UE adopta noul Fond european pentru pescuit si afaceri maritime

Fondul european pentru pescuitParlamentul European a aprobat in 17 aprilie, cu o majoritate covarsitoare, Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM). Cu un buget de 6,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, fondul va finanta noi proiecte destinate punerii in aplicare a politicii comune reformate in domeniul pescuitului (PCP) si va oferi sprijin financiar pescarilor, acvacultorilor si comunitatilor din zonele de coasta in vederea adaptarii la noile norme.

 

 

 

Fondul va finanta totodata proiecte menite sa impulsioneze „cresterea albastra” si ocuparea fortei de munca, in cadrul politicii maritime integrate a UE (PMI).

Comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, Maria Damanaki, a salutat adoptarea FEPAM: „Politica noastra reformata in domeniul pescuitului plaseaza o data pentru totdeauna pescuitul european pe o pozitie sustenabila. Insa, pentru a ajunge acolo, sunt necesare schimbari radicale pentru pescarii nostri si pentru intregul sector, care are nevoie de sprijinul nostru financiar. Vom cofinanta proiecte concrete in statele membre, sprijinind astfel pescarii si comunitatile din zonele de coasta in vederea dezvoltarii unui sector al acvaculturii sustenabil, de la plasa de pescuit la consumator”.

Finantarea unui pescuit sustenabil

Fondul european pentru pescuit afisPrin reforma politicii comune in domeniul pescuitului (PCP), UE a actionat impotriva pescuitului excesiv si a combatut practica aruncarii capturilor nedorite inapoi in mare. Noul FEPAM va oferi posibilitati de investitii si finantare pescarilor, acvacultorilor si comunitatilor din zonele de coasta, contribuind astfel la reducerea impactului activitatilor de pescuit asupra mediului marin si la refacerea stocurilor de peste. Un element extrem de important este faptul ca, prin finantarea unor unelte de pescuit mai selective, de exemplu, fondul va contribui in egala masura la eliminarea practicilor paguboase de aruncare a capturilor inapoi in mare, ceea ce reprezinta un aspect-cheie al noii politici.

Nu se vor aloca fonduri din partea UE pentru constructia de noi nave de pescuit sau pentru alte initiative care ar contribui la cresterea capacitatii de pescuit. Se acorda, in schimb, prioritate sustinerii micilor pescari, care vor beneficia de o rata mai ridicata a intensitatii ajutoarelor, precum si sprijinirii tinerilor pescari si a familiilor celor care apartin acestei categorii profesionale. In plus, fondul ii va ajuta pe acvacultori sa devina mai competitivi, sprijinindu-le accesul la noi piete. FEPAM va contribui astfel la asigurarea aprovizionarii stabile a consumatorilor cu produse marine sustenabile, va stimula inovarea, va ajuta comunitatile sa isi diversifice economiile, va finanta proiecte care creeaza noi locuri de munca si va imbunatati calitatea vietii in zonele de coasta ale Europei.

In acelasi timp, fondul va furniza finantare pentru colectarea datelor din sectorul pescuitului, care sa permita adoptarea deciziilor in baza unor probe solide, si va consolida programele de control in domeniul pescuitului, care garanteaza respectarea generala a normelor privind pescuitul responsabil si sustenabil. De asemenea, fondul va sprijini regionalizarea procesului de elaborare a politicilor in cadrul noii PCP si va permite participarea deplina a tuturor partilor interesate.

Impulsionarea cresterii albastre

Pentru prima data, fondul va stimula politica maritima integrata prin facilitarea coordonarii la nivel transfrontalier si transsectorial. Finantarea se va concentra asupra initiativelor care aduc avantaje mai multor sectoare, dar care nu pot fi realizate prin intermediul unei politici unice, care vizeaza un anumit sector, sau de catre un stat membru individual. Printre astfel de domenii se numara amenajarea spatiului maritim, supravegherea maritima integrata si cunoasterea mediului marin.

Urmatoarele etape

Dupa votul de astazi din Parlamentul European, fondul va fi supus atentiei ministrilor responsabili de pescuit, in cadrul Consiliului, pentru adoptarea finala, care va permite intrarea in vigoare a FEPAM in luna iunie a acestui an.

FEPAM va cofinanta proiecte in paralel cu instrumentele de finantare nationale, iar fiecare stat membru va beneficia de o parte din bugetul total. Statele membre isi vor elabora programele operationale nationale, precizand in ce mod intentioneaza sa cheltuiasca fondurile alocate, iar dupa primirea aprobarii din partea Comisiei, autoritatile nationale vor decide ce proiecte doresc sa sprijine.

