Consecvent misiunii sale, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii este pregatit sa sustina accesul la creditare al intreprinzatorilor din sectorul agricol si din zona rurala, punand la dispozitia acestora oferta sa de garantare, care poate acompania masurile si submasurile din Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, lansate in luna iulie a acestui an.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a anuntat deschiderea noilor sesiuni anuale de depunere a proiectelor de investitii finantate din fonduri europene nerambursabile pentru agricultura si dezvoltare rurala, ce sunt deschise pana la data de 30 octombrie 2015.
FNGCIMM doreste sa informeze intreprinderile din domeniul agricol si non agricol, care se incadreaza in categoria IMM conform legii si care isi desfasoara activitatea in zona rurala, ca pot acoperi partea de co-finantare necesara implementarii proiectului, prin accesarea unui credit garantat de FNGCIMM.
Garantiile standard oferite de FNGCIMM, care se adreseaza exclusiv IMM-urilor, pot ajunge pana la 80% din valoarea finantarii, pe o perioada corelata cu durata creditului. Garantia se acorda in moneda creditului, ajunge la maxim 2,5 milioane euro/ beneficiar si se obtine la solicitarea bancii, in baza aceleasi documentatii de credit, printr-o procedura simpla si rapida. In acest scop, Fondul are incheiate conventii de colaborare cu 29 de institutii financiar bancare.
Garantiile emise de FNGCIMM pot sustine proiecte ce primesc finantare prin Submasura 4.1a –“Investitii in exploatatiile pomicole”, pentru investitii in reconversia plantatiilor existente, infiintarea de plantatii pomicole si pepiniere, infiintarea, extinderea si/ sau modernizarea sistemelor de depozitare, s.a.
Categoriile de beneficiari eligibili sunt fermierii, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate, cooperativele agricole si societatile cooperative agricole, grupuri de producatori, constituite in baza legislatiei nationale in vigoare.
FNGCIMM poate acorda garantii pentru facilitarea accesului la creditare pentru proiectele ce sunt finantate prin Submasura 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole”. Astfel, se pot garanta creditele necesare pentru constructia, extinderea, modernizarea si dotarea cladirilor, unitatilor de procesare sau achizitionarea de utilaje noi, instalatii, echipamente si mijloace de transport specializate, in scopul colectarii materiei prime si/ sau comercializarii produselor agro-alimentare in cadrul lanturilor alimentare integrate.
Beneficiarii eligibili sunt intreprinderile definite conform legislatiei nationale in vigoare, cooperativele, grupurile de producatori constituite in baza legislatiei nationale in vigoare.
FNGCIMM poate garanta creditele pentru realizarea proiectelor de investitii privind dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – componenta irigatii, credite pentru investitii privind infiintarea de activitati neagricole in zone rurale, precum si pentru investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole.
Se acorda garantii si beneficiarilor Submasurii 4.3 –“Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – componenta Irigatii”.
Sprijinul public nerambursabil pentru beneficiarii acestei submasuri este de 100%, insa beneficiarii pot accesa garantii pentru creditele necesare pentru sustinerea implementarii proiectelor care beneficiaza de finantare nerambursabila europeana acordata prin AFIR. Din sursele puse la dispozitie de MADR in baza Legii nr.218/2005, FNGCIMM poate acorda garantii pentru creditele contractate de consiliile locale si asociatii ale consiliilor locale, pentru proiecte de infrastructura rurala: tehnico-edilitara si drumuri forestiere.
Categoriile de beneficiari eligibili sunt:
In cadrul Submasurii 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”, FNGCIMM poate asigura garantarea creditelor pentru sustinerea investitiilor pe care beneficiarii microintreprinderi si intreprinderi mici le pot dezvolta pentru desfasurarea unor activitati non-agricole in zonele rurale. Investitiile eligibile din cadrul acestei submasuri vor beneficia de finantare nerambursabila in procent de 100%, insa beneficiarii pot accesa garantii pentru creditul punte, in cazul in care nu dispun de resurse proprii pentru avansarea cheltuielilor necesare pentru demararea proiectului.
Pentru beneficiarii Submasurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, FNGCIMM acorda garantii pentru creditele care sustin modernizarea fermelor mici, in vederea asigurarii imbunatatirii activitatii economice si de mediu a acesteia.
Beneficiarii sunt fermierii care detin in proprietate sau in folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica pentru o perioada de minimum 10 ani.
Pentru beneficiarii Submasurii 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”, FNGCIMM garanteaza micro-intreprinderile si intreprinderile mici deja existente, din spatiul rural, precum si micro-intreprinderile si intreprinderile mici nou-infiintate. Principalele activitati eligibile sunt activitatile de artizanat si alte activitati traditionale non-agricole, investitiile in producerea si comercializarea produselor non-agricole, investitii legate de furnizarea de servicii.
FNGCIMM poate garanta aceste credite atat din surse proprii, cat si din sursele puse la dispozitie de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in baza OUG nr.43/2013. FNGCIMM poate garanta pana la maxim 80% din valoarea microcreditelor acordate pentru finantarea investitiilor in domeniul agricol si a productiei agricole.
Beneficiarii AFIR ce primesc acordul de finantare pot apela imediat la garantia FNGCIMM !
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse.
FNGCIMM instrumenteaza programe guvernamentale destinate relansarii economice, dezvoltarii mediului de afaceri, precum si crearii si sustinerii de locuri de munca, functionand ca o societate comerciala pe actiuni, cu actionar unic statul roman, sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romaniei.
Garantia FNGCIMM SA - IFN este de maxim 80% din valoarea imprumutului, fara a depasi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar si se emite la solicitarea institutiilor finantatoare partenere, pentru finantari aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de catre finantator.
FNGCIMM SA - IFN colaboreaza cu 30 institutii financiare in baza unor conventii de lucru in care sunt prevazute obligatiile partilor semnatare, valoarea si modul de plata al comisionului de garantare, calculul si modalitatea de plata a garantiei acordate. Garantia FNGCIMM SA - IFN este cea mai lichida garantie, platibila in maxim 90 zile de la solicitarea de plata a finantatorului, insotita de documentatia completa, fata de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.
FNGCIMM SA - IFN asigura o acoperire teritoriala nationala, raspunzand solicitarilor intreprinzatorilor prin toate cele 4 sucursale, 5 reprezentante si 3 filiale. In baza apartenentei sale la AECM (European Mutual Guarantee Association – asociatie ce reuneste peste 40 de fonduri de garantare si contragarantare din 22 de tari europene si Turcia), FNGCIMM functioneaza dupa reguli si principii europene.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>