Cum poti aduce un client din Iad in Rai in 60 de secunde

Sectorul de prestari servicii din Romania inca sufera cumplit in ceea ce priveste "grija fata de client". Customer Service nu inseamna doar zambet si un "Buna ziua!" spus cu amabilitate, asa cum este inteles in prezent, ci reprezinta o intreaga strategie de vanzare si comunicare. Neglijarea acestui domeniu poate avea consecinte economice serioase pentru compania ta.

 

Daca in perioadele de avant si crestere economica multi isi imaginau ca se poate trai si fara clienti fideli "pentru ca oricum sunt destui care bat la usa", pastrarea acestora in perioadele de criza poate insemna salvarea afacerii.

Constienti sau nu, in fiecare zi suntem "clientii" a zeci de prestatori si furnizori de servicii diferiti, de la apa calda de acasa, pana la hotelul unde ne cazam atunci cand mergem in vacanta. Serviciile cu clientii sunt principalul element care face diferenta intre un furnizor si altul, cel putin cand vorbim despre perceptiile clientilor, adica ale celor care fac ca businessul sa functioneze. Este un domeniu strategic pentru ca este vorba despre o batalie, nu pentru banii clientului, cat pentru decizia acestuia de cumparare.

"Majoritatea companiilor nu inteleg ca lucreaza in domeniul serviciilor, implicit nu inteleg importanta clientului in derularea propriei afaceri. Majoritatea companiilor nu se intreaba daca clientul a fost multumit de serviciile pentru care le-au oferit si nu le pasa daca clientul revine", a spus John Tschohl, presedintele Service Quality Institute, in cadrul unui seminar pe tema "Customer Service". Acesta a explicat ca atragerea unui nou client este de cel putin zece ori mai scumpa decat gestionarea si fidelizarea unuia deja existent.

 

Ce trebuie sa faci pentru a-ti pastra clientii?

"In actualul context economic nimenu nu-si mai permite sa piarda clienti. In calitate de client nu voi plati servicii neadecvate sau sub asteptarile mele", a explica Tschohl. Din acest motiv, in cazul in care ai de-a face cu un client care se plange de serviciile prestate, trebuie sa actionezi rapid. "Cand vorbim de actionat rapid ne referim la 60 de secunde. Angajatul care preia solicitarea sau plangerea clientului trebuie sa aiba rapiditate in rezolvarea problemei, sa-i asume resonsabilitatea si sa gaseasca cea mai buna formula, atat pentru companie cat si pentru client".

In primul rand, trebuie sa angajati persoanele potrivite, carora sa le explicati importanta clientului pentru afacerea dumneavoastra. "Nu angajati persoane care urasc sa interactioneze cu clientii, carora nu le place munca pe care o presteaza si care nu suporta compania in care activeaza", i-a sfatuit Tschohl pe antreprenorii romani, prezenti la seminar. Tschohl a mai spus ca daca vreti ca angajatii vostri sa aiba performante bune trebuie sa-i faceti sa creada in ei insisi, sa aiba incredere in capacitatea lor de a comunica cu clientii.

In al doilea rand, asemenea unor atleti, angajatii ar trebui antrenati sa actioneze rapid atunci cand lucreaza cu clientii dumneavoastra. Acestia trebuie sa decida in numele firmei, sa gaseasca cele mai bune solutii si sa satisfaca cerintele si nevoile clientului.

John Tschohl a oferit antreprenorilor romani cateva ponturi pentru a imbunatati relatiile cu clienti:

Nu va tratati clientii cu indiferenta. "Clientii isi dau seama din primele 10 secunde daca iti pasa de ei si daca ii simpatizezi. Atunci vor sti daca vor sa faca afaceri cu tine. Cu toate ca piata economica instarita din zilele noastre e dominata de indiferenta, consumatorii isi manifesta nevoia de afectiune."

Spuneti-le pe nume. "Nimanui nu-i place sa-si repete numele de trei ori atunci cand se afla la un ghiseu bancar, de exemplu, mai ales daca a prezentat un document unde este scris numele sau. Oamenilor le place sa le zici pe nume si vor sa faca afaceri doar cu cei cunoscuti. Dar ai grija sa il pronunti corect. E un sfat simplu, dar magic", considera Tschohl.

Actionati repede. "Trebuie sa actionati rapid, iar rapid in seamna cel mult 60 de secunde. Daca vrei ca acesti clientii sa ramana alaturi de tine, vei invata sa lucrezi intr-un ritm mai alert", sustine Tschohl.

Respectati-va promisiunile. “Nerespectarea unei promisiuni este principalul motiv pentru care te refuza clientii. Daca le promiti ca rezolvi o problema pana a doua zi, asigura-te personal ca problema e rezolvata la timp sau chiar mai repede".

Asigura-te ca membrii echipei cu care lucrezi au urmat un curs de pregatire. “Nu e suficient ca doar reprezentantul de vanzari sa cunoasca regulile. Toti membrii echipei tale trebuie sa aiba cel putin cunostinte primare si putina experienta.”

John Tschohl a oferit ca exemplu compania Southwest Airlines, un business dedicat in totalitate satisfacerii clientilor. "In cei peste 40 de ani de existenta, Southwest Airlines nu a avut niciodata o greva, angajatii sunt cunoscuti ca fiind printre cei mai competenti, iar clientii sunt multumiti. De ce? Afacerea se invarte in jurul clientilor si a serviciilor oferite acestora. Compania utilizeaza eficient resursele, fara sa faca risipa, si se foloseste de tehnologie ca sa creasca calitatea serviciilor, rapiditatea cu care isi servesc clientii, dar sa pastreze in acelasi timp costurile reduse".

 

Cum sa iesi dintr-un impas cu un client?

Abilitatile bune de relationare cu clientii te pot ajuta nu numai sa ii atragi si sa ii pastrezi, ci si sa ii "impaci" cand sunt nemultumiti, lucru care ii va fideliza. Tschohl da exemplul unei iesiri in oras, in care tu si prietenii tai ajungeti la un restaurant in care nu este nicio masa libera. Un sef de sala nepasator v-ar putea trimite pur si simplu la plimbare, insa unul constient de importanta relatiilor cu clientii v-ar putea oferi un loc la bar si un rand de bauturi din partea casei, cat asteptati sa se elibereze o masa. Costul bauturilor, spune Tschohl, este infim, insa impresionarea unor clienti conteaza enorm, pentru ca, pe langa faptul ca vor deveni fideli, acestia vor povesti si altora experienta cu firma ta.

Mai mult, John Tschohl spune ca firmele ar trebui sa isi incurajeze clientii sa depuna plangeri cand sunt nemultumiti, pentru ca acest lucru va arata ca firmele sunt deschise si demne de incredere.

"Este util pentru o companie sa primeasca reclamatii din partea clientilor, deoarece acestea sunt constructive. Insa, potrivit statisticilor, aproximativ 90% din clientii nemultumiri nu fac reclamatii pe motiv ca plangerile lor nu sunt luate in considerare - o mentalitate gresita. Prefera sa nu se mai intoarca prin urmare la a apela la serviciul respectiv. Fiecare situatie in care un client este nemultumit si/sau face reclamatie reprezinta o oportunitate de a transforma o experienta negativa intr-una pozitiva si implicit, o oportunitate extraordinara pentru o companie de a-si crea un avantaj major in fata competitorilor", apreciaza Tschohl

 

 

 

Autor: C.Marin, A. Enache

 www.newschannel.ro

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>