Bruxelles aduce vesti excelente pentru tulceni: Instrumentul financiar 'Investitii Teritoriale Integrate' in Delta Dunarii, aprobat de Comisia Europeana.
In aceasta saptamana a fost semnat Acordul de Parteneriat 2014-2020 intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, prin care se asigura fondurile necesare celor mai importante investitii ce urmeaza a fi derulate in Romania in urmatoarea perioada de programare.
'Felicit Guvernul Romaniei pentru semnarea acestui Acord de Parteneriat, care asigura sprijin in vederea finantarii obiectivelor de investitii care urmeaza a ridica standardul de viata al tuturor romanilor', a declarat presedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.
Articolul 1122 din acest Acord se stipuleaza ca '(...) Romania va folosi instrumentul ITI cu prioritate in cadrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (...) Strategia va fi implementata printr-un plan de actiune elaborat, de asemenea, cu expertiza Bancii Mondiale, care va include interventiile propuse si mecanismele de punere in aplicare (...) '.
"Este o veste foarte buna pentru judetul Tulcea si pentru tulceni", spune presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu. Conform Acordului, in perioada de programare 2014-2020 Romania va beneficia de fonduri in valoare totala de aproximativ 43 de miliarde de euro.
1119. Pentru a asigura o buna elaborare si coordonare a strategiei 'Investitii Teritoriale Integrate' (ITI) Delta Dunarii, un grup de lucru inter-ministerial a fost constituit la nivelul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratie Publica. Toate partile interesate de la nivel local, regional si central vor fi implicate. Principala atributie va fi elaborarea strategiei, dar si analizarea posibilelor suprapuneri, sinergii si complementaritati intre strategia ITI Delta Dunarii si alte strategii teritoriale. Acest grup va fi parte a mecanismului de coordonare institutionala, propus pentru urmatoarea perioada de programare, dupa cum se detaliaza in capitolul 2.1 (Nivelul 3 — Grupuri de Lucru Functionale).
1120. Complementaritatea GAL-ului si FLAG—ului cu strategiile teritoriale va fi asigurata avandu-se in vedere ca strategiile teritoriale locale elaborate de catre GAL-uri si FLAG pot identifica proiecte care pot fi finantate din diverse fonduri, dar in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si al Fondului de Pescuit (EMFF) finantarea actiuni/ operatiuni se va face numai dintr-un singur fond. In acest sens, coordonarea strategiilor va fi asigurata prin intermediul grupurilor de lucru constituite din partile interesate relevante, sub coordonarea Ministerului Fondurilor Europene (MEF), o data cu instituirea unui mecanism adecvat de coordonare si cooperare la nivel de viitoarele programe operationale. Pentru a asigura coerenta si calitatea strategiilor de dezvoltare locala pentru zonele urbane sau rurale, se va furniza suport de pregatire prin intermediul viitorului program operational.
1121. Investitii Teritoriale Integrate (ITI), va utiliza abordarea bazata pe loc, stimuland dezvoltarea integrata si cooperarea trans-sectoriala la nivel sub-regional, ceea ce duce la sinergii intre fondurile ESI si alte surse de finantare (de exemplu, bugetul national sau local,) si evitarea finantarii proiectelor divergente sau disparate. ITI este un instrument de promovare a utilizarii integrate a fondurilor si are potentialul de a determina un rezultat global mai bun la aceeasi cantitate de investitii publice.
1122. Romania va folosi instrumentul ITI cu prioritate in cadrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (un teritoriu unic, cu caracteristici foarte speciale: populatie rara si izolata, specializare economica si vulnerabilitate, accesul limitat la servicii, etc); elaborarea strategiei integrate pentru aceasta zona a inceput cu expertiza Bancii Mondiale impreuna cu autoritatile locale competente. Strategia va fi implementata printr-un plan de actiune elaborat, de asemenea, cu expertiza Bancii Mondiale, care va include interventiile propuse si mecanismele de punere in aplicare, cu utilizarea tuturor Fondurilor Structurale Europene de Investitii ESIF (Fondul European de Dezvoltare Regionala, Ministerul Fondurilor Europene, Fondul European Agricol si de Dezvoltare Rurala, Fondul European pentru Pescuit, Fondul de Coeziune).
1123. Primul pas pentru elaborarea Strategiei Integrata de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii, Raportul de Diagnostic, identifica urmatoarele provocari principale pentru dezvoltare in zona Deltei Dunarii:
1124. Fondurile ESI vor juca un rol important in indeplinirea rezultatelor asteptate ale strategiei integrate pentru zona Deltei Dunarii si a programelor 2014-2020. Contributia fiecarui program, tipurile de proiecte si alocarile finale se va stabili o data ce va fi finalizata strategia pentru Delta Dunarii.
1125. O serie de proiecte sunt deja in curs de elaborare si alte proiecte vor urma sa fie incluse in pachetul integrat de proiecte pe parcursul anului 2015.
1126. Coordonarea strategica a fondurilor Investitiilor Structurale Europene (ESI) 2014-2020 va fi asigurata prin intermediul Comitetului de Supraveghere al Managementului Acordului de Parteneriat. Doua niveluri ulterioare de coordonare, sub-comitetele de supraveghere tematica si grupurile de lucru functionale, vor sprijini activitatile MPASC (a se vedea capitolul 2.1).
1127. Grupul de lucru functional ITI va asigura o coordonare puternica intre toti partenerii implicati in punerea in aplicare a ITI Delta Dunarii printr-un mecanism de coordonare institutionala. Ministerul Fondurilor Europene va asigura o comunicare eficienta, ca unic punct de contact intre toti partenerii implicati in punerea in aplicare a mecanismului ITI prin intermediul unui secretariat permanent. In plus, este avut in vedere pentru a asigura coordonarea implementarii proiectelor ITI. In acest sens, principalele ministere implicate in coordonarea si gestionarea fondurilor ESI 2014 Ź 2020 au incheiat un parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara — ITI Delta Dunarii, pe baza unui protocol de colaborare interinstitutionala. Protocolul va fi parte din Strategia Integrata de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii, care va fie asumata de catre Guvernul roman. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ITI Delta Dunarii va prioritiza proiectele relevante pentru strategia integrata, avand un rol important in stimularea beneficiarilor la nivel local si in sprijinirea pregatirii proiectelor, precum si pentru a asigura preventie in faza incipienta a oricaror probleme cu care se confrunta proiectele. In acest sens, ministerele vor atribui Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara responsabilitati specifice corespunzatoare ciclului de proiecte. La nivelul fiecarei Autoritati de Management proiectele ITI vor urma procedura generala a fiecarui program operational.
Consiliul Judetean Tulcea
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>