedere prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, trecand in revista si fondurile care au fost disponibile in perioada de programare 2007-2013 in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Astfel, prin PNDR 2007-2013, masurile de mediu implementate in Romania au fost:

    • 211 - Sprijin pentru zona montana defavorizata
    • 212 - Sprijin pentru zone defavorizate-altele decat zona montana
    • 214 - Plati de agro - mediu
    • 215 - Plati in favoarea bunastarii animalelor
    • 221 - Prima impadurire a terenurilor agricole


„In Romania, in perioada de programare 2007-2013 au fost alocate initial masurilor care vizeaza in special zonele cu pajisti permanente (Masura 211, Masura 212 si Masura 214) cca. 1,964 mld. euro, platile efectuate la finalul implementarii PNDR 2007-2013 pentru aceste 3 masuri fiind de cca. 2.58 mld. Euro”, a afirmat ministrul Achim Irimescu.

Ministrul a mentionat ca in perioada 2007-2013 un numar de cca. 360 mii de fermieri au asigurat evitarea abandonului activitatilor agricole pe o suprafata de aprox. 2,7 mil. ha de terenuri agricole situate in zonele defavorizate (M.211 si M.212), iar un numar de cca. 210 mii fermieri au asigurat aplicarea unor practici de agro-mediu pe o suprafata de cca. 1,3 mil. ha de pajisti cu inalta valoare naturala, pajisti importante pentru unele specii rare de fluturi, pajisti sau terenuri arabile importante pentru unele specii prioritare de pasari sau terenuri arabile care prezinta riscuri de degradare (Masura 214).

Eforturile intreprinse pana in prezent pentru atingerea unor obiective ambitioase de protectie a mediului vor fi sustinute si in continuare prin PNDR 2014-2020, alocarea masurilor de mediu si clima in noua perioada de programare depasind 30% din alocarile totale FEADR.

Masurile de mediu si clima care vor fi implementate in Romania in aceasta perioada sunt:

    • Masura 10 – agro-mediu si clima,
    • Masura 11 – agricultura ecologica,
    • Masura 13 – zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice,
    • Masura 8 – investitii in dezvoltarea zonelor impadurite si in imbunatatirea viabilitatii padurilor,
    • Masura 15 – servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor.


„Alocarea financiara pentru masurile care vizeaza preponderent zonele cu pajisti permanente (Masura 10, Masura 11 si Masura 13), a luat in considerare experienta implementarii masurilor de mediu din perioada de programare anterioara, astfel ca alocarea financiara totala a acestor masuri se ridica la cca. 2,66 mld. euro (o crestere de cca. 35% fata de alocarea initiala a masurilor corespondente ale PNDR 2007-2013 si o crestere cu 5% fata de sumele totale platite pana la 31.12.2015, in urma realocarilor succesive catre masurile Axei 2)”, a subliniat ministrul Achim Irimescu.

Masurile de mediu si clima ale PNDR 2014-2020 - atat in cazul pajistilor permanente naturale si semi-naturale, cat si in cazul livezilor traditionale utilizate extensiv sau al terenurilor arabile, promoveaza practicarea unei agriculturi ce presupune lipsa mecanizarii cu utilaje grele si evitarea chimizarii, alaturi de aplicarea tehnicilor agricole traditionale folosite (ce se reduc, in fond, la un pasunat non-intensiv si la stabilirea unor date si metode de aplicare a cositului) -- vor favoriza mentinerea habitatelor prioritare si a speciilor importante, a fondului cultural traditional, precum si o utilizare rationala a resurselor naturale.

La eveniment au participat H.E. Mr. Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Elvetiei in Romania, Carlo Petrini, Presedinte Slow Food International, Elisabetta Capannelli, Country Manager pentru Romania, Banca Mondiala, Iman Boot, Senior Expert Research and Innovation, DG Agricultura si Dezvoltare Rurala, Comisia Europeana, Valeriu Steriu, Vicepresedinte, Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, Camera Deputatilor.

M.A.D.R.

 

 

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>