Pentru informatii suplimentare

Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime: http://ec.europa.eu/fisheries/reform/emff/index_ro.htm

 

Comisia saluta adoptarea de catre Parlament a legislatiei privind amenajarea spatiului maritim

Parlamentul European a aprobat in 17 aprilie o directiva pentru amenajarea spatiului maritim, care ar trebui sa ajute statele membre sa elaboreze planuri pentru a coordona mai bine diferitele activitatile care se desfasoara pe mare, garantand ca acestea sunt cat mai eficiente si mai sustenabile cu putinta. In zonele maritime si de coasta, numeroase activitati concureaza pentru acelasi spatiu si aceleasi resurse: locurile de pescuit, fermele de acvacultura si zonele marine protejate se afla alaturi de infrastructurile maritime, cum ar fi cablurile, conductele, culoarele navigabile si instalatiile petroliere, de gaze si eoliene. Noua directiva va contribui la evitarea eventualelor conflicte intre aceste utilizari diferite si va crea un mediu stabil si atractiv pentru investitori, contribuind astfel la o crestere economica durabila.

Cererea din ce in ce mai mare de spatiu maritim pentru activitati noi, de la cele legate de sursele regenerabile de energie pana la cele privind instalatiile de acvacultura, impune o planificare mai buna si mai coerenta a activitatilor maritime pe mare. Directiva stabileste cerinte minime pentru elaborarea planurilor de amenajare a spatiului maritim national. Aceste planuri vor identifica toate activitatile umane existente, tinand seama de interactiunile dintre uscat si mare, precum si cea mai eficienta modalitate de a le gestiona. Deoarece multe dintre activitati se desfasoara in afara frontierelor nationale, directiva va ajuta statele membre sa coopereze mai bine.

Comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, dna Maria Damanaki, si comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, au declarat: „Votul de astazi din Parlamentul European este un pas important in crearea unor noi oportunitati de crestere economica in toate sectoarele maritime, printr-o mai buna gestionare a marilor noastre si prin asigurarea durabilitatii acestora. Numai prin coordonarea diverselor activitati care au loc in marile noastre vom putea face accesul la spatiul maritim mai previzibil pentru investitori si vom putea totodata reduce impactul activitatilor maritime asupra mediului.

Context

Amenajarea spatiului maritim constituie una dintre pietrele de temelie ale strategiei Comisiei privind „cresterea albastra” si ale politicii maritime integrate a UE. Aceasta permite o mai buna intelegere a distribuirii resurselor marine si ofera investitorilor o mai mare certitudine cu privire la dezvoltarea economica potentiala. Prin amenajarea spatiului maritim, operatorii vor sti ce, unde si perioada de timp in care o activitate poate avea loc. De asemenea, amenajarea spatiului maritim va elimina reglementarea excesiva si complexitatea administrativa existenta. De pilda, in unele tari, pentru obtinerea unui permis pentru un sit de acvacultura in larg trebuie contactate pana la noua agentii executive. O mai buna coordonare va accelera procedurile, fapt care va aduce beneficii economice. De exemplu, prin castigarea a 1, 2 sau 3 ani pentru investitiile in energii regenerabile si acvacultura in larg, ar putea fi generate castiguri economice de 60 pana la peste 600 de milioane EUR pana in 2020.

Amenajarea spatiului maritim va contribui, de asemenea, la o punere in aplicare mai eficienta a legislatiei UE in domeniul mediului in apele marine si va ajuta statele membre sa atinga o stare ecologica buna a apelor lor pana in 2020. Aceasta ar trebui sa contribuie la stabilirea de retele coerente de zone marine protejate, pentru care cooperarea privind planificarea transfrontaliera este esentiala si sa asigure participarea tuturor partilor interesate la procesul de planificare.

Urmatoarele etape

Dupa ce va fi adoptata de ministri, statele membre trebuie sa transpuna directiva in legislatia lor nationala pana in 2016 si sa desemneze autoritatea competenta responsabila cu punerea in aplicare a amenajarii spatiului maritim. De asemenea, statele membre trebuie sa isi elaboreze propriile planuri nationale de amenajare a spatiului maritim pana in 2021. Statele membre au libertatea de a adapta continutul planurilor si al strategiilor la prioritatile lor economice, sociale si de mediu specifice si la obiectivele lor nationale de politica sectoriala si la traditiile lor juridice, dar trebuie sa respecte cerintele minime ale directivei.

Pentru informatii suplimentare

MEMO/14/313: Intrebari si raspunsuri privind Directiva privind amenajarea spatiului maritim

Amenajarea spatiului maritim: http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/policy/maritime_spatial_planning/index_ro.htm


 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